Защо ще се радвам, ако „Лудогорец“ стане шампион

Първо нека да уточня, че не съм от „Лудогорец“, а от „Черно море“ и симпатизирам на ЦСКА. Въпреки това ще се радвам, ако разградския отбор триумфира на финала на първенството. Преди седмица прочетох, по повод на третата поредна загуба на лудогорци, че било закономерно те да почнат да губят. Отборът им бил изкуствено напомпан, нямал школа, публика и т. н., затова било време нещата да си дойдат на мястото, разбирай спора за титлата да е между „Левски“ и ЦСКА. Авторът, известен столичен спортен журналист, очевидно не изразяваше само своето мнение. Под статията му биха се разписали хиляди червени или сини фенове, а и не само те. Само че нека видим другите отбори, т. нар. грандове. Нека погледнем стартовите и резервните им състави. Като махнем негрите, а след това и всички останали футболисти със странни имена, не остават много играчи. Още повече, че и тези, които са българи и намират място в отбора, не са от детско-юношеската школа на клуба. Е, къде е школата на отбора? За публиката да не говорим. Гледах вчера софийското „дерби“ между „Левски“ и „Локомотив“ – жалка картина, я имаше 500 човека публика, я не. И то само от агитките на двата отбора. Явно софийските журналисти следят домакинските мачове на „Лудогорец“ само по радиото, иначе щяха да знаят, че всеки път разградският стадион се пука по шевовете, особено откакто отборът почна да мачка наред в А-групата.

И кой е напомпан, кой нямал школа, кой бил без публика? Защо „Лудогорец“ да е изкуствен, а софийските отбори да не са? Или за разлика от „изкуствено напомпания“ разградски тим те са „естествено напомпани“? Няма по-хубаво нещо от появата на още един отбор в борбата за първото място, още повече когато той не е от София. Въпреки че уж погребахме комунизма едно от неговите творения, командно-административния софиоцентризъм във всички сфери на обществото, още продължава да ни тормози. Ако погледнем големите футболни първенства няма как да не забележим, че фаворитите в тях са повечето случаи от нестолични отбори. Изключения като „Реал“ Мадрид просто потвърждават правилото. Затова и като гледам класирането при нас след XXIII кръг на първенството се радвам. ЦСКА първи, „Лудогорец“ втори, „Черноморец“ трети (между другото – най-силното дерби на кръга, а може би и на първенството досега направиха „Черно море“ и „Черноморец“ в Бургас). Ако добавим „Литекс“ – неколкократен шампион, „Черно море“ – отбор с участия в евротурнирите и шампионска история, „Берое“ – скорошен носител на Купата на България и също с шампионски традиции, футболната карта на страната добива нови очертания. Ако на някой не му харесва, че не всичко вече е само „Левски“ и ЦСКА толкова по-зле за него. Не че първенството ни ще цъфне и ще върже, но поне ще има допълнителна интрига. А и не е лошо от време на време някой да овъргаля „грандовете“ в прахоляка.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

3 коментара на “Защо ще се радвам, ако „Лудогорец“ стане шампион”

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *