Пенсиите да стигнат 65% от дохода, върху който човек се е осигурявал, е “комунистически блян”. Това заяви преди месец и половина министърът на финансите Симеон Дянков пред Би Ти Ви, въпреки че тази цел беше заложена в споразумение за пенсионната реформа между правителството, бизнеса и синдикатите преди година, под което стои и подписът на министър-председателя Бойко Борисов.

Интересно становище за финансов министър на държава, поддържаща най-комунистическата социална система в целия Европейски съюз. Държава в която на практика съществува професията „трайно безработен“, държава, в която цели групи от обществото се издържат само от социални помощи и от чийто бюджет годишно около 10%, или 3 млрд лв, отиват за да издържат тези групи. Това обаче очевидно не е проблем. Проблем, разбирате ли, са пенсионерите, с техните „абсурдни“ претенциии за нормални пенсии и нормално пенсиониране. Явно те до такава степен са заплаха за държавата и финансовата и стабилност, че от както Дянков изстреля залпа срещу тях по телевизията, не се спира да се говори за това как пенсионерите се пенсионирали рано, как имали несъразмерно големи пенсии за труда, който са полагали през годините, как всеки трети се пенсионирал по болест и т. н. Стигна се дотам, че привилегиите за ранно пенсиониране в силовите ведомства – МВР и МО, бяха посочени от работодатели и икономисти като основна причина за недостига на средства в държавния пенсионен фонд при дебатите за реформиране на системата. Покрай полицаите и военните го отнесоха и миньорите, които също бяха набедени едва ли не в източване на касата на НОИ. И до какъв извод се стигна? Шефът на НОИ Бисер Петков резюмира – “Една от целите на новите по-строги критерии е увеличаване на ефективната възраст за пенсиониране, която за България е ниска.“ А така! Това, че втората част от изречението е абсолютна лъжа, няма значение. Това, че средната продължителност на живота в България е най-ниската в целия Европейски съюз, няма значение. Важното е, че вместо да се разрови по ТЕЛК-овете и да разчисти хилядите здрави и прави „инвалиди“ (повечето от тях цигани, между другото), правителството прехвърли тежестта върху работещите. И така оправда в пълна степен приказката „болен здрав носи“.

Проблемите на НОИ обаче нямат почти нищо общо с гореописаните причини. Института е в състояние на практически фалит не заради ранно пенсиониращите се, а заради онези близо 10% от държавния бюджет, които всяка година отиват под формата на най-различни помощи в ръцете на циганите. Това е положението. Ако си представим за миг, че следващата година няма да дадем и стотинка в това направление, парите, които ние работещите осигуряваме за пенсиите на нашите бащи и дядовци не само че ще стигат, но и ще остават. А сега си представете и следното – тези 10% (или грубо около 3 млрд лв), които работещите в България така или иначе изкарваме, да отиват по предназначение при пенсионерите. При давани годишно около 7 млрд за тях, с тези допълнителни пари размерът на всички пенсии може да се вдигне с 40%. Е, има един проблем. В този случай няма да има кой да храни циганите. И тук стигаме до същината на въпроса. Очевидно е, че заради демографският срив в страната ни вече няма толкова много работещи, които безпроблемно да осигуряват хем пенсиите на пенсионерите, хем помощите на циганите. Някой трябва да поеме тежестта на финансовия недостиг, а кой точно, решава правителството, естествено. С оглед на горепосочените мерки и, с извинение, пиар-кампании, се налага изводът, че то е решило да жертва пенсионерите, за да храни циганите, и то като дългосрочна политика. Защото ако се приложат всички нови строги критерии, за които говори Петков, и ако средната продължителност на живота в България продължава да намалява, до няколко години пенсионери почти няма да останат. Старите ще измрат, а нови няма да има, тъй като работещите ще работят докато умрат.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

3 коментара на “Болен здрав носи”

  1. В държави, в които управниците са адекватни на нуждите на обществото съществуват дори предпенсионни помощи – за хора над 50 г., над 55 г. …

  2. Вън от цифрите е факт, че работа за хората в предпенсионна възраст няма. Просто никой не ги наема. В същото време новите технологии нахлуват и машините правят хората ненужни. Тези бомби със закъснител цъкат и все някой ден ще се взривят. Като не отчита действителността, каква реформа прави Дянков?!

  3. Няма държавническо мислене за улесняване на бизнеса у нас , не се привличат големи инвеститори на които ако ще и без да им се налага данък само и само да откриват работни места.Но на никой не му пука народа мре от глад.Шепа търгаши и процентажии определят курса на държавата ни. Няма да има кой да
    плаща пенсиите амикакво правим с младите хора да се квалифицират държавата да поеме тази отоговорност и да не ни вменява , че това не е нейна работа , но за съжеление машината и успя да ни убеди че държавата е само да те смучи.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *