Защо за Косово може, а за Каталония не може?

На 17 февруари 2008 г. парламентът на автономната сръбска провинция Косово приема декларация за независимост и отцепване от Сърбия. Реакцията на сръбското правителство е гневна и осъдителна. Въпреки това още на следващия ден новата република е призната от 3 постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания и Франция), както и от Албания и Турция, които подкрепят действията на косовските албанци.

На 27 октомври 2017 г. парламентът на автономната испанска провинция Каталония приема декларация за независимост и отцепване от Испания. Реакцията на испанското правителство е гневна и осъдителна. Още същия ден то получава подкрепа от 3 постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания и Франция), както и от Европейската комисия (своеобразното правителство на Европейския съюз), които осъждат действията на каталонците.

Сърбия решава да не се примирява с наложеното със сила статукво и завежда дело в Международния съд в Хага. На 22 юли 2010 г. председателят на съда Хисаши Овада обявява, „че общото международно право не съдържа разпоредби, „забраняващи обявяване на независимост“. Съобразно това, съдът заключава, че обявената на 17 февруари 2008 г. независимост не нарушава общото международно право.

Какво излиза? Оказва се, че в една и съща ситуация едни и същи държави реагират по различен начин. На всичкото отгоре решението на съда в Хага, което е принципно и не касае само косовския случай, днес упорито се замита под килима и не се споменава никъде. А на него биха могли да се позоват не само Косово и Каталония, но и още няколко съществуващи, но непризнати държави в света, които не са никак малко – Абхазия, Южна Осетия, Приднестровие, Нагорни Карабах (Арцах), Северен Кипър, Сомалиленд, Западна Сахара и Палестина. Ако пък прибавим към тях сепаратистките региони, в които се води борба за национално освобождение, списъкът ще набъбне поне 4 пъти. Достатъчно е само да споменем Кюрдистан, Уйгурия и Тибет, за да стане ясно за какво говорим.

Оказва се, че за Косово може, а за Каталония не може. Нещо повече – от Кримския референдум през 2013 г. насам упорито се размахва заплахата от сепаратизъм. При това забележете – косовските албанци се отцепиха без референдум, след кървава гражданска война със сърбите, в която и двете страни дадоха хиляди жертви, докато в Крим и Каталония събитията бяха далеч по-мирни. Само че заплахата започна да се размахва не след войната в Косово, а след референдума в Крим. Та точно от 1999 г. насам няма държава в света, която да е спокойна за своето съществуване, защото от момента в който бъде нарочена, че не спазва стандартите на международната общност, тя рискува да бъде съвсем демократично и по евроатлантически бомбардирана и разпарчетосана от САЩ и васалите им. В името на същите тези стандарти, които САЩ и васалите им никога не спазват, когато се отнасят до тях самите.

Днес Испания е в положението на Сърбия през 1999 г. Заслужава си да се спомене, защото тогава начело на НАТО стои испанецът Хавиер Солана, а испанската армия взема логистично участие в операцията на алианса срещу сърбите. За да е иронията пълна, липсва само едно – гражданска война в Каталония и съответна натовска (разбирай американска) бомбардировка над Испания. Последното е малко вероятно, разбира се, но все пак не се знае. Историята е показала многократно, че нещата се случват тогава, когато всеки си мисли, че няма как да се случат.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

28 коментара на “Защо за Косово може, а за Каталония не може?”

 1. Даниел Савчев

  Да се коментира и да се изказва мнение отстрани е лесно и…..безопасно.Всяка една страна сама решава своите проблеми/политически,икономически,социални/ и не е наша работа да се месим в управлението на друга държава.Нека си представим следната ситуация: Какво бихме направили ние,ако населението от пиринския край/Кюстендил,Благоевград,Гоце Делчев,Петрич/ реши да създаде своя автономия? Или пък населението,предимно помашко/Ивайловград,Кърджали,Златоград/ поискат автономия за тези райони?За циганите въобще няма и да говоря.Може би с радост ще се съгласим,като спазваме демократичните принципи и морални ценности?За себе си знам-ще се боря със всички сили и средства да запазя териториалната цялост на страната си,дори и с цената на гражданска революция.Това трябва ли да ме превръща в национален предател,в анархист и дори да бъда съден за престъпления срещу човечеството? Какво бихте направили Вие, Г-н Костадинов,като истински патриот?

  1. Костадин

   Доколкото разбирам от написаното, вие смятате, че в споменатите от вас области не живеят българи, което е напълно невярно. Второ, за вас явно помаците не са българи, а те са по-българи от много от българите-християни. Което не ви прави патриот, а национален предател. Трето, няма как да сравнявате Каталония, която е държава със столетна история в Западна Европа и заедно с Кастилия основава съвременна Испания, с разпръснатите цигански катуни. Видно е, че нямате познания, но все пак нека ви запитам – по вашата логика излиза, че България е нямала право да се отцепи през 1878 г. от Турция и башобозушките изроди са били в правото си да защитават държавата си, като изколят нашите прадеди до крак. Правилно ли ви разбирам, г-н Савчев?

 2. Даниел Савчев

  Не се опитвайте да извъртите въпроса ми?От така написаното от Ваша страна и според Вашите разбирания-коментарът ми е излишен. А за читателите на този блог предлагам нещо като моя“визитка“ и нека другите преценят дали съм патриот или национален предател.
  http://www.kozloduy-bg.info/?p=news&aid=7645
  http://www.kozloduy-bg.info/?p=news&aid=9847
  http://kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=11475
  http://www.kozloduy-bg.info/?p=news&aid=15505
  http://www.kozloduy-bg.info/?p=news&aid=16142

 3. „За Косово може, за Каталуния не може”. Да, г-н Костадинов, прав сте. В следствие на „ За Косово може…” знаете ли какво има сега там…в Косово? – Най-големия офис, или така наречения head office, на ЦРУ за Европа, ако не се лъжа. И знаете ли кой взе дейно участие в строежа му? – Българската фирма „Главбулгарстрой”. НАЙС, А?

 4. Като българин, добре познаващ историята на областта Косово, ще ти кажа, че сърбите работа там нямат. Тук се настаняват едва при управлението на узурпатора Иваил Кордкоба, когато цялата страна е в сепаратистична анархия. До идването на турците, само феодалната върхушка там е сръбска. Особено зловредна е дейността на Печката патриаршия, която започва да налага сърбизма, но след австро-турските войни, областта се обезлюдява изцяло и е заселена от албанци. Българи остават само около Призрин, Гора (българи-мюсюлмани), Янево (българи-католици), Гиляне – българи православни. В 1912 г. сърбите я окупират безпрекословно както и нашата си Македония. По време на Първата св.в-на, цяло Косово и българско заедно с цялото Поморавие. Населението на Косово днес е 99% албанско. Колко и да са ми неприятни албанските трако-дардански цигани, по-добре е Косово да е извън Сърбия, по наши стратегически и геополитически причини! Няма вечни граници, всичко се променя! Югославия беше едно чудовище на сръбския шовинизъм и е цяло щастие, че се разпадна до основи!

 5. Даниеле преди да ми говориш за патриотизъм – мразя я тази дума, необходим е трезв национализъм а не вятърничав патриотизъм, аман от патриоти, замисли се, че с бездействието си от 1989 г. насам, българските власти докараха нещата до там, че подобен референдум не само е възможен, ами предстои, единствено което ни спасява за момента е, че Ердоган е зает в Сирия и не му е до Кърджалийските чукари! А като реши ще си ги вземе, и армия има и оръжие, а България е изцяло деморализирана, разкапана, изродена, деградирала без икономика, без реални съюзници и без армия!

 6. Даниел Савчев

  Живко,определям се като патриот,но на като онези путкариоти от Проституиращия Фронт наричащи се сега Обединени.
  Това,че не съм военен не ме освобождава от дълга,който имам към страната си-да я браня и защитавам.Причината да бъдем разединени като народ са партиите.Това са едни политически секти.Разделиха хората на „червени“,“сини“,“зелени“ и на не знам още какви.Нас няма да ни обедини човек/като личност/ със добра визия и маниери.Няма да ни обедини партия със свой цвят и идеология.Това,което може сега да ни обедини са Конституцията на страната ни и националния трибагреник.Бих добавил и религията.Нам са нужни само четири партии: Работническа,Земеделска,Бизнес партия и Партия на интелигенцията/с хора на науката и образованието,на изкуството и културата/.Четири по тридесет човека в Народното събрание-сто и двадесет народни представители са напълно достатъчни.Против съм мирните протести,защото те са форма на „групова терапия“ за изпускане на напрежението.Когато протестирам обявявам гражданско неподчинение и не се страхувам от последствията,които могат да настъпят за мен.“Право на всеки гражданин е да оспорва властта.Там,където свършва свободата,съпротивата се превръща в дълг“-Б.Франклин.Аз съм последовател на идеите на Ботев,Левски,Бенковски и на всички онези дето дадоха живота си за „Чиста и свята република“.Пишех поезия/бунтарска/,но разбрах и онова,което е разбрал Ботев още тогава- само с писане тя тая работа не става и затова е препасал пищов и сабя и е тръгнал народ да брани.

  Лудите

  Малцина сме ний в тази държава,
  всеки ни гледа,на умът ни се чуди,
  възкликнал бе Ботев още тогава:
  -Свестните тука,считат за луди!

  Народ оглупял-да знае кротува,
  понесъл на плещи позорният кръст,
  бледнеят език,и морал и култура
  щом днес е на почит средният пръст.

  Защо ли Боже,всинца ни наказа,
  какъв ли сторихме към тебе грях?
  Живеем в свят изпълнен с омраза,
  глави да вдигнем ни е страх.

  Забравени,отчаяни и бедни
  за къшей хляб протягаме ръце,
  делим на две от залъкът последен,
  уж хора бяхме-станахме овце.

  Прокудени в страни далечни
  с надеждата за по-добър живот,
  така слуга се става вечен
  -топим се,губим се като народ.

  А народът ни не ще да чуе,
  загърбил повеля,забравил заръка,
  във вино живота минава му всуе
  -пие от радост,пие от мъка.

  Излезте на мегдана воеводи,
  лъвът Балкански да събудим.
  Камбани тежки да ударим,
  че вярата си е загубил.

  Напред!
  Без страх за чест и слава,
  в сърца с България,над нами Бог!
  Да върнем блясъка на таз държава,
  да бъдем заедно-ЕДИН НАРОД!

  1. Даниел Савчев

   Памет

   Когато вечер над земята падне мрак,
   притихнат звуци и изплуват лунни силуети,
   самотен скитник-вятър единак
   довява спомени от минали столетия.
   Сред славянските народи
   на Балканский полуостров,
   отколе там живей забравен
   народ на Левски и на Ботев.
   Колко века в твоята история
   изкара в робство и борба за свобода
   -не те затри ни мечът византийски,
   нито турската чалма.
   Народе мой,
   нима достатъчно не страда,
   нима се не насити на лъжи,
   забрави ли какво е свободата,
   забрави ли „Юнак Балкански“ как ехти?
   Горят очи изпълнени със гняв,
   ръцете се до болка във юмруци свиват:
   -Стани Народе,
   настъпи час да видят всички твойта сила!
   Стани!
   Стига вече коленичил,
   навел глава пред местни дерибеи!
   За тях си ти безмозъчно добиче,
   родено под остен,незнаещо защо живей.
   Задухай ветре,превърни се в ураган,
   в стихия страшна понеси се над земята,
   но пожали сал черните забрадки
   -тук майките оплакват си чедата.
   Кой те на такъв „живот“ подложи,
   кой води те към пропасти огромни,
   кой казва ти в кого е хлябът,ножът…
   към тебе кой насъска кучета бездомни?
   Помни Народе,
   кои принесоха се тебе в жертва
   пред светлия олтар на свободата,
   опазили в сърца свещенна клетва:
   „За Република-Чиста и Свята“!

  2. Ж. Войников

   Остави тия емоции, стихотворения и прочие. Щял да защитава с оръжие…, сънуваш… Днес България е изцяло безсилна, обречена и умираща общност. Мъртва държава и мъртва нация. Съществуваме все още по едно случайно стечение на обстоятелствата. Като България при Петър І сме, в затишие пред буря, разкапана държава, която византийците и русите сринаха с един удар.

 7. Стига сте изписвали Каталуня като Каталония. Никой там не говори така, Каталония е англиезичното название. Все едно да наричате България – Бългерия или Булгаристан или Булгария или Болгария…
  Застъпвате тезата, че Испания пречи на Каталуня да се отдели така, както Сърбия се възпротиви на Косово. Но забравяте, че каталунците и испанците де факто са един и същи народ! Каталунския език е смес от испански и френски, така като македонският език е предоминантно български, но с много сърбизми и албанизми.
  Ако казуса Каталуня успее, всяка територия ще може да се откъсва от дадена държава – достатъчно е да заселите достатъчно от подходящите хора там и те да си самоорганизират референдум!
  Каталуня е нашата Македония! Вие искате Македония отделно, или заедно в България?

  1. Костадин

   Да започнем поред:
   1. Наложилата се традиция в България е името на тази страна да се изписва Каталония. Погледнете „Хроника“ на Рамон Мунтанер, изд. в София, 1995 г., и ще се уверите сама. Иначе по вашата логика би трябвало да казваме Еспаня вместо Испания, Инглънд вместо Англия и т. н.
   2. Каталонците и испанците не са един народ. Испанската народност възниква на базата на кастилската, но каталонците имат своя история, език и култура, които датират от ранното Средновековие. Да казвате, че каталонският език е смес от френски и испански е все едно да кажете, че българският език е смес от руски и сръбски.
   3. Македонски език няма. Има македонски диалект на българския език, в който обаче албанизми няма. Просто няма. Може би имате предвид турцизмите в него, но те нямат нищо общо с албанския език.
   4. Всеки народ има право на независимост и самоопределение. Ако следваме вашата логика, би трябвало още да сме под турско робство. Впрочем точно като вас разсъждават англичаните през 1878 г., когато вкарват своята флота в залива Златния рог пред Цариград. Според тях България не трябва да съществува, защото нарушава международното статукво. Замислете се върху това, което написахте. Освен, че не сте запозната с историята и етнологията на темата, която коментирате, използвате и антибългарски аргументи. Което е грозно.

   1. Каталунския език е смес от испански и френски, защото териториално и исторически тази област е между двете държави. Всеки лингвист с познания по двата езика ще ви го докаже. За разлика от каталунския, баският език например е съвсем разична езикова структура и да, за баските мога да кажа, че те са съвсем отделен народ.
    Това, че някой преводач е превел през 1995г. Каталуня като Каталония, за мен не е авторитет. Това е просто налагане на нечие мнение. По-добре свикнете с правилното изписване на името Каталуня.
    Езика е динамична структура и тази структура се развива с времето. Не случайно лингвистите вече разделят испански испански и латиноамерикански испански, английски английски, американски английски и австралийски английски. След векове тези „английски“ езици ще се отдалечават все повече! Аз знам испански и английски и много добре чувам разликата. Дори в България българският се говори различно. А в пограничните райони се смесват езиците. Баба ми си пазаруваше, говорейки на влашки (румънски). В момента в Кърджалийско се налага използването главно на турския език. Това, че се налага използването на даден език, не променя генетичната група на хората. А какво да кажем, че в момента в България се налагат толкова много чуждици, при положение, че имаме българска дума със същото значение?
    Някой им мъти главата на каталунците, за да искат отделяне от Испания, и то не всички там искат това отцепване. То не е за да им се даде „незявисимост“ – интересно от какво са подтиснати в момента?! – а за да отслаби Испания, и за да повлече крак с всички други етно-групи в рамките на силни вековни държави, да се раздроби Европа и да се владее лесно. В Каталуня всичките им надписи са на катакунски, в училищата учат на каталунски, испанският е втори език там, а това, че са богати, е защото са част от Испания. Ако се отделят, няма да са толкова богати!
    Испания исторически се е развивала с обединение на автономни кралства, и област Каталуня е част от най-старата Испания!
    Под хубави думи като „независимост“ и „демокрация“ се води териториална война! Да, това са новите форми на война и завладяване на територии! Отцепване на територии чрез подмяна на населението и раздалечаване на база религия и език!

    1. Костадин

     Да разбирам ли тогава, че английският език е смес от уелски и шотландски, защото Англия се намира между Уелс и Шотландия? Съдейки по написаното от вас, освен че не сте запозната с историята, етнологията и лингвистиката на Иберийския п-ов, вероятно живеете в чужбина. Кой ви каза, че в Кърджалийско се налагал турския език? Вие кога за последно бяхте там? Колко човека познавате там? Защо пишете такива глупости, след като нямате представа от въпроса, който разисквате? Впрочем къде живеете? В Еспаня? Или може би Инглънд? А вероятно Дойчланд? Нали така трябва да наричаме тези страни според вас? Впрочем, чували ли сте за държавата Магярошсчаг? Защото това е унгарското название на Унгария? И него ли трябва да използваме, Ева? Съветвам ви да четете повече, преди да пишете по темата. Като начало прочетете „История на Каталония и Арагон“. Като я свършите, пишете, ще ви дам още заглавия, които ще са ви полезни.

     1. Ние български ли говорим, или само наричаме езика си „български“? Защото, доколкото знам, от старобългарския език в съвременният такъв са останали 20-на думи само…
      В цяла латинска Америка говорят испански, това прави ли ги испанци? Езика ли отределя нацията, или има други критерии?
      Каталуня в момента се отродява от испанската нация така, както Македония преди век-два от нас! Сега македонците се имат за отделна нация! Тъй като македонците винаги са имали самочувствие на изключителност (така, както каталунците се имат за велики и различни), тази им черта се използва добре в измисляне и изопачаване на историята.
      А с нашите мюсулмани правят това също – насаждат им изучаване и използване на турският език, за да се самоопределят като „турци“. Знаете, нали, че болшинството от тези хора са българи, приели мюсулманската вяра.
      В погранични райони хората говорят двата езика, за да могат да се разбират. Каталуня е била търговски и административен център от древността. Различността на каталунския език не прави каталунците отделен народ. Между другото, какво мислите за украинците? И те ли са отделен народ?
      Книгите са пишат от хора, а всеки човек има своя мироглед и виждания, които иска да изкаже и внуши. И сега се пишат книги и правят филми, за да се изопчи истината за социализма. Но аз съм го живяла онова време, и мен никой не може да ми промие мозъка.
      А по въпроса за произнасянето на имена и наименования от чужд произход, има такива, които са се затвърдили в българският език. Всеки език видоизменя чуждите наименования до най-доброто удобно произношение, съобразено с фонетичните особености на дадения език. Но не виждам причина Каталуня да се произнася Каталония. Каталуня се произнася лесно и безпроблемно в българския език.

     2. Костадин

      Когато прочетох как от старобългарския език били останали само 20 думи в новобългарския и се разсмях до сълзи:) Чудя се, кое ви дава самочувствието да говорите по тази тема при условие, че и от самолет се вижда как нямате никаква представа от това, което коментирате:) Недейте се излага така, моля ви:) Просто последвайте съвета ми и почнете да четете. Все пак нямам толкова време, за да ви изнасям лекции по история, етнология и филология. Като казах етнология, аз съм доктор по етнология на Българската академия на науките и моята специалност са малките европейски народи без свои държави – каталонци, баски, галисийци, уелсци, шотландци, корнуолци, манци, фризийци, окситанци, бретонци, ретороманци, ладинци, фриулианци, сорби, кашуби, словинци, русини, армъни. Само библиографията, която мога да ви дам за тях, е в размера на 80 страници. А вие не споделихте къде живеете? В Еспаня (колко е по-лесно да наричаме Испания така, нали)?

     3. Може да сте етнолог, но не сте лингвист. И да, от старобългарския език в съвременният такъв са останали 20-на думи – така са ме учили в училище! Останала е и граматическата структура. Другото са славянски думи, и чуждици. И за съжаление езика ни набира все повече чуждици. Явно сме много възприемчиви и чуждопоклонни!
      Етнос не е равнозначно на народ. В дадена държава могат да съжителстват различни етноси, а много етноси исторически не са съумели да направят самостоятелна държавна структура. Държави са се образували и с обединение на етноси. Не сме ли се обединили и ние прабългарите със славяните, живеещи по нашите земи, когато сме се довлекли от север?! Но сме се обединили, не сме ги подтиснали или изклали.
      Проблема на бивша Югославия бе доминацията на сърбите. Югославия също така бе много младо историческо образувание. Югославия се разпадна по причина на неестествената спойка на държавата Югославия, тъй като съседни територии на народности не значи сходен манталитет! Само че с Косово нещата не стоят така. В Косово просто преобладаващото мусулманско (албанско) население изгони другите. Така е неправилно да се процедира! Но дадени световни сили пренареждат картата на света, както им е изгодно. И нас така са ни пренаредили с Берлинския договор.
      Испания исторически е възникнала, като са се обединявали кралства. Едни кралства имат по-близка етнология, други по-раздалечена. Но Испания в тази си структура е просъществувала стотици години, направила е великите георафски открития, Колумб е акостирал в Барселона, толкова години единство – и ето, замътват им сега главата да се отделят.
      Но ако питате мен, отделянето на територия от държава НЕ е само право на обитателите й с адресна регистрация там. Защото съответната територия е също така собственост на останалите граждани на държавата, а не само на онези с адресна регистрация там.
      Понастоящем пребивавам в София, България.

     4. Костадин

      Мда:) Г-жо Ева, ще почна по ред:
      1. Очевидно не правите разлика между прабългарски и старобългарски. Различни езици са. От първия в езика ни не са останали 20 думи, а няколко пъти повече. Но все пак правете разликата.
      2. Етнос на гръцки означава народ. Вземете речник (а не гугъл-преводач), и проверете. Така че пак бъркате.
      3. Как така решихте, че ние прабългарите сме се обединили със славяните? Ние българите сме смес от славяни, траки и прабългари, така че как разбрахте вие точно, че сте прабългарка?
      4. Пише се мюсюлмани, а не мусулмани. Или и това не трябва да го казваме така, защото на арабски или турски звучи по други начин:)
      Като цяло ме развеселявате, но все пак нямам време да ви ограмотявам. Прочетете книгата, която ви препоръчах, и пак ще говорим. Или вие сте като чукчата – писател, а не читател:)

     5. Не се казва г-жо Ева, граматически неправилно е. Ясно ми е, че сте язвителен с подобно обръщение.
      Думата етнос е придобила друго значение в течение на времето. Много думи са променили значението си от изходната дума, а има думи, които на български са чуждици и имат едно значение, а в оргиналния език имат друго значение.
      Съвременните българи сме смес от славяни, траки и прабългари. Но в съвременния български народ има български етнос, цигански етнос, и т.н. Затова аз правя разграничаване между етнос и народ.
      Очевидно пиша на фонетична кирилица, клавиатурата ми е на латиница. Мусулмани е печатна грешка, и е дребнаво да се заяждате. И мислех, че правилното е мюсулманин. Но с това спора става като за Каталония и Каталуня.
      Със сигурност блога ви става по-интересен, когато има коментари от интелигентни хора като мен. Правя ви услуга, че отделям от времето си да пиша тук.

     6. Костадин

      С последното изречение определено ме разсмяхте:) И все пак ще отбележа – народ и етнос е едно и също нещо. Вие бъркате народ с нация, които са вече различни неща. Българския и циганския етнос са част от българската нация, не от българския народ. В българския народ влизат само българите, докато в българската нация влизат всички граждани на държавата. Но хайде стига вече, че интелигентен човек като вас, г-жо Ева, ще вземе да се засегне:)

  2. Ж. Войников

   Има си правила Ева! Каталония, а не Каталуня, Испания, а не Еспана, Албания, а не Шкипетари, Хърватия а не Хърватска, Белорусия, а не Беларус, Чечения, а не Чечня. Спазвайте утвърдените правила в българския език! Казваме Китай, а не Чайна, Гърция, а не Еллас, Армения, А не Хаик, Германия, а не Дойчланд, Унгария а не Маджарварзац, Финландия, а не Суоми, Дания, а не Данска, Швеция, а не Свенска, Полша, а не Полска, Англия, а не Ингланд, Хорландия, а не Дуч, и т.н.

 8. Инспектор Стрезов

  Ами вместо да питаш Костадине, да беше проявявал интерес към събитията по онова време или ако си бил малък, да беше прочел какво се случваше в продължение на години. Въпросът, който задаваш, те дискредитира.

  1. Костадин

   За тази цел има исторически книги. Но все пак споделете вашите виждания. Какво се случваше в продължение на години и къде по-точно?

 9. Това, че Косово днес е 99 % албанско е дълбоко невярно. Албанците са 88 % от населението на областта. Българи се запозват и около Прищина, Качиник (много малко), Урошевац (няколко села), Сирнич, Крива река и т.н. И сега в района на Прищина има села с население от българско потекло. Българите по произход от Качаничката клисура, Призрен и селата около Урошевац се изселиха отчасти в Сирнич, там живеят по някои данни днес 11 000 „сърби“.

  1. Костадин

   Така е, албанците не са 99%, а 95%. Разликата от 4% е за статистиката. Иначе българи в Косово има само в Гора и Жупа, и то само и единствено мюсюлмани. Всички стари български християнски села са посърбени и по-голямата част от тях са изселени след 1999 г.

   1. Румен

    Въз основа на резултатите от преброяването от 2011 г. в Косово допълнени с данните за населението на Северно Косово на Европейския център за малцинствени въпроси приблизителната оценка е, че около 1 623 419 албанци живеят в Косово, зае-майки грубо 86,63 % от общото население. Макар че косовските албанци съставляват мнозинство в областта, има райони, в които те заемат малцинствен статут. Това са общините: Митровица/Mitrovicë, Щръпце/Shtërpcë, Ново Бърдо/Novobërdë и Грачаница/ Graçanicë. относно селата с българско християнско население в Косово, днес посърбено, не всички са се изселили, само в Косовското Поморавие са 30 000, иначе до 1999 г. бяха доста повече.

    1. Костадин

     Това е напълно невярно, и всеки, който е ходил в Косово го знае. Апропо, вие бяхте ли в 1999 г. там, защото говорите така, все едно сте ги видял? Аз бях там съвсем скоро и говоря като свидетел, особено след като се срещнах и разговарях с лидерите на сръбските организации в областта.

 10. Ж. Войников

  Ева, ти казваш че от старобългарсикят език, всъщност имаш предвид прабългарския са останали 20 думи. Това е изцяло погрешно и старо твърдение. Никой до сега не е правил пълно изследване на неславянските думи с предполагаем прабългарски произход. Аз има скромен опит в това отношение и смея да твърдя, че са поне стотина. Проблемът, е че нашата наука изобщо и хабер си няма, за етногенезата на прабългарите и робува на остарелите схващания на австроунгаро-руската тюркология от ХІХ в.
  Само с чувашкия език се откриват около 200 паралела, разбира се тук е много трудно да се отдели пратюркският пласт, проникнал в славянските езици, още на праславянско ниво. Всички славяни са били под властта на аварите и са заимствали много думи от тях. Моят критерии е че ако една неславянска пратюркска дума се среща особено в западните славянски езици, словенски и сръбохърватски, или във всички славянски езици, то тя по всяка вероятност е аварска а не прабългарска. Пример, думата мощи – тлесни останки, пашеног, бабуни, биле, пумпал, шибеница – бесилка, и мн. още други. За съжаление в България нито имаме достатъчно подготвени представители на сравнителната лингвистика, смея да твърдя че такива просто няма, нито пък има желание в т.нар. ни „учени“ да се занимават с тези въпроси. Много по-лесно е да си кюташ на утвърдените коловози и да я докараш до пенсия.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *