Антибългарската агенция за българите в чужбина

full_a09376e6-6526-4bdb-b13c-89a34520b5e7
Според Агенцията за българите в чужбина тези деца не би следвало да са българи

Вчера Молдова въстана. Само за няколко часа протестиращите молдовци успяха да нахлуят в сградата на парламента, след като преди това държаха няколко дни под обсада главната прокуратура. Протестиращите искат оставка на правителството, президента и главния прокурор, нови избори и връщането на 1 млрд евро, откраднати от спестяванията на гражданите при мълчаливото съгласие на властите. Полицията в Молдова влезе в сблъсък с демонстрантите, има десетки ранени. По оценка на организаторите в центъра на молдовската столица на протест са се събрали повече от 100 000 души. Това е най-голямата протестна акция от началото на 90-те години на миналия век.

Всичко това, макар и случващо се на стотина километра от северната българска граница, трудно намира място в новините на големите медии, защото тук насочеността на протестите е срещу т. нар. проевропейско мнозинство, управляващо бившата съветска република. Разбираемо е защо нашите българоезични по вид, а иначе американски по съдържание медии, не го отразяват. Молдова обаче освен поле за развитие на генералния руско-американски сблъсък е и място, в което живеят десетки хиляди българи. Една част от тях в Тараклийския район, където имат културна автономия, а другата в Гагаузката република, където имат административна автономия. Гагаузите, както е добре известно, са тюркоезични българи, за разлика от другите българи, туканите, които са славяноезични. Двата района развиват тясно сътрудничество и представляват монолитен блок в южната част на страната, който е сериозен фактор във вътрешната политика на Молдова.

Как обаче реагира българската държава на тези събития? Никак? Не, разбира се. Българската държава има активна и последователна политика за унищожаване, задушаване и отродяване на местните българи от българският им корен, защото те, бидейки проруски настроени, не са полезни за отстояването на евроатлантическите ценности, на които се е посветила цялата българска политическа класа. Поредното доказателство за това дойде преди няколко дни, когато в молдовския сайт budjakonline.md (който между другото е с лека антируска насоченост) излезе статия, в която се обяснява как българската Агенция за българите в чужбина вече не издавала удостоверения на гагаузите, че са българи. Както пише авторът на статията, Иля Телпис, „Гагаузы – не болгары. Теперь этой позиции придерживаются не только сами гагаузы, но и власти Болгарии, которые прежде занимали другую позицию. Ярким подтверждением тому служит то, что многие жители Гагаузии, подавшие документы на оформление болгарского гражданства по упрощённой процедуре, стали получать отказ.“ По нататък той пише – „В начале января я узнал, что тоже попал в число «отказников». Те, кто делал себе болгарский паспорт, в курсе, что главным документом, позволяющим стать гражданином Болгарии по облегчённому варианту, является Удостоверение о болгарском происхождении. Эту бумажку выдаёт Государственное агентство по делам болгар за рубежом (ДАБЧ).“ Та така – излиза, че според Държавната агенция за българите в чужбина гагаузите не са българи.

Тук следва да се уточни, че сред гагаузите по съветско време се обособи, като съветски проект, отделна „нация“. Тя, за разлика от т. нар. македонска нация, не се разви на антибългарска основа и поради това отношенията на гагаузите с другите българи останаха изключително близки. След разпада на СССР гагаузите, заедно с другите българи от Бесарабия, се обърнаха за помощ и подкрепа към България. България естествено не им обърна внимание и тогава на нейно място се появиха турците. Турция застъпи активна позиция в защита на гагаузите, най-вече като спомогна за мирното получаване на автономия, и още повече засили процесите на обособяването на гагаузите като отделен „етнос“. Междувременно България не реагираше по никакъв начин на тези процеси, изключая плахото начало на издаване на български паспорти за гагаузите. Но, както се казва, дотук беше.

Известна е позицията на българските власти, че български паспорти не бива да се дават току така. Така де, все пак става дума за задгранични българи. Ако става дума за сирийци, пакистанци, алжирци и други подобни, работата е съвсем различна. Те са ни нужни за преодоляване на демографската криза, както каза еврокомисарката Кристалина Георгиева, и затова на тях паспорти можем да им дадем. Но на българите – категорично не. Особено пък и ако са проруски настроени.

Като оставим иронията настрана, остава много горчивина. Молдова, като всяка от другите изкуствени постсъветски републики, се разпада по шевовете. Една част от нея иска да се обедини с Румъния, друга отдавна обяви независимост (Приднестровието), трета се люшка между Русия и Украйна. В цялата каша местните българи (тукани и гагаузи) се чудят на коя страна да застанат, най-вече защото собствената им родина-майка дори отказва да ги признае за българи.

На фона на всичко това фактът, че имаме цяла агенция, която се занимава с българите в чужбина, е особено трогателен. Тя не си струва дори да бъде критикувана, защото като всяка друга държавна институция е пълна със скокливи пудели на тлъста заплата, като най-скокливият и безгръбначен от тях е сложен начело. Но все пак – нека поне и се смени името. Нека бъде Агенция за дебългаризиране в чужбина или нещо друго подобно. Така ще приляга повече. Но нека не цапат повече името на нашия народ дори и с абревиатурата си.

Сподели поста:

Свързани статии

3 коментара на “Антибългарската агенция за българите в чужбина”

 1. Българи има и в Кагулски района на Молдова, както и в някои села на север от Гагаузия. Не са само в последната и в Тараклия. Само, че българоезичните българи прогресивно намаляват. Някои от българите са румънизирани – село Башкалия, а и други села. Който и да дойде на власт все едно и също. За българите в близката чужбина нищо не се прави. Виж ако е някой мангал от Близкия Изток или олигофрен от Западна Европа много се тачат тук. Или някой продажен емигрант емигрирал на запад и изведнъж му „домиляло“ за България. Сбъркан народ, неспособен да генерира водачи, които да спасят държавата.

 2. Румен

  Според предварителни резултати от преброяването в Молдова от 2014 г. в тази република има 113 3127 гагаузи и 47 778 българи без да са включени в това число българите и гагаузите в Приднестровието. Налице е явна фалшификация. Няма как гагаузите да са намалели толкова много само за десет години, а и българите. Даже населението на Гагаузия расте, там има положителен прираст, макар и малък. Някой от българска страна ще вземе ли мерки по въпроса? Както е тръгнало след още 15 -20 години Украйна и Молдова няма да признаят, че на територията им живеят българи. Не може българите в Молдова да са намалели почти наполовина.

 3. ВЪЗРОЖДЕНЕЦА

  Така наречения „Комитет за българите в чужбина“ оглавявана от така наречените““патриотични “ преставители на така нареченото ВМРО, не е нищо друго отсвен една предателска, антибългарска, корумпирана организация, Нейната цел от създаването и от комунистческия режим до ден днешен работи усърдно за унищожаването на всичко бългаско, вътре и извън днешните предели на България. Тази корумпирана и продажна организация , непремено трябва да бъде закрита. Ако нашата държава е на мястотоси, Президентът и Народното ни Събрание да гласуват закон за даване на българско гражданство на всички българи от близката чужбина а не само на така нареченото „турско и циганско малцинство“ живеещо в Турция.
  Защо изкуфелите ни „политикани“ не вземат примера на Унгария , Чехия, Словакия и Румъния, като безусловно дадоха гражданство на техните сънародници живеещи до техните граници.
  Времето показа че докато не свалим с револуция тези продажни досегашни правителства на така наречените“нови либерали“ положениеъо в нашта мила родина България никога няма да се оправи, вижте какви продажни, антибългарски зделки се извършват в всички министерства на държаватани и се въртят корумпираните „министри“ от едно министерство в друго, и то само с една цел, да нанесът още по големи щети на майка Бъпгароия.
  Краино време е да кажем на „нашите“ домашни тирани: СТИГА РОБСТВО И ТИРАНСТВО, ВСИЧКИ НА ОРЪЖИЕ!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *