Никой не обича да ходи на лекар, още повече в извънработно време. Но се оказва, че в спешните кабинети стават доста интересни неща. Буквално преди дни ми се наложи да заведа детето си на лекар в събота, и тъй като личния ми лекар е в друг град се оказа, че единственото място в цялата област, където мога да упражня правата си на напълно здравно осигурено лице е окръжната болница. Там обаче се озовах в много интересна ситуация. Имаше около 50 човека, от които българите бяхме едва 4. Другите бяха цигани. Какво се получава – тъй като циганите нямат здравни осигуровки, лични лекари и прочие формалности се възползват от правото на неотложна спешна помощ, предвидена в закона за всеки гражданин. Лекарите нямат право да ги върнат и така напълно законно и напълно безплатно тези неосигурени здравно лица получават прилична медицинска помощ. Това обаче не е практика само в окръжните болници. В поликлиниките се използва подобна техника. В спешните кабинети нямат система за проверка дали лицето е с платени осигуровки и е напълно достатъчно то да посочи наслуки някой лекар, за да бъде обслужено от лекаря. На другия ден истината се установява разбира се, но кой да се занимава с подробности.

Все пак аз реших да питам дали това е изключение, или просто циганите боледуват повече от нас българите. Казаха ми, че никой не иска да чака в такава компания и повечето пациенти доброволно се отказват и отиват по частни кабинети. Както и че всяка събота и неделя при тях е така. Питах ги и дали има начин това да се промени. Те вдигнаха рамене. На всичкото отгоре една циганка вдигна скандал като се развика, че не и обръщали внимание, защото била циганка. В резултат на което влезе преди нас. Малкото българско малцинство от 4 човека на свой ред се опитахме да отвърнем на удара и да се разкрещим, но с измъчен тон дежурните сестри ни помолиха да потърпим. „Вие поне сте хора, разберете ни“, ни казаха, и ние си замълчахме. Но не разбрахме. А аз продължавам да не разбирам що за система е тази, която дава на всички еднакво, независимо от това дали си плащат или не, при която всички работят различно, но ползват еднакво, и при която малцинството е привилегировано за сметка на мнозинството. Така беше при комунизма, но нали той си отиде, по дяволите?!? Или аз нещо се бъркам?

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *