За първото (не)българче на 2017 г. и традициите на умиращата българска държава

rekorden-spad-na-rajdaemostta-v-bylgariq-297404Честито, Българийо! Първото бебе за 2017 г. е на 13-годишната Златка от Сливен и се казва Динко. Безспорно силно начало на новата година – за пореден първото българче (което всъщност не е българче) за годината е родено от малолетна родилка. Хубавото е, че поне този път таткото е почти съученик на майката, а не е педофил, повтарящ за пета година шести клас. Лошото е, че ако така продължават нещата с раждаемостта и демографската катастрофа, първото истинско българче в България може да се роди чак към края на януари…

Покрай всичко това се сетих за една много стара история от началото на английското управление в Индия. Първият британски губернатор на Бенгалия бил ужасен от местната практика вдовиците на починалите мъже да бъдат изгаряни живи върху труповете на своите съпрузи и се разпоредил при всеки подобен случай извършителите на подобни деяния да бъдат залавяни, съдени и обесвани. Индийците се възмутили от това посегателство върху техните обичаи и изпратили делегация, която да преговоря с губернатора. На срещата на англичанина било обяснено, че това е стара индийска традиция и за бенгалците е невъзможно да не я спазват. Тогава той на свой ред отговорил, че пък е стара британска традиция да се бесят тези, които изгарят живи жени. „Така че няма проблем“, заключил европеецът, „вие продължавайте да спазвате вашите традиции, и аз ще продължавам да спазвам моите“. В резултат само за няколко години тази практика била преустановена и забравена.

Днес у нас новината, че деца раждат деца, отдавна не е новина. Даже тук няма новина, дори вече няма и скандал. По-скоро има любопитна хроника, нещо, което спокойно може да мине в графата „забавни случки от деня“. Покрай този пореден срамен случай пак се спомена за това, че раждаемостта в България намалява. Е, и? На т. нар. „татко“ едва ли ще му се търси съдебна отговорност, а и да му се потърси, няма да се намери. Е, и? У нас казусът „деца получават детски за децата си“ отдавна вече не е прецедент. Е, и? Когато някой заговори за демографската катастрофа, веднага започва да се обяснява, че това не е нещо страшно и е съвсем нормално и естествено. Когато се възмущаваме от сексуалните извращения над малолетните циганки ни се обяснява, че това било традиция в циганската общност. Редките, броящи се на пръстите на едната ръка случаи на дела срещу „татковците“ в тези казуси, завършват със същото обезоръжаващо заключение. Било традиция. А нашите традиции на законова и модерна държава къде са?

Впрочем, за да е пълен абсурдът, от семейството на малолетната родилка (ако въобще средата, в която е израсла, може да се нарече семейство) поискаха апартамент за нея и детето и, защото било първото за годината в България. Самата млада „майка“ пък обяви, че няма намерение да завърши 5 клас, а като връх на всичко се оказа, че била и неграмотна….

Няма смисъл от много говорене и писане. Или ние българите налагаме нашите традиции и ред, или държавата ни умира. Средно положение няма.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

3 коментара на “За първото (не)българче на 2017 г. и традициите на умиращата българска държава”

 1. КАК СИЙКА

  ВСИЧКО ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ САМО С ПРАВОЛИНЕЙНИ ПОЛИТИЦИ !ДА СЕ СПРЕ ПЛАЩАНЕТО НА ДЕТСКИ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДЕЦА ДА СЕ НАСЪРЧАВА РАЖДАЕМОСТТА НА ХОРА КОИТО РАБОТЯТ !ЦИГАНИТЕ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ХИТРИ ДА ЧАКАТ НА ПОМОЩИ !ДА СЕ ТРУДЯТ !ДА СЕ РАЗСЕЛЯТ ПО СЕЛАТА И ДА ИМ СЕ ДАДЕ ОБЩИНСКА ЗЕМЯ ЗА ОБРАБОТВАНЕ КАТО СЕ ПОУМОРЯТ ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ПРАВЯТ ТОЛКОВА ДЕЦА !

 2. Възпожденеца

  За съжеление умиращата българска държава не е „запланувана“ само отвътре на днешните предели на съвремена България, а тази пагубна политика се води планирано, настоятелно и целенасочено за изкореняването на българската народност от всички наши съседи, където има компакно българско население останало по неволя след несправедливите „мирни договори“, като: Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Косово, Турция и Албания.
  Неодавна при едно мое пътуване до Албания, се запознах се с едно местно българско семейство от от град Корча. Поканиха ме у тях на гости. между другото казаха ми че на скоро са имали сватба на по малката и сестра и ми показха няколко хубави снимки. Запитах как се казват младиженците, сестраи се казва Кристина а пак младоженеца се казва Едмунд, просто не доумях и ги попитах повторно за името , те ми отговориха че се казва Едмунд, аз ги попитах да не е албанец, те ми отговориха че е местно тукашно наше момче, ами защо тогава се казва Едмунд а няма нашенско име. Накрая ми обясниха подробно че имената на новородените бебета се избират задължително по нарочно отпечатани държавни книжки с имена на който нарочно не фигурират български традициони имена, и по този начин ето и прикрития геноцид над нашето изконно население зивеещо в близката чужбина.
  Питам се аз къде са нашите правозащитни организаци, кеде е „родното“ българско правителтвото, къде е Г-н Ванелов и цялатаму
  бюрократична машина, грижещтa се българите в чужбина!
  Има какво да научите от вашите унгарски колеги и по специално как се бранят и се защитават правата на нашите сънародници в близката нами чужбина!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *