Какво, по дяволите, работи омбудсманът?

manolova-9
Новият омнибус, пардон, омбудсман. Или омбудсманка. Не съм сигурен кое е вярното в този случай.

Ей този въпрос не ми дава мира вече 10 години. Защото цяло десетилетие мина, откакто ни ощастливиха с тази неимоверно важна за крехката ни демокрация институция, обаче все още не е ясно, с какво, аджеба, се занимава тя. А като казах аджеба, тази грозна чуждица, се подсетих и за друг въпрос, който ме тормози – абе, какво означава тази дума? Някой да знае? То и да знае все тая, защото и без това редовно я бъркат – омбуцман, омбусман, омбутман и т. н.

Според чл. 91а от Конституцията на България „Народното събрание избира омбудсман, който се застъпва за правата и свободите на гражданите.“ С отявлените застъпници на гражданските права и свободи, каквито бяха предишните двама омнибуси, пардон, омбудсмани,  Гиньо Ганев и Константин Пенчев, българските граждани безспорно са най-свободните и най-правно защитените в света. Няма начин да е друго, нали? Няма как, защото правата и свободите се бранят трудно, с пот на челото и много мъка в тежката и неблагодарна работа. За тях се грижат 53 експерта, които са пряко подчинени на омнибуса, пардон, омбудсмана, а издръжката им струва ежегодно на държавния бюджета 2,5 млн лв.

Но кажете, ама честно – два милиона и половина пари ли са, щом става дума да ни бранят правата и свободите, а? Даже са малко. Сигурен съм, че новата омнигъска, пардон, омбудсманка, ще си поиска увеличение на бюджета. Тя поне е доказала, че ако и се плати, може добре да работи. Е, тук заплатата и ще бъде около 3 800 лв, но в наше време това пари ли са? Добре, че в чл. 47, ал. 1 от Правилника за организация и дейността на омбудсмана, е записано, че „Дейността на омбудсмана и неговата администрация се финансира от държавния бюджет и от други източници.“ Дето се вика, да са живи и здрави другите източници.

Тук и там днес падна голямо тръшкане за това, че Мая Манолова била избрана за омбуцман, пардон, омбудсман. Ама защо така бе, хора? Първо, днес в БСП празнуват – отърваха се от нея. Второ, и в ГЕРБ празнуват – и те се отърваха, като пътьом в бързината ошамариха Реформаторския блок. Трето, дали тя, дали някой друг – все тая. Институцията е синекурна, изпразнена от съдържание, безсмислена, да не кажа вредна, и служи за уреждане на политически пенсионери. Такива места у нас – бол. Е, верно, можеше и посланик да я пратят, примерно в Монголия, но пък от друга страна – пълно щастие няма. Така че целият шум послужи идеално за прикриване на брилянтното прилепване на ДПС към управляващото мнозинство.

Леко, по терлици, усул-усул, както се казва, ДПС отново се намърда в управлението, ако въобще някога са излизали от там. Ето това трябва да ни притеснява, българи, защото антибългарската партия показа, че за нея няма проблем в управлението с която и да е партия у нас. Защото у нас националните предатели и еничарите може да не са много, но за сметка на това почти всички от тях са или в парламента, или в управлението на страната.

Сподели поста:

Свързани статии

4 коментара на “Какво, по дяволите, работи омбудсманът?”

  1. Tazi OMNIGUSKA ima vid na huliganka! Pozdravlenia za „Narodnoto“ Sabranie za velikia izbor! Ot sega se vijda, che „damata“ shte se utrepe ot pabota, zadahana umaliala s izplezen ezik.Kakav kasmet, Grajdani na Bulgaria!

  2. Даниел Савчев

    Уважаеми vehriko, да пишеш с латински букви на кирилица е като да пишеш с лайно по стената-
    чете се ,ама не е приятно!В България се чете и пише на кирилица!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *