Наш ред е!

Огласяването на писмото от Македонската архиепископия до Българската патриаршия, с което македонските владици поискаха признание за своята църква от българската като от църква-майка, предизвика същия ефект като публикуването на договора за приятелство и добросъседство между България и Македония. Отново най-яростните критици на историческото сближение между българите от двете страни на границата се оказаха отявлените сърбомани и македонисти в Скопие и известни „патриоти“ в София. Различното е само, че този път в антибългарския хор пеят и лица, определящи себе си като богослови и специалисти по църковно право.

Общата позиция на македонските сърбомани и българските „патриоти“ и „богослови“ е, че Българската патриаршия няма право да направи подобно нещо, че то ще изолира нашата църква от останалите православни църкви, че ще бъдем едва ли не обявени за схизматици и еретици. И двете страни в един глас убедено твърдят, че ако някой трябва да признава независима македонска църква, то това може да е само сръбската. Четейки някои от изказванията на българските „богослови“ човек остава с впечатлението, че те осъждат и самото съществуване на отделна българска църква, защото и тя била обявена неканонично през 1870 г.

Но нека да подминем с презрение и погнуса модерните киряк стефчовци и да обърнем внимание върху две интервюта, дадени на 21 ноември за македонската медия religija.mk. В първото повардарският митрополит Агатангел изразява своето лично мнение, че не е съгласен Българската патриаршия да стане църква-майка на Македонската архиепископия, и че писмото на македонския синод всъщност представлява продължение на договора за приятелство с България, който на свой ред бил своеобразна капитулация пред София. От друга страна захумско-херцеговският и приморски епископ Григорий от Сръбската патриаршия, член на комисията за преговори на сръбската църква, веднага заявява, че сърбите са готови да се върнат на масата на преговорите с македонците по въпроса за признаването на автокефалността им.

Не е ли странно, че по едно и също време хора с различни позиции от три различни държави говорят едно и също нещо? Български богослови, македонски митрополит и сръбски епископ твърдят, че само и единствено Сръбската патриаршия може да е църква-майка на македонската, макар че е редно да се припомни, че епархиите на Екзархията в Македония са отнети през 1913 г. насилствено и българската църква никога не признава този факт. Писмото на македонския архиепископ до патриарх Неофит предизвика истерия сред антибългарските среди в София (нека не се лъжем, те са силни и далеч по-опасни от тези извън границите ни) и Скопие, защото при евентуално съгласие на българския синод обвързването между двете църкви ще постави началото на почти неотразим процес на сближение, а защо не и на обединение в бъдеще по модела, по който се обединиха Руската патриаршия и Руската православна църква зад граница.

Доктрината на македонизма е последната комунистическа доктрина в Европа, останала пощадена от историята. Досега. Днес тя се руши пред очите ни със страшна сила и нищо не може да я спаси, освен едно – мълчанието и бездействието на България. Българската държава, българската църква и цялото българско общество имат историческата задача в този момент да помогнат на сънародниците ни в Македония да се освободят от оковите на мракобесния македонизъм, които ги стягат вече повече от 70 години. Българското правителство подписа договора с македонското на 2 август 2017 г. и постави началото. Ред е на Българската църква да приеме протегната ръка на македонската църква и като нейна майка да я въведе в семейството на другите православни църкви. Ред е на патриарх Неофит да покаже, че е на висотата на Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски и всички останали дейци и радетели на българската църковна независимост.

3 Коментара

 1. Иво Иванов's Gravatar Иво Иванов
  23.11.2017    

  Искрено се надявам патриарх Неофит да остане като Патриархът – обединител в българската история.
  Искам също така преди да си отида от тоя свят да преживея нещо наистина велико сътворено от нашия народ, да бъда част от съживяването на Родината ни, да плюем в муцуните на ,,великите сили“ , да покажем среден пръст на всички гробокопачи на България…
  Искрено се надявам…

 2. Балкански субект's Gravatar Балкански субект
  24.11.2017    

  „Огласяването на писмото от Македонската архиепископия до Българската патриаршия, с което македонските владици поискаха признание за своята църква от българската като от църква-майка“

  Ако това стане означава ли,че Македонската Църква ще е като Украинската Православна Църква Московски Патриерхат?

 3. Гого's Gravatar Гого
  25.11.2017    

  Господи !
  Помогни на Балканските Славяни да се спасят от еврейското робство в което са попаднали. Да спасят и Живота си и Държавите си.
  Те, англо-американските хазаро-евреи вече тридесет години унищожават Балканските държави и Народите им.
  Страшната битка с тях се води в другите Славянски Държави, но решаващата е във Велика Русия.
  Без победа над евреите, там, в Кремъл, не само Славяните, но и целия свят ще бъде поробен и колонизиран от юдейските изроди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Архив