Според МОН и Анелия Клисарова тези деца изпълняват традиционен цигански ритуал

Знаете ли какво е акултурация? Това е процес, при който една общност, етнографска или етническа, постепенно загубва своята изконна култура и приема, по доброволен или насилствен път, културата на друга, по-експанзивна и асимилираща.  Така пише в учебниците по етнология. България обаче е на път да преобърне тази културоложка теорема.

На 14 януари деца от СОУ „Цанко Церковски” – с. Никола Козлево, и ОУ „Христо Ботев” – с. Каспичан, област Шумен посетиха министерството на образованието и сурвакаха министърката Анелия Клисарова. Всичко това е отразено на сайта на министерството, като е придружено от няколко снимки, показващи деца в български народни носии, носещи сурвакници, като на една от снимките самата министърка се е хванала на хоро с тях. Дотук – нищо необичайно. Необичайното е в заглавието – „УЧЕНИЦИ ОТ ШУМЕНСКО СУРВАКАХА МИНИСТЪР КЛИСАРОВА ЗА РОМСКАТА НОВА ГОДИНА“.

Сега е нужно да направя няколко пояснения. Допреди няколко десетилетия старият църковен стил все още доминира в народната култура, а дори и днес някои от празниците се празнуват от народа по стария юлиански, а не по новия григориански календар. Баща ми, роден през 1956 г., ми е разказвал как са ходели да сурвакат на 14 януари, а не на 1 януари. Аз самият, като малък, когато ходех да сурвакам роднини и съседи на село, някои от по-старите се шегуваха – „Много си подранил, май искаш и на 14 да дойдеш, два пъти да ни сурвакаш“. Самото сурвакане пък е прастар български обичай, който принадлежи на най-първичните пластове в традиционната ни култура. Всичко това обаче е представено като небългарско, като циганско!

Какъв е случаят? Циганите-християни, постепенно усядайки в българските села и градове, започват да приемат българската култура. Някои от тях довеждат този процес до край, като приемат българския език майчин и напълно се асимилират в българския етнос. Други запазват своята идентичност и език, най-вече поради нежеланието на българите да ги приемат в своята народност, но загубват напълно всичко останали черти от своята култура. Днес обаче наблюдаваме уникално явление – заради напредващата глобализация и унищожаването на традиционната битова култура на българите някои стари наши обичаи, запазени сред циганите-християни, но вече позагубили се сред нас, се представят като цигански! При това със съдействието на българското правителство, медии и всякакви формални и неформални организации. Но най-вече с упорита последователност – аз поне от години не мога да си спомня да съм гледал сурвакарчета по телевизията на 1 януари, но за сметка на това на 14 януари няма телевизия, в която Банго Васил да не е водеща новина.

Общо взето, това е положението. Според образователното ведомство сурвакането е традиционен цигански обичай, а Васильовден е циганската Нова година. Да се готвят коледарите, лазарките, нестинарите, Гергьовден, Димитровден и така до края на списъка.

В началото написах, че при акултурацията се загубва специфичното, губи се културната идентичност. Това става за сметка на друга, по-културна и по-експанзивна общност, налагаща своите традиции и обичаи. Е, кой е по-силният, съдейки от всичко написано до тук?

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

9 коментара на “Акултурация”

  1. Никой никъде не е писал, че сурвакането е цигански обичай! Стига с тия истерии! Когато има факти ОК, но това са пълни безсмислици…

  2. Александър

    Интересен е фактът, че повечето цигани се учат на ромска култура именно от националните медии. Явно някой печели от тях като група цигани, а не като група граждани, но със сигурност смея да твърдя, че този Някой не е Държавата!

  3. Май циганите останаха да запазват българските традиции и обичаи.На циганските свадби всичко както е било на времето.Или получава се че българите са се откази от традициите си гадно е но е факт.
    Ако не вярвате питайте българските младежите колко народни песни знаят или предсвадбени обичаи и т.н отговора е -ужас.

  4. Г-н Николов, не правете изводи за българите по себе си. Ако вие сте забравил българските традиции и обичаи, по-голямата част от българите не сме. Що се отнася до циганските сватби, констатацията ви е дълбоко невярна и грешна.

  5. Вие господин Костадинов на колко цигански свадби сте били и къде ?Ще ми кажете примерно за Максуда да ,но там повечето са мюсулмани аз говоря като цяло в България.Или говоря за циганите християни, които също така отбелязват и Георгъов ден и Тодоров ден и Голяма Богородица и т.н. А дали съм ходил на свадби аз съм музикант и на български съм свирил и на цигански и др.Така че не се ядосваите че циганите пазят българските обичаи , а се радваите.

  6. Да, така е, за съжаление… А на вас, г-н Николов, какво повече да ви кажа – ако вие се радвате, че българският народ се асимилира от други, при това с активната помощ и съдействие на българското правителство, аз не се радвам. Няма как, все пак аз съм българин и ме боли. За вас не знам.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *