Славяни ли са българите?

Съвременните фалшификатори стигнаха дотам, че посегнаха и на историята на Паисий Хилендарски – тя не била славянобългарска, а славнобългарска… Това какво е написал Паисий собственоръчно на първата страница въобще не ги интересува.

Извинявам се за абсурдния въпрос, и то точно на днешния ден – празникът на славянската писменост и българската просвета и култура, но няма как. Просто както винаги този свят български празник се превърна в дежурния повод на куцо, кьораво и сакато да се упражнява по въпроса за неславянската принадлежност на нашия народ, който бил тракийски, арийски, ирански, афганистански и всякакъв друг, само не и славянски. В една дискусия с представител на това закърмено от модерната псевдоисторическа интернет-проза илитератско съсловие последният ме „съкруши“ с уникалния довод, че всеки, който твърдял, че ние българите сме славяни, бил русофил и следвал политиката на Путин.

Ето защо реших да се разровя малко назад в историческите извори и открих няколко впечатляващи примера за това колко дълбоко в нашата история са заровени русофилията и путинизма. Да започнем с отявления русофил Черноризец Храбър, автор на „За буквите“. Още в първото изречение той казва: „Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.“ Срамота! Не говори за славяни, а за българи, при това славяни (и производните на тази дума) се споменават 12 пъти, докато българи се споменават само веднъж (в титлата на българския княз Борис). Русофилията на Черноризец Храбър е наистина брутална, защото той пише съчинението си вероятно около 893 г., а Киевска Рус е създадена през 882 г. Значи държавата им едва що се е появила на белия свят и хоп, в България вече има русофили. Но да продължим с друг путинист, автора на „Апокрифен български летопис“ от XI в. Той навсякъде пише за българи в своето произведение, само че за първи български цар той посочва цар Слав. Ужас! Вероятно и автора се е ужасил от написаното от себе си, и то дотолкова, че не си е написал името, и затова летописът е апокрифен и анонимен. Върхът на русофилията и путинизма обаче е достигнат от Паисий Хилендарски, който дръзва да нарече книгата си „История славянобългарска“. Наистина нямам думи! Не тракобългарска, не иранобългарска, а славянобългарска!

Сега обаче, ще ме извините, спирам с иронията, защото колкото и да се опитвам да се шегувам, ситуацията въобще не е смешна. Да, славяни сме, нещо повече – България е създател на една от 12-те цивилизации в историята на човечеството, славяно-византийската (наричана още и славяно-православна). Отричането на славянския произход на български народ на практика отрича самият български народ като такъв, отрича културата ни (която е преимуществено славянска), езикът ни (който е преимуществено славянски), историята ни (България е най-старата държава в Европа и първата славянска държава). Целта на този текст не е да доказва очевидното, затова ще си позволя да цитирам само още едно изречение от „Сказание за Сивила“, средновизантийски сборник с „пророчества“ за бъдещето на различни народи и държави: „Славяните, сиреч българите, са добри, гостоприемни, истинни, беззлобливи, любящи чужденеца и християнството. Те ще запазят и предадат при Второто пришествие правата вяра на Господа.“ А що се отнася до отричащите собствения си произход и хулещите собствената си история, мога само да им кажа едно – „О, неразумний юроде…“

п.п. абсурдното заглавие, колкото и да не е за вярване, е заглавие на книга, издадена от покойния български „историк“ Пламен Цветков. В нея той се опита, но така и не успя (естествено), да докаже как българите нямат нищо общо със славяните. А причината за отричането на славянския ни произход, и преди, и сега, макар и леко поприкрита с уж „патриотични“ одежди, е само една – да разграничи максимално българския народ от руския, да откъсне, отреже и унищожи всички дълбоки връзки, свързващи България със славянския свят. При условие, че славянската цивилизация е създадена от българския народ, при условие, че половината славянски държави и култури са дъщерни на българската (включително и руската), това представлява ни повече, ни по-малко висша форма на национално предателство.

Ето как изглежда почеркът на Паисий в неговата чернова на „История славянобългарска“. Отчетливо се вижда и заглавието, с което започва и текста от първа страница.

 

27 Коментара

 1. Иван's Gravatar Иван
  24.05.2018    

  Посоченият от вас документ не е текст написан от Паисиев, а препис от средата на XIX на „История славяноболгарская“.
  Проверявайте си източниците, моля.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   24.05.2018    

   Държал съм в ръцете си черновата и беловата на историята, отделно от това притежавам и пълния фототип от 1998 г. Нарочно пуснах тази снимка, защото заглавието е украсено и се чете добре. Паисий не е калиграф и не е украсявал страниците си. Ако пусна първата страница от черновата с първото изречение, което на практика е и заглавието, с какво ще променя съдържанието? Или да направя жива видео-връзка от Зографския манастир, за да се види какво пише от първата страница?

   • Иван's Gravatar Иван
    24.05.2018    

    Така е, чете се добре, но е препис от 19 век.В оригинала и първият препис, например, няма такава формулировка – „История славянобългарска“. Но тях не желаете да ги покажете, защото не отговарят на идеята на статията ви.А и ако действително сте държали „черновата и беловата“, щяхте да сте наясно че, в първите пише „История СЛАВНОбългарска“, а не славяно.

    • Костадин's Gravatar Костадин
     24.05.2018    

     Вие сте лъжец. Сега, специално за вас и другите подобни на вас лъжци и измамници, ще пусна в текста снимка на черновата на историята, с първия ред, написан собственоръчно от Паисий Хилендарски. А вие повече не пишете тук, гнус ме е вашата долна еничарска и безродна сган.

 2. Иван's Gravatar Иван
  24.05.2018    

  Петата буква от втората дума ясно показва че, думата трябва да се чете ‘СЛАВНО’.А НЕ СЛАВЯНО ИЛИ СЛАВЕНО. Както ви се иска.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   24.05.2018    

   Извинете, но вие или имате очен проблем, или психически, или двата едновременно:) Буквата е „двойно е“, известна още и като ятова гласна, защото се чете и като я, и като е. Айде марш от тук и отивайте да си пиете хапчетата, като след това прочетете историята, неразумний юроде. Колко болен народ броди из интернет, просто не мога да повярвам…

 3. Борис's Gravatar Борис
  25.05.2018    

  Пак със панславистката пропаганда.
  Славяните винаги са били номадско племе без култура и разум.
  Българите са дошли и са дали културата си на каквито славяни е имало тук.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   25.05.2018    

   О, неразумний уроде… другото си го прочети сам в книгата на Паисий, за такива като теб е писана. 250 години по-късно още не можем да се отървем от еничарската отцеругателска мърша.

 4. Тишо's Gravatar Тишо
  08.06.2018    

  Всички генетични и ДНК-а изследвания показват че Българите са от смесен произход – Тракиици, Пра-Българи и Славяни, като Тракииците са мнозинството. Също така, все повече генетични и исторически излседвания показват че Славяните не са етническа група, а езикото семеиство, тоест език говорен от много етнически групи.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   10.06.2018    

   Единственото вярно е, че сме от смесен произход. Славяните са мнозинство и това показва цялата ни култура, език, фолклор, традиции, манталитет и обичаи. Траките са почти напълно изчезнал народ през 7 век, а последното ви изречение издава пълната липса на каквато и да е историческа, етнографска или филологическа култура.

 5. Петя Евстатиева's Gravatar Петя Евстатиева
  20.06.2018    

  Добре, де, има славяни, ама в смисъла, който е вложен в това название и до днес сме такива, защото славяни означава роби. Да, Пламен Пасков го доказа, не е историк, аяно говори с доказателства и с логика, която при много историци липсва.
  Склавини от гръцкото σκλάβος, коетво и в Гугъл транслейт и до ден днешен означава роб.
  И от турски рая означава безправни хора, роби. Ама крайно време е да си заслужим другите имена, да станем пак човекоядците – както му е казал някой си Йоан на Константин – Кирил Философ, и той се бил уплашил, спр. в неговото житие- или пък вулгарус, както гърците все още понякога ни наричат. Имам предвид дойде време пак да се уплашат от нас!

  • Костадин's Gravatar Костадин
   25.07.2018    

   Госпожо Евстатиева, нищо от написаното от вас не е вярно.

 6. И двете са валидни.'s Gravatar И двете са валидни.
  22.06.2018    

  И двете са верни.

  Славяните са славени(българи). И „славян“ и „славен“ са валидни. Съществителното е прилагателно. Също както Bvlgar и bvlgar. Инак, slav идвало едва ли не от slave. Но гърците поради безпределната си обич към българите са му сложили отрицателен знак – вулгар. Но никой не твърди, че the Vulgate Old Testament значи „вулгарен“ нали.

  Хората си плетат кошница.

 7. Капитан Кук's Gravatar Капитан Кук
  06.07.2018    

  Не мога да разбера едно: ако не сме славяни, защо сме взели азбуката, създадена от св. св. Кирил и Методий и предназначена за славяните по нареждане на византийския император?

 8. 07.07.2018    

  Мерси , много полезна информация.

 9. 20.07.2018    

  Абе ти си прост като цяло Константине, не знам кои те е пуснал да пишеш, но как така славяните създали първата българска държава :Д, При положение че дунавска България е разширение на Велика България от към север… Българска държава несъмнено поради много източници и сведения е имало и в Иран, а там няма славяни, какво значи трябва да са ирански българи, а тук славянски българи, не просто българите са се разселвали по различни части на света и са образували държава. Какъв е тоя идиотизъм да смесваш българите със славяните. Може да имаме повече сходства с тях до някаква степен от колкото със западняците, но това не ни прави чисти славяни. Това е ограничено и елементарно мислене, нямащо сериозно основа за да бъде твърдяно по подобен начин със статий от 20 реда глупости. На генетическата карта например, ясно си личи че в полша има най – много славянски гени, а в българия са 15- 20 % тоест на равно със маркера които предобладава във западна Европа, тоест трябва по твоята логика да се смятаме и за западно европейци, но истината е че основно сме си средиземноморски тип гени и се приближаваме най – вече до италианци гърци … От друга страна в Русия има около 20 – 30 % от генетическия маркер, които преобладава в нашата страна, но като цяло там основното население е славвянско, аз наричам славянско това население със жълтия маркер, които преобладава във славянските държави- Словакия, Словения, Полша и т.н. По имената дори си личи….

  • Костадин's Gravatar Костадин
   25.07.2018    

   Като оставя настрана написаните глупости, все пак да питам – кой е тоя Константин, към когото се обръщате?

 10. 20.07.2018    

  Всъщност смятам че славено българская идва от СЛАВЕН ,а не от СЛАВЯН…. тъй като би използвам я вместо е както при българская… Също така, понятието траки и българи на вярно е по – древно поради някои извори в които се ползва предимно траки и българи за местния народ, вместо славяни. Чел съм и че славяни е определено са група хора от определени тракийски племена. Просто траки и българи са по – ранни названия, защо изобщо се стараеш да ги заменяш изцяло с новодошлото и обобщаващо цели народи название – славяни. Все едно да кажа на западните европейци, западно европейдци, но всъщност са различни, траки и българи са по – ясно обособени понятия.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   25.07.2018    

   Няма да е лошо да почетете малко повече, преди да пишете по този въпрос. Или поне да четете историческа литература, а не свободни съчинения.

 11. Костадин's Gravatar Костадин
  25.07.2018    

  Нашият външен вид е по-различен поради простата причина, че сме асимилирали много племена и народи, които са станали част от нашия генофонд, а сред тях няма носители на северните гени. Ще ви дам пример с узи, кумани, печенеги, авари и други по-малки отломки от Великото преселение на народите. Така че това е простото обяснение.

 12. Емил's Gravatar Емил
  29.07.2018    

  Костадине, прочел ли си за това генетично изследване, направено в италианска лаборатория с сравняване на митохондриалното ДНК? Всичко друго са теории, а науката е студена и неколеблива в истината си. Дано ви бъде статията от полза по интелектуалния в друм.

  http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100728915/nosim-genite-na-traki-i-prabalgari-i-ne-sme-slavani

  • Костадин's Gravatar Костадин
   30.07.2018    

   Да, и не само това, но и други подобни измишльотини. Сериозната науки се нарича археология, история и етнология. Първата разкрива масовото избиване на местното балканско население през VI – VII в. и пълното запустяване на 95% от тогавашните градове и села, втората разказва това с историите на стотици историци и очевидци на събитията, третата показва чрез елементарно сравнение с фолклора и обичаите на другите славянски народи как нашият народ е типичен славянски народ. Съветвам ви да се запознаете, дори и в резюме, с достоянията на тези науки, и де не обръщате внимание на подобни лъженаучни изследвания.

 13. Ментето си е менте. Независимо's Gravatar Ментето си е менте. Независимо
  28.08.2018    

  Съвременната т. нар. „Наука“ може да бъде изключително добре аргументирано „менте“. Малко хора ще го разберат.

 14. Димитров's Gravatar Димитров
  03.09.2018    

  Вече има достатъчно точно проучване на българския геном от 2015 – потърсете в Гугъл. Нямаме много общо нито с руснаците нито с турците. Най-близки сме до Хървати, Унгарци и Италианци. Стига руска пропаганда, стига манипулации. Историята може да манипулирате, генома не.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   04.09.2018    

   Сигурни ли сте? А не ви ли минава през ума, че това е плоска пропаганда, целяща да ни изкара всякакви други, само не и славяни? Т. нар. генетични проучвания са най-голямата модерна фалшификация, която се прави в историята ни. С лъженаучни и псевдонаучни методи се правят опити да се подмени цялата ни култура и история. Е, няма да стане.

 15. коко's Gravatar коко
  18.09.2018    

  И как да го каже Черноризец Храбър това: „Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.“ когато думата СЛАВЯНИ е измислена от хърватите едва през 16-ти век? Мавро Орбини е написал „Царството на славяните“ през 1601г, а Паисий е преписвал от руския й превод който е с още много измислици, тъй като не е знаел латински. Вие като историк тези неща не ги ли знете или са забравили да ви ги кажат в университета? Или сте по-зле от куцо, кьораво и сакато?

  • Костадин's Gravatar Костадин
   19.09.2018    

   Сега пък хърватите били измислили славяните:) Не бяха ли гадните руснаци:) Но както и да е, да ви питам друго – тъй като през цялото средновековие самоназванието на нашия народ е блъгари бихте ли ми казали кога и от кого е измислено името българи и следва ли, според вашата логика, че както славяни и словени нямат нищо общо, така и блъгари и българи също нямат нищо общо? И ако да, то кой е изобретил българския народ – хърватите, руснаците, рептилите, марсианците или някой друг?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив