Държавната коледна разпродажба

Само за един час на 21 декември държавата продаде на Българската фондова борса почти целия си дял от близо 33% от енергийните компании „ЕВН България електроразпределение“ и „ЕВН България електроснабдяване“. Сумата, за която бяха купени държавните акции, достигна 93 млн лв., при първоначално заложени и очаквани като приход 78 млн. Предстои в най-скоро време на борсата да бъдат пуснати и другите миноритарни дялове – в ЧЕЗ и бившето ЕОН (отскоро собственост на Енерго Про). За тази сделка в Министерството на икономиката и енергетиката говореха още в началото на 2010 г. Тогава, а и сега, основният мотив е само един – понеже трите енергоразпределителни предприятия не плащат дивидент на държавата, притежанието на дялове в тях е безпредметно и е по-добре те да бъдат продадени. Освен това от министерството убеждаваха, че че това е единственият начин компаниите да бъдат извадени на светло и да станат публични. Та така – оказа се, че държавата разчита на фондовата борса да свърши нейната работа по контрол на дружествата, след като одитът от 2010 г. показа огромни нарушения в дейността на компаниите и източване на печалби в посока към централите им зад граница. За да купи държавните акции ЕВН наистина се записа на борсата, но най-вероятно в съвсем кратки срокове ще се отпише от там, за да избегне всякакви възможни случайни покупки. Така ще се случи и с другите две ЕРП-та.

Но какво всъщност ще получи държавата след продажбата? В най-добрия случай още около 190-200 млн лв., или общо около 280 лв. Тук впрочем е момента да се припомни, че през 2005 г. общата приватизация на енергоразпределителната мрежа вкара в бюджета около 550 млн лв. Очевидно е, че ако тя се беше случила през фондовата борса, държавата щеше да получи миминум поне още толкова. Както и да е, очевидната кражба на държавни активи в България отдавна не се брои за престъпление. Та, след като се продадат и миноритарните дялове ще се лишим и от сегашните си ограничени възможности да наблюдаваме това, което се случва вътре в компаниите. А там, както стана ясно от одита, стават всякакви неща, най-вече незаконни. Какво от това обаче, след като всичко така или иначе беше сложено на тезгяха? Впрочем направи впечатление, че другите две компании не се включиха в търга за акциите на ЕВН и се направиха на приятно разсеяни. А на бас че така ще стане и при другите две предстоящи листвания на борсата. И това ако не е скрит картел, здраве му кажи. Има и друго интересно нещо – липсата на какъвто и да е интерес от страна на други борсови играчи, макар че от МИЕТ шумно тръбяха как най-малкото пенсионните фондове щели да се втурнат да наддават за акции в ЕРП-тата. Да, ама не стана, което е меко казано странно. Но пък казват, че в навечерието на Коледа ставали чудеса, а освен това при нас и управляващите са се вживяли в ролята на Дядо Мраз. Очевидно сега е момента за подаръците. Имам съмнения обаче, че подаръците няма да спрат. Когато и трите компании се консолидират на 100%, само след два месеца ще поискат увеличение на цената на тока. Аргументите им няма да имат значение – от ДКЕВР ще се съгласят, както почти винаги са го правили досега. А ние, гражданите, ще плащаме. Понеже дори и подаръците все някой ги плаща.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *