Интегриране или екстрадиране

В светлината на последните няколко дни, изпъстрени с българо-цигански сблъсъци, завършили впрочем с един убит и няколко ранени (засега), отново стана актуална темата за циганската интеграция. Кой ли не се опита да се изкаже, къде повече, къде по-малко компетентно, правейки чутовни опити да замаже факта, че в последните дни полицейската сводка от някои софийски квартали заприлича на бюлетин от фронта. И се сещам за нещо, което много хора вече са забравили. По подобен начин изглеждаха сводките от края на 1989 г. и нач. на 1990 г., само че от районите, населени тогава с виетнамци в София. Дошлите да работят у нас в средата на 70-те години на миналия век виетнамци много бързо се преориентираха от леенето на кофраж по строежите на социализма към уличната търговия с дънки, маратонки и електронни часовници. В резултат на това се изгради една солидна виетнамска мафия, която за кратко стана основен противник на народната милиция. Това обаче беше до лятото на 1990 г. Едно българско момиче беше отвлечено във виетнамските общежития и там беше изнасилено и убито. Българите настръхнаха, обсадиха и направиха опит да щурмуват общежитията. Полицията спаси виетнамците от линч, но стана ясно, че ситуацията е взривоопасна. В рамките на следващите няколко дни беше разработена специална операция по екстрадирането на всички виетнамци от България. Само на женените за българи беше разрешено да останат. В продължение на около 3 седмици всички български самолети летяха единствено по линията София – Ханой – София. В края на август у нас останаха едва 400 виетнамеца.

Какво да правим с циганите? Въпреки твърдението, че те нямат родина, такава е налице. Индия. Можем да направим с циганите това, което направи с тях Норвегия през лятото на 2001 г. Тогава над 2000 русенски цигани се изселиха в Осло, но норвежките власти ги върнаха обратно, като им купиха билети, дадоха им храна за из път и даже пари. Само и само да ги върнат обратно. Представете си какво би станало, ако на циганите им се дадат пари, за да емигрират в Индия, доброволно разбира се, и ако има спогодба за прием от страна на индийските власти? Много ли ще бъдат примерно 1 млн. цигани за Индия? При над 1 млрд. население това ще означава, че тя ще увеличи своите граждани с 0,1%. Все едно в България да се преселят 7 000 души. Не е много, нали? А и индийците имат да ни дават пари от стари заеми, ще им ги опростим, та ако трябва и още ще им дадем. Така ще решим проблема с тяхното интегриране от раз. Чрез екстрадиране. Доброволно, разбира се.

Подобни случаи в историята има много. Така се изселиха евреите от Румъния и СССР в Израел, така се изселиха немците от Русия и Румъния в Германия. Доброволно и срещу заплащане. Практиката е налице. Остава само да я приложим и у нас.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *