Защо няма нито една незаконна циганска нива?

135893458990226
Всички сме чували за незаконна циганска сеч. Защо обаче няма нито едно незаконно циганско залесяване?

Най-честото оправдание на циганите за незаконните им къщи е, че няма къде да живеят. Най-честото им оправдание за кражбите и грабежите е, че няма какво да ядат. Добре, обаче като се замисля, щом циганина има желание да си направи къща за живеене на чужда земя, без да пита никого при това, защо на същата тази земя не си спретне и една незаконна зеленчукова градина? А кой би го спрял да направи и една незаконна кошара и да гледа незаконно овце? Нали няма какво да яде? На всичкото отгоре при наличието на доста пустееща земя у нас досега да сте чували за незаконна циганска нива? Да сте попадали на новина как циганин сее незаконно пшеница? Още нещо – цяла България е пропищяла от незаконната циганска сеч, но как досега нито веднъж не чухме за незаконно циганско залесяване? Да си го посеят незаконно дървото сами, пък като порасне, да си го отсекат? Не, нали?

Странно. Излиза, че тези същества могат да да нарушат закона, за да откраднат, но не и да нарушат закона, за да произведат. Замислете се – някой да е виждал циганска къща с насадени домати, краставици и картофи в двора? А да е забелязал някой да гледат други животни, освен коне за каруците си? Примерно овце, крави, кокошки? Не, нали?

Много хора в България няма какво да ядат, най-вече старите българи. За наш срам в бившата българска държава, а сега територия, е така. Обаче как досега не видях и не чух банди от гладни пенсионери да крадат, грабят и убиват, защото няма какво да ядат? Как може по селата хора на по 80 години и горница още да човъркат дворчетата си, за да изкарат земеделска продукция, а техните цигански съседи, млади и пращящи от сила и здраве, да не могат? И вместо това да чакат да узрее, за им я оберат?

Няма смисъл от повече приказки. Всички знаем българската поговорка „Който не работи, няма да яде“. Когато се приложи като държавна политика, и когато законите започнат да се спазват, циганския проблем ще изчезне.

Само че, едно нещо ме гложди. Всичко е много хубаво, но как да провеждаш държавна политика, като няма държава?

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

7 коментара на “Защо няма нито една незаконна циганска нива?”

 1. Няма нито една циганска нива, защото циганите още са в каменната епоха. От българите ги делят цели 3 епохи – земеделската, индустриалната и информационната. В каменната епоха хората са се изхранвали с
  1. Събирачество
  2. Лов
  3. Война
  Те правят точно това днес, а плячката и обектът на посегателство са благата, създадени от българите, начело с държавната хранилка под формата на помощи, детски, инвалидни пенсии, безплатен ток и пр.

 2. Митре Турунджов

  Защо няма нито една незаконна циганска нива?
  Отговорът е прост, защото нивата изисква много, много работа , а циганинът е мързеливец и папазит, той обича да обира и краде нивите!

 3. Любооо

  Костадине, видя ли че хората се хващат първосигнално за циганите и игнорират същността, а именно липсата на Държава!
  Никой не разбира, че това е техния начин за оцеляване в тази съсипана Държава!
  Ако се огледаме около нас ще видим, че честен живот водят само живелите в едно минало време, когато е имало Държава, пък макар и комунистическа!

 4. Петър Петров

  Няма държава, щото няма граждани. Повечето българи сме все така научени, че държавните дела нямат нищо общо със самите нас, че държавата е някъде там горе и нямаме нищо общо с държавното управление, игнорирайки факта, че всеки български гражданин е „държавата“ и следва да има право да критикува, сваля от власт и какво ли още нем а не само да гласува. Държаха ни крайно зависими и уязвими в продължение на дълги години (и още е така), за да няма активно гражданско общество, а куп гладни хора, които са все на ръба и зависят от всичко и всички просто, за да нахраним семействата си. В това време НАШИТЕ представители във властта, разграбиха всички държавни активи, раздадоха на свои хора печеливши постове, производства, подариха полезните изкопаеми…. и всичко това от наше име и без никакво съпротивление заради икономическия и морален вакуум, който те самите предизвикаха и който ние, обществото допуснахме.

 5. Точно! Докато избираме някой да ни „управлява“, а не да се грижи да ни служи добре – оправия няма да има!

 6. Milan Krumov

  Уважаеми г-н Костадинов,

  Съжалявам, че трябва да ви го кажа, но имате неправилно разбиране за национализъм, каквото е това и на повечето български националисти. Специално във вашия случай, разбирането ви е равносилно на „антициганизъм”, което ви превръща в маргинален политик. Извинявайте.

  Моят съвет е да изучите по-обстойно и непредубедено съвременните „евроатлантически” стандарти по въпросите на национализма, и да се опитате да се придържате към тях. Те не са случайни. Основани са върху неизмеримо голям брой човешки трагедии от столетия насам. Нашите балкански несгоди са само малка част от европейските такива в миналото.

  Опитайте се да бъдете мъдър. Започнете с изучаването на европейската теория и практика по въпросите на национализма. Ако не го направите, ще си останете на равнището на примитивния балкански национализъм, което би било жалко.

  В случай, че все пак се решите да ме послушате, желая ви успех!

  1. Костадин

   Уважаеми г-н Крумов,
   аз съм докторант в Института по етнология и фолклор към БАН. Пиша дисертация по темата за национализма. В тази връзка ще си позволя да отбележа няколко неща:
   1. Няма такова неща като „съвременни „евроатлантически” стандарти по въпросите на национализма“. Просто няма, както не съществува такова неща като „евроатлантизъм“. Все едно да има африканоатлантизъм или азиатотихоокеанизъм. Осъзнавате колко глупаво и безсмислено звучи.
   2. В във вашия коментар няма нищо по същество, що се отнася до темата на статията.
   3. Като човек, изучил теорията и практиката по отношение на национализма ви заявявам, че нямате понятие от него, но пък имате самочувствието да го коментирате. Ваше право е, разбира се.
   4. Пожелавам ви скоро да имате щастието до вас да се нанесат да живеят цигани. След това пак ще ви питам какво мислите за примитивния балкански национализъм и за антициганизма, както се изразявате.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *