България – държава или територия?

Нашата държава толкова е деградирала до територия, че вече не обръщаме внимание как дори на официалните табели на висшите ни институции пише на чужд език...

Вчера, след двучасов изнервен и на моменти преминал на висок тон разговор, успяхме да накараме Министерството на образованието и науката да се съгласи с нашите искания за пълен преглед на учебниците по история. След един месец ние от Инициативния комитет ще представим подробен анализ на учебниците по история и т. нар. „човекът и обществото“, след което МОН ще накара издателствата да отпечатат притурки с редакциите. Защото, разбирате ли, министерството не можело да изтегли учебници, независимо какви глупости пише в тях, защото нямало това право… Както и да е, ние ще си свършим работата, но дали МОНстерското министерство ще удържи на думата си, не се наемам да прогнозирам.

По ирония на съдбата същата вечер по телевизията излъчиха репортаж за незаконните ислямски пансиони у нас. Тихо и кротко в страната се създала мрежа от ислямски „училища“, в които малки българчета биват обучавани на незнайно какво точно за исляма, при това напълно безплатно и с възможност да продължат обучението си в Турция или някоя друга мюсюлманска страна. Тъй като нищо не е безплатно, журналистите от Нова ТВ, попаднали на следата задават въпроса кой точно плаща сметката по „образованието“ на тези деца? ДАНС обаче, както и МВР, МОН, Агенцията за закрила на детето очевидно не си задават тези въпроси.

Пак почти по същото време стана известна инициативата на група млади мъже от Перник, които се самоорганизирали и започнали да прочистват улиците на града си от наркопласьори, които по техните думи са добре известни и познати на всички, но никой с пръст не ги закача. Добре, че когато бандитите отвърнали на удара и ги нападнали, с тях са били и журналисти от ТВ7 като свидетели, та не се наложило да се оправдават пред полицията за това, което правят. Която полиция, апропо, закъсняла и дошла доста след мелето с престъпниците.

Днес пък друга една национална телевизия, БТВ, ни осведоми, че в гоцеделчевското село Баничан хората създали сами отряди за охрана на земите си от крадци на земеделска продукция. Полицията, по думите им, не им помагала.

Нека резюмираме. Едно министерство трябва да бъде увещавано, карано и принуждавано, да изтегли учебниците, заради меко казано недомислията които съществуват в тях, вместо самото министерство да бъде инициатор на промяна на онези текстове в учебниците, които нямат нищо общо с историческата истина. Една полиция се държи като неутрален наблюдател при сблъсъци между престъпници и жертви. Едни журналисти и граждани изземват функциите на цели институции, получаващи огромни бюджети именно за да поддържат тези си функции. Една държава пред очите ни се превръща в територия. Даже не съм сигурен дали е и територия, защото територията все пак има граници, а нашите, както е добре известно, само който не е пожелал, само той не ги е минал.

Е, когато няма държава, хората си я създават сами. И както виждаме, дори и територията да им пречи, процесът вече е започнал. Големият въпрос е докъде ще стигне и дали малкото български политици, мислещи повече от година напред във времето, ще успеят да използват тази народна енергия, за да възродят българската държава и суверенитет?

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

8 коментара на “България – държава или територия?”

 1. Ванков

  Във връзка с интервюто по телевизията, искам да кажа, че:
  Такива хора, като пишман историците ни в България, които премълчават фактите и събитията в нашата история, раждат национализмът в цялата си тежест, в България!
  Те говорят за методика на учебника, за създаване на начин на съжителстване на етноси и нормално поведение на хората.Дори споменаха и комунистическия режим, който според тях, изменил историята и спомените на хората.Абе патки заспали, аз не съм историк, вие сте историци.Кажете, коя история може да се промени, щом в нея съществуват факти, дати, събития, личности, спомени на хора, които са били живи, когато е дошъл комунизма и са малко или много били жертва на османския гнет над българите?В казармата служих с един войник от пловдивско, който каза, че още родът му пази окървавена риза на прадядо му, на който главата била отрязана и набучена на шиш.Кръвта обилно личала на ризата.В учебниците не бива да се всява омраза у децата, но фактите не може да се премълчават, защото децата не си знаят историята на държавата, която е тяхна Родина и пеят песни и стихове за нея.Кажете ми, съграждани, кой американец, с една от най-кратките истории на създадена държава, не слага ръка на сърцето си, когато стои до знамето и се споменава родината му?В коя държава, американски гражданин, не е защитен от държавата си?За всеки загинал американец, в цял свят се говори по новините.Кажете ми, кой българин е така защитен и в кой българин е толкова дълбоко закрепено, националното самоопределение?
  А, от тук натам, децата ще се образоват от такива пишман историци, като младия историк от предаването, така и не запомних името му, който черпи информация от книги, на които има щастието или нещастието да попадне, и в които той не знае, вярни или невярни са фактите там?

 2. Крайно време да се направи качествен учебник по история базиран на великата книга „Краткосмешна история на България“. В тази книга има много важни исторически факти прикривани от официалната наука – цар Борис I приема християнството за да спи с византийската принцеса Теодора, цар Симеон по време на обучението си в Магнаурската Школа се среща с Кирил и изпиват заедно хонорара за буквите, за относителната социална справедливост в Османската Империя и мн. др.

 3. но Митре Турунджов

  Такова поведение е „нормално“където управлението на държаватае в ръцете на продажни управници и корумпирани личности. Според сегашния ни Президент, България не е нито държава нито територия, а турски вилает!

  БЪЛГАРИНО СЪБУДИСЕ!

 4. Държава ли? Отдавна престанахме да бъдем държава. Може би откакто голяма част от народа продаде душите си за няколко кила хартия. Лошото е, че останалата част от него май вече почти се отказа да се бори и или се спасява, както може – бягайки в друга държава, защото така е по-лесно, или се примирява с трохите тук, оставяйки се да бъде духовно ограбена и срината психически и емоционално.
  Колкото до пренаписването на учебниците, сега ще напишат редактираните книжки към тях, а само 2 седмици след приключването на учебната година те ще бъдат захвърлени в някой ъгъл на дома или изгубени и никога повече няма да бъдат потърсени. А когато започне новата учебна година други проблеми, уж по-важни, ще тресат страната и пак ще стане „Всяко чудо за три дни“. И докато народът спи, все ще е така.
  А дали сме територия – май и това не сме. В тълковния речник определението за „територия“ е следното: „Ограничена земна плош, която е нечия собственост или под нечие разпореждане“. Откакто се присъединихме към НАТО, струва ми се сме разграден двор. Преди 2 месеца ходих за първи път до Силистра. Пътят за Варна минава точно край граничната линия с Румъния. Когато половинката ми ми каза, че това е границата, аз останах безкрайно учудена, защото не се виждаше нищо друго освен обикновена телена ограда, обилно обрасла с повет.
  Също така преди два дни ходихме с компания до устието на Резовска река – границата ни с Турция свършва там. За десетките километри гранична зона видяхме един-единствен патрул, който дори не ни и провери кои сме, а самата граница, вместо ограда, я определя една ръждясала счупена бариера.
  Та… Убедете се сами колко сме държава и колко територия. 🙁

 5. Добре де тези автори на учебници и някой ръководни глави в минестерството толкова ли не могат да им се изкарат имената и снимките на видно място в мрежата…?! Ей така , който много ги обича да им се порадва и на живо , като ги срещне на улицата.

 6. Доктор

  България не е нито държава нито територия. ПЛАЦФАРМ на НАТО и главно на Съединените за Сега Щати на Северна Америка срещу Русия е!

  1. Доктор

   България не е нито държава нито територия. ПЛАЦДаРМ на НАТО и главно на Съединените за Сега Щати на Северна Америка срещу Русия е!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *