Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική (Македония не е гръцка)

Днешните „гърци“ наричат държавата си Hellas. Само една допълнителна буква обаче и леко разделяне на думата води до нещо съвсем различно, което на английски звучи така – Hell ass. Няма да го преведа от благоприличие, но с оглед на гръцките претенции съвсем реално охарактеризира това, което представлява днешна „Гърция“.

Днес в Солун, вторият по големина гръцки град, се проведе грандиозен многохиляден митинг, на който гърците изразиха своето несъгласие с името на своята северна съседка Македония. Митингът мина под надслов „Η Μακεδονία είναι ελληνική“, което означава „Македония е гръцка“. Според организаторите на митинга републиката край Вардара няма право да се нарича така, защото Македония е гръцка „от хиляда години“ и защото древните македонци са гърци. Заключението на гръцките националисти е, че македонците крадат гръцка история, и че това не може повече да продължава и да бъде допускано.

Че официалната македонска държава краде история е безспорен факт, по който няма две мнения. Само че колкото и да се опитват македонците, в дисциплината „исторически фалшификации“ никога няма да стигнат гърците, които са безспорен световен шампион. Впрочем нека да направим следното важно уточнение – не гърците, а т. нар. гърци. Сега ще разберем защо.

 1. Древна Македония не е гръцка държава. Старият македонски народ няма нищо общо с древните гърци и е много по-близък до своите съседи илири, пеони, дардани и най-вече траки, от които взаимства цялата си традиционна и битова култура.  Някои изследователи дори приемат македонците за едно от многобройните тракийски племена.
 2. По времето на Александър Македонски държавата се елинизира стремително, благодарение на който се създава цяла нова цивилизация – елинистическата, но този процес до голяма степен обхваща само горните слоеве на обществото. Това не пречи на Александър, който иначе говори на гръцки със своите офицери, преди всички важни сражения да се обръща към войската си, както пише неговия биограф Плутарх, на „родния македонски език“.
 3. Връзката на древните гърци с Македония е единствено чрез свързващата сила на елинистическата цивилизация, която благодарение на Александър обединява страни и народи от Балканите до Индия. В Армения, Египет, Кападокия, Витиния, Пергам, Сирия, Бактрия и още много други държави гръцкият език става официален, а гръцката култура доминираща, но това не е основание те да бъдат наричани гръцки държави. Ако беше така, днешните гръцки националисти можеха със същата страст, с която обявяват Македония за гръцка, да „погърчат“ и Афганистан, Пакистан, Иран, Ирак, Узбекистан и въобще целия Близък и Среден Изток.  Странно, но те се фиксират само върху Македония.
 4. Самите древни гърци изчезват като народ през тъмните векове при залеза на Източната римска империя и раждането на Византия. Германският историк Якоб Фалмерайер доказва това по блестящ начин в своята книга „За произхода на днешните гърци“. Грецизирането на Източната римска империя води до възникването на една нова народност, византийската, която е гръцка по език, романо-латинска по административно устройство (поне в първите няколко века от съществуването си) и близкоизточна по култура. Византийската народност, наричана от западните, пък и от нашите български летописци, гръцка (заради използвания гръцки език), обединява най-вече потомци на многобройните племена и народи на Мала Азия (витини, готи, галати, кападокийци, исаври и др.), но също така и покръстени араби и туркмени, арменци, грузинци и лази, славяни и власи на Балканите и т. н.
 5. Това обуславя и днешният външен вид на гърците, които както е добре известно, нямат нищо общо с представата ни за класическите европейци. Те са тъмни, смугли и ниски, което ги прави абсолютно неразличими от представителите на която и да е съседна близкоизточна държава (примерно турци или араби). Древните гърци, да припомним, са народ със северен произход и са изглеждали по доста по-различен начин от днешните т. нар. гърци.
 6. Всичко това обяснява защо и културата, традициите и бита на днешните т. нар. гърци са напълно ориенталски и нямат нищо общо с европейските. Достатъчно е да се попътува малко по долината на Марица, която отделя Гърция от Турция, и да се слушат последователно гръцките и турските радиостанции. Музиката е абсолютно идентична, само езиците, на които се изпълнява, са различни.
 7. Когато днешна Гърция се освобождава от турско робство през 1829 г. има голям спор за името на бъдещата държава. Много „гърци“ искат тя да се нарича Романия (това е византийското име на Византия), а не Елада (Гърция). Нещо повече – към този момент практически никой, освен тесен кръг от интелектуалци и учени, не нарича гръцкият език гръцки. Името на езика е Ρουμανικά (ромейски, византийски), а не Ελληνικά (гръцки). В крайна сметка елинофилите надделяват и налагат не просто гръцкото име, но и старогръцкия език. Така в новата гръцка държава старогръцкия става официален език и е такъв чак до 1976 г. Резултатът от всичко това е, че десетки поколения „гърци“ остават на практика напълно неграмотни, защото не разбират официалния език на държавата, в която живеят, тъй като ромейският, наричан впоследствие „димотики“ (народен език), няма много общо със старогръцкия език.
 8. Самите „гърци“ живеят с мисълта, че са възстановили не древна Елада, а Византия. Когато на власт през 1913 г. идва крал Константин (1913 – 1917, 1920 – 1922), той е титулуван като Константин XII, защото последният византийски император е Константин XI (1449 – 1453).

Списъкът може да бъде продължен до безкрай, но изводът, който се налага, е следния – крадецът вика дръжте крадеца. Днешните „гърци“ не само, че нямат право над името на Македония, но дори и над името на собствената си държава. Както казва Фалмерайер, „единственото общо нещо между древните и сегашните гърци е слънцето, което е греело над главите на едните и другите“. Нещо повече – по силата на прилаганата от тях логика България може и трябва да настоява за смяна на името на административната гръцка област Източна Македония и Тракия, защото Тракия е част от българското културно-историческо наследство, защото по-голямата част от древна Тракия е в България и най-вече защото траките са един от трите основни компонента на днешния български народ.

Ако пък решим да забравим за „гърците“ и погледнем международното право, ще видим, че има много държави, които носят еднакви или почти еднакви имена. Има три държави с името Гвинея (Екваториална Гвинея, Република Гвинея, Гвинея-Бисау), две държави с името Корея (Република Корея и Корейска народнодемократична република), две държави с името Конго (Република Конго и Демократична република Конго), две държави с името Словения (Словения и Словакия, чието словашко име е Словенска република), две държави с името Судан (Судан и Южен Судан), две държави с името Нигер (Нигер и Нигерия). В нашия балкански случай дори не става дума за две държави, защото името на Македония се носи не от гръцката държава, а от три нейни административни области.

Така че в крайна сметка Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική, или казано на по-нормален език, Македония не е гръцка. Както стана ясно, и Гърция не е гръцка, но нека засега да оставим този въпрос настрана. Т. нар. гърци и без това са достатъчно наказани от времето и историята. Преди години стана доста популярен случаят, при който група кюрди в Германия нападнаха гръцки туристи и ги пребиха от бой, защото в тъмното ги объркали с турци. Въобще, както се казваше в онзи стар виц, гърците са турци, които се мислят за италианци, а през последните двадесетина година очевидно почнаха да се мислят и за македонци.

А чия е Македония ли? Много ясно – Македония е българска вече повече от 1400 години.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

7 коментара на “Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική (Македония не е гръцка)”

 1. Балкански субект

  То и древна Гърция не се знае колко е гръцка,защото има доста сведения,че Минойската и Микенската цивилизации,които аз като ученик учех,че били първите 2 основни отрязъка на древна Гърция,както и Троянската война нямат общо с гърците и по-късните гръцки полиси.
  А Александър Македонски не са го допускали до древногръцките Олимпиади,защото самите древни гърци не са го считали за елин.

 2. Иво Иванов

  Имаше една книга преди десетина години в Гърция ,,Антиелинизма на Византия“ или нещо от сорта .
  Автора беше грък, доста учудващо, доказваше, че думата ,,грък’ в ИРИ е била обида, с нея са наричани най-неспособните войници в армията.
  На територията на днешна Гърция няма роден нито един византийски император или патриарх, самите те са се считали за негърци, като един патриарх дори призоваваше ,,гъците да бъдат избивани където и както бъдат намерени’.
  Преди самото им въстание от 1821 по сведения на чуждестранни пътешественици, преминали през Пелопонес, разликата между Янис и Мохамед е, че единия ходи на църква в неделя, а другия на джамия в петък, т.е. антропологически, интелектуално и културно – никаква разлика. Нито в бита, нито в облеклото…
  А колкото до Македония, какво има да доказваме за там, изворите са хиляди, неоспорими и единодушно доказват едно – до 1913 г. гърците в географската област Македония са били екзотично малцинство, предимно в по-големите градове.
  Гърция и Сърбия са последните останали фашистки държави в Европа и трябва да си платят за това, че ядоха по-вече отколкото можеха да поемат през последните 100 г.
  Особено гърчолята, които продължават да веят по площадите лика на касапина Павлос Мелас, изрода, който се нуждаеше от преводач за да се ориентира в Македония, защото беше чужд и защото беше във враждебна територия.

  1. Балкански субект

   Фригийци,лидийци,асирийци,грузинци,арменци,кападокийци…Това са само част от съставките на мешавицата наречени днешни гърци и турци.
   Имайки впредвид и,че след падането на Константинопол през 1204 година главния наследник на Източната Римска империя става Никея,която се е намирала в сърцето на Мала Азия и е била пресечна точка на горе споменатите народи.
   А през 1268 година,когато Михаил VII Палеолог освобождава Констанинопол от така наречените „кръстоносци“ слага началото на единствената гръцка династия-Палеолозите,които са и последната династия на Втория Рим.

 3. Истината и само истината ...ще ни освободи нас българите и ще ни даде сила и здрав разум.

  Истината и само истината …ще ни освободи нас българите и ще ни даде сила и здрав разум.
  Доста пресилено или абсолютно невярно е да се твърди че древните гърци са били северен народ.Още херодот и Страбон ако не се лъжа ясно казват че древните гърци са ЕТИОПЦИ-ЧЕРНИ, ДРЕБНИ ,С КЪДРАВИ АФИРКАНСКИ КОСИ И СТРУКТУРА ТИПИЧНА ЗА СЕМИТОАФРИКАНЦИТЕ ! ГЪРЦИЗИРАНИТЕ траки им придават леко избелваща тенденция която се засилва все повече ссъс засилване на гърцизацията на българите патриоаршисти .Павлос Мелас е доста светел средноевропейски тип който в корените си е българин гъркоман точно както и бащата на Груев на ски е чист българин гъркоман но гръцки герой в борбата им срещу италиянците .Изобщо почти 90% от гръцките въстанници са всъщност българи земеделци овачри и занаятчии които след това са погърчени .

 4. Може да повдигнем въпроса за правата на българското население в Гърция. Все още хората в Северна Гърция ги е страх да сънуват на български. В мЪкедония пък също страдат от сърбомански тормоз. Всичко е доста объркано. Докато тук се дърляме за неща от сорта кое на кого е ни направиха роби на САЩ. Балканските народи трябва дА оставят междуособиците, защото лошо ни се пише.

  1. Балкански субект

   Даватоуглу в Стратегическа дълбочина посочва евентуален съюз между България и Сърбия като най-голямата заплаха за неоосманизма на Балканите.
   Затова и западните така наречени „велики сили“ от 1885 година постоянно вбиват клинове между България и Сърбия.
   Създават и великонационалните шовинизми на Балканите.
   За щастие великобългарски шовинизъм немците не успяват да създадат за разлика от Австрия в Сърбия,Англия в Гърция и Франция в Румъния.
   А същите балкански великонационални шовинизми ако не бъдат спряни ще поднесат отново целите Балкани на турска тепсия.
   Резултатите вече са налице!

 5. Ивелина Стоянова

  По всяка вероятност съвременните гърци са с етиопски произход. Преди години беше направено генетично проучване, за връзката на съвременните с древните гърци. Това проучване доказа, че най-близка генетична връзка с древните гърци имат съвременните албанци. На трето място са съвременните българи. Съвременните гърци са на четвърто място по генетично съвпадение с древните гърци. Става въпрос за балканските народи. Така че….. за какво говорим!?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *