Какво би станало, ако по време на Априлското въстание имаше фейсбук?

В историята изразът „какво би станало, ако…“ не съществува, и това е една от причините, поради която тя е сериозна наука. От друга страна обаче, с оглед на днешното ни съвремие, няма как да не се изкушим поне да се опитаме да си представим как биха се развили някои исторически събития, ако се бяха случили в модерен контекст.

Например, какво би станало, ако по време на Априлското въстание имаше фейсбук? Въстанието избухва на 20 април 1876 г., трае 10 дни, в него участват 10 000 български въстаници и са дадени повече от 30 000 жертви. Турски султан по това време е Абдул Азис. Това са фактите, но как ли биха били те отразени от съвременниците, ако имаха профили във фейсбук? Нека проследим няколко хипотетични статуса:

Александър Йорданоглу – Това не е българско въстание, а руска провокация. Начело е някакъв Бенкович, който се представя за българин, но всъщност е руснак. Захари Стоянов го е чул да казва, че бил отворил люта рана в сърцето на тирана и сега канил Русия да заповяда.

Сюлейман Паси – Аман от православни простотии, майната му на православието и на православните въстания, пътят към освобождението е един – всички българи приемат исляма и се освобождават на мига.

Башбакан Тиква ага – Въстанието е продукт на гадове и тъмни сили. Говорих с моя приятел Абдул Азис и се разбрахме закланите гадове, т. е. българи, да са само 30 000. Тайпи, опа, Абди, е голям приятел на България и подходи с разбиране, макар че май трябваше да изколи повече. Нека им дойде акъла в главите.

Прасимир Каракачамаков – Ма почна ли въстанието? Мен ми казаха, ма аз бях малко зает, щото колих прасе. Нищо, за другото въстание вече ще участвам и аз.

Сидер Боленов – Недей лъга, къде се е чуло и видяло едно прасе да коли друго.

Далавери Винкелов – Пудел, ти си трай, за всичко е виновен руския патриарх, Сюлейман Паси е напълно прав.

Иво Минджев – Априлското въстание е хибридна разработка на Русия, това е неприятелски акт на Русия срещу България и нейния евроатлантически партньор Турция. Руските агенти дори не се стараят да се прикриват, попадна ми една тяхна песен, в която се пее „Пустите клисурци, станали московци, а панагюрци, донски казаци, топчето пукна, Европа стресна, Русия скокна Клисура да брани“. Всичко е ясно, целта е атака срещу европейските институции, за да се стресират и да не могат да реагират адекватно на руска намеса във вътрешните работи на Турция.

Илиян Манафсилев – Едва 10 000 души се подведоха по акъла на руските шпиони – пълен провал на кремълската пропаганда и развенчаване на мита за Дядо Иван.

Кемил Джасим – сред въстаниците има много евреи, власи, цигани, албанци, както и някои българи. Това е нормално, все пак българите са просто една от многото народности, които живеят в България.

Kiriak Stefchov – e tova li vi be6e vastanieto ve tapaci, nali vi kazah da ne govorite protiv sultana?

Гинка Кавръкова – За авариите по мрежата и спирането на тока са виновни въстаниците.

Росен Плювнюлиев – Ма това въобще не е европейско. Не можеше ли да изчакаме още 500 години и по мирен път да стигнем до свободата? Какви са тези въстания? Ето, арменците чакат вече 800 години и турците са им обещали, че най-късно през 1915 г. ще ги освободят.

Красимир Гнусев – Българският Хелзинкски комитет остро осъжда посегателствата на въстаниците срещу невинните турски войници и ще повдигне задочни обвинения срещу Кочо Чистеменски и Спас Гинев от Перущица заради това, че са убили своите жени и деца, като по този начин са отнели законното право на мирните башибозуци да ги заколят те.

Манол Глистев – Някакъв терорист Христо Ботев е завзел парахода „Радецки“ и се опитва да дебаркира при Козлодуй. Призовавам всички ранобудни дьонмета да окупираме града преди него и да не допускаме терористи сред нас.

Мартина Брумбауер – Баташкото клане е мит. Не са убити 5000 души, а едва 1600, и не са всички заклани – някои са застреляни. Да спрем фалшивите новини!

Сега се опитайте да си представите хилядите коментари на не толкова известни герои, които първо ще дават акъл защо се е провалило въстанието, как не е трябвало да е през април, после ще обясняват как са щели да въстанат и те, но са били много заети, след това ще заключат мъдро, че тая работа с черешови топчета и кремъклийки не става, после ще се зъбят и пенят на султана, но само във фейсбук, да не забравяме, и накрая ще се скарат помежду си кой е по-по-най-патриот.

А през това време българските села и градове ще горят, подпалвани един след друг от поробителите, докато въстаниците са преследвани и избивани като диви животни…

Всичко това е една сатира на нашето пропаднало ежедневие, но истината е, че през 1876 г. голяма част от тези неща са се случили. Намират се българи като Стоян Чомаков, потомък на виден чорбаджийски род от Пловдив, който тръгва заедно с турска анкетна комисия, която да „докаже“, че всъщност българите сами са си палили селата и градовете и сами са се изклали помежду си. Английският министър-председател Бенджамин Дизраели, лорд Биконсфилд, нарича темата за българските кланета „празни приказки от кафенетата“. Великият френски писател Виктор Юго държи пламенна реч в защита на Батак, но го нарича малък град в Сърбия и съответно през цялото време говори за сърби. Толкова сме били неизвестни, незначителни и маловажни за днешните си евроатлантически „партньори“ и „съюзници“…

142 години по-късно България е свободна. По документи.

п.п. всички прилики със съвременни евроатлантици, защитници на човешки права, джендър-активисти и прочие национални предатели са напълно случайни.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

2 коментара на “Какво би станало, ако по време на Априлското въстание имаше фейсбук?”

 1. Балкански субект

  Голямата трагедия на България е,че след Освобождението управлението се поема от така наречената „добродетелна дружина“-прародителя на „българския“ евроатлантизъм (слагам български в кавички тъй като израза български евроатлантизъм по същност е 1000% оксиморон).
  Голямата мръсна тайна на „българския“европеизъм,а по-късно и евроатлантизъм е колосалната им туркофилия!
  Фердинанд бяга в Турция.
  Филов заедно с част от правитеството му се крият във вилата на турския консул след 9-ти септември,където и са арестувани.
  Така наречената „добродетелна“ дружина е пръв радетел за създаване на турко-България.
  Така,че да не се чудим защо тиквун си говори на братко с ердоган.
  Същата тази туркофилска гмеж докара 2 национално катастрофи на България в рамките на 5 години и замалко да докара и 3-та през 1941-1944.Всъщност може да се каже,че туркофилската сган докара и трета национална катастрофа,защото налагането на македонизма и създаването на антинарод от тялото на България е следствие именно на „елитите“ управлявали България до 1944 година.
  Лошото е,че и БКП номенклатурата се изроди до нивото на „добродетелната“ дружина и заедно с остатъците от фашисткия „елит“ под диктовката на САЩ днес докараха България и българите до състояние по-жалко и от първите 300 години на турското робство.

 2. Българина е нищожество и роб.30 години търпи да се гаврят с него и още 30 ще изтърпи , но тогава ще е късно.
  Няма спасение за този прост , деградирал , робски народ.На него му харесва да е такъв

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *