За да не се повтаря трагедията…

Във вторник Общинският съвет във Варна ще заседава извънредно. Предложено е общинските съветници да дарят по една заплата за пострадалите от наводнението. Почти сигурно това ще се приеме, което означава, че ще съберат около 42 000 лв. Дотук добре.

Само че има един проблем. Не, има три проблема. Първо – какво правим със събраните пари и на кого ги даваме? Второ – какво правим с незаконните строежи, задръстената канализация и затлачените дерета? Трето – какво правим с незаконната сеч? За втория и третия проблем говоря от години, но никой не си мръдна пръста въпреки многобройните сигнали, пресконференции, сигнали т. н. Та, за да не се повтаря трагедията, и за да не се раздават парите така, както се раздаваха помощите на „бедстващите“ цигани, ще предложа следното:

1. Дарените пари да се харчат публично. Ще настоявам фактурата за всяка стотинка да се публикува в сайта на общината, като парите да отидат преимуществено за разчистване на незаконните постройки и възстановяване на инфраструктурата.

2. В района на застроеното от цигани дере под ул. „Розова долина” има 150 поземлени имота, върху които са построени 315 постройки, населени с около 1600 жители. За периода от 1966 г. до 2012 г. са дадени 44 бр. разрешения за строеж и 11 бр. актове за узаконяване. С други думи 55 от постройките са законни. Приемаме, че става дума за 55 отделни строежа, но ако се окаже, че става дума за пристройки, узаконените постройки може и да са по-малко. Т. е. едва 55 от 315 са законни. Забележете условността на данните – те са от отговор на мой въпрос от 2012 г. към районната администрация на Аспарухово, от който става ясно, че тя не знае нито точният брой на жителите на гетото, нито дори точният брой на законните имоти. Ще предложа всички тези незаконни сгради да се съборят, деретата да се разчистят и укрепят, а дъждовната канализация да се почисти.

3. Общинският съвет няма юрисдикция над гората от държавния горски фонд, но може да изиска от полицията и държавното горско стопанство да предоставят отчет за незаконно изсечените горски площи. Също така може и да изиска отчет за предприетите действия срещу закононарушителите. Поне ще стане публично ясно какво се прави, какво не се прави и поради какви причини не се прави.

Такива са моите правомощия и това зависи от мен като общински съветник. Това и ще направя. Но то най-вероятно няма да се приеме. Както не се приеха и предишните ми предложения. И така – до следващата трагедия. Защото нека не забравяме – това, което стана под Джанавара, е много вероятно да се случи и под Каменар. Същите беззакония се случват и там, и се вършат също от цигани. Ако не вземем мерки от сега, няма нужда да обяснявам какво може да се случи…

Безконтролната циганска сеч под Каменар вече предизвика няколко свлачища. Едно от тях вече застрашава единственият път, свързващ селото с града.
Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

10 коментара на “За да не се повтаря трагедията…”

 1. Подкрепям. Не трябва да проявяваме търпимост към паразитния начин на съществуване на това малцинство. Никакви привилегии! Всички правителства в последните 25 години флиртуват с циганите. Защо ли???

 2. Преди всички се мръщеха на бръснатите глави ами сега….???Единствения начин мисля аз е че трябва ДПС и БСП да се оттеглят от парламента и да застанат честни хора които да работят в интерес на всички включително и на Ромите,ако разбирате какво имам предвид…

 3. nqma opravuq v taq darjava ne stava kogato vseki za sebesi i vsichki sreshtu edin tva razdelenie dokara darhavara ni do palno malchanie i nikvi deistbiq za promqna za sajalenie ciganite veche si nameriha svoq darjava i tq e balgariq

 4. Теодор

  То хубаво ама в района на Каменар реално няма гора има само дребна растителност , участъкът от пътя който е показан и дори няма реална опасност от срутване по него тъй като разликата на пътя с хълма е малка (денивелацията между двете) да не говорим че покрай абсолютно целия път Варна-Каменар още като излезеш от Варна след последните вили си има растителност. В района единствената по-сериозна гора е иглолистната и тя си свършва до Каменар.
  Хората са го казали отдавна истинските крадци са с костюми и вратовръзки. Докато се притесняваш за изсичането на дърветата около Аспарухово и Каменар се вихри напълно законна сече в с.Долище с разрешние за сеч от 2007 и тя е уж за разреждане на гората ама като си погледнеш отгоре се вижда как горат драстично е намаляла в Долище също имаше потоп преди този във Варна и добре че ги е подминал потопа от тук че те и там са като в една купа и отвсякъде край тях е високо

 5. Костадин

  В Каменар имаше гора. Понеже баща ми е от Батово съм минавал потози път хиляди пъти. Преди 25 години там имаше тора. Вече почти не е останала, защото циганите я изсякоха. Що се отнася до коментара за свлачището – ако няма опасност от срутване, защо пътят беше укрепван преди две години и се похарчиха стотици хиляди левове за това? Точно укрепеният участък се свлича сега. И да сложа край на спора, като припомня, че когато тръгна свлачището на „Журналист“ и „Трифон зарезан“ през 1997 г., там имаше същата комбинация – сеч, дъжд и незаконни строежи. И нямаше никакви предварителни индикации за чудовищните събития, които последваха.
  Що се отнася до Долище. Не се сече само там. Подложена на дива сеч, при това законна, е цялата Батовска гора, на която Долище се намира в най-западният край. Както казах, родът ми е от Батово, познавам гората, дядо ми, Бог да го прости, беше горски там 43 години. Болно ми е, че се сече, пускал съм сигнали, но резултат няма. И ако сега потопа ги подмина, моето село беше под два метра вода. Всяка трета къща е наводнена, падна един мост, пътят за Прилеп беше отнесен, а центъра на селото го няма. Никой не помни такова чудо на село, и не е трудно да се досетим коя е причината за потопа.

 6. Едикойси

  Тук почти всички голям го вадят срещу циганите, ама освен прекрасни лозунги друго какво правим? На сапун, бръснати глави, никакви привилегии и т.н. Готови ли сте да направите поне едно нещо, освен празни приказки, ЕДНО, ама реално. Малко да се размърдате! Костадин поне се е сетил сигнал да пусне! Поне това направете и вие! Макар, че от него се очаква много повече. Щом си в партия, Костадине, значи имате юристи до вас, консултирайте се с тях и завеждайте дело срещу когото трябва. Направете митинг пред местната агенция по горите, пред отдела на общината който не си е свършил работата! Поинтересувайте се имате ли план за защита от бедствия, реален ли е, изпълним ли е, ако не е – как да стане, и т.н. Това е твоя работа, Костадине, от всички които пишат тук, ти можеш най-лесно да получиш тази информация и поне да открехнеш завесата, защо се затриха толкова хора и труд. Иначе тези драсканици са от ден до пладне! Само не ми казвай циганите и пак да влизаш в една безсмислена спирала, защото това е в най-добрия случай 50% от истината и няма да произлезе абсолютно нищо. Зад всеки циганин с незаконен строеж има по един чиновник, който получава заплата и не си е свършил работата, и най-малкото подлежи на административно наказание за това. Най-малкото! Тези чиновници са съвсем близо до теб в общината и е далеч по-лесно да се намерят и да им се потърси отговорност вместо да се гони михаля по циганските махали. Имало ли е изобщо канал, който циганите са запушили, или изобщо го е нямало, на циганите ли е работа да поддържат дерето и канала в изправност за обилни валежи? Някой дали не получава заплата точно да следи това? Хайде поинтересувай се, кажи какво мислиш за това.

 7. Влади

  Представете исканията си пред компетентното лице за Варна – отец Бардохемиос или направо пред наместника на епархията архимандрит Абгар.

 8. Румен

  Силно се надявам,поне този път държавата да реагира адекватно и да покаже малко контрол.Трябва да се съборят тези незаконни гета,не може само за българите да важат законите а за тази сган-Не.Стига с това интегриране,не разбрахте ли че тези паразити не искат да бъдат интегрирани,те искат да си стоят в първобитния строй.Трябва ни някой като Хитлер срещу тази напаст

 9. БРАВО г-н Костадинов! Най-сетне някой да му СТИСКА да наречене циганите-цигани, а не роми. Защото рома е питие е циганинът си е циганин. И не виждам нищо лошо – по цял свят те си се наричат цигани…Сега по-важното: разпределение на помощите: Ами нека съотвтните институции, в които правомощия са помощите, да издадът една заповед, наредба, разпореждане и т.н., с което да регламентират ТОЧНО и ЯСНО редът по-който ще се раздават помощите и ще се възмездяват пострадалите. Той трябва ( по мое мнение) да изключва собствениците на НЕЗАКОННИТЕ постройни, както и мургавите братовчеди от Максуда, защото иначе те ще са първите наредени…И това трябва да се направи ВЕДНАГА. Защото “ Милосърдие без Справедливост е Слабост“!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *