Бяла книга за черни дни

Основната задача на българската войска по чл. 9 от Конституцията на Република България е да гарантира суверенитета, сигурността и независимостта на България.

Според военния ни министър Аню Ангелов, обаче, армията ни имала за задача да помага на населението при бедствия и аварии и да участва в мисии зад граница. Освен това щяла да бъде съкращавана, защото много щатове в нея били раздути, нямало да има вече подводен флот, защото Черно море било затворено море и входа му се пазел много добре, а военна авиация ще имаме до 2013 г.

Безотговорното поведение на министъра не е оправдано нито от липсата на пари, нито от липсата на свобода на действие. Преди дни българската армия се сдоби с 10 чисто нови пожарни коли на стойност 10 млн лева. Очевидно е, че правителството не може да отдели 2 млн лева за нова батерия на подводницата, но може да купи пожарни на цени, доста по-високи от пазарните. Явно наистина българската войска ще се преквалифицира в пожарна и бърза помощ. Но тогава защо ни е нужно министерство на отбраната?

Кризата в армията е безпрецедентна. Тази година за първи път може да се случи дипломирали се курсанти от военноморското училище в специалност „Корабоводене за ВМС” да останат без работа, защото места за тях във флота няма. След като бяха спрени парите за пътни разходи на  офицерите,  усилено се говори, че ще им бъдат спрени и парите за квартирни. От повече от половин година е спряно и обслужването с храна, като военнослужещите си я носят сами в казармите. Досега тя им се заплащаше, но сега и тази скромна придобивка ще бъде премахната.

Ситуацията във въоръжените сили е на път да излезе от контрол, а министърът вместо да мисли как да излезе от кризата продължава да води задочни спорове с президента за това кой да оглави военното разузнаване. Крайно време е да припомним на министър Ангелов, че който не храни своя армия, храни чужда.

В края на септември от екипа във военното министерство ще представят пред министерския съвет Бяла книга за отбраната и въоръжените сили на Република България. Както са я подкарали от настоящото управление, нищо чудно да напишат, че България не може да си позволи да издържа войска. С това вечно нямане на пари. Пък и с тези съюзници от всички страни. Само че тогава книгата не трябва да е бяла, а черна. По ще и приляга някак си…

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

2 коментара на “Бяла книга за черни дни”

  1. Каквото и да коментираме,вече е решено.Армия няма да има.И държава също.Дните на България не остават много.Тези,така наречени управници умишлено карат българите да напускат страната си.

  2. Н Дренчев

    Тъй като парите нямат реална стойност и тяхната стойност е една идея, то когато казваме „Няма пари“ за еди кое си дело, всъщност признаваме нашeто нежелание да постигнем тази цел, а ако целта действително е желана – да няма пари за нея е признак бездуховност и липса на приоритети.
    А по време на война точки за второ място няма – победителят взима всичко. Или трябва да имаме най-добрата армия, или армия не ни трябва.
    Може би, ако няма пари, истинска военна подготовка на целия народ ще е от полза. Не като предишната казарма, а като подготовка на опълчение. Дори и да няма съществен военен принос, общовойсковата подготовка ще е от полза за възпитанието на младежта.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *