Глупави национални предатели

Русия отдавна не е СССР. Жалко, че много хора у нас още не са го разбрали.

Посещението на руския министър-председател Владимир Путин отново даде възможност на най-комплексираните български политици да се изявят. Пак се започна (ако въобще някога е спирало) повтарянето на мантрите за енергийната зависимост, какво щели да кажат нашите партньори на запад, как трябвало да търсим алтернативни източници на енергия, колко недемократична страна е Русия, какъв диктатор бил Путин, колко изостанали били руснаците, как не са ни освободили, а са ни поробили и прочие и прочие глупости. Темата е неизчерпаема. Чат-пат по нея се обаждат американския наместник у нас Н. пр. Джеймс Уорлик, известни български майкопродавци и обикновени малоумници. Целта е ясна – създаване на антируски настроения в обществото. Резултат вече има – наляво и надясно в обществото се пенявят хора, громящи новата Империя на злото (разбирай Русия), като това се приема за свръхпроява на демократично и освободено мислене. Обратната теза (доколкото я има) се появява по страниците на левия печат, (доколкото го има), колкото да даде допълнителни основания на гореописаните любители на демокрацията да заклеймяват всеки противник на тяхното мнение като продажен комунист-русофил. На мен обаче са ми чужди, а и противни, полюциите и на двете страни. Нито смятам, че Русия ни е враг, нито пък смятам, че ни е извечен приятел. Смятам, че като говорим за Русия, трябва да говорим като за всяка друга страна, с която имаме отношения или правим бизнес. Толкоз. Всичко друго или обслужва нечии други, но в никакъв случай български, интереси, или е проява на елементарни комплекси. Но като заговорих за бизнес, нека да видим какви бяха отношенията ни преди и какви са сега.

През 1998 година нашият стокообмен е бил на стойност от 1.261 млрд. долара, от която българският износ е възлизал на 233 млн. долара. 2008 година общият ни стокообмен възлиза вече на около 6 млрд. долара, от който българският износ съставлява 600 млн. щатски долара. В добрите времена сме изнасяли за Русия вино, коняк и шампански вина около 300 млн. бутилки годишно. Сега изнасяме 60 млн. бутилки. Разликата е пет пъти. Цигари – 65 000 тона, сега 1 000 тона, тютюн 40 000 тона, сега 4 000 тона. Зеленчукови консерви 150 000 тона, сега 3 000 тона, пресни плодове и зеленчуци 120 000 тона, сега 2 000 тона, компоти 55 000 тона, сега 2 000 тона, домати 70 000 тона, сега 5 000 тона, ябълки – 70 000 тона, сега вече не изнасяме нищо, електрокари 40 000 броя, сега 3 000 броя, мотокари 35 000 броя, сега 7 000 броя, електротелфери 125 000 броя, сега 7 000 броя, акумулатори 300 000 броя, сега 18 000 броя, помпи 65 000 броя, сега 9 000 броя. Общият стокообмен със Съветския съюз от онези добри времена е бил 16 млрд. долара, като българският износ е бил  9 млрд. долара, руският внос 7.5 млрд. долара и е имало положително търговско салдо от 1.5 млрд. долара за България. Сега отрицателното салдо с Русия за 2008 година е около 5 млрд. долара в полза на Русия, а миналата година е около 3 млрд. долара в полза на Русия.

Разбира се, за да сме коректни, трябва да отбележим, че горните числа касаят Съветския съюз, а не Русия, но дори и да прибавим мършавите стойности на стокообмена ни с другите 14 републики от бившия съюз пак няма да променим кой знае колко общата картинка. А защо я докарахме до там? Защото докато ние строяхме капитализма, като рушахме икономиката си и сами напускахме всичките си външнотърговски пазари, други държави тихомълком се настаняваха в опразнените от нас ниши. О, и докато ние закривахме наши фирми в Русия, други откриваха. Докато ние громяхме Съветския съюз или Русия (за редовия български полит-комплексар голяма разлика и досега няма), други си счупиха краката да ходят до Москва и да създават контакти и икономически отношения. Няма да забравя, бях на 12 години, но си спомням как Александър Йорданов крещеше в парламента „Никога съюз със СССР“ и призоваваше българските фирми да напуснат Русия. Е, напуснаха я. Някои идиоти никога няма да разберат, че политиката и бизнеса може да са неразривно свързани, но не са едно и също. Ние в името на политиката унищожихме бизнеса си. А най-лошото е, че продължаваме да го правим отново и отново. Въпреки, че би трябвало да се поучим от грешките си.

В разговора с Русия има и още нещо, което ни обременява. Наскоро четох едно интервю, в което българска журналистка пита руски политолог дали Русия още ревнува България от запада, НАТО, ЕС и т. н. Отговорът беше потресаващ, но показателен – човека с очевидно отегчение и обясни, че едва ли някой в Русия се сеща за България в друг контекст, освен с покупката на имоти по Черноморието и носталгията по някои български продукти. Въпроса показва в чист вид нашите комплекси. И проблеми. Днес Русия е една държава като всички останали. И прави бизнес като всички останали. Разлика между нея и САЩ, примерно, няма. И в добрите, и в лошите страни на правенето на бизнес. Защо тогава трябва да има разлика в нашето отношение към Русия и САЩ, примерно? Българският национален интерес в никакъв случай не го изисква.

Та така. Днес Путин ще е в България. Двадесетина души ще го посрещнат с протестни плакати на Цариградско шосе. После ще отидат до американското посолство, за да си вземат хонорара. Бойко Борисов ще разговаря с Путин. Нещо ще се разберат. После може и да не се разберат. Ситуацията ще се усложни. Н. пр. американският наместник първо ще изрази задоволство, а после ще ни препоръча да правим газ от шисти и да внасяме въглища от Мароко (като по-близка и демократична държава). Български журналисти ще продължават да се чудят ревнува ли ни Русия от запада. А стокообмена с Русия ще продължава да намалява, при това с негативно за нас салдо. Това е. Наскоро си задавах въпроса България от глупаци ли се управлява, или от национални предатели. Вече съм сигурен, че през последните 21 години родината ни неизменно се управлява от глупави национални предатели.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

44 коментара на “Глупави национални предатели”

 1. Автора на писанието е продажен комунист-русофил. Няма как по-ясно да се изразя, той сам си го е написал. За съжаление написаните по-горе глупотевини за пример за начинът по който 50% от Българския народ мисли и докато това е така няма да се оправим 🙁

 2. Милен Зафиров

  Стокообмена ни с Русия е намалял в годините, но не единствена е причината в „малоумните политици“. Като оставим настрана (като съществен определящ фактор) зорлем съсипаната ни икономика и призивите „никога с СССР“, идва на първо място безхаберието на точно „умиляващите“ се от майчицата Рус нашенски политици, управлявали ни последните години. Явно те още смятат, че динамизирането на търговските ни отношения с Русия задължително трябва да се базират на носталгията. Само че Русия отдавна не е СССР, едно като граници, но най-вече като политика. Оценили негативния ефект от това да ги храни останалия соц свят по линия на Варшавския договор със скапана и некачествена продукция, руските държавници започнаха да се осланят все повече и повече на природните дадености на страната си. През последните 20-на години селското им стопанство бележи забележителен възход и захранва страната си с качествена и евтина продукция. Кримските вина напр., вече отдавна са конкурентни на световния пазар! Значително развитие бележи и промишлеността, отдавна вече неориентирана към военна, а към гражданска продукция. Търговските връзки с Китай и Индия също осигуряват евтини стоки на руския пазар. На фона на всичко това руснаците сложиха много високи критерии към всяка една стока, която някой иска да пробута на руския пазар. Защото те вече си произвеждат сами и нямат причина да прибират боклуците на някакви носталгично настроени тарикати… Да не говорим, че и промишлеността ни (най-вече консервната) отдавна вече е толкова немощна, че едва захранва българския пазар, та камо ли огромния руски. Само няколко примера: отдавна вече консервните фабрики в България купуват грах от Сърбия защото у нас не се отглежда достатъчно за да изпълнят поръчките за вътрешния пазар – какво остава за руския. Преди ок. 2 години един от директорите на консервната фабрика в Бяла Слатина ми сподели, че се е провалила сделка с руска страна заради това, че фабриката не е в състояние да осигури исканите от руснаците количества за маринована капия. А преди 3 години руснаците върнаха влакова композиция, натоварена с вино от Ломския винпром, заради това, че не отговаря на качествените показатели… Отделно българските предприемачи, които по някакъв начин са се оказали на руския пазар, правят всичко възможно да си подливат вода един на друг, за да могат да избутат някой конкурент от там. Щеше да е нормално ако всеки един от тях имаше възможността да внася на руския пазар достатъчно по количество и качествена продукция. Да, ама не… Последни скандал, за който научих преди месеци беше свързан с това, че беше изгонена българска фирма, която се е настанила на руския пазар по линия на сътрудничество за да търгува и предлага БЪЛГАРСКА парфюмерийна и козметична продукция. Фирмата обаче търгувала с италианска и китайска такава… Е, тва са реалностите!

 3. Милене, всичко е точно така. Можеше и аз да го напиша, но щеше да стане много дълго:)
  А за първия коментар, какво да кажа, очевидно непродажният демократ-русофоб или не може да чете, или не може да разбира това, което чете:)))

 4. Абе кой си ти „Андрей 358“ презрений, и какво си свършил за страната си и за демокрацията в нея, че да клеветиш Коста за какъв ли не?! Защото аз съм един от тези който първо бяха в „града на Истината“ когато свалихме Луканов, после свалихме и Жан Виденов и бая бой ядох тогава и съм един от тримата в цяла България които имат съдебно решение срещу тази репресия.
  А Коста го познавам и гарантирам, че той е един от малкото искренни българофили в политиката и не само пише, но и мъжки безкористно действа в интерес на българската нация, без да го е страх ни от руснаци, ни от американци, ни от когото и да било, което със сиурност не може да се твърди за всички тези които ни управляват.
  Като бяхме с американците във войните и в Косово и в Ирак и в Афганистан, че и военни бази им дадохме, да не би да си върнахме Западните покрайнини или си получихме иракският дълг или удбашите не се разпореждат още в Скопие или българите горани в Косово признаха или друго някакво зачитане, нищо, едни нищо и никакъви безвизови права не ни дават като на съюзници!
  Ние ли ще сме най-големите ибрикчии и абдали в цяла Европа. Що да не постреснем малко американските си приятели с руската мечка. С тях сме, ама малко зачитане като към съюзници да има. Ние имаме своите интереси на Балканите.

  Само когато играем не по чужда свирка, а своята си игра можем да спечелим, Справка Съединението и възвръщането на Южна Добруджа.

  Целта след влизането ни в ЕС е ясна – просперираща България лидер на полуострова и мощна бариера пред радикалния ислям. Толкоз.

 5. Който не е осъзнал, че Русия и по-конкретно руската мафия начело с полковника от КГБ – Владимир Путин, е най-големия враг на България не е никакъв родолюбец. Или по-конкретно всеки си разбира родолюбието по свое му и така е от както сме се освободили, ако не и преди това. Някои например смятат, че развитието на страната ни трябва да мине през тясно сътрудничество с Москва. Други пък (като мен) смятат тъкмо обратното. За да се види истината е достатъчно да се огледаме и да видим останалите бивши соц страни как се развиват. Кои просперират и кои не. Тогава нещата стават съвсем прости.

  А това за западните покрайнини вече ме сабори от стола, наистина вярно че тук се водите националисти, ама това вече е някаква алтернативна реалност в която си живеете явно.

  П.П. безвизовия режим със САЩ ще падне (логично) когато България стане с малко по-висок стандарт на живот, което си зависи от нас не от САЩ. В момента както е положението (да не говорим пък преди 10 години когато беше войната в Косово), ако паднат визите и останалите малко млади хора в Бъглгария ще си вземат багажа и ще се изнесат. За това за момента е във взаимен интерес визите да не падат. Както и други работи, ама айде за това друг път.

 6. Кое точно за Западните покрайнини те сАбори от стола:)))

  п. п. за безвизовия режим явно си много объркан вътрешно и фактологически, ама айде за това друг път:)

 7. Това, че се поставя въпрос, който е вълнувал българската външна политика през 19-ти век.

  Що се отнася до визовия режим със САЩ не знам кой е объркан, при положение, че и аз и много мой приятели и познати сме пътували до там. Общо взето е достатъчно да докажеш, че не си пълния прошляк и нямаш проблеми с визите.

 8. Мъжки, ти направи сериозно историческо откритие. Западните покрайнини са отнети от България през 20-ти век, така че няма как да вълнуват външната ни политика през 19-век. Впрочем, разбирам че си ходил в САЩ, това е чудесно, а защо не се разходиш и до Западните покрайнини, например? Няма да ти се налага да ходиш със самолет до там, на половин час път от София са. Там можеш да споделиш своите мисли и съображения с местните българи, да видим те какво ще ти кажат.
  За визовия режим си объркан, защото критерия затова дали една държава ще има визи или не не е икономически, а политически. Има държави, които не са по-цъфнали и вързали от нас, но чиито поданици ходят до САЩ без визи. Това обаче не е толкова важно, освен факта, че не си достатъчно информиран. Който иска да отиде и има причина да го направи ще отиде и с виза.
  Проблема е, че ти по-горе си написал, че не искаш по-тесни взаимоотношения с Русия. Че кой те кара? Политиката и бизнеса са две различни неща, приятелю елементарен русофоб. САЩ са шестият по-големина външнотърговски партньор на Русия без да са съюзници или първи приятели, нали? Полша изнася огромни количества храни в Русия без да е приятел с Русия, нали? Примерите са безброй. Ами Турция, която строи половината обекти в Сочи за зимната олимпиада? Ей това не можеш да разбереш, и затова имаш комплекси по отношение на Русия. Аз обаче нямам. Единственото, което искам, е България да е силна и богата. Без значение с кого ще сме приятели и с кого ще правим бизнес. Ти явно предпочиташ обратното. Такива хора като теб аз наричам глупави национални предатели.

 9. Чакай сега, някой да е казал да си затворим границите с Русия и да не търгуваме с тях?

  И между другото радвам се, че спомена Полша. За мен тя е пример за източноевропейска – бивша соц страна, която обаче ЯСНО е застанала по пътя си на развитие и не се колебае на изток ли да гледа или на запад. Точно обратното е положението при нас. Докато в целокупния полски народ има една изначална, здравословна омраза към руснаците, както и към бившия им режим, то при нас 50% от населението, ако не и по-голямата част са 1) Русофили които при първа възможност ръсят изказаните в статията по-горе твърдения; 2) Изпитват неприкрита омраза към САЩ и запада; 3) Обясняват колко добре е било при комунизма и как запада и демокрацията са ни виновни (последното за сега не съм го срещнал в този блог, но просто отбелязвам).
  Да се върнем на Полша, те бяха, да си припомним, един от най-активните съюзници на САЩ във войната в Ирак, територията на страната беше разпределена на 3 сектора – американски, английски и полски. Освен това подкрепят активно САЩ за разполагане на ПРО на тяхна територия. И всичко това НЕ Е защото очакват да получат някакви конкретни подаръци, безвизов режим или пък територии (това последното е абсурдно, но все пак споменавам). Те го правят защото знаят кой е истинският им враг, знаят кое стои на пътя на Европейското им развитие и знаят, че САЩ единствено е силата, която може да бие руската мечка през пръстите. С две думи те нямат вътрешна борба относно миналото си, нито пък съмнения за общността към която искат да принадлежат в настоящето и бъдещето. Ако Българският народ имаше подобна нагласа към нещата аз лично щях да съм пределно спокоен за бъдещето на страната ни. Уви това не е така.

  “ Политиката и бизнеса са две различни неща, приятелю елементарен русофоб. “

  Бих искал да ми обясниш как така са различни неща в страна където енергийните компании са политически контролирани. Където цените на газта и доставките се определят от политическата върхушка, а не по икономически обосновани съображения. Където енергийните сделки с отделни страни се обвързват политически. Изобщо като цяло в страна където липсва реално свободна пазарна икономика, пък за демокрация да не говорим 🙂

 10. Андрей, като говориш за руска мечка, русофили, здравословна омраза към руснаците и т. н., ми се ще да ти препоръчам един здравословен излет сред природата. Мисля, че ще ти помогне. Защото неслучайно споменах Полша, страна, която не е близка с Русия, но е важен търговски партньор. Както и САЩ. Тях обаче не си ги коментирал. А и май нищо от това, което съм написал не си разбрал.
  Що се отнася до втория абзац, смятам да те насоча да питаш бившия немски канцлер Герхард Шрьодер, шеф на руско-немската компания „Северен поток“. Той ще ти обясни за пазарната икономика и всичко останало. Само ще ти кажа, пък ти си проверявай, че руснаците продават природния газ на едни и същи цени с норвежците, които са втория износител на газ в Европа след тях.
  И последно, ти смяташ ли, че в България има реална пазарна икономика и действаща демокрация? И ако смяташ че няма, руснаците ли са виновни?

 11. Ако трябва да отговоря с една дума на последния въпрос тя ще бъде „ДА“. Но ако се налага да се аргументирам ще се наложи да повторя неща, които няма как да не се ги чувал и от други хора, но по непонятни причина подобно на множеството от нашия народ не искаш да приемеш за истина.

  Както много добре знаем след 9-ти септември 1945г. в България се установява комунистическо управление, което е пряка последица от навлизането на червената армия у нас. Ние попадаме в така наречената зона отвъд „Желязната завеса“, термин въведен за първи път от Уинстън Чърчил, с който той описва страните попаднали под Съветско влияние. Разбира се това влияние не е еднакво навсякъде. Някои се бунтуват и биват брутално смазвани. Други страни като Югославия и Румъния си имат собствени диктаторски режими, които макар и част от Съветския блок имат своята доста значима самостоятелност и донякъде воля. Проблемът на България е че политическата върхушка състояща се от висшите структури на БКП са хора чиято истинска родина не е България а СССР. Те представляват Съветски възпитаници до мозъка на костите си и за тях България реално е административна единица отдадена им за управление. Българската върхушка е може би най-дълбоко свързана със съветската такава от всички източно европейски страни (ако не броим страни като Беларус и Молдова).

  Така идваме до малко по-съвременния период на промените 1989г. и след това. Смутни времена когато Съветския съюз се разпада и дори в Русия настъпват промени. Нека видим първо какво се получава в Русия. След Горбачов на власт идва Елцин. Той е слаб управник, който не успява да сложи Русия на пътя на демокрацията, а вместо това управлява в хаос и безвластие, довеждащ до недоимък и икономически трудности обикновения руснак.
  Taка идваме до момента с Путин. За него могат да се кажат две неща. От една страна той слага ред, справя се с олигарсите и пдобрява икономическото положение в страната. От друга страна обаче, той не го прави като демократичен управник, а като човек които произлиза от средите на КГБ. Това което е налице е възвръщане на мощта на бившия вече комунистически елит. Като заглавие на снимката си сложил твърдението:

  „Русия отдавна не е СССР. Жалко, че много хора у нас още не са го разбрали“.

  Няма как да се съглася. Това което е налице в момента е реверсиране на процеса на демократизация и връщане към „корените“ на тоталитарното управление. Разбира се вече няма комунизъм и планова икономика, но също така няма и демокрация, нито пък реален свободен пазар. Междувременно са се появили явления като частни медии и интернет. Нещо над което властта на Путин постъпателно слага ръка. Има безброй много статии посветени именно на този проблем. Ето на тази съвсем проста карта е отбелязано степента на свобода на пресата, като с червено са отбелязани страните където цензурата е най-силна а със зелено там където свободата на пресата е най-добре защитена. Познай в коя категория попада Русия.
  http://chartsbin.com/view/mew

  Но да видим сега как стоят нещата в нашата страна. Доста идентично с тези в Русия междувпрочем. Достатъчно е да се каже, че настоящият политически елит по същия начин произлиза от някогашния такъв. Даже някои хора са си същите. Те както вече казахме са пряко свързани с елита в Москва. Ето ти връзката и отговора на въпроса с който започнахме.

 12. Ще започна с това, с което съм съгласен. Последния абзац. Само бъркаш за това, че нашият „елит“ бил пряко свързан с Москва. Нашият „елит“ отдавна вече ближе други чужди задници и се е продал къде успешно, къде не толкова на нови господари.
  За всичко останало… Според някои други теоретици пък, всички проблеми на България идвали от турското робство. За теб руснаците са виновни за всичко. За трети евреите са виновни за всичко. Няма да е лошо да се срещнете представители на трите видни теоретико-философски течения в науката „Световно-заговористика“ и да се уточните. Ще повторя препоръките си от по-преди. Излезте сред природата и дишайте повече чист въздух. Ще ви помогне.
  А според мен нещата са пределно прости. Още преди 10 ноември комунистите подготвиха трансформацията на политическата си власт в икономическа. След което приеха „промените“ сравнително безболезнено. Понеже такива реално нямаше. Този процес обаче не беше дирижиран от Москва, ако и да ти си иска. По това време голяма част от децата на стария елит вече беше преориентирана да се образова на Запад и да трупа „правилна“ биография. Та така. Другото са бълнувания на болни мозъци, отровени от фило-фобски бълнувания. Затова още веднъж ще си повторя съвета – повече разходки на чист въздух, може и да ти хареса, пък току виж и ти помогнали.

 13. Начинът ти на мислене веднага си проличава от първото изречение, колкото и да се опитваш да минеш за неутрален. Значи нашият елит според тебе вече ближе „чужди задници“, от което се прави силогизма, че руските задници които са близали преди са си „наши“. Уви, не само „елита“ ни, но и хора като теб, които са една голяма част от народа, не са си променили ориентацията, колкото и жалко да е това.

  Няма да се впускам наново в обясняване на очевидни неща само ще споделя следната мисъл, до която достигнах в следствие на наблюденията си над хората. Хората колкото и странно да звучи това на някого определят сътбата си до голяма степен от своите вярвания и убеждения. Така например двама души поставени при приблизително еднакви условия имат диаметрално противоположно развитие на живота си поради разликата в това в което вярват. Някои хора постигат много по-малко от колкото могат да постигнат в живота тъй като определени техни вярвания и убеждения им пречат да реализират успеха. Това го казвам защото същото нещо се наблюдава и при нациите като цяло. Въпреки, че навярно мнозина няма да се съгласят, политиката на дадена нация и нейното добро или лошо състояние в голяма степен се определя от убежденията, които преобладават сред хората.

  Ето какво написа един потребител във форума където тази статия беше анонсирана (от там и аз разбрах).

  „Само 21 години са минали. Скоро, след поколение-две, всичките комунета и комунистически дечица ще измрат и ше им пикаем на гробовете и ше си градим капитализма.“

  Това наистина поне според мен е една много оптимистична преспектива, но за съжаление по-скоро ще стане обратното както е тръгнало. След 20 години преход, повечето демократично мислещи хора, направиха единствения прагматичен и разумен избор, като решиха да живеят живота, който искат и заслужават някъде където това е възможно – извън България. Аз съм от последните мохикани (хе-хе). По-вероятно е бъдещето на България да се определя от хора които, не се интересуват от политика и са лесни за манипулиране, хора с леви възгледи (което почти 100% означава и русофили), хора които по един или друг начин са част от бившия режим и поради това са се докопали до ключови позиции и много пари.

  Та само за да уточня, не смятам че Руснаците са виновни за всичко. Те по напълно естествен начин се опитват да запазят и разширят зоната си на влияние. Това е напълно в природата им. Виновни са хората, които демонстрират убеждения като тези на автора на темата 😉

 14. Мисли два дена и накрая роди поредната псевдо-философска боза. Напънала се планината и родила мишка:) В твоя чест добавих една дума в изречението за задниците, та сега се чудя какво друго ще разкриеш:) Андрей, ти си много болен и увреден от омраза човек. Към леви, руснаци, русофили, комунисти… Имаш претенции, че познаваш „природата“ на руснаците?!? С какво тя се отличава от „природата“ на испанците или румънците, примерно? Хората нямат природа според етническия си произход, освен според привържениците на расистките теории. Май натам те избива, а? Я кажи къде си сложил портрета на фюрера, последен мохикане? В кухнята до хладилника или в хола до телевизора?
  Ти съжаляваш, че аз не съм си бил сменил ориентацията. Моята ориентация е една – обединена, свободна и независима България. Ти Андрей, очевадно не искаш това, приятно ти е да ругаеш народа си и да се изживяваш като последния мохикан. Бас държа, че си от София и рядко пътуваш извън столицата. Иди при сънародниците си, опознай ги и тогава пак ще приказваме. И накрая да добавя, че ако и другите мохикани са били като теб, наистина е добре, че вече привършвате:)

 15. Явно надценяваш значимостта на този блог, ако мислиш че непрекъснато влизам за да проверя какво си написал и после мисля два дни за да ти отговоря. Просто имаше раздвижване в темата във форума, и от там се сетих да проверя и написаното тук.

  Иначе опита ти да ме изкараш еди какъв си е разбираем при липсата на аргументи по така изложената от мен теза. Иначе далеч не мразя нито руснаците още по-малко българите. От всичко написано до тук очевидно говоря за определени политически кръгове както в Москва, така и тук в София 🙂

  Иначе си прав, че съм от София, но не си прав за това че не пътувам често. Обиколил съм както България така също имам и доста голям международен опит, където междудругото се сприятелих с доста руснаци 🙂 Което опровергава твърдението, че ги мразя или съм расит 🙂 Даже напротив в самата Русия има много хора (така наречената опозиция) които мислят като мен и искат да видят страната си демократична и икономически развита. Но тази опозиция е подложена на милиционерско преследване. Но това е друга тема.

  Както и да е, може да ме обвиняваш, че „увреден от омраза човек“ но аз ще се засмея и ще те накарам да прочетеш собствената си статия. Обърни внимание на тонът и на епитетите, които употребяваш по адрес на хората с различни от твоите убеждения и тогава ела и пак ми обясни кой е пропит с омраза 🙂

 16. Ей, щял си да се засмееш? Браво! Сега остана само да послушаш и съвета ми за повече разходки сред природата:)
  А за това, че не си бил увреден от омраза какво да кажа… Само няколко коментара по-горе твърдиш „…в целокупния полски народ има една изначална, здравословна омраза към руснаците“. Да си призная, не знаех че омразата била здравословна, ама щом казваш:) Все пак имаш голям международен опит:)))

 17. Просто давах пример с Поляците. А чувствата които те питаят към източните си съседи само им помагат да добият правилна ориентация и посока за развитие. Но да не се повтаряме, че става отегчително.

  П.П. като си тръгнал да променяш вече написаните си постове може директно да редактираш цялата статия. От написаното излиза, че щом не обичаш Русия заначи си „майкопродавник“ (може би идва от Майка Русия не знам). Също явно според теб щом хората които не харесват особено много Путин са „Глупави национални предатели“, значи патриотизма минава през брадска любов с това което наследи СССР.

  Сега трябва да отбележим безпорния факт, че тази статия очевидно е писана за „вътрешна употреба“, т.е. сред хората които по принцип посещават този блог и съответно споделят едни и същи политически възгледи. Така, че в известен смисъл наруших идилията, което стана случайно, тъй като попаднах на статията от линк в един форум, даже може да видите темата ето я:
  http://pcmania.bg/phpbb3/viewtopic.php?f=1&t=63320

  Потребителят който пусна темата е отявлен комуняга и русофил, така че аз просто нямаше как да се въздържа.

  Както и да е мисля, че темата се поизчерпи, аз съм на мнение че мафията и политиците, които произтичат от бившия режим са същот така свързани с техните еквиваленти в Русия, ти очевидно смяташ, че това не е така. Тъй, че като цяло нямаме още много за обсъждане 🙂

 18. Къде точно прочете думата „майкопродавник“ и как точно си направи изводите след нея? Ти наистина имаш сериозни проблеми, само с разходки сред природата няма да стане, трябва да се обърнеш към квалифицирана лекарска помощ:)
  О, и между другото, не се пише „брадска“, а „братска“. От толкова международен опит си забравил как се пише на български. Ако въобще някога си знаел. Вече се съмнявам дали можеш и да четеш. А може би най-вероятно не си и българин, така всичко си идва на мястото, вкл. обяснява и международния опит:)

 19. „Темата е неизчерпаема. Чат-пат по нея се обаждат американския наместник у нас Н. пр. Джеймс Уорлик, известни български майкопродавци и обикновени малоумници.“

  Mисля, че съвсем точно съм цитирал думата, като това изречение е предшествано от неща които накратно бих определил като пълни глупости. Както и да е мислех, че е възможно воденето на културен диалог, но с последният си пост само доказа, че освен да нападаш с лични нападки си напълно неспособен да защитиш аргументирано тезата си.

  Като цяло възнамерявам да спра да си губя времето с този блог само искам да отбележа, че разгледах част от статийте и мнението ми не остана по-добро. Реших да не ръся коментари на всяка статия само ще кажа, че повечето са крайно не балансирани и не биха издържали какъвто и да е било критичен прочит. Ако трябва да дам сравнение ще кажа, че съм чел работи на петнадесет годишни пишлегарчета – фенове на „Атака“, които звучат по-смислено. Което не говори добре за автора. Хайде със здраве 🙂

 20. Андрю, май френд, написах хиляда пъти едно и също, но като не щеш да разбереш какво повече да направя за теб? Никъде в писаното от мен не съм казал, че трябва да се обича Русия, а че не трябва да се късат полезни за нас икономически и бизнес връзки. Това съм казал и винаги ще го казвам, Андрю. Ти обаче почна с квалификации, продажни комунисти и ала-бала клишета, здравословна омраза и т. н. Разбирам те, когато човек няма аргументи, а в най-добрия случай само емоции, постъпва точно така. Само че Андрю, за стотен път ще ти напомня, че българският национален интерес е България да е силна и независима държава. За това тя трябва да има своя собствена политика и силна икономика. В момента Андрю, тя няма. Както нямаше и преди 1989 г. Това кефи ли те Андрю? Мене не. Кефи ли те Андрю държавата ни да е бедна, а хората ни оскотели? Мен не. Като ти гледам писанията обаче за теб не съм сигурен. Моята логика е доволно проста и пазарна – ако руснаците ни предлагат добра сделка, нека да я ключим, ако не – ще се договорим с някой друг. За теб Андрю това е невъзможно. Към руснаците – само здравословна омраза. Българите – те нека мрат. Това в медицината се нарича комплекс, причинен от тежко и продължително душевно разстройство. Ако си българин Андрю. Ако не си, тогава всичко ти е наред – ти просто си защитаваш страната. Но тогава не е редно да се преструваш на българин, Андрю. Освен ако прикритието не ти вдига заплатата в службата:)))

 21. Kвалификацията „продажен комунист и русофил“ отразява политическа ориентираност, а не те характеризира като личност. За разлика от твойте „аргументи“ 🙂

  Иначе съм съгласен с едно: „българският национален интерес е България да е силна и независима държава“.

  Работата е там, че ние с теб имаме диаметрално противоположни възгледи относно постигането на този идеал (да го наречем). Аз лично съм на мнение, че за да го постигнем трябва първо да се освободим от зловредното влияние на Руската мафия, чиито клон е българската такава. Ти обратното смяташ, че такава връзка няма и следователно целия шум и цялата „русофобия“ само пречат на развитието на здравословни търговски връзки с отвът морския ни съсед.

  И по принцип смятах да не пиша повече защото нямах какво повече да добавя… до днес, когато попаднах на следния материал. Предполагам ти е известно, че наскоро имаше още един голям „теч“ на секретни документи на американското правителство, публикувани от „Wikileaks“. Има и няколко документа на Американското разузнаване касаещи нашата страна. Те са концентрирани най-общо върху следните точки:
  1) Организирана престъпност.
  2) Корупция по висшите етажи на властта
  3) Зависимостта между горните две и Русия, което потвръждава 1 към 1 казаното от мен до сега. Ето отказ от статията:

  „Искат се подробности относно личните отношения между българските лидери и руските власти или бизнесмени, висши чиновници, сътрудници на разузнаването; уязвимост на министерско ниво от руското влияние; усилия да се сътрудничи или да се противопоставя на Русия в подкрепа или срещу американската политика.

  Наблюдават се руските усилия да повлияят на европейската политика чрез България, опитите на Русия да експлоатира историческите и актуални връзки, за да повлияе на вътрешното развитие и напредъка на руските интереси в България и региона.

  САЩ се интересуват от България и в областта на злоупотребите с еврофондове и финансови помощи“.

  Цялата статия може да бъде прочетена тук:
  http://mediapool.bg/show/?storyid=173091&srcpos=10

  Както виждаш според информация която поради не-публичния и характер може да се счете за достоверна има „уязвимост на министерско ниво от руското влияние“, което за мен е крайно показателно (и нежелано).

 22. Статията я четох. Влязох и в уикилийкс, но нещо здраво беше забил. Ендрю, дай да говорим сериозно. За САЩ Русия е противник – икономически и политически. Не казвам враг както виждаш, на американците това не пречи да развиват бизнес с руснаците. Естествено е да си пишат такива работи, още по-естествено е и да е вярно, макар и не на 100% според мен. Все пак са пристрастни, нали? Обаче нещо друго ме тормози Ендрю. САЩ работят да заменят руското влияние, доколкото е останало по високите етажи на властта у нас, с американско такова. Ендрю, за мен няма разлика между американската и руската политика. Ако за теб едното влияние у нас е недемократично и неправилно, а другото демократично и правилно, за мен не е. Сателита си е сателит, без значение дали е руски, съветски или американски. Съгласен? Мисли без емоции, без филства и без фобии. Така мисля аз.

 23. andrey358@abv.bg

  Много са ми интересни хора, които твърдят, че „няма разлика между американската и руската политика“ 😀 Даже вчера една мацка ми изцепи, че Руското влияние (по света не само у нас) било 100 пъти по-добро от Американското. Както казах и по-горе, много голяма част от българите разсъждават точно по този начин и ТОВА е главната причина да не се оправим толкова време. Аз не виждам как тези хора, не могат да направят едно просто сравнение между Западна и Източна Европа и да видят разликата между двете. При това не може да се каже, че страните от Западна Европа са „сателити“ на САЩ по начина по който страните от източния блок са „сателити“ на Москва. Прекрасен пример са Източна и Западна Германия, каква драматична разлика при все това са един и същи народ.

  Япония, Южна Корея и Тайван (където бях това лято между другото) са също чудесен пример за Американската политика. Те имат свой демократични правителства и също подобно на страните от Западна Европа макар и да са съюзник на САЩ е крайно неуместно да бъдат наречени „сателити“.

  Що се отнася до нас, също така дали ще бъдем „сателити“ на САЩ си зависи от нас и е между другото тема на друг разговор. Аз лично не смятам, че за сега има такава опасност като се има предвид всичко казано до тук. И не смятам, че са „пристрастни“ в информацията изнесена от wikikiks защото това е разузнавателна информация, а не изявление на американското посолство до медиите. Предполага се, че тази информация е възможно най-обективна и достоверна. И (за съжаление) потвърждава всичко, което казах по-рано. 🙁 Тъй, че това е реалността, без фобии 🙂

 24. Ендрю, явно за теб щом говори вашето посолство, значи е винаги право:) Щом е разузнавателна информация, значи е безпристрастна:) Дръж се сериозно, не ти ходи на международния опит:) Пристрастието ти към твоята страна лъха отвсякъде, но много моля и ние българите да имаме право на свое мнение. Може ли? Все пак по-голямата част от нас нямат нищо против твоята страна, но не ни се натрапвайте, ако може. Ще постигнете точно обратния ефект на търсеният от вас. Мога да ви го кажа и на английски, но според мен ме разбрахте добре:)

 25. Наистина само това ли можа да измислиш като отговор. :D:D:D Наистина става ми смешно и в същото време тъжно 🙁 Даже мога да направя аналогия с последната ти статия, където се жалваш, колко са бедни хората, как нямат пари, колко е зле положението и т.н. Общо взето съм съгласен с теб. Това няма да се промени, докато не спрем да сме на кръстопът и не изберем най-сетне към коя цивилизация искаме да принадлежим (както направиха други бивши соц. страни). Но като те гледам теб и много други като теб, това скоро няма да се случи. С решенията които всеки един от нас взима в момента решаваме бъдещето на поколения Българи. Има една поговорка измислена преди няколко хиляди години още от древните гърци и тя гласи: „Всеки народ си заслужава управляващите“. Даммм. И ние така. Докато сред обществото ни има търпимост към присътвието на ДОКАЗАНИ членове на ДС на ключови позиции, и докато има хора които по предтекст за мним патриотизъм ни превръщат в руска гоберня, няма да се оправим. Така, че пак си помисли за кого точно се отнася определението „глупав национален предател“ 🙂

 26. Ендрю, какво повече да ти отговарям, всичко вече съм написал поне по два пъти. Ти обаче ми говориш за цивилизационен избор и ДС?!? Бил съм се жалвал колко са бедни хората. Ендрю, не се жалвам, описвам нещо, което ти никога няма да разбереш. Защото презираш народа си (ако си българин, разбира се), защото от висотата на международния си опит и разходките до Тайван никога няма и да се опиташ да бъдеш българин. За такива хора като теб съм си казал мнението многократно, и живот и здраве може скоро да дойде времето да ви дадем възможност свободно да си отидете от България, в която очевидно не ви е уютно сред толкова комунисти, русофили, пенсионери и прочие българи.

 27. Оу, и Ендрю, когато говориш за цивилизации няма да е лошо да прочетеш какво е писал Тойнби по въпроса. Сигурен съм, че не си чувал за българска цивилизация, Ендрю, но според него тя е една от дванадесетте основни в човешката история. Та като ми говориш за „цивилизационен избор“, какво точно имаш предвид?

 28. Първо искам да уточня, че не съм споменал нищо за пенсионерите! Не бих обобщил под общ знаменател една толкова голяма група хора. Както и междудругото не бих сложил и под един знаменател и Българският народ като цяло. Иначе защо реши, че „няма да разбера“ болката на хората. Напротив разбирам я. И съм се „разхождал“ до Тайван и САЩ, подобно на много други млади българи с цел припечлеване на пари. Не знам дали ти е попадала тази статистика, но вторият по мащабност „чуждестранен“ инвеститор в България са студентите, които се връщат всяка есен от бригади и си харчат парите у нас. Иначе „Живот и здраве“ и в момента всеки има възмождност да се изнесе от България, ако е там въпроса.

  Но това беше един вид „лирическо отклонение“ в отговор на нападките отностно пътуванията 🙂 По важна е частта с това, че „презирам народа си“ 🙂 Реално погледнато и аз мога да кажа същото за теб с пълна сила. Ти очевидно презираш хората, които имат различни убеждения и пускаш статии в които ги наричаш „глупави национални предатели“. Това което казах в началото си остава, Българското общество е разделено на две. Не сме направили цивилизационния* си избор. Не сме единодушни по много съществени въпроси като комунистическия режим, агентите на ДС, ролята на Русия, Ролята на САЩ, Ролята на ЕС и т.н. Тази нерешителност дава възможност да съществува положението в което сме в момента. Достатъчно е да кажем, че ВЪПРЕКИ всичко БСП продължава да печели избори и се държи стабилно, като една от водещите политически сили. Ако ме питаш презирам ли хората които гласуват за БСП независимо млади или стари, то отговора ми е „Да“ в политическо отношение ги презирам.

  *Харесвам израза: „Има много култури, но само една цивилизация“. Цивилизоваността на една страна не е свързана с културните и особености, които естесвено са индивидулани. Степента на цивилизованост се определя от конкретни критерии, като човешките права, демокрацията, свободата на словото и на печата, свобода на частната инициятива и т.н.

 29. Извинявай, но просто не се сдържах да не пусна линкове към тези две статии по темата:

  http://mediapool.bg/show/?storyid=173253&srcpos=2

  http://mediapool.bg/show/?storyid=173254&srcpos=3

  Разбира се може да кажеш, че понеже американците са го установили това, значи не е вярно понеже те са пристрастни 😀

  Aз съм по-скоро на мнението на Еми Барух от радио Дойче веле, а именно: нищо ново не научаваме от тези разкрития, а неща които сме си ги знаели и винаги.

 30. Ендрю, „цивилизационен избор“ е клише, което лично аз чух за първи път през 1997 г. от Петър Стоянов. Глупав израз на неприкрити национални комплекси. Впрочем това му го казах и на него, когато бях в щаба му в Търново за изборите през 2001 г. Не че му направи впечатление разбира се, той вече беше изключително „звездясал“ и това му причини загубата. За другите неща съм съгласен – няма единно мнение, но Ендрю, това и е хубавото на демокрацията, да има различни мнения. Аз не презирам инакомислещите, както ти правиш, а се опитвам да ги убедя в това, в което вярвам. Ако ми повярват, чудесно, ако не – здраве да е. И на мен не ми допадат гласуващите за БСП, смятам тази партия за вредна за България, но се опитвам да ги разбера, а не да ги осъждам, както ти правиш. Осъждам само тези, които са над тях. За тях съм писал, че са глупави национални предатели, те са водачи и те носят отговорност. Червената бабичка не ми е враг и не я презирам, Ендрю, още повече, че тези хора все повече ще стават част от миналото. Цивилизационен избор? Наречи го по друг начин, аз моята цивилизация не съм я избирал, а съм се родил в нея и съм част от нея.
  За втория коментар – абе човек, много ясно, американците не са открили топлата вода в забавните си дописки от София. Можеше да си спестят труда като просто абонират ЦРУ за в-к „Труд“:))))) На теб мъката ти беше за Русия обаче. Много ясно, че у нас има политици и бизнесмени, които бачкат за Русия. По обясними причини обаче не става и дума за политиците и бизнесмените, които бачкат за САЩ:))))) Те са от „добрите“ разбира се:) Нали, Ендрю:)))) А да твърдиш ей така на ангро, че има „уязвимост на министерско ниво от руското влияние“, си е просто оправдаване на служебни разходи:)

 31. Петър Стоянов съвсем правилно го е казал през 1997г. Никакви комплекси не са а си е живата реалност. И междудругото от едно десет години насам, само можем да си мечтаем за политици като Петър Стоянов 🙂 Иначе преди десетина години и аз вярвах, че електората на БСП са само червените бабички и че Столетницата е партия без бъдеще, но както се вижда това твърдение е повече от неактуално. Не само, че не е ами напротив, въпреки всичко което е причинила, БСП продължава да съумява някак си периодично да си възвръща популярността и да печели млади хора за своята кауза.

  Та да се върнем на въпроса, жалкото е, че „цивилизационния избор“ продължава да е толкова актуална тема, колкото е била през 1989г., и през 1997г.
  Хора като теб продължават да отричат, въпреки очевидното, зависимостта на Българската организирана престъпност и Българският политически елит от съответните Руски такива. А някои отиват дори по-далеч, като открито радетелстват за това, че България трябва да е съюзник с Руснаците (както е било на времето), а не с ЕС и НАТО (от които видиш ли, не сме видяли нищо добро). И тези хора далеч не са само пенсионери. Та както казах докато това е така нещата трудно ще вървят в положителна посока. Не виждам наистина какво повече мога да споделя по тази тема. Естествено мога да приложа още и още статии и доказателствени материали по темата за зависимостта ни от Русия и за това, че трябва да се борим да я намалим, а не да я увеличаваме (С АЕЦ за чиито строеж, захранване с гориво и техническа потдръжка ще сме изцяло зависими от руснаците например), но смятам, че ще е излишно. Това са очевидни, всеизвестни неща, както каза и ти Костадине, могат да се прочетат и във вестниците, не е нужно да се бърка в тайните записки на американските специални агенти 🙂 Стига да има кой да ги прочете разбира се.

 32. Eндрю, ти си непоправим ве, мен:) Очевидно и всеизвестно било, че държава-членка на НАТО и ЕС била зависима от Русия?!? Очевидно и всеизвестно е, че българският „елит“ е продажен и ближе задниците на който му плати, всичко друго е следствие от това. По темата за АЕЦ-а пък направо издъхваш. А кой ни построи първата централа и кой я захранва с ядрено гориво и до ден-днешен? Да не са марсианците. Зависими ли сме днес от Русия? Ако искаме можем да си сменим доставчика – що не го правим? Иван Костов, големия русофоб и възпитаник на съветска кадетска школа, защо не прекрати договора с Русия? Сините малоумници онзи ден твърдяха, че било по-добре да се направи нов блок на АЕЦ „Козлодуй“, отколкото да се строи Белене. А този блок кой ще го строи и кой ще го захранва, американците ли? Сега да не се впуснеш в обяснения, говорили сме с експерти и от тях знаем, че интегрирането на нови блокове в системата на сегашната централа може да стане само с подобна технология. Т. е. руска. И? Да не строим Белене, че щели сме да станем зависими от руснаците, а да строим още в Козлодуй, ама пак с руснаците?!? Това се казва идиотия или олигофрения, не знам кой точно медицински термин е по-точен.

 33. Хайде, хайде 🙂 Сега вече е малко късно да си говорим за АЕЦ-а. Изпуснахме момента когато имаше интерес от Канадски инвеститори, Европейски консорциум начело с Полша (ако не се лъжа) и ние естествено се спряхме на Руснаците. Не защото е по-изгодно, а защото премиер беше Станишев. После ми говори ти, че нямало руско влияние на министерско ниво. А на какво ниво е на зам. министерско ли ха-ха.

  „А кой ни построи първата централа и кой я захранва с ядрено гориво и до ден-днешен? Да не са марсианците. Зависими ли сме днес от Русия? Ако искаме можем да си сменим доставчика – що не го правим?“

  Да зависими сме от Русия. Няма от къде да внасяме ядрено гориво освен от тях и зависим също за извеждането на отработеното гориво. За това трябва да развиваме алтернативни източници на енергия. За това е необходимо да изградим енергетиката си по такъв начин, че да сме енергийно независими, а не обратното да ставаме ВСЕ ПО–ЗАВИСИМИ в енергийно отношение от една държава. Нали ми обясняваше малко по-нагоре, че искаш България да е силна и независима страна. Много хубаво, ама от къде минава това. Нали цялата ти икономика, промишленост и бит зависят от енергийните доставки, на петрол, газ, ядрено гориво и т.н. И когато те идват само от един източник не е ли най-логичния курс да направиш всичко възможно да си осигуриш алтернатива. Както цяла Европа междудругото се опитва да направи в момента, след като Русия се доказа като несигурен и некоректен партньор. Или пак само ние ще си останем накрая вързани и с двата крака.

 34. Ендрю, енергетиката явно не ти е силната страна. Канадски инвеститори, консорциум начело с Полша??? Чувал ли си за реакторите КАНДУ? Те са френско-канадски и вече не се произвеждат заради забрана от МАГАТЕ. Международната агенция прецени, че са рискови, защото представляват преоборудвани за мирни цели стари военни реактори за обогатяване на плутоний. Румънската АЕЦ работи с един такъв и точно поради тази причина няма втори блок. Забраниха им строежа. На всичкото отгоре са и доста скъпи. Такива искаха да строят у нас. Що се отнася до Полша – та те нямат своя собствена АЕЦ, как точно биха строили у нас? Излагаш се, можеше поне за това да питаш шефа си Джеймс, той щеше да те светне:)))
  За Станишев. Преговорите с руснаците и с другите компании почнаха още по царско време. И още тогава руснаците даваха най-малката цена. И сега цената е най-евтина, Ендрю. Ако не вярваш – провери си сам. Но не си прави труда – бившият шеф на Козлодуй ни даде доста дебела експертна справка. Сега като се замисля, точно заради такива като теб, дето цитират неща, без да са ги чели, май трябва да я публикуваме.
  За зависимостта от Русия. Ендрю, какъв ни е проблема да сключим договор с някоя друга страна за отработеното гориво. САЩ например защо не ни предложат по-изгодни условия? Няма как, и тук руснаците са с най-ниските цени. Цялата ти логика е построена на „здравословна омраза“ срещу Русия, и точно поради това издиша отвсякъде. Ако аз пазарувам в евтин магазин, а не в скъп, зависим ли съм от евтиния? Не, Ендрю, просто правя по-добрия пазарен избор. А ти не се изказвай неподготвен. Държиш се като червен хунвейбин, който цитира Мао, без да го е чел. Това май вече го казах:)))
  За алернативната енергия. Според Лисабонската стратегия на ЕС всяка страна в съюза трябва да достигне поне 20% ВЕИ в енергийния си баланс. При нас процента е около 15 и расте. Но има лимит и за това, Ендрю, няма как да нацвъкаш перки, соларни клетки и язовири навсякъде из България. Еколозите, макар и парадоксално, отдавна вече протестират.
  Русия била некоректен партньор? Аз ли се лъжа, или Украйна пренасочи газа от тръбите за Европа към вътрешната си мрежа? Руснаците нямат контрол върху мрежата извън територията, нали? Въобще издишаш, американски, издишаш отвсякъде:))
  Европа търсела алтернатива? И същевременно строи Северен поток (Германия) и Южен поток (Италия, България и Унгария). Вземи си напиши домашното най-накрая, че Джеймс ще ти се кара:)))
  Красен Станчев отдавна не го коментирам. Човек, който не е завъртял и един лев през живота си, а винаги е бил на издръжка на Сорос не ми е критерий за обективност. Макар че цялата му статия заслужава да и се отговори подобаващо…

 35. Достатъчно добре съм проучил въпроса приятелю, и твойте опити да замажеш истината са просто нелепи. До колкото ми е известно реакторите, които предстои да бъдат построени от руснаците имаха проблем с лицензирането, но явно данните ни се различават. Също така си спомням не отдавна Китай отказа договор за строеж на атомна електорцентрала с Русия защото излиза по-скъпо. А това което написа накрая си е типичен пример за манипулиране на истината. Пример за това как преиначени факти се използват за да се насажда в общественото мнение погрешно разбиране на нещата. За Европа е приоритет да проектът „Набуко“ който ще донесе по-голяма сигурност и енергийна независимост на целия континент. Не е ли така или пак бъркам? Това естествено не означава да не се купува газ от Русия и никой не е казал подобно нещо. Просто когато имаш свободата да избираш между двама или повече доставчици си в по-изгодна позиция, отколкото когато нямаш избор. Не е ли така? Това са елементарни неща които и на дете в 3-ти клас ще му станат ясни. И още факти за енергетиката. Предполагам знаеш, но умишлено премълчаваш факта, че се отрязват субсидийте за развитието на всякакви енергийни проекти, разчитащи на вътрешни или различни от руските източници. Това разбира се отново е защото НЯМА руско влияние на министерско ниво 🙂

  Това е един пространен анализ на новата енергийна стратегия:
  http://ime.bg/bg/articles/novata-energiina-strategiya-evropeiskoto-izmerenie/

  Разбира се вместо да се аргументираш пак може да кажеш, че автора е тъпак.

 36. Не, ще кажа, че е хубаво, че четеш и други сайтове. Вече бях почнал да мисля, че четеш само Медиапул:) Това с лицензирането откъде го измисли? Реакторите са същия тип като пети и шести на Козлодуй, но следващо поколение. ВВЕР. Провери.
  Набуко е приоритет, така е. Обаче слушам за него от студентските си години и толкоз. Нищо съществено не е направено по проекта вече повече от 10 години. Как би аргументирал подобно приоритетно отношение? За мен лично е странно.
  А на китайците всичко би им излязло по-скъпо. Та те символизират световния дъмпинг, Ендрю, най-малкото на един американец би трябвало да го обяснявам това:)
  Впрочем като заговорих за американци, преди малко слушах един представител на тази нация, който в момента е министър на финансите у нас, да обяснява как сме нямали нужда от нови енергийни мощности, защото можело да спестяваме повече енергия и така да спестим и пари от строежа на нова централа. Явно Дянкофф, който разговаря с децата си на английски, не знае, че нашия АЕЦ спира след 7 години. И че осигурява 50 % от енергийния баланс. Да беше питал Джеймс, той щеше да го светне:)

 37. Е те братушките правят всичко по силите си да попречат на осъществяването на проекта „Набуко“ включително и с военни средства (за справка – войната с Грузия). Тъй, че аз не казвам, че ще е лесно. Казвам просто, че ще е много добре ако стане. Иначе за енергетиката виждам, че нямаш особени притеснения, новия АЕЦ, който ще е приблизително 50% руска собственост ще бъде построен и българите в следващите 60 години напред ще носят политическите последици от това. Явно това според теб е част от стратегията за превръщане на България в „силна и независима страна“ 🙂 Успех!

 38. Политически последици? От това, че руския дял в най-добрия случай ще е 47%, а може и да е 25%? Да, склонен съм да поема политическите последици за това да има евтин и чист ток в България:) Русофобията ти и „здравословната омраза“ пак се обаждат:) Вече и разходки не мога да ти препоръчам, времето навън са развали:)))
  За войната в Грузия, Ендрю, питай Саакашвили, който я почна. Или и той е руска подлога? И не на последно място – Грузия какво общо има с Набуко? Тръбата трябва да мине през Турция, Грузия е само периферен и слабо възможен резервен вариант. Язък ти за международния опит, Ендрю, Джеймс пак ще ти се кара:)

 39. Грузия я е почнала ХА–ХА! Как по-точно, като защитаваше териториалния си интегритет? Няма значение, айде да не задълбаваме и в тази тема, че ще стане още по-дълга и широка. Щом си склонен да поемеш политическите последици, няма наистина какво повече да обсъждаме 🙂 Хвала на такива патриоти като тебе.

 40. Защитаваше териториалния си интегритет? Войната е мир, според Оруел, и според амариканците, както виждам:) А Сърбия и тя ли защитаваше териториалния си интегритет когато колеше албанците в Косово? Както и да е, ясен си като бял ден, международнико:)
  Накрая да благодаря за добрите думи:) Похвалата от отцеругател не е особен повод за гордост, но все пак:)

 41. Е, мислех наистина да не пиша повече, ама ти се уля вече 😀 Значи понеже не се кефя особено много на Путин и мафията, която той представлява съм „Отцеругател“ 🙂 Личи си кое отечество имаш предвид 🙂

 42. Родолюбецо, не се пише „уля“, а „оля“:)))) Вярно, че шефа ти Джеймс не разбира добре български, но той и не твърди, че е българин. Ти, тъй като се представяш за такъв, би трябвало повече да се постараеш. Ако съм на мястото на Джимбо никаква коледни бонуси към заплатата няма да ти дам:)))) Стегни се Ендрю, излагаш се:)))))

 43. Това са едни доста тежки думи и щом е стигнало чак до това положение, значи управляващите много сериозно трябва да помислят на къде държат страна си.Много е тежко да гледаш какво става, а да не можеш да сториш това,което се изисква от теб като гражданин.Благодаря ви за статията, хубаво е че ни информирате тъй като телевизия вече почти не гледам,но не не бива да се изолираме, а да знаем какво става и в съседните ни страни, тъй като това неминуемо и на на се ще се отрази.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *