Законът като предизборно зрелище

full_b170a164-7b7f-4f92-a656-4160a2a4ac14Днес във Варна бяха съборени 58 незаконни постройки. Поне така съобщиха от пресцентъра на общината. В драматичното комюнике се съобщаваше как на мястото ще има жандармеристи, редови полицаи, пожарникари, линейки, общински служители и забележете, ромски медиатори. Като изключим последните, все едно става дума за едно малокалибрено военно учение, а не за събаряне на няколко картонени колиби. Ромските медиатори също са много интересни – какво точно са медиаторствали не е ясно, но е факт, че вече прилагането на закона към циганите няма как да се случи просто така. Трябва да има посредници, задължително също цигани, които да ги убедят да спазват законите, иначе нищо не става.

Като оставим настрана всичко това, се открояват няколко въпроса, които трябва да бъдат зададени:

1. Защо се събориха само 58, при условие, че в Максуда има регистрирани 823 незаконни сгради?

2. Защо другите цигански гета в Аспарухово и Владиславово не бяха докоснати въобще?

3. Защо, въпреки че незаконните строежи са акуратно описани още през 2012 г., чак сега се се предприеха действия по (частичното) събаряне?

4. Трябва ли да чакаме следващите избори, за да се събори пак малка част от незаконните сгради?

5. Защо нямаше нито една глоба за незаконно строителство, въпреки, че закона предвижда такива, и то в особено големи размери? Само преди дни стана известен случай, при който община Варна наказа с акт за незаконно строителство на стойност 5000 лв жител на Аспарухово, който решил сам да укрепи срутеното дере зад къщата си, което заплашвало да подрони основите на къщата му, а и на близкия мост. Е, нужно е да уточним, че този жител не е циганин, а българин.

Старата латинска сентенция гласи, че законът е равен за всички. В България обаче това не е така. Върховенството на закона важи само за българите, и то за по-бедните от тях. За всички други, за мутрите, олигарсите, циганите, кметовете, депутатите, министрите, за цялата ояла се псевдоаристократична паплач той не важи. А, както е известно, в този случай законът вече не е закон. В нашия случай това има и продължение – тази държава вече не е държава. Дори прилагането на закона у нас се превръща в предизборно зрелище. Действията на варненската община през днешния ден го доказаха за пореден път.

Сподели поста:

Свързани статии

4 коментара на “Законът като предизборно зрелище”

 1. Даниел Савчев

  Бойкот на парламентарните курви!Българийо,събуди се!

  На кметския вот ГОРД ще е с „Гергьовден“, не с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

  На местните избори ГОРД на Слави Бинев ще се яви заедно с коалицията на бившите депутати на Николай Бареков “Народен съюз” начело със Светлин Танчев, научи “24 часа”. Последният е сред 6-имата, които в деня преди ваканцията на НС написаха молба за напускане на парламентарната група на БДЦ.

  Танчев е съпредседател на ПГ на БДЦ с д-р Красимира Ковачка. Бинев и съпартийката му Поли Карастоянова, шеф на културната комисия в НС, пък са депутати от групата на коалиция “Патриотичен фронт” (ПФ) начело с Валери Симеонов. В “Народен съюз” влизат освен движение “Бъдеще и развитие за България” на Танчев Земеделският народен съюз на депутата Румен Йончев, в който е и зам.-шефът на парламента Явор Хайтов, “Гергьовден”, ССД, БДС “Радикали”, БАСТА и новата Българска земеделска партия. На изборите ПФ щял да играе на места с ГЕРБ, на други – с РБ.

 2. Г-н Костадинов,вие нали се кандидатирате за кмет?А може ли такъв расист като вас да бъде кмет-това ваша предизборна кампания ли е?Наблягате на расизма,защото варненци също са расисти и смятате да спечелите.Симпатизирах ви и бях готова да гласувам за вас,но прочитайки безумните ви писания останах потресена и ужасена.Сетих се,че и вие сте общински съветник а те всички крадат с гъзовете си дори и не им стига,някъде чух дори,че кмета се друса,смърка и т.н И вие ли това ще ни предложите,защото града е една развалина!

  1. Костадин

   Първо, къде в текста видяхте нещо расистко? Впрочем, вие наричате всички варненци расисти, така че явно няма смисъл да ви питам каквото и да е, още повече да коментирам другите ви твърдения. Освен това виждам от вашия IP-адрес, че не сте от Варна, което означава, че сте един лъжлив трол. Не ми губете повече времето.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *