Славяни ли са българите?

Съвременните фалшификатори стигнаха дотам, че посегнаха и на историята на Паисий Хилендарски – тя не била славянобългарска, а славнобългарска… Това какво е написал Паисий собственоръчно на първата страница въобще не ги интересува.

Извинявам се за абсурдния въпрос, и то точно на днешния ден – празникът на славянската писменост и българската просвета и култура, но няма как. Просто както винаги този свят български празник се превърна в дежурния повод на куцо, кьораво и сакато да се упражнява по въпроса за неславянската принадлежност на нашия народ, който бил тракийски, арийски, ирански, афганистански и всякакъв друг, само не и славянски. В една дискусия с представител на това закърмено от модерната псевдоисторическа интернет-проза илитератско съсловие последният ме „съкруши“ с уникалния довод, че всеки, който твърдял, че ние българите сме славяни, бил русофил и следвал политиката на Путин.

Ето защо реших да се разровя малко назад в историческите извори и открих няколко впечатляващи примера за това колко дълбоко в нашата история са заровени русофилията и путинизма. Да започнем с отявления русофил Черноризец Храбър, автор на „За буквите“. Още в първото изречение той казва: „Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.“ Срамота! Не говори за славяни, а за българи, при това славяни (и производните на тази дума) се споменават 12 пъти, докато българи се споменават само веднъж (в титлата на българския княз Борис). Русофилията на Черноризец Храбър е наистина брутална, защото той пише съчинението си вероятно около 893 г., а Киевска Рус е създадена през 882 г. Значи държавата им едва що се е появила на белия свят и хоп, в България вече има русофили. Но да продължим с друг путинист, автора на „Апокрифен български летопис“ от XI в. Той навсякъде пише за българи в своето произведение, само че за първи български цар той посочва цар Слав. Ужас! Вероятно и автора се е ужасил от написаното от себе си, и то дотолкова, че не си е написал името, и затова летописът е апокрифен и анонимен. Върхът на русофилията и путинизма обаче е достигнат от Паисий Хилендарски, който дръзва да нарече книгата си „История славянобългарска“. Наистина нямам думи! Не тракобългарска, не иранобългарска, а славянобългарска!

Сега обаче, ще ме извините, спирам с иронията, защото колкото и да се опитвам да се шегувам, ситуацията въобще не е смешна. Да, славяни сме, нещо повече – България е създател на една от 12-те цивилизации в историята на човечеството, славяно-византийската (наричана още и славяно-православна). Отричането на славянския произход на български народ на практика отрича самият български народ като такъв, отрича културата ни (която е преимуществено славянска), езикът ни (който е преимуществено славянски), историята ни (България е най-старата държава в Европа и първата славянска държава). Целта на този текст не е да доказва очевидното, затова ще си позволя да цитирам само още едно изречение от „Сказание за Сивила“, средновизантийски сборник с „пророчества“ за бъдещето на различни народи и държави: „Славяните, сиреч българите, са добри, гостоприемни, истинни, беззлобливи, любящи чужденеца и християнството. Те ще запазят и предадат при Второто пришествие правата вяра на Господа.“ А що се отнася до отричащите собствения си произход и хулещите собствената си история, мога само да им кажа едно – „О, неразумний юроде…“

п.п. абсурдното заглавие, колкото и да не е за вярване, е заглавие на книга, издадена от покойния български „историк“ Пламен Цветков. В нея той се опита, но така и не успя (естествено), да докаже как българите нямат нищо общо със славяните. А причината за отричането на славянския ни произход, и преди, и сега, макар и леко поприкрита с уж „патриотични“ одежди, е само една – да разграничи максимално българския народ от руския, да откъсне, отреже и унищожи всички дълбоки връзки, свързващи България със славянския свят. При условие, че славянската цивилизация е създадена от българския народ, при условие, че половината славянски държави и култури са дъщерни на българската (включително и руската), това представлява ни повече, ни по-малко висша форма на национално предателство.

Ето как изглежда почеркът на Паисий в неговата чернова на „История славянобългарска“. Отчетливо се вижда и заглавието, с което започва и текста от първа страница.

 

10 Коментара

 1. Иван's Gravatar Иван
  24.05.2018    

  Посоченият от вас документ не е текст написан от Паисиев, а препис от средата на XIX на „История славяноболгарская“.
  Проверявайте си източниците, моля.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   24.05.2018    

   Държал съм в ръцете си черновата и беловата на историята, отделно от това притежавам и пълния фототип от 1998 г. Нарочно пуснах тази снимка, защото заглавието е украсено и се чете добре. Паисий не е калиграф и не е украсявал страниците си. Ако пусна първата страница от черновата с първото изречение, което на практика е и заглавието, с какво ще променя съдържанието? Или да направя жива видео-връзка от Зографския манастир, за да се види какво пише от първата страница?

   • Иван's Gravatar Иван
    24.05.2018    

    Така е, чете се добре, но е препис от 19 век.В оригинала и първият препис, например, няма такава формулировка – „История славянобългарска“. Но тях не желаете да ги покажете, защото не отговарят на идеята на статията ви.А и ако действително сте държали „черновата и беловата“, щяхте да сте наясно че, в първите пише „История СЛАВНОбългарска“, а не славяно.

    • Костадин's Gravatar Костадин
     24.05.2018    

     Вие сте лъжец. Сега, специално за вас и другите подобни на вас лъжци и измамници, ще пусна в текста снимка на черновата на историята, с първия ред, написан собственоръчно от Паисий Хилендарски. А вие повече не пишете тук, гнус ме е вашата долна еничарска и безродна сган.

 2. Иван's Gravatar Иван
  24.05.2018    

  Петата буква от втората дума ясно показва че, думата трябва да се чете ‘СЛАВНО’.А НЕ СЛАВЯНО ИЛИ СЛАВЕНО. Както ви се иска.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   24.05.2018    

   Извинете, но вие или имате очен проблем, или психически, или двата едновременно:) Буквата е „двойно е“, известна още и като ятова гласна, защото се чете и като я, и като е. Айде марш от тук и отивайте да си пиете хапчетата, като след това прочетете историята, неразумний юроде. Колко болен народ броди из интернет, просто не мога да повярвам…

 3. Борис's Gravatar Борис
  25.05.2018    

  Пак със панславистката пропаганда.
  Славяните винаги са били номадско племе без култура и разум.
  Българите са дошли и са дали културата си на каквито славяни е имало тук.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   25.05.2018    

   О, неразумний уроде… другото си го прочети сам в книгата на Паисий, за такива като теб е писана. 250 години по-късно още не можем да се отървем от еничарската отцеругателска мърша.

 4. Тишо's Gravatar Тишо
  08.06.2018    

  Всички генетични и ДНК-а изследвания показват че Българите са от смесен произход – Тракиици, Пра-Българи и Славяни, като Тракииците са мнозинството. Също така, все повече генетични и исторически излседвания показват че Славяните не са етническа група, а езикото семеиство, тоест език говорен от много етнически групи.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   10.06.2018    

   Единственото вярно е, че сме от смесен произход. Славяните са мнозинство и това показва цялата ни култура, език, фолклор, традиции, манталитет и обичаи. Траките са почти напълно изчезнал народ през 7 век, а последното ви изречение издава пълната липса на каквато и да е историческа, етнографска или филологическа култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив