Шведски ли беше, или съветски?

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Томас Хамарберг призова България да промени конституцията си и да позволи на малцинствата всякакъв тип на „сдружаване и събиране”, съобщава македонското електронно издание еРепортер. В доклада си, публикуван днес, Хамарберг е препоръчал „изменения в българската Конституция с цел да се подобри свободата на сдружаване и събиране на малцинствата и това изцяло да се съгласува със стандартите на Съвета на Европа”. Изданието посочва, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург взе решение, с което осъди България за незачитане на правото на политическо организиране на гражданите.
Такаааа. Ако годината беше 1995, щях да си помисля, че чувам отново знаменателните думи на тогавашния американски посланик в България Уилям Монтгомъри. Тогава родината беше бедна, окъсала и много се надяваше някой да и реши проблемите отвън без ние много-много да се напъваме. Времената бяха такива, че американските посланици хич не се церемоняха с нас и бяха почнали да ни дават акъл де кога сварят, с нужда и без нужда. В онзи случай Монтгомъри почна да ни поучава още преди да е пристигнал – беше на летището в Белград, когато го напъна да ни каже, че трябва да си сменим Конституцията. Е, сега времената са други, България вече не е бедна, не е окъсала и въобще, ама въобще не се надява някой отвън да и решава проблемите. На всичкото отгоре сме член на ЕС и НАТО. Само че някой пак напира да ни дава акъл, пак отвън, и пак без да ни пита дали го искаме. Сега, в Швеция, родината на Хамарберг, нямат  проблеми с малцинствата, защото датчаните в Гьотланд и Скания още Густав І Ваза ги изкла през 16 век, а останалите спасяваха живота си панически през Скагерак в продължения на десетилетия, бягайки в Дания. Безобидните сами и суоми пък в следващите столетия бяха изтласквани все по на север в тундрата и добре, че оцеляха около 20 000 от тях и до днес, та да има кой да посреща туристите в днешна северна Швеция. И днес, като изключим гастарбайтерите, в Швеция малцинства няма. Което означава че шведите от малцинства много-много не разбират. Но пък явно могат да поучават другите народи как да се справят със своите проблеми. В Европейския съюз се следва странната практика определени ресори от общата политика на съюза да се дават на представители на държави, нямащи нищо общо с проблемите на разглеждания ресор. И обратното. Затова не ни дадоха като комисарски пост евроразширяването, защото сме щели да бъдем пристрастни. Е, вижда се какво става като се намесят безпристрастните. В случая – безхаберните и некомпетентните. Жалко, че в България няма държавници със самочувствие, които да отговорят достойно на Хамарберг, а и да поискат сметка от него. Защото България е член на Европейския съюз, не на Съветския. И защото ако не го знае, трябва да му го кажем.

И още нещо. Аз смятам, че монархията като форма на управление нарушава човешките права и няма да е лошо, ако Швеция стане република.

Сподели поста:

Свързани статии

1 коментар на “Шведски ли беше, или съветски?”

  1. Анатоли

    Шведите все пак помнят донякъде особеностите на руския лов и риболов.

    Иначе размахване на пръст от ръководството доста по-чето като че ли е не толкова със зла умисъл колкото водено от някакъв тренд и инерция. Негативния ефект идва точно оттам, че хората ни в политиката са траш.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *