От учебника за трети клас ще научите, че "Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало". Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно.
От учебника за трети клас ще научите, че "Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало". Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно.

Представете си, че сте в трети клас и искате да разберете какви хора живеят в България, какви обичаи имат българите, или каква е историята им, и за това разчитате на учебниците по „Човекът и обществото“ и „Читанка“. Е, нямате шанс да научите нищо. Защо ли?

Четейки учебника по учебния предмет „Човекът и обществото“ (бивше „Родинознание“), ще научите, че България „от древни времена е била добро място за живеене на различни хора и че днес също в нея живеят различни хора, които живеят и се трудят заедно“ (стр. 3). Търсейки все пак информация за това какви точно са тези най-различни хора, които живеят в нашата родина, стигате до урока на стр. 10-11, наречен „Моята родина – република България“. И там не пише нищо по въпроса. Ако не сте се отказали да търсите и продължите да ровите в учебника, в крайна сметка ще попаднете на някакви българи чак на стр. 42. Да, каква изненада, нали? В България сред най-различните хора има и българи. За славяните пък са отделени точно 7 изречения на стр. 44, като първото от тях е, че „славяните живеели във Византия“. Ако търсите обаче каквато и да е информация за това, че България е славянска държава, няма да намерите. По-нататък от урока за Симеон Велики ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“ (стр. 48). Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. След това хронологията върви така – цар Петър, цар Самуил, цар Калоян, цар Иван Асен II, Османска империя. Второто българско царство е сбито в два урока на 3 страници – от 54 до 57. Искате да научите как след Иван Асен II е дошла Османската империя? Няма да научите. Не и от този учебник. Нито ред за турските зверства, а името на трагичния и героичен български цар Иван Шишман въобще не се споменава.

За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана. Ако пък искате да разберете защо българите са искали своя църква, също няма как да стане. Пише, че „през 1870 г. султана признал автономна българска църква“ (стр. 64), но защо и от кого се отделила – нито ред. Борбата с гръцките фанариоти е напълно изтрита от учебника. Особено покъртително са описани животът и делото на Левски – „той създал комитети за подготовка на общо въстание… но полицията заловила апостола, съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“ (стр. 66). Срещу кого се подготвяло въстанието, коя полиция го заловила – не е ясно. Ако обаче детето е малко по-будно, като нищо ще остане с впечатлението за един рутинен и справедлив процес. А за обесването на Левски – забравете… На същата страница за Априлското въстание пише, че било жестоко потушено. От кого – не е ясно.

Особено е трогателен урокът за Освобождението на България (стр. 68). „Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт“ – честно, като прочетох за протестите на хората в Съединените щати, и ми се прииска да си скъсам дипломата по балканистика. Както и да е… Незнайно защо обаче след масовите протести в Западна Европа и САЩ избухва… Руско-турска война. Впрочем още по-странно е защо тя се води с турци, след като досега навсякъде се говори за Османска империя, а турци въобще не се споменават. В урока за войната ще научим, че „в боевете за Стара Загора и Шипка опълченците се сражавали редом с руснаци и румънци“. Като прочетох за румънци вече не исках да си късам дипломата. А да я подпаля… След това не очаквайте нищо повече – нито ще видите за борбите на българите в Македония и Тракия, нито за Балканската война. Те са напълно изтрити от историята.

Почти в края на учебника, на стр. 86, е урокът за празниците на България. От него ще научите за празниците на „евреите, арменците, турците и всички мюсюлмани, ромите“, но не и за празниците на българите. Така Курбан Байрам, Ханука и т. нар. Василица са подробно обяснени, но Коледа, Великден и Заговезни са подминати. На всичкото отгоре урокът завършва със заклинанието „всички общности могат свободно да празнуват своите празници“. Явно под всички се има предвид и българската общност, макар че много-много не и се обръща внимание.

Погромът върху българската история и култура обаче продължава и в „Читанка“, където на стр. 59 има урок, наречен Василица. Няма да го преразказвам, защото ме е гнус, само ще ви кажа, че всичко, което знаете за българския празник Васильовден и за сурвакарите, тук е представено като циганско, или както пише в текста, „ромско“.

По тези учебници се учи от 2004 г. Вече десета година тази отрова се излива в главите на нашите дечица, без нищо неподозиращите родители да знаят какво се случва. Учителското съсловие, убито и унизено, си мълчи. Обществото, вторачено в икономическото си оцеляване, мазохистично се самонаказва с разделение на всички нива. Ако тук-там някой се пробуди и извика, викът му бързо се заглушава от поредния роден миризлив политически скандал. А дечицата ни израстват като еничари под благата опека  на българската държава и всичките и културни и образователни институции. Защото тези учебници създават от българчетата в най-добрия случай една аморфна маса без национално самосъзнание.

Нямало заговор срещу България ли? Ако няма, значи сме най-малоумният и продажен народ във Вселената. А ние, дълбоко и искрено го вярвам, не сме. Затова на борба, български народе! На борба за чест, свобода и мила рода! На борба за бъдещето на нашите деца!

Сподели поста:

Свързани статии

75 коментара на “Еничарознание”

 1. Виктор

  Подкрепям мнението на автора. За съжаление в нашата държава се „лашкаме“ от едната крайност към другата. Аз съм учил по комунистически учебници, в които откровено ни настройваха против турците и до ден днешен съществуват катилчета, които могат да пребият някой български сънародник, само защото, говори на турски. В моя живот се запознах с достатъчно турскоезични българи, при които нямаше нито следа от желание за налагане на турска власт или друго влияние в България. Нещо повече: пред мен са заявавали, че в случай на война с Турция, ще „…хванат пушка срещу нея.“ Трябва ясно да се прави разграничение между отминали исторически събития и съвременните малцинства, които живеят в България и да не ги „гоним“ през ден в Турция. Толкова по повод на едната крайност.

  Другата е отразена в посочените учебни помагала, които очевидно са били орязани от някой добре инструктиран редактор, след като на много места се губи смисъла от написаното, а и самите автори са се постарали да се направят на прекалено толерантни към всички други, но не и към българите. Аз лично не бих позволил на моите деца да учат по такива манипулативни материали. За съжаление, в коментарите се повява Мартин, който не е бил предпазен от родителите си и от направения коментар, със съжаление установявам, че е застрашен да умре от глад… ако трябва да изяде дипломите си. Такива явно няма. А образованите хора могат да направят разлика между национализъм и историческа фактология, както и между патриотизъм и ненавист към чужденците. Назрява материал за нова пиеса – „Криворазбраната Европеизация“. Сценария ще оставя на по-даровитите 🙂

  Нека не забравяме, че истината е винаги по средата. Трябва да има баланс, обективност, фактология. Съгласен съм, че трябва борба, но да бъде на интелектуално ниво, в умерен тон и с културни методи.

  Пожелавам успех и здраве на Костадин!

 2. Тодорова

  Първо да отбележа, че хан Аспарух изобщо не е избрал това парче земя за подгонения и разпокъсан народ на Българите!!! Той не е искал да остава тук, но нито Котраг на север по Волга/Болга, нито Кубер на югозапад в Македония, още по-малко пък Алцек, минавайки през зимата Алпите, които Ханибал едва е минал през лятото, са могли да предложат нещо по-добро за изстрадалите конници и коннички, живеещи, раждащи и умиращи на конете си!
  Второ, ние не сме и никога няма да станем тюркски народ, нямаме нищо общо с тази нация и най-важното НЕ ИСКАМЕ и занапред да имаме! Да, корените ни са в Централна Азия, да били сме номадски народ, но не сме тюрки!!! Иначе нямаше така да ни измъчи 500-годишното робство, че да възкръснем от него!!!

 3. Бихте ли посочили на кое издателство е този учебник? Направо невероятно ми се струва да има толкова много глупости, събрани на едно място.

 4. Боже, прости на boneva простотата

  Ясно прозира кой стои зад тази поредна безочлива до степен влудяване наглост.Защото, когато Местан цитира Апостола, това наистина е НАГЛОСТ от съкрушително висока степен.
  Кабинетите менят цветовете си от сини, към жълти, червени и с всяко ново правителство, те са там. Всичко ще продължава по стария начин – все така стремглаво надолу, докато допускаме начело
  на държавата ни стои ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННАТА етнизирана партия на ДПС – този отровен за българската идентичност плевел, които е крайно време веднъж за винаги заедно да изкореним от
  нашата българска земя и да изпепелим, заличавайки го завинаги.
  Ужасно, грозно и неописуемо унизително е това, че допускаме собствената ни държава и образователна система да бъдат манипулирани така, че нашите средства и ресурси да бъдат
  използвани за целите на чужда пропаганда. Пропаганда пагубна за националността ни, отнемайки най-ценното ни – нашето бъдеще! Собствените ни български деца, биват изтръгнати от България,
  чрез посяване на неистини и откровени лъжи в още крехкото и тепърва формиращо се съзнание в невръстна възраст, изопачавайки историята и претопявайки ги в еничари. Историята в крайна сметка
  може да бъде и е само една – тази която действително се е случила и принадлежи на миналото. От нея ние българите можем да изпитваме единствено гордост. Безчет са титаничните подвизи и
  победи, извоювани с героизъм, несломим дух и патриотизъм на българите, всеки който твърди друго е профан.
  Питам: Какво се случва със завета на нашите бащи, дядовци и прадядовци, със завета на всички онези национални герои отдали живота си и цялото си съществуване на една едиснтвена заветна цел –
  Свободна България!
  Призовавам всички с различно себеусещане да не петнят Родината ни със своето присъствие. За турците си има Турция, за американците – Америка. България е за българите!
  Боли ме от мисълта, че сегашното положение връща тъмните времена на зависимостта и повдига въпроса – напразна ли е била и обезсмисля ли се ултимативната жертва на българските будители и
  борци за каузата България? На този въпрос отговаряме ние, но не словом, а с дейстия и резултати!
  Затова ли изстрадахме Освобождението, за да допуснем отново да ни заробят и управляват турци!?
  Навсякъде в света и във всички държави се случва, това което диктува народът. Народът е суверенът, народът е движещата сила, а всъщност народът – това сме ние /всеки един по отделно и всички заедно/.
  В България се случва не това, което диктува, а това което допуска народа. Да не допускаме да ни правят на глупаци в собствената ни държава. АЗ ОТКАЗВАМ да бъда правен на глупак, а вие?!
  Време е за активна позиция, време е за отпор, време е да вземем съдбите си в собствени ръце. Време е да отречем бягстовото и безразличието като по-лесни позиции, време е да
  сложим край на мълчанието и овчедушието, време е да надигнем глас и да посечем потисника, да се упълчим на произвола и да сложим край на издевателствата!
  Стига толкова!

 5. Мелев

  Г-н Костадинов, какво може да се очаква от откровени гешефтари и родоотстъпници! Какво турско робство, какви кланета и зверства и пр.?!!
  Днес 01.09.2014г. по БТВ г-жа „професорката“ – автор на единият „учебник“ направо си го каза – между народите на Балканския полуостров имало, цитирам: „…състезание за величие…“ ?!!! Та за робство, репресии, кланета, гнет и подобни не може и да става дума – то си било едно „състезание“ бе – най-обикновена Балканида, но понеже не била построена още зала „Армеец“ се провеждала я в Батак, я в Перущица, Панагюрище, Шипка, Дойран и т.н. да не ги изреждам и след приключването на дадено състезани всички „дружно празнували“ – кеф ти Байрям, кеф ти Ханука…

 6. Звезделин

  До Мартин: Каква омраза? Ами, ще има омраза ако трябва и как да няма, за Бога? Това са 5 века назад за един народ и установена държава със силни позиции? Я се разходете малко по западните Балкани, да видите какво се нарича архитектура, изкуство и ценности – нещо, което тук се е рушило от османлиите десетки години наред! Не само омраза, ами и жажда за мъст може да изпитва един истински българин! Да не говоря за тяхното настощо отношение към българите – все още се чувстват като господари; който е работил с такива в сферата на услугите ще потвърди. Г-н Костадинов не подозира просто колко е прав и какъв скандал стана – МОН трябва да се заеме с това и стига сме си кривили душата! Това е историята ни, която искаме – не искаме оставя все още следи върху осакатения народ от 1878г. насам, че и през Балканските войни. Не сте ли си виждали църквите рушени по 2-3 пъти, вкопани в земята, за да не ги горят и рушат докрай? Не виждате ли, че след падането нямаме никаква култура, изкуство – какви ти култури – тук бой и еничарство е цъфтяло. Трябва да си малоумен, че да оспориш статията отгоре!

 7. Относно Априлското въстание в книгата на проф. Пламен Митев „Българското възраждане“ на стр. 179 пише: Над 3000 статии в около 200 вестника публикували материали в подкрепа на българите. От САЩ през Англия, Франция, Германия и Австро-Унгария до Русия навсякъде се надигало възмущение срещу Високата порта (Османската империя) и съчувствие към изстрадалите българи. http://bg.wikipedia.org/…/%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1…

 8. Читател

  Повечето коментари тук показват колко вредно е оставането само с учебниците от началното и средно училище, които нямат за цел да образоват, а да възпитават. Да подготвят хора за провежданата политика.

  Когато България бе във Варшавския договор, а Гърция и Турция в НАТО, то се подготвяха нахъсани войници за предстоящата война. Също, както преди това се подготвяше война за Македония. Защо точно за Македония ? Ами вероятно, защото Фердидинанд е австрийски възпитаник. За заещите няма нужда да обяснявам, а за незнаещите – няма смисъл.

  Та, истината не е нито ужасна, нито сладникава, а прозаична. Но по-добре историята да създава позитивни хора, отколкото осакатени от омраза. Пък който действително се интересува ще се запознае и със сложната и обективна истина.

 9. Илиян Андонов

  Коста, тъй като говорим за история на българите е малко странно да слушаме и въобще да диспутираме по упражненията на глобалистите, соросо-идите, мултиетничарите. Който не му харесва българската история да учи чуждата, а не да прекроява нашата. Май както е тръгнало „Мера според мера“ и „Време разделно“ скоро ще бъдат забранени по целесъобразност. Мен лично ме е срам от това словоблудство. А на турчето от министерството ще ми е интересно да му чуя мнението за причините, за възникването на Движението за ПРАВА и СВОБОДИ в съвременна България. Да хванем Доган, да го осъдим и……….Къде си Апостоле???

 10. Най-сетне качествен учебник по история базиран на великата книга „Краткосмешна история на България“. В тази книга са посочени много важни факти от българската история прикривани до сега.

 11. Абсолютно съм съгласен с автора на публикацията! Децата не бива да учат от подобни пропагандно-промиващи „материали“!

  Ето ви една книга за историята на траките, писана от любител-историк: https://www.goodreads.com/book/show/22891284-ii.

  Още материали по темата с този „учебник“:
  * Тема във Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724397810941178.
  * Статия във в. „Марица“: http://goo.gl/IhpoE4.
  * https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/samostoyatelni_zvena/universitetsko_izdatelstvo/avtori/radeva_mariya — това ли е една от авторките на учебника?
  * Това ли е въпросният „учебник“ — https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/samostoyatelni_zvena/universitetsko_izdatelstvo/avtori/radeva_mariya?

  Нужно е да си пазим историята, защото народ без историческа памет няма минало, настояще и бъдеще и изчезва от лицето на Земята.

 12. Радост

  Историята е наука за миналото! Не виждам по голямо престъпление от това, да преиначаваш, да подменяш, да пренаписваш каквото и да било от която и да е история. Това са факти и събития, които доскоро помнеха нашите родители и прародители, като живи свидетели! Как изобщо дойде на ум на някой, че може да се забрави турското робство! Че може да се изкорени от паметта на българите тяхната ИСТОРИЯ!!! Всички, които днес си позволяват подобно безмерно безобразие са напълно откачили! Напълно деградирали! Напълно ненаясно какво ще последва от това безумие!

 13. Прочетох публикацията и всички коментари по нея.Аз, като дългогодишен учител от начален етап /1-4 класове/, искам да споделя, че моите ученици запомняха най-вече всичко, което разказвах и показвах за нашата история,а не въпросните учебници.И разберете, ние учителите не пишем учебници и никой не ни пита дали харесваме представените. Минах през много учебни програми, избирах от кои издателства да учат учениците ми и винаги съм изказвала своето неудобрение. И какво оттова -НИЩО! Радвам се , че има мислещи хора като вас, борбени. Борете се – аз вече остарях.

 14. Пламена

  Това истина ли е? Това истина ли е? Учители СПИТЕ ЛИ ? Защо купувате такъв учебник?!! Защо не биете камбаната?!?! Продажници!!! Продажни автори! Продажни издателства! Продажно минестерство! Това е невероятно престъпление!! Родители – къде сте и вие!!! Възмутитулно!!РАЯ!!!

 15. Българино не забравяй, че си жива част от едно цяло …
  https://www.youtube.com/watch?v=3TZ0mKpLl2Y#t=11
  Забрана на ДПС (страница)
  https://www.facebook.com/…/Забрана-З…/779351125455527…
  ЦИК ЗА АГИТАЦИЯТА НА ТУРСКИ ЕЗИК
  http://gospodari.com/цик-за-агитацията-на-турски-език-vid
  КОЙ И ЗАЩО ИСКА СВИКВАНЕ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА!! ГЛЕДАЙТЕ И СПОДЕЛЯЙТЕ, МОЛЯ!!
  https://www.youtube.com/watch?v=xNjZffDasnk&feature=youtu.be
  Нова ТВ разказва как ДПС печели гласовете си.
  http://www.vesti.bg/…/nova-tv-razkazva-kak-dps-pecheli…
  Доволни ли сте от резултатите от изборите?
  http://www.presstv.bg/анонимна-анкета-2/
  Петиция за разпускането на ДПС като незаконно регистрирана партия: http://www.peticiq.com/dps_out
  НЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА ТУРСКИ ЕЗИК В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА
  http://www.peticiq.com/ne_na_izuchavaneto_na_turski_ezik
  БСП и ДПС да бъдат забранени в България:
  http://www.peticiq.com/-bps-dps_out
  И една „изненада“: https://www.youtube.com/watch?v=y9kRq9yQ_w4
  Пример и основание да няма турци в управлянието на нито един Български край, град, село, община, камо ли партия ДПС: https://www.youtube.com/watch?v=1mTL018SzPw
  Да се спре излъчването на турски новини и филми в България!
  http://www.peticiq.com/99787
  За паметник на героите от 9-та пехотна Плевенска дивизия!
  http://www.peticiq.com/9th-division-memorial
  Измамата на член 5-ти от договора ни с НАТО!
  https://www.youtube.com/watch?v=lm0dKmwXenc
  Благодаря на всички, които обичат и пазят България!
  https://www.youtube.com/watch?v=X-nTWkWL4F0&index=1
  Epizod – Batak https://www.youtube.com/watch?v=WzVur6pYn3U

 16. славови

  Мартин, ти не заслужаваш да живееш на тази земя . Заради такива като теб сме паднали под робство , продажници и толерантни празноглавци . по време на възраждането са учили децата на патриотизъм и вяра и така с големи усилия на будителите сме се освободили от ТУРЦИТЕ. Явно си на 23г. И нищо не ти е ясно и твоите родотели нищо не са направили по въпроса

 17. Цветелина Панайотова

  • Най-древната, световна нация – българите, доказано от много историци, археолози и генни инженери, се опитват по един или друг начин да изтрият и претопят, като удрят по най-уязвимото и податливото – детското съзнание, възпитание и обучение. През януари 2015 година излиза книгата на Ради Панайотов „Опитът да бъде заменена кирилицата с латиница – Езикът и писмеността като обект и средство за психотронно въздействие“. Там много точно и с научни доказателства се описва кои са българите и откъде идват и през къде преминават, как от българите произлизат сума ти други народи, които сега се правят на супер важни.
  • Геноцид към нацията – с опит да се преиначи, заличи и деформира историята, българският корен, да се объркат и промият мозъците на българчетата, така че да не познават род и Родина, да не познават легендарните герои – българи!
  Въпреки че се посяга на ранното, предучилищно и начално образование с едничката цел да се затрие коренът на българина, съм убедена, че ще се запазим като народ, идентичност, с език – чист български с традиции и обичаи чисто български, както сме се запазили от много хилядолетия въпреки и напук на врага и зломислещите. Ние сме жилав, устойчив и твърд народ в гените си и в интелектуалния си потенциал.

 18. До „Читател
  септември 1st, 2014 – 16:31“

  Простотията ти, антибългарската ти пропаганда, небългарското ти самосъзнание лъщят от всеки ред на поста ти. Политика е това, което е в този ЕНИЧАРСКИ УЧЕБНИК. ПОЛИТИКА НА ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ. ТИЯ ПРИКАЗЧИЦИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО И ВЪЗПИТАНИЕТО ХИЧ НЕ СЕ ВРЪЗВАТ С НАПИСАНОТО СЛЕД ТЯХ!!! НЕ ЗНАМ КАК МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА ЛЕКЕТА. БОТЕВ, ЛЕВСКИ, РАКОВСКИ, ВАЗОВ, БЕНКОВСКИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ ЯВНО НЕ СА СЪЩЕСВТУВАЛИ ЗА ТОЯ БЕЗРОДНИК И УРОД. ЯВНО И ТЕ СА ПЛОД НА ПОЛИТИКАТА НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР. КАК МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА ПРОДАЖНИЦИ, КОИТО СЕ ОТКАЗВАТ ОТ РОД И РОДИНА И ДЕРЗАЯТ ЗА ЗАТРИВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ЗАЩОТО ТОЧНО ТОВА Е ЦЕЛТА – НАРОД, КОЙТО НЕ ПОЗНАВА СОБСТВЕНАТА СИ ИСТОРИЯ, БИТ И КУЛТУРА И НЕ ГИ ТАЧИ, БИВА ЗАЛИЧЕН. ДЕЦАТА, УЧЕНИ НА ТАЯ ПОМИЯ, ИЗРАСТВАТ БЕЗ НАЦИОНАЛНО САМОЗСЪЗНАНИЕ И СА ЛЕСНИ ЗА АСИМИЛАЦИЯ ОТ ОСТАНАЛИТЕ НАРОДИ, КОИТО НЕ СА ТОЛКОВА ГЛУПАВИ. И КАТО ВРЕДНИ – ВРЕДНИ СА ИНДИВИДИ КАТО ТЕБ, КОИТО С ПРИВИДНО БЛАГОВИДНИ КОМЕНТАРИ, ВОДЯТ ДО ДЕГРАДАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ. А КАТО КАЗА ОСАКАТЕНИ – ТОЧНО ТОВА ЦЕЛИШ – НАЦИЯТА НИ ДА БЪДЕ ОСАКАКТЕНА, КАТО ДЕЦАТА СЕ ОБУВАЧАТ КАТО ЕНИЧАРИ. А ЗА ОМРАЗАТА – ПРЕДАТЕЛИТЕ СА ВИНАГИ МРАЗЕНИ. ДОРИ В ЗАТВОРА НАЙ-МРАЗЕНИТЕ СА ТЕ. ТАМ ТИ Е МЯСТОТО И ТО ПРИ НАЙ-ОПАСНИТЕ. ЗА ЗЛОВРЕДНИТЕ СИ КОМЕНТАРИ НЕ ЗАСЛУЖАВАШ ДА ЖИВЕЕШ, КАМО ЛИ ДА ИМАШ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО. ЛЪЖЕЦ, МАНИПУЛАТОР, ЕНИЧАР, ПРОДАЖНИК. ПРЕДИ КАТО УЧИХМЕ ЗА УСПЕХИТЕ НА НАШИЯ НАРОД, ЗА ТУРСКОТО РОБСТВО, НЕ СМЕ СЕ МРАЗЕЛИ С Т.Н. БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ. ТАКА ЧЕ ТИЯ ПРОСТОТИИ НА СЛЪНЧАСАЛИЯ ТИ МОЗЪК СИ ГИ ЗАВРИ В КОЕТО ОТВЕРСТИЕ НА ТЯЛОТО СИ ПОЖЕЛАЕШ. МОЖЕ И ДА ТИ СЕ ПОМОГНЕ. А НА ДРУГОТО ТУРСКО МЕКЕРЕ, НАРИЧАЩО ИСТОРИЯТА НИ ЖАЛКА И СМЕШНА – ЖАЛКИ СА ПРОДАЖНИЦИТЕ. ЖАЛКИ И ПРЕЗРЕНИ.

  Ето и гнусния му, манипулативен коментар:

  „Повечето коментари тук показват колко вредно е оставането само с учебниците от началното и средно училище, които нямат за цел да образоват, а да възпитават. Да подготвят хора за провежданата политика.

  Когато България бе във Варшавския договор, а Гърция и Турция в НАТО, то се подготвяха нахъсани войници за предстоящата война. Също, както преди това се подготвяше война за Македония. Защо точно за Македония ? Ами вероятно, защото Фердидинанд е австрийски възпитаник. За заещите няма нужда да обяснявам, а за незнаещите – няма смисъл.

  Та, истината не е нито ужасна, нито сладникава, а прозаична. Но по-добре историята да създава позитивни хора, отколкото осакатени от омраза. Пък който действително се интересува ще се запознае и със сложната и обективна истина.“

 19. Прагматичните Американци препускат през Европейските прерии и унищожават европейския аналог на индианците.За да ни погълнат първо трябва да ни сдъвчат-като ни направят аморфна безмозъчна маса.Като награда малка част от нас ще останат в резервати-там ще им бъде дадена свободата да пишат Българската история.Да ни е честита свободата!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *