Българските новини – Апокалипсис сега

7796
Тази картинка би послужила за идеално лого на почти всички новинарски емисии в България.

Точно след Великден, на Светли понеделник, като никога седнах вечерта да гледам телевизия. По принцип избягвам да си го причинявам, особено пък на празници и в почивни дни, но уви, стават и пропуски понякога. Конкретният ден бях довършил книгата, която четях, и понеже не ми се почваше веднага следващата, реших да пусна телевизора.

За мое нещастие обаче хванах точно новините на Бтв, и от телевизионния екран в хола ми нахлу апокалипсиса. Първата новина беше за огромните задръствания след празниците. В продължение на минути изнервени и раздразнени шофьори обясняваха на камерите как само в България било така, как нямало организация, как магистралите били само в дупки и колко зле било всичко у нас. За да ни стане още по-ясно и на нас, драгите зрители, колко е зле работата, следващият репортаж беше за катастрофа при Бяла, Русенско, която довела до 3 жертви и няколко тежко ранени пътници. След това, явно за да се продължи и доразработи транспортната тема, емисията продължи с нагъл прокурор, който газел велосипедисти (впоследствие се разбра, че не бил прокурор, а шофьор на прокурор). После за разнообразие сюжета рязко се смени. Пак имаше жертви, този път само една, но не след катастрофа, а след масов бой между цигански кланове в с. Чернево, Варненско. Следа цялото това кръвопролитие дойде ред и за положителна новина, която според продуцентите на новините беше тази, че Хилари Клинтън щяла да може да стане евентуално „първата жена US президент“. Да, точно така го изписаха в заглавието. Сега, сигурен съм, че огромната част от нашето гражданство това US не са го разбрали – просто защото не е на български. Но пък собствениците на „българската“ телевизия сигурно са, така че много важно.

След този кратък позитивен отдих новинарската баталия продължи. В Южен Сибир имало пожари, загинали 12 души. Страната ни се задъхвала от найлонова напаст, торбичките щели да ни затрупат до няколко години. Липсват донори и средства за трансплантация на стволови клетки – очаква се масово измиране на болни и нуждаещи се. Навсякъде в магазините ни обслужвали намръщени продавачи – виновен бил българският манталитет?!? На финала отново дойде ред на добрата новина. И тя беше, внимание – млад 22 годишен американски негър станал учител в езиковата гимназия в Ловеч. Е как да не ръкопляскаме на тази толкова позитивна и добра новина, а, драги зрители?

Всичко това се случи, повтарям, на деня след Великден. Както казах, почти не гледам телевизия, еле па новини, обаче дето се вика един път ще се подлъжа и ще ми дойде като за цяла година. Абе, така ли е по принцип всяка вечер? Ако е така, нищо чудно, че сме с най-голям процент на самоубийства на глава от населението в Европейския съюз. Кой ги прави тези новини? Хичкок-младши? Някакви отчаяни от живота мизантропи? Това, което гледах, не беше новинарска емисия, а малък Армагедон. Само за някакви си 30 минути измряха 16 човека (по един на всеки две минути), а няколко хиляди болни бяха директно отписани от живите. Добре, че не е имало инцидент в някоя китайска въглищна мина или някой индийски металургичен завод, че там жертвите ако са под 100 въобще не ги броят, но за продуцентите на нашите новини биха послужили за идеално запълване на емисията.

Аз не съм журналист, но не мога да разбера защо всяка вечер от телевизорите ни трябва да се лее кръв на талази. Естествено, че няма как всички новини да са хубави, но защо нечия катастрофа или лична трагедия трябва да се развяват като байрак по медиите? Някой ако може да ми обясни, моля – ще ми бъде интересно да го чуя. Само не ми казвайте обаче, че лошата новина продавала повече. На мен и на много още като мен преднамерено и тенденциозно поднесените лоши новини причиняват само желание да си продадем телевизорите.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

2 коментара на “Българските новини – Апокалипсис сега”

  1. Така е, всяка вечер, или поне във вечерите, в които съм гледал новините.
    Аз за разлика от теб, по-често виждам новини, поне по 3-4 пъти в месеца и винаги е така.
    Даже ти си видял сравнително лекият вариант, има и доста по-тежки случаи.
    Защо се прави това? Мисля, че много добре знаеш отговора, както и всички, които отказваме да гледаме телевизия. Ако ти говорят само хубави неща от тоя телевизор, тогава как ще се чувстваш жалък и мизерен, как ще ненавиждаш това, че си Българин и как ще казваш „Българска работа“ ? Като чуя някой да казва „Българска работа“ и ми се запенва устата… Дали е имало такава максима и по времето на Крум, Симеон, Кубрат?

  2. Александър Аргиров

    Ами това е целта на занятието – народът трябва да психяса.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *