Войната срещу българската история

Учебник по българска история от времето, когато имаше българска държава...

Една много гнусна традиция се зароди у нас през последните години. От няколко години 3 март, денят на Освобождението на България от турско робство, не е ден за празнуване на българската свобода, а ден за оскверняване и оплюване на всичко, на което този празник е символ. Борбата на българите, помощта на Русия, руско-турската война – всичко минава под ножа на грантаджийската паплач. Няма как. По стар робски обичай нашата история отново е жертва на съвременната конюнктура. Тъй като обаче това се случва далеч не за първи път, нека видим как е представено Освобождението на България в учебниците на нашите деца преди и сега. И да направим сравнение…

Учебник за четвърти клас по „Човекът и обществото“ (бивше „Родинознание“), 2011 г., стр. 54, урокът се казва „Княжество България“ – ето какво пише в него: „Усилията на българите за освобождение завършили с успех с победата на Русия във войната срещу Османската империя (1877 – 1878). Българските опълченци участвали в най-тежките сражения на руската армия.“ Няма отделен урок за Освобождението. Има всичко на всичко два реда. Толкоз…

Учебник за четвърто отделение (дн. четвърти клас) по „Отечествознание“, 1936 г., стр. 140-143. – има два урока – „Освобождението на България“ и „Санстефанска България“. Какво пише там само за битката при Шипка – „Разредените опълченски дружини, изморени от път и безсъние, се спрели и заели позиции на Шипченския проход. Тук трябвало да спрат турската войска, за да не се съедини с обсадената в Плевен. Тъкмо що заели място по прохода, пристигнала турска войска от 45 000 войници. Турците нападнали. Срещу един оплъченец идвали 10 турци. Бовете били люти и страшни, но опълченците не отстъпвали. Те знаели, че щом отстъпят, ще бъде разбита руската войска, опожарена България и няма свобода за народа. Те виждали как димят селата в Южна България и решили да измрат всички, но да не отстъпват. Редовете им редеели, но те не се плашели. Патроните се свършили, но те хвърляли камъни и труповете на убитите си другари. Така запазвали окопите. Многобройният неприятел сполучил да ги заобиколи. Малко оставало да бъдат пленени и избити, но никой не мислел да бяга. В тази критическа минута се понесъл радостният вик „Помощ пристига“. Пристигнал един руски полк, с помощта на който опълченците отбили турците и запазили прохода. Сраженията се водили от 9 до 11 август. На върха Св. Никола, до Шипченския проход, дето са станали най-големите боеве, днес се издига величествен паметник.“

Да напомня – това е само малка част от единия урок. А уроците са два, на общо 3 страници. Та така. От два урока през 1936 г. –  две изречения през 2011 г.

На това му се казва скриване на историята. По-страшното обаче е, когато историята директно се подменя. Така например в учебника за трети клас по същият фамозен предмет „Човекът и обществото“ се твърди, че на Шипка се сражавали румънци, българи и руси, а самата руско-турска война започнала след масови протести в САЩ, Западна Европа и Русия. На това вече му се казва фалшификация на историята. И за нея е крайно време да има отговорни и наказани. Защото е престъпление.

През 1936 г. България и СССР (тогава Русия не съществува) са в обтегнати отношения, но както е видно, историята не е докосната. Днес ситуацията е горе-долу същата, с две разлики. Първо, ние не сме независима държава и нашата политика към Русия се определя от САЩ, и второ, историята ни е буквално унищожена.

В прекрасния роман на Весела Ляхова „Бежанци“ има един момент, в който децата на българските бежанци от Беломорието през 1944 г. са принудени да ходят, макар и в България, на македонски училища, където започват да ги учат на „македонска“ история. Единият от главните герои, Коста Солаков, се възпротивява на фалшификацията, и заплашва да спре детето си от училище. Когато го питат защо толкова се възмущава, след като детето не разбира много от историята, той отговаря: „Тъкмо защото не разбира. Ще научи лъжата и ще я има за истина“.

Нищо случайно няма в цялостния процес на скриване и подмяна на българската история. Няма как нещо случайно да се случва толкова последователно, методично и настъпателно вече повече от четвърт век. Затова ако не се борим за истината, тя ще изчезне. Защото ако няма кой да я помни, все едно никога не е била, нали?

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

8 коментара на “Войната срещу българската история”

 1. Влади

  Нужен е качествен учебник по история базиран на великата книга „Краткосмешна история на България“. В тази книга има много важни факти прикривани от официалната наука.

 2. Георги

  Все още има учители по история от „свясното /старото/ поколение“, които преподават истините, но ако не бъдат предприети мерки от Нашето поколение, гранд-лавината ще помете всичко.
  За да сме от страната на закона, мерките ни са свързани с малки патриотични инициативи, които стават все по популярни.
  Призовавам нет-патриотите да се размърдат и да предприемат off-line родолюбиви инициативи.

  ВИ

 3. И Стоянова

  Сложете някъде сканирано копие да си го разпечатаме и да си учим децата. Апокрифната литература ще ни запази за пореден път…

 4. Полина Бонева

  Ние учихме истинската история, не знаех, че сегашните деца учат толкова преинчена история. Благодаря Ви за информацията. Ще се постарая внуците ми да научат истината поне такава, каквато аз я знам, като допълнително опреснявам знанията си от съответните сайтове.

 5. Иво Иванов

  Гледах няколко предавания с твое участие по точно тази тема. В едното по БТВ беше сам срещу няколко лелки-безбожнички и техен съучастник, някакъв мургав семит, който за мой ужас беше учител по история. Не знам. По принцип знам, че имаш поведение пред камерите и запазваш присъствие на духа, но аз лично ми идваше да строша монитора на лаптопа. Последните няколко години се убеждавам, че при следващото наместване на пластовете в световен мащаб и смяна на политическите приоритети от глобална гледна точка, без да се ликвидират физически 20-30 000 такъв тип национални родоотстъпници, като списвачите на такива учебници, няма как да се получат нещата в изтерзаната ни родина. Към тях трябва да прибавим и всякаква друга гад, която не е работила за България. Да ме прощава Господ, за тези скверни мисли, но ,,без да отделим плявата от зърното“, няма как да оцелеем като народ.

 6. Нека не ни безпокои временното робско послушание към САЩ.Когато навън вилнеят разбойници по-добре е да не ги дразним.Съветвам да изчакаме спокойно неизбежната развръзка-САЩ ще последва участта на Хитлиристка Германия.Аз лично разказвам на децата реалната история.

 7. Най голяма заслуга за подмяна на хаотичните, непоследователни и ани национални учебници за нашите малолетни има Гн. Костадин Костадинов и неговата политичеака партия „БЪЗРАЖДАНЕ“.
  Народ незнаещ историята си , той няма переспектива, той е обречен на изчезване.
  Многая лета за патриотите от ПП „Възраждане“
  България над всичко!

 8. Това с подмяната на историята започва много отдавна. Нищо ново! Окрадена и изопачена, историята ни се е сгърчила в ъгъла и стене небивалици!
  Вземам повод от първата страница, на която има факсимиле на титулната страница на история от началото на миналия век. Паисий! Написал е „История СЛАВНОбългарска“, прекръстена „без риза“ от кръстниците си, така и всичко в официалната ни история (или почти всичко) е прерисувано и оцветено с други бои. Нито едно от днешните деца не знае какво е писал Раковски! За тях Раковски е улица!
  Правим мили очи на близки и далечни врагове на България и кога ли учениците ще научат, че султанът при подписване на капитулацията на Турция след последната Руско-Турска война, в резултат на която „са ни освободили“, той е искал да даде пълна автономия на България, а точно от руската страна се е възпротивила на това! Затова България е била разкъсана с цялата болка, която хората са изпитали от това! Защо ли? Всеки се досеща защо! Все още не можем да се отървем от вредите, които са ни нанесли „освободителите“… Стамболов най-добре е разбрал какво държи ръката им!
  Предлагам на хората, чиито деца все още са в училище, да им четат „Български хроники“ на Стефан Цанев.
  А аз ще използвам форума, за да благодаря на този българин, че си е направил труда толкова талантливо да пресъздаде това, което се е случвало през вековете с Отечеството ни…
  Учебниците на са единственият източник на информация и знания! Погледнете и извън тях!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *