Или закриваме НОИ, или закриваме държавата – двете заедно няма да оцелеят

Всеки народ има такова бъдеще, каквото му е отношението към миналото. Съдейки по това на нашата държава към собствените ни бащи и майки, баби и дядовци, народът ни няма да има бъдеще.

Моят баща се пенсионира преди няколко години. Понеже беше 22 години заварчик по корабните трюмове във Варненската корабостроителница и наред с хиляди негови колеги вършеха най-мръсната работа в завода, получи правото да се пенсионира по-рано заради дългите години полаган труд първа категория. Оказа се обаче, че за всичките тези години заработената от него пенсия възлизаше на 297 лв и някакви стотинки отгоре. Когато попитал в НОИ защо му е толкова малка пенсията, служителката му отговорила „Благодарете се господине, че въобще се пенсионирате“. Както и да е, наложи му се да продължи работа, за да се издържат с майка ми. Според нашето законодателство той има възможност в края на всяка година да поиска индексация и увеличаване на пенсията на база на дохода от заплатата си. Внасяните от него осигуровки на месец възлизат на месец около 100 лв. В края на годината се оказа, че пенсията му ще се увеличи с 20 лв. Какво се случва с останалите 80% от парите на баща ми?

Междувременно да припомним важен факт. Социалната система у нас е солидарна. Ще рече – всички работещи плащаме солидарно пенсиите на нашите бащи и майки, баби и дядовци. Но солидарната система работи при праг от максимум 1 неработещ на 4 работещи. Как е положението при нас?

Нека да посмятаме. Всяка година за пенсии са нужни около 9 млрд лв. От тях около 4 млрд идват от социалните осигуровки на работещите, а остатъкът се покрива от държавния бюджет. Следователно в Националният осигурителен институ (НОИ) има ежегодна дупка в размер на 5 мрлд лв. Поради солидарния характер на осигуряването 2,6 млн работещи издържат 2,2 млн пенсионери, 1,2 млн непълнолетни и 1 млн на социални помощи (основно цигани). Иначе казано на 1 работещ се падат по 2 неработещи. При горния критичен праг това означава само едно – НОИ е фалирал.

Нека не забравяме и още нещо. От същия този НОИ освен пенсии, се изплащат и социални помощи. Сиреч, освен да издържа пенсионерите, НОИ (разбирайте българският данъкоплатец) храни и циганите. И там отиват по-голямата част от липсващите 80% от осигуровките на баща ми.

Очевидно е, че пари за пенсионерите и циганите няма. Ако има за едните, няма да има за другите. Какво тогава правят ГЕРБ, ДПС и т. нар. Патриотичен фронт (на, забележе, късно заседание на парламентарната комисия)? Спират социалните помощи на циганите? Променят пенсионната система, за да облекчат работещите? Предприемат мерки в защита на пенсионерите? Не, те правят най-лесното – наливат още пари в бездънната каца НОИ чрез източване на частните фондове, за да може да продължават да хранят циганите.

Междувременно възрастта за пенсия се вдига все повече, за де се стигне дотам, хем цял живот да плащаш за пенсия, хем да не можеш да я получиш, хем така да издържаш циганите и никога да не разбереш, че парите ти са отивали всъщност за това.

Какво е решението? Набиващо се на очи. С радикална промяна в Кодекса за социално осигуряване всички работещи започват да плащат осигуровки само в частни пенсионни фондове, а НОИ се разформирова. Така хората сами ще решават какъв размер да бъдат вноските им, кога да се пенсионират, колко дълго да плащат и дали въобще да плащат. От друга страна пенсионерите ще получават своите пенсии от държавния бюджет, който така или иначе и сега ги финансира над 50%. Остатъкът ще се поеме от работещите, както и сега, но с тази уговорка, че от година на година тази стойност (както и стойността на дотацията от бюджета) ще намалява заради естественият демографски преход. Няма да е бързо и лесно, но за сметка на това веднага ще прекрати практиката за социално паразитиране на определени части от българското общество.

Това е положението, вкратце. В противен случай положението е ясно – държавата ще тегли заеми, за да продължава да издържа циганите, до момента, в който финансовата, пенсионната и здравната ни системи рухнат под собствената си тежест. Което, както сочат демографските ни показатели, ще се случи до 10 години. А с тях ще рухне и българската държава. Ако дотогава все още я има на картата на света.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

1 коментар на “Или закриваме НОИ, или закриваме държавата – двете заедно няма да оцелеят”

  1. друг подобен пример: шивачка , работила 36 години на норма(за незнаещите това е убийствен труд) има пенсия 180 лева заради ниския осигурителен праг на длъжността . миналата година и я повишиха със 7 лева . тя е на 62 години с отекли и подути крака и разширени кръвоносни съдове заради седналото положение а от там и атрофията на кръвоносните съдове по краката и от икономии и недохранване – подигравка на държавата с хората , бавно убийство на гражданите и мъчително – разболяват се бавно от недохранване не само те , а и младите около тях , които трябва да ги подкрепят и материално. а представете си и изборите , които имат да направят тези млади хора и последствията им върху тяхната психика – мама , татко или аз. а в същото време доста от кафенетата са пълни с военните ни пенсионери(пенсионирани на 52 години, след като цял живот седяха по бюрата или ползваха държавни пари за командировки по време на които не зная какво правеха) да бистрят политиката с пенсийки над 350 лева; ресторантите са пълни с хора средна ръка , които не мислят , че утре могат да бъдат на дъното; курортите са пълни с ново и старозабогатели и се харчат луди пари; тук чуждестранните граждани имат фирми и живеят по-добре от нас и са с повече права отколкото в собствените си държави ….за разлика от нас в техните държави. някои от тях са и наши работодатели, за които работим за да имаме за храна и ток .

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *