Даването на пенсия в България може да стане на лотариен принцип

index
Самодоволни и надменни, българските финансови и икономически „експерти“ създадоха цяла нова школа в изкуството на геноцида, упражняван над българите вече повече от четвърт век.

Мислите, че това няма как да стане? Сигурни ли сте? Защото преди месец, на 9 март едно от светилата на либералната икономическа мисъл у нас, Емил Хърсев, лансира изключително есктравагантна идея за увеличаване на пенсиите. „У нас нивото на пенсиите е много ниско. Те трябва да се утроят, това е смисленото решение и то е напълно възможно“, заяви Хърсев. Дотук добре. Но след това продължи. „Решението е във вдигането на възрастта за пенсиониране до 70 години. Така половината от нас ще си отидат от този свят без да са получили пари, но тези, които ще доживеят годините, ще получат това, което им се полага, за да живеят нормално. Така системата ще се балансира“.

Всъщност идеята въобще не е толкова екстравагантна, колкото изглежда. Има и по-зле. След преврата на Пиночет през 1973 г. в Чили плащането на пенсии е изцяло преустановено. Следвайки съветите на възпитаниците на Милтън Фридман, т. нар. чикагски момчета, диктаторът спира плащането на пенсии за срок от 10 години. В резултат за този период смъртността сред пенсионерите нараства 20 пъти, а самите те като процент от населението на Чили намаляват 3 пъти. Имайки предвид, че Чикагската школа на неолибералния пазарен модел се явява нещо като кораб-майка за родните икономически гурута и „експерти“ от ранга на Хърсев, смело може да се твърди, че родният ни финансов „капацитет“ определено не е стигнал до края на възможните провокации.

Може би и точно заради това никъде не последва реакция на думите на Хърсев. Дори и казионните пенсионерски съюзи не се обадиха, та барем от кумова срама нещо да протестират. Явно са решили да не се хабят и да се пазят за по-големия удар. Защото не би било чудно, ако нашенското дясно психозомби на прехода не стигне в следващото си прозрение и до още по-крайни идеи. Като тази от заглавието, да речем.

Но само той да беше, с мед да го мажем, с перо да го галим, както се вика. Мизантропията и патрицианското високомерие към българския народ очевидно се превръщат в трайна норма на поведение за т. нар. български елит. Един от най-често канените „анализатори“ по родните медии, социалният антрополог Харалан Александров, колчем стане дума за българския народ, винаги го определя само и единствено като популация. „Нашите политици, татовци, царе, командири, очевидно са по-заети със собственото си благополучие, отколкото с това на популацията“, твърди той в свое интервю. Е, критикувани са и управляващите, но някак си по-скоро защото не се грижат за популацията, нежели от загриженост за самия народ, т. е. популация. Христоматийно е и изказването на Бойко Борисов за пенсионерите, наречени от него „лош материал“. Цяло чудо е как още не са започнали още да говорят за обикновения човек като за „биологична единица“. В това отношение българските адепти на Фридман и компания отдавна са надминали учителите си.

Но да се върнем на пенсиите. Световната практика е те да са между 65 и 80% от личния доход преди пенсионирането. У нас те рядко достигат 40%, обикновено са в диапазона между 20% и 30%. Тези цифри никъде не се споменават. За да достигнат те международните стандарти, трябва да се случат две неща. Първо, трябва да се премахне системата от социални помощи, която хем създава огромен слой паразитиращо върху социалната система население, хем поглъща огромна част от необходимите пари, нужни за изравняването на пенсиите. На второ място, Емил Хърсев и всички хърсевоподобни създания трябва да бъдат надлежно и бързо отстранени от всякаква форма на власт у нас – без значение дали първа, втора, трета или четвърта. След което, като социален експеримент, всички те да бъдат накарани да преживяват със средствата на „популацията“ и „лошия материал“. Верно, няма да оцелеят всички, но който го направи, ще разбере колко е вярна поговорката „На чужд гръб и сто тояги са малко“.

Иска ми се да мога да видя това. И тогава да питам Хърсев само едно. Как е?

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

2 коментара на “Даването на пенсия в България може да стане на лотариен принцип”

  1. Йордан

    Лично аз с очите си съм виждал Хърсев какви, с извинение, но е вярно, оргии си прави с проститутки на Златни пясъци и по колко хиляди се им завират където се сетите. Правят всичките си гнусотии пред персонала все едно са предмети без капка срам. Една от ку*вите му е редовна клиентка, казва се Вики и всъщност е някакъв травестит. Той самия е изключително нагъл и противен.

    Но той не е единствения… 2012-13г видях как родните ни министри и депутати от ГЕРБ ходят на море. Дойдоха 4 човека от София с 3 джипа проститутки. Имаше поне едно 8-10 момичета, всяка от тях беше на не повече от 20-24 години и си бяха от манекенка нагоре… Вечерта закрития басейн беше резервиран само за тях, аз бях на смяна тогава. Никога не съм предполагал, че гледката на гола манекенка може да ме накара да повърна, но разврата беше пълен… Естествено бях отново като предмет, слуга, който носи на господарите си шампанско и пр…

    И сега аз да попитам как може да се очаква от такива изроди да мислят за пенсионерите, за младите или за децата ни?

  2. Влади

    Трябва да се ограничат непроизводителните разходи – сериозни съкращения в държавната администрация особено МВР, ограничаване на социалните помощи като такива се дават само на хора със здравословни проблеми, самотни възрастни хора и т.н. реално нуждаещи се както и да се ограничи ранното пенсиониране – има много длъжности в МО, МВР, ГДО, ГДИН и т.н. за които не е оправдано да са първа категория труд и е редно да минат в трета или като минимум да се вдигне възрастта за пенсиониране до 60 години. Така ще има пари за адекватни пенсии, за разумни държавни инвестиции и т.н.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *