За цената на тока и американската енергийна зависимост

Проектираните нови цени на тока е възможно да превърнат ел. енергията в България в лукс.

Няма шега – пак се готви поскъпване на цената на тока. И то не с няколко процента, а с цели 50, макар и уж да било планирано да става бавно и на етапи през следващите 5 години. Защо обаче цената на тока трябва да скача?

Защото Националната енергийна компания (НЕК) имала 3 млрд лв дългове. Откъде идват те обаче? Нека видим какво показват фактите. За периода 2010-2014 г. невъзстановените разходи на НЕК, свързани с дейността „обществена доставка на електрическа енергия“, са натрупани от задължения, свързани с:

1. Разходи за покупка на енергия от ВЕИ – 720 млн. лв; невъзстановените разходи от Фонд за въглеродни емисии за периода 2013-2014 г. е в размер на 259 000 лв.

2. Разходи по дългосрочните договори с американските централи – 382 млн. лв.; общите некомпенсирани разходи за преходни периоди възлизат на 1 493 785 лв.

3. Разходи по проектите АЕЦ „Белене“ и ВЕЦ „Цанков камък“ – 1,4 млрд лв.

4. Разходи, свързани с експлоатацията на ПАВЕЦ „Чаира“- 392 млн. лв.; 2, 59 млн. лв. са невъзстановените разходи от Фонд за въглеродни емисии. 27 млн. лв. са за разходи от методиката за компенсиране на разходи от задължително изкупуване на електроенергия за НЕК като администратор на методиката.

Излиза, че половината дълг е от спонсорството, което НЕК е принудена да прави на американските тецове и собствениците на ВЕИ у нас, а другата половина е пряко следствие от хидроинженерните планове на Ахмед Доган и корупционните практики на поредица родни правителства. Но нека видим сегашните цени на тока. Става още по-интересно.

По информация от ДКЕВР, цената, на която НЕК изкупува електроенергията от ТЕЦ „AES Гълъбово“ (едната от двете американски централи), е 12,676 ст. за кВтч – най-високата у нас. Цената на енергията от другия американски ТЕЦ е почти същата. Именно те оскъпяват микса от всички изкупни цени на НЕК и вдигат цената, на която компанията продава тока на ЕРП-ата, които от своя цена ни го препродават с още по-висока търговска надценка.

За сравнение – НЕК купува електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“ по 4,38 ст. за киловатчас, а от ТЕЦ „Марица-изток 2“, съседна на американските – за 6,25 ст. Следователно американските тецове продават тока си 2 и 3 пъти в сравнение с двете най-големи държавни електроцентрали. Факт, от който губим много. И от който ще продължаваме да губим до 2025 г., защото дотогава сме задължени да изкупуваме на преференциално високи цени произведената от тях енергия – по силата на подписаните в последните дни от управлението на правителството на Иван Костов договори (през 2001 г.).

Другият голям тласкател на цените в посока нагоре са нароилите се ВЕИ, собствениците на които представляват пъстра смесица от представители на всички политически и олигархични кланове, групировки и клики у нас. Общите им интереси ги обединяват в безпрецедентна лобистка коалиция, способна да наложи исканията си на всяка власт у нас. Справка – жалбата на Плевнелиев в Конституционния съд (КС) срещу приетите в кр. на 2013 г. разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се въведе такса за собствениците на ВЕИ. КС уважи жалбата на президента, таксата беше отменена, а цените на тока от ВЕИ за потребители останаха 2-3 пъти по-високи от тези на американските централи. Които, да припомним още веднъж, на свой ред са 2-3 по-скъпи от тези на българските държавни централи.

Но все пак, защо е нужно увеличение на цената на тока, след като цените и сега са толкова високи? Защото досега българските правителства трябваше хем да задоволят интересите на американските централи и българските ВЕИ, хем да не оставят българските граждани да умират от студ заради непосилно високите цени на тока. За да се случи невъзможното уравнение, цените на произвеждания от държавните централи ток бяха натискани умишлено надолу до степен, при която те едва ли не започваха да работят на загуба (или в най-добрия случай на минимална печалба). Това от своя страна доведе до описания по-горе огромен дълг.

И все пак. Възможно ли е да няма увеличение на цената на тока? Разбира се. ДКЕВР отправи жалба до Брюксел за ВЕИ и двете американски централи в Маришкия басейн. Ако от там се произнесат, че подписаните договори за изкупуване на тока на преференциално високи цени представляват недопустима държавна помощ, е възможно цените да се преразгледат. В случай, че отговорът дойде до 1 октомври, и след това се направят необходимите законодателни промени, цената на тока не само няма да скочи, но дори може и да падне. Има и друг вариант – да се накара Иван Костов да плаща сметките, искани от докараните от него американски „инвеститори“. Последното е в рамките на шегата, разбира се.

На финала няма как да не отбележа един много интересен парадокс. Една от най-често срещаните пропагандни мантри у нас е за руската енергийна зависимост. Зависимостта ни от руския газ и ядрено гориво са безспорни. Странно защо обаче не се споменава за американската енергийна зависимост. ТЕЦ „Марица – изток“ 1 и 3, които са американска собственост, имат обща мощност от 1578 MW (за сравнение общата мощност на АЕЦ „Козлодуй“ сега е 2000 MW). Токът от тях не само че е три пъти по-скъп от ядрения, но освен всичко друго вече е и незаменим. Ако утре теоретично те спрат работа, в България ще започне небивал режим на тока. Отделно че ще фалират въгледобивните мини в района, както и още стотици други свързани бизнеси.

Но, странно, иначе изключително гласовитата по икономически теми неолиберална глутница тихичко мълчи. Представям си обаче какво би станало, ако тецовете бяха руски. Е, явно руската енергийна зависимост е лоша, а американската енергийна зависимост е добра.


Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

6 коментара на “За цената на тока и американската енергийна зависимост”

 1. Между другото, скоро си говорих с обикновени хорица от Пловдивско. Като заговорихме за политика ги попитах за кого ще гласуват и те казаха – за Бойко. И ми дръпнаха една лекция (сигурно по предизборните сбирки им ги говорят такива) – как всички от БСП си построили вятърни и соларни централи и вързали НЕК да им изкупува скъпия ток. Въпроса е – кой точно и какви централи притежава – добре е да има конретика (в Дакси и Сиела дори и чрез подставените лица може да се разбере) – защото се оказва, че и хора на ГЕРБ имат централи, на ДПС водни централи и т.н.

 2. Да де ама ВМРО бяха част от СДС на времето и имахте депутати с тях,сега срущу тях пишете. Има хора които помнят и онези времена! Не оспорвам тезите в написаното но все пак не бъдете като фурнаджийски лопати!

  1. Костадин

   От години нямам нищо общо с партията, носеща името ВМРО (която, от своя страна, също няма нищо общо с българската революционна организация от миналото, носеща автентичното име ВМРО). По времето за което говорите бях редови член на тази партия, но и тогава бях против коалицията със СДС. За което бях обвиняван, че не съм достатъчно голям националист, щом не симпатизирам на СДС:) Парадокс, нали:)

 3. Подобна информация те втрещява, ядосва, адреналинът ти се вдига и искаш да бягаш…надалече оттук..

 4. hristo hristov

  Първо другари комуняги , нагли сте та няма докаде . Костов продаде ТЕЦ но скапите договори и тия идиотски цени удобно не споменавате че го подписа Румен Овчаров . И Американските ТЕЦ-ове са частни компаний а руската енергийна зависимост е от алкохолизираната и комунистическа русия

  1. Костадин

   Христов, не стига, че си лъжец, ами си и неграмотен на всичкото отгоре:) Мислех, че почитателите на Костов са по-интелигентни. Явно съм грешал:)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *