Вигенин пак наведен

Българите в Молдова вече почват да бодат очите на румънците.
Българите в Молдова вече почват да бодат очите на румънците.

Днес Румъния обяви българите, българите-гагаузи и жителите на Приднестровието за граждани, вредящи на сигурността на Молдова. Изявление в този дух направи президентът на страната Траян Бъсеску. Според него „Молдова е подложена на рискове за своята безопасност в Приднестровието, Гагаузия и зоната, населена с българско малцинство“.

Това не е първото подобно изказване на румънският президент, който неколкократно досега е изразявал пълно незачитане на суверенитета на източната румънска съседка. За първи път обаче държавният глава на Румъния намесва и молдовските малцинства. Досега румънците (поне на официално ниво) внимателно избягваха да вземат отношение по този въпрос, спазвайки негласен неутралитет по всичко, което не е свързано с румъноезичното население на бесарабската република. Страхът да не настъпят руските интереси ги караше да са предпазливи. Но след украинските събития румънската дипломация рязко се активизира. Прекият сблъсък между Русия и САЩ изведнъж даде възможност на Румъния да постави теми, които досега деликатно отбягваше – правата на румънското и „молдовското“ малцинство в Северна Буковина и Транснистрия, както и разширяването на румънското влияние в Молдова. Повече от очевидно е, че румънците ще се опитат максимално да се възползват от ситуацията, преди нещата да се успокоят, за да извлекат максимална изгода. Сами срещу Русия те нямат шанс, но със САЩ зад гърба си променят ситуацията. Неслучайно дадоха разрешение за разполагане на допълнителни американски сили на тяхна територия, демонстрирайки изключително пуделска вярност към сюзерена си. Дали ще издействат някаква форма на автономия за своите сънародници в Украйна, или само ще притиснат българите (тукани и гагаузи) и Приднестровието, все още не е ясно. Едно е сигурно – румънците работят и скоро, ако така продължават, ще успеят да наложат трайно негативен образ на Гагаузия и Тараклия като проруски области, сдружени с Приднестровието.

Какво прави през това време българската дипломация? Блее, както винаги. За нея в момента българите там не са приоритет. По-важно е спирането на кръвопролитията в Централно африканската република. Звучи невероятно, но е факт. Поради това не би било чудно, ако румънските политици убедят ЕС и НАТО колко лоши и проруски настроени са властите в Тараклия и Гагаузия, един ден нашите родни управленци да се присъединят към евентуални санкции върху двете територии. Пак звучи невероятно, но… Добре че нямаме авиация, че като нищо ще им изпратим и бомбардировачи.

Та така. Докато румънците защитават и разширяват влиянието си в Бесарабия (и не само) за сметка на българите, нашите малоумници блеят. Вигенин пак е наведен, както винаги, Плевнелиев е готов да брани до последна капка кръв американските интереси, а медиите у нас са забравили напълно за съществуването на българи извън България. Чудно ли е тогава, че българите в Украйна и Молдова в по-голямата си част са наистина проруски настроени? Дори и Турция изяви желание да помогне на Гагаузия, ако се наложи, само не и България. Което не е учудващо. Нашата държава за българите в България не мисли, та какво остава за тези извън нейните граници.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

4 коментара на “Вигенин пак наведен”

 1. Mitre Turunjoff

  Какво можем да оцхакваме от бившиа ни комсомолски секретар и доносчик на ДС, Плевнелиев, които на горе от това е и потомък на бежанци от Егеиска Македониа. По времето ха тоталитаризма бил е заклет впаг на Американскиа капитализам, след така наречените промени станал наи върлиа противник на Русия и наи верниа и любим послушен пудел на Американскиа глобализам. Не мога да разбера манталитета на тази съвремени „социанисти“ и бивши „комунисти“ на които принадлежи и „нашия“ президент, готови са да воюват срешту днешна Русия като сачзници на НАТО, а не искат да премахнат позорните саветски паметници, символи на съвецката окупация, осеяани по всичките български градове, какви са тези двоини социалистически стандарти?. Нима не вижда това българскиа народ, влизането на „социалистите“ в постяна коалиция с продажната анти-констуциона, про-турска партиа-ДПС.
  СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

 2. Извинявам се ама сме парламентарна република и аде президента да не ни е виновен за всичко ами тези от правителството който не си вършат работата.

 3. Докога ще търпим да ни мачкат ,да се гаврят с българите където и да са по света ??!!!Защо не сме единни и не си търсим правата ,Защо се премиряваме с всичко все едно нищо не зависи от нас???????Ние сме масата не политиците ни!!!!

 4. Александър Аргиров

  Знаете ли каква е бедата ? Тя е, че гагаузите в Приднестровието, които имат безспорен български произход, не се считат за такива. Още в края на XIX век руските власти, после съветските, правиха всичко възможно да заличат българското им национално съзнание.
  За съжаление успяха.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *