zx620y348_2769476

От 1 юни вече можем да използваме домейни и на кирилица. За това небивало техническо нововъведение ни уведомиха на специална пресконференция, дадена в София от организацията EURid, която поддържа домейна на Европа .eu, и от представителството на Европейската комисия. Европейската комисия прокара пътя за новия интернет домейн още през 2009 г., когато прие нови правила, дали възможност на бизнеса и потребителите да регистрират домейни с разширение .eu, използващи символи на родния си език, включително кирилица и гръцката азбука. Осъществяването на този проект отне близо 7 години и накрая се оказа, че разширението .еu ще се изписва на крилица като  .ею.

Честито, братя българи! Най-накрая, след 7 години непоносимо чакане вече можем, както каза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid, да ползваме интернет на родния си език. Не е ли юникално това? Такава юмна идея, която ще ни вкара в списъка на най-грамотните и юспели нации по света. Безспорно от 1 юни българският интернет е вече къде къде по-юсъвършенстван. Новият домейн не просто ни вкара в бъдещето, той ни кара да погледнем и на миналото с други очи. Вече разбирам защо Паисий е написал „О неразумний юроде“. Като бях малък се чудех защо е юрод, а не урод. Вече знам – така Паисий е предсказал юпотребата на .ею!

И сега вече сериозно. Тази простотия направо ме юби. Такъв южас, създаден юж за наше юдобство, юшите ми не бяха чували. Юверяват ни, че било за наша югода. Верно ли? Не искам да юкорявам авторите на идеята, защото предполагам, че са ментално ювредени, и затова не е хубаво да ги нападам. Обаче толкова ли нямаше поне един от тези олигофрени, който да е ходил в юниверситет? Да е отворил някой и друг ючебник по български език? По история? Що за тъп юмисъл е това да преведеш eu като ею?

Не искам да продължавам да се гавря с родния си език повече, защото мисля, че стана ясно колко голяма е подигравката с него. Гаврата е още по-непоносима на фона на това, че се представя като нещо специално, създадено заради нас и в наша полза. Съкращението еu е от изписването на словосъчетанието „Европейски съюз“ на английски. „Превеждането“ му на български по този начин има толкова смисъл, колкото и „превеждането“ на съкращението МВР на старите ни лични карти като MVR – едното не значи нищо на български, другото не значи нищо на английски. За да има смисъл цялото иначе полезно и доста закъсняло упражнение, преводът трябва да е .ес, или в краен случай поне .еу. Само че никой не се е сетил, за цели 7 години, да го направи или поне да го предложи. Някой да е чувал този домейн да се произнася на български по друг начин освен еу? Преди години имаше вероятност на банкнотите на еврото името им да се изписва на кирилица като еуро. Това не беше допуснато от наша страна, вдигна се доста шум и брюкселските еврократи дадоха заден ход. Сега обаче тихомълком ни натресоха ею-то, та да се чудим какво да си го правим. Без малко щях да кажа къде да си го заврем, но не го казах.

Чудя се, когато един ден всички домейни имат варианти на кирилица, как ли ще се преведе .com? Всъщност не се чудя, а знам – .цом. Логично, нали? Понеже вече се появи първият сайт на кирилица, ползващ новият „юро домейн“, и носещ гордото заглавие курза.ею, смятам да запазя името идиоти.цом отсега, и когато бъде възможно, ще посветя цялото му съдържание на Еюропейския съюз, на юропейските тъпанари, на родните послушни и неадекватни юроди и на цялата юпадъчна пасмина, която лека-полека унищожава не само нашето, но и европейското културно наследство.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

8 коментара на “Идиоти.цом”

 1. Браво! Аз също се зачудих как е хем на кирилица, ама пък съкращението не идва от българското „европейски съюз“. Ще е интересно колко използван ще стане този домейн .ею 🙂

  1. Като всяка глупост – ще бъде много използван и ще пусне дълбоки корени. Като простотията „дядо Коледа“, не съществуваща на друг език, тя е толкова безсмислена като „баба Мраз“, и „дядо Март“.

 2. Надежда Хаджиева

  Така ще е, докато имаме закон за защита на родния ни език, който самите законотворци нарушават системно. Политици, медии, учители… всички взаимстват директно чуждици, за които си имаме наши думи, абсолютно адекватни. Явно им харесва да се правят на умни. Да не говорим за мекането, което вече на никого не прави впечатление.
  Така че това „ю“ ще впечатли малцина , които все още държат на родния ни език.

 3. Пламен

  Домейна е ею за да не се бърка визуално с ec и ey изписани на латиница.

 4. Костадин

  Аха, за да не се бърка. Затова е измислено толкова благозвучно и смислено съкращение като ею. Разбрахме. Само че би трябвало да мислим не само за това с какво ще се бърка, а и как ще се изписва и звучи на български. Или ние българите нямаме право на мнение? Ако е вярно това, което пишете, защо тогава не е .ев? Или пък .ео? Но всъщност спорът пост фактум е безсмислен. Ще се види, че никой няма да регистрира страници с подобен домейн и това начинание ще отиде в кофата за боклук. Поредното полезно, но обезсмислено (може би нарочно) начинание.

  1. информативно ;)

   „Или ние българите нямаме право на мнение? “ – мога да кажа, че именно българите са си избрали този низ от знаци. На сайта на министерството си го пише: „Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията стартира процедурата за .eu на кирилица през 2008 година с анкета, за да се допита до българската интернет общност за предпочитания символен низ. Така беше избрано съчетанието .ею. Заявката беше изпратена за регистрация до Интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN), със съдействието на Европейската комисия.“ Домейнът не е избран нито от Европейския съюз, нито от ICANN или EURid. Буквата ю не е фонетичното изображение на латинската буква „u“, но на кой ли му пука, важното е да се изкажем юмно, но не и компетентно. Лично мое мнение 😉

   1. Костадин

    Отдавна т- нар. „български“ институции нямат нищо общо с България и българите. Направили са си някаква измислена анкета, за която никой не е разбрал, и толкоз. Още повече, че като си представя какво имат предвид чиновниците под „интернет-общност“, изтръпвам. Кого са питали точно, ще е интересно да се разбере.

 5. Домейнът .бг на кирилица преди години беше отхвърлен за да не се бърка визуално с бразилския .br , тъй като може да има злоупотреби със сайтове имитации, отскоро е разрешен. Когато влизаш в paypal.com как можеш да си сигурен, че някоя от буквите не е написана на кирилица ?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *