Бюрокрация, мързел и некадърност по варненски

image-273adef2d92210191b6567908594588c7cdcdaee55cd6f362bca5ebf641affad-V
Както се вижда, сриването на земята е оголило кабели и тръби, заплашва основите както на къщата, така и на моста. Общината не само, че не си е мръднала пръста за да укрепи канала, но и е глобила гражданин, започнал да укрепва сам свличащия се бряг. Трите реда итонгови блокчета са негово дело.

От 4 години съм общински съветник и съм се нагледал на какви ли не безумия и глупости в общинската администрация на Варна. Мислех, че съм видял всичко. Е, оказа се че съм грешал, при това за пореден път.

Преди около две седмици ме потърси човек от Аспарухово, чиято къща се намира в непосредствена близост до канала на ул. „Моряшка“. Този канал беше един от двата, които предизвикаха огромното наводнение преди година в квартала. Къщата на човека е била буквално залята при бедствието, а след него се оказва, че скатът на канала е свлечен буквално с два метра и сградата е заплашена от поддаване на основите. Нещо повече – заради свличането на земята в канала са оголени комуникационни и ВиК кабели и тръби, които буквално висят във въздуха. На всичкото отгоре е заплашен и мостът, по който се преминава през канала. Въпреки шумно огласените „резултати“ от „възстановяването“ на Аспарухово след наводнението, каналът обаче си остава недокоснат. Човекът решава, че няма смисъл да чака ново наводнение да му срути къщата и след като общината престъпно бездейства започва сам да си укрепва брега.

Тук обаче се наместват бдителните органи на строителния надзор. Въпреки, че в Аспарухово има стотици незаконни цигански постройки, те решават, че тази подпорна стеничка е най-сериозният проблем на квартала. В резултат е съставен акт, гражданинът е глобен, като му е заповядано да срути сам полуукрепения бряг.

Тук вече отчаяният човек ме потърси и аз организирах среща с кмета на района. След срещата ни на 10 юли с него, главния инженер и още една служителка в общината беше направен оглед на мястото. След кратко съвещание те взеха решение и посъветваха човека да подаде заявление в деловодството на общината, с което да поиска становище относно по-нататъшните действия. Уточнено е, че при всички положения ще трябва да се направи проект за подпорна стена. Заявлението е подадено на мига – гражданинът не иска да се бави и иска да си свърши работата максимално бързо. В общината обаче не мислят така. Докато чака отговор, човекът си намира и адвокат, който да го представлява. Адвокатът се свързва с конструктор, който пожелава да се уточни какво точно ще проектира – проект, който включва геоложко становище, тахиметрия и хонорар за конструктор КТК или само конструктивно становище по чл. 147, ал. 2 от ЗУТ с указание как да се изпълни подпорната стена. В случая говорим за втория вариант, тъй като стената е по-ниска от 2 м и само около 5 м дълга. За да разбере все пак какво точно следва да се направи, адвокатът разговаря с главния инженер на района, който го уверява, че ще бъде отговорено писмено до края на седмицата, т. е. до 17 юли. Отговор обаче няма и до днес. Адвокатът ме потърси и аз го посъветвах да провери в общината. Оказало се, че тази седмица инженерът щял да отсъства…

Е? Искам да питам едно нещо – ако утре, недай си боже, падне нов дъжд и къщата на човека се срути, защото престъпната община не само че не си е свършила работата, а и пречи на хората да се оправят сами, кой ще е виновен тогава? При предишното наводнение, въпреки заключенията на комисията за разследване на причините за бедствието, се направи всичко възможно за да се обвинят военните, ВиК дружеството, големият дъжд, глобалното затопляне, Ел Ниньо и всеки друг, само не и общината. Ами сега? Кой ще е виновен? Кой?

Не на последно място – знаете ли колко ще струва изготвянето на този проект според изискванията на общината? Около 750 лв, докато самото построяване на стената ще струва около 700 лв. Подпорна стена от итонгови блокчета ли ще се строи, или атомна централа? Е? Кажете ми – идиоти, мързели или некадърни бюрократи управляват Варна? Или всичко накуп?

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

5 коментара на “Бюрокрация, мързел и некадърност по варненски”

 1. Виновни пак няма и няма да има в обозримо бъдеще, поради това, че в кюпа на виновните са навързани като свински черва и всички са виновни с действие или бездействие. Да не забравяме, че и затворите са препълнени. А както знаем вече, съдебна реформа ще има проформа за пред критичния Брюксел.

 2. Даниел Савчев

  Костадине,за съжаление това е истинската действителност.
  Препоръчвам съвместно със собственика на дома и другите жители на квартала
  да излезете пред Общината и да обявите не протест,а ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ.
  Това трябва да стане в делничен ден/работен/.Обсадете Общината и искайте кмета да излезе и да
  ви даде обяснение.Знам,че ще бъде извикана полиция и ще има арести за инициаторите и
  организаторите,но това е правилният начин.Покажете на какво сте способни-дайте пример на останалите!Когато става въпрос за защитата на дома-трябва да
  се подхожда смело,без страх.Кураж, хора!Желая ви успех!

 3. Препълването на затворите не е проблем – в едни от най-добрите затвори в света като Bang Kwang, Rayong, Khao Bin, Kerobokan, Karangasem, Permisan, Batu и т.н. площта на човек е около 1m2, като затворниците спят на рогозки на пода. Редно е и в българските затвори да няма излишен лукс като легла, да се прилага широко боят с палки като дисциплинарно наказание, осъдените доживот и опасните рецидивисти да се оковават във вериги най-добре с 4 нита – 2 на ръцете и 2 на краката.

 4. Добре бе Костадине, как такива говна се оказват във властта? Не КОЙ, а КАК е правилният въпрос. Този модел на „ГОВНА НА РЪКОВОДНИ ПОЗИЦИИ“ се възпроизвежда отново и отново и сякаш нищо не може да го промени. Не трябва да се борим с поредния КОЙ, а с КАК !!!!!

 5. Тази година планувам да посетя Варна, като съм чувала само позитивни отзиви, но гледайки тази снимка, не виждам нищо по различно от крайните квартали и малките населени места, където винаги има подобни недовършени неща и все се чака а се случи някакъв неприятен инцидент, за да се задейства държава, община и да бъде поправен проблема. Надявам се да ни информирате често.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *