За герба на морската столица и българската национална чест


Загледайте се в тази снимка. Виждате ли нещо необичайно? Ако сте от Варна и нищо не ви прави впечатление не се притеснявайте – като вас са почти всички съвременни наши съграждани. Защото никой, ама никой не обръща внимание и не забелязва, че гербът на морската ни столица е подменен. Името на нашия най-голям черноморски град е изписано не на български, а на някакъв друг език. Не е ясно какъв е, защото е изписан на латиница, а по този начин името на Варна се изписва на почти всички чужди езици, ползващи тази азбука. Но категорично не е български. За да не бъда голословен ще припомня как всъщност изглежда гербът на града.

Забелязвате ли разликата? Впрочем, подобна подмяна не се случва за първи път. Още през 2012 г. бях сигнализиран за това, че в официалната страница на община Варна гербът е с подменено име. Тогава с цената на малко телефонни разговори и повечко нерви в рамките на един ден успях да направя така, че гербът беше възстановен в оригиналния си вид. Днес обаче ситуацията е много по-различна. Снимката в началото е от капак на канализационна шахта. Такива капаци, десетки при това, са сложени в продължение на километри по цялото протежение на строящия се нов участък на бул. „Васил Левски“. Нямам илюзията, че веднъж вече поръчани, изработени, доставени и монтирани тези капаци, струващи доста пари (а с оглед на краденето покрай строежа на булеварда, вероятно поне 5 пъти повече от истинската си стойност), ще бъдат сменени с други. Така и ще си останат – за наш срам, ако разбира се има кой да се срамува след време, че както са я подкарали управляващите от гербаджийско-патриотичния режим, до десетина години напълно ще унищожат държавата и народът ни.

Единствената утеха е, че никой варненец, както казах и в началото, няма да ги забелязва. Само че това не ме успокоява. Чуждопоклонничеството и пренебрежението към собствената култура и език са сред най-големите ни национални недъзи. Както сме я подкарали скоро и девизът на националния ни герб ще изписваме на латиница – „saedinenieto pravi silata“, нямам думи… Капаците на канализационните шахти не са повод да си правим апокалиптични заключения, стига да бяха само те. Но огледайте се около себе си! Нямате ли чувството, че живеете в чужда държава, в която българският език е някакъв малцинствен идиом и се ползва само по милост тук и там в общественото пространство? Всяка официална българска институция е дублирана с надпис на английски, текстовете в личните ни карти и шофьорските ни книжки са на английски, рекламите по радиата са на смешен смесен българо-английски, телевизиите бълват продукции от типа на „мастър шеф“, „хелс китчън“, „мюзик айдъл“ и прочие уродливи „шоута„. Уважението започва със самоуважение, а ние очевидно не се самоуважаваме. Е, като казвам ние, нямам предвид всички българи, но за жалост имам предвид всички български институции, без изключение, и всички средства за масова информация, без изключение. А нима не са те онези, които създават образа ни пред света и нас самите? Неразумни юроди, това е положението. И то ще е такова, докато България не започне да се управлява от Възраждане и ние възрожденците не научим отново българите, българските институции и българските медии да говорят отново на български. И само на български.

Сподели поста:

Свързани статии

3 коментара на “За герба на морската столица и българската национална чест”

 1. Балкански субект

  За огромно съжаление чуждопоклонничеството е характерно за целия условно наречен „славянски“ свят.
  Така,че не е чудно,че след разпада на СССР Азербайджан,Туркменистан и Узбекистан преминаха на латиница,а в Казахстан тече латинизация.
  В западна Украйна искат латиница.
  В Сърбия също няма да се изненадам ако преминат на латиница.
  А колко англицизми са навлезли само за 30 години,сигурно са повече от турцизмите за 500 години и франко-германизмите от 1878-1944.
  Даже вече ми прави впечетление,че не се вкарват чуждици,а направо чуждата дума без никакво изменение.
  Единственото спасение от това културно смилане е обединение на условно „славянския“ свят,защото една цивилизация като такава трябва да има най-малко 250 милиона население,за да има някаква възможност да съществува като самостоятелен цивилизационен стълб в света.
  Имайки впредвид,че всички условно наречени „славянски“ страни са в тежък демографски упадък с изключение на РФ,която се стабилизира едва през 2010 година картинката придобива катастрофален облик и като добавим и междуособиците нещата стават още по-страшни.

  1. Костадин

   Посочете ми друг пример, в който град си сменя герба заради туристи?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *