Книги

Книги

Тук са книгите, които съм написал, както и тези, които съм издал. Радвам се, че успях да върна към живот някои отдавна забравени и забранени книги. Понеже повечето отдавна изчерпаха дори и втория си тираж, на това място са свободни за достъп и изтегляне.

Учебник по Родинознание

Костадин Костадинов

Българското училище е превърнато в инструмент за отродяване и асимилация на българите. С новите “български” учебници по история се възпитават нихилисти, дегенерати и емигранти. Опитах се да направя каквото беше по силите ми, за да спра този процес – срещах се с министри и депутати, писах писма до медии, правих протести. Резултатът, като изключим вдигнатия шум, беше нулев. Затова реших да напиша учебник по Родинознание. Учебникът няма за цел да създава някакво хипертрофирано национално самосъзнание, да създава едва ли не някакъв грандиозен национален дух у децата, не, просто ще представя българската история такава каквато е. Да, ще казва, че по време на турското робство българският народ е бил на прага на своето физическо и духовно оцеляване; да, ще казва, че по времето на цар Симеон, и не само тогава, България е една от великите сили в Европа и една от най-могъщите страни в света, нещо, което го няма в учебника; да, ще казва, че ние, българите сме дали писменост горе-долу на 1/6 от територията на света; да, ще казва, че България е държава на повече от 14 века, която е най-старата в Европа и носи едно и също име от основаването си досега, което също не го пише; да, ще пише, че ние, българите, сме създатели на една от 12-те цивилизации в човешката история и това не са го казали българските учени, а един от най-добрите световни културолози Арнолд Тойнби.

Гробоветѣ на Трикери

Владимиръ Сисъ

В края на Балканската война районът южно и източно от Серес е българска зона за отговорност (окупационна зона). По споразумение между главните командвания на Гърция и България още от октомври 1912 г. в Солун е разположен български гарнизон – 3-та дружина на 14-ти Македонски пехотен полк от 11-а пехотна дивизия. Негов началник е командирът на дружината подполковник Велизар Лазаров (по-късно генерал и комендант на София). През цялото времетраене на войната гръцката страна всячески се стреми да се освободи от това формирование и по възможност да овладее северната и източна част от ареала, контролиран от българите.

Още през май 1913 г., когато преговорите за мир в Лондон се финализират, отношенията между силите на съюзниците се изострят. Възникват престрелки и по-сериозни инциденти.

Българската инвазия срещу сръбската армия на 16 юни 1913 г. става прекрасен повод гръцкият гарнизон (в състав повече от две дивизии) да извърши кървава разправа с българите в Солун. През нощта на 16 юни са взривени казарменото помещение на нашия гарнизон и много от българските жилища в града (оказва се, че зарядите са били сложени предварително). Гръцките военни формирования откриват огън с картечници и оръдия не само по българската дружина, но и по къщите, в които мирно спят наши сънародници. На следващия ден настъпва поголовен лов на българи и тяхното изтребление. Оцелелите са натоварени на кораби и отведени в специално подготвен лагер на остров Трикери.

За произхода на днешните гърци

Якоб Фалмерайер

Никой в днешна Италия не твърди, че италианците са римляни и че говорят латински, въпреки че столицата им е Рим и езикът им произлиза от латинския. Афроамериканците от САЩ не твърдят, че са потомци на англосаксонските заселници, въпреки че говорят английски и живеят в първите английски колонии в Новия свят. Французите не твърдят, че са германци, въпреки че името им идва от германското племе франки, а първите им крале са чистокръвни германци.

Гърците твърдят, че са потомци на народ с 5000 години история… Историческата истина е една, интерпретациите ѝ – безброй. С публикуването на труда на Якоб Фалмерайер за първи път на български аз давам възможност на читателите да се запознаят с едно полуапокрифно и неизвестно учение. В допълнение публикувам и „Летопис на Монемвасия“, който е най-яркото свидетелство от годините, в които изчезва древният гръцки народ и се появява днешният му азиатско-християнски наследник, подвизаващ се под неговото име. И за да не бъда толкова жесток в заключението, нека добавя, че освен общото име има и още нещо, което свързва днешните гърци с древните елини. И то е, както пише Фалмерайер, че същото слънце, което е греело над главата на Перикъл, изгрява всеки ден и над главите на сегашните обитатели на Континентална Гърция, Пелопонес и островите.

Третата национална катастрофа

Костадин Костадинов

“Третата национална катастрофа” съдържа детайлно разработени данни за промяната на демографската и етническата картина на населението у нас във всяка една община. Приложени са подробни карти и табличен материал. Ползван е официалният информационен масив на националната статистика и други източници като ООН и Световната банка. Всяка година българският народ се стопява с 50 хиляди души, а от 2007 г. насам сред новородените у нас по-малко от половината са българчета. Окончателно загива българското село, огромните контрасти в развитието на територията са недопустими. Скоро ще станем свидетели на свръхконцентрация на население в няколко големи града и изоставане и циганизация на останалите части от страната. По данни на ООН към 2015 г. България ще е държавата с най-старо население на света. В същото време избраният модел на пенсионна реформа е само отлагане на проблема със задъхването на икономиката и социалната ни система…

Българската национална идентичност на славянското население в Македония

Костадин Костадинов

“На Балканския полуостров Македония е ябълката на раздора. През последните сто години нейното име се е превърнало в символ на нестабилност. То никога не се спряга самостоятелно и е винаги в съпровод с друга държава. Местоположението й, в центъра на Балканите, винаги поражда апетити към нея, дори и на страни, нямащи собствено население там. В стремежа си да осигурят своето присъствие в Македония, тези страни пристъпват към денационализиране и асимилиране на местното население, което засяга най-много България, тъй като тази област винаги е била населявана и продължава да се населява основно от българи…” Така започва малката, но много полезна книга “Българската национална идентичност на славянското население в Македония”, която написах през 2010 г. за да популяризирам историческата истина за българите от днешна Вардарска и Егейска Македония.

Антигръцкото движение във Варна

Костадин Костадинов

“Антигръцкото движение във Варна” ни въвежда в драматичните времена на българо-гръцките противоречия, които продължават да са терен за превратни и тенденциозни интерпретации. Авторът синтезирано и обективно показва както корените на събитията от 1906 г., така и конкретните им прояви и съдържание. Не можем да не съгласим с оценката на Костадин Костадинов, че “…гръцкото малцинство, особено по-състоятелните и издигнатите слоеве, не цени достатъчно извънредно благоприятните за материален и духовен напредък условия…”, създадени в българската държава. Подстрекавани и от великогръцките кръгове в Цариград и Атина, “…хиляди гърци заменят българското си поданство с гръцко, подкрепят с пари андартските банди, даже се включват в тях и се поддават на нелоялните противобългарски подстрекателства на гръцките консули и фенерските владици…” Именно това е основната причина те да се превърнат в “…мишена на антигръцкото движение в България.” Всичко това, което днес ни изглежда изненадващо, в началото на ХХ в. е било известно в страната и в чужбина. Надали е случайно, че западните вестници (независимо от традиционно силното гръцко лоби в съответните страни и прокарваната по различни канали дезинформация от “потърпевшата” страна) дават относително обективна оценка на варненските и другите “гръцки” събития в България”. Това написа като предговор проф. Пламен Павлов, когато издадох тази книга през 2007 г.

Алманах Македония

Алманахът е преработено и допълнено фототипно издание на алманах „Македония” от 1931 г. Книгата представя Македония в периода до 1930 г. Описани са всички географски забележителности, църкви и представлява цялостна енциклопедия на Македония. Изданието съдържа над 3 500 фотоса – голяма част от които са вече уникални, защото оригиналите са изгубени след 1944 г., когато архивът на македонския научен институт е разхвърлян и унищожен. Лично за мен, това е най-важният труд, който съм издавал досега и се радвам, че успях да възкреся в настоящето тази велика, но забравена книга от нашето минало.

 

Българскиятъ гарнизонъ въ Солунъ презъ 1913г.

Велизар Лазаров

НЕ ДАВАМЕ Я!

Не даваме я, не – земята мила, земята на светите ни отци. Не даваме праха на Самуила, ни славата на двамата светци!

Тя наша е! Тя с нази е носила открай ярем и търнови венци, да, наш е Солун, Шар, Пирин и Рила и песните на нейните певци.

Не даваме, тъй как не бихме дали завета на бащите си заспали, зеницата на нашите очи!

Не даваме, дар бог стои отгоре, дори в онез гори, поля, простори светото слово българско ечи!

Иван Вазов

Преиздадох тази книга през 2008 г. за да напомня, че Солун е бил наш. Макар и за кратко…

166 коментара на “Книги”

 1. Тодоров

  Благодаря!
  Всеотдайният ви труд ще направи много наши Българчета грамотни и знаещи. Да знаеш, в днешно време в България, е лукс с който не могат много хора да се похвалят. Знанието ще направи децата свободни. Ще имат самочувствие. Доблестно ще премълчават, когато чуят до себе си забележки и критики от раздвоеният език на невежеството. И още по-хубаво е, че ще се предаде нататък. България и българите имат с какво да се гордеят и какво да повдигне духа им – нашата История, Апостола Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Патриарх Евтимий и мн. др, както и Вие, г-н Костадинов, хора като доц. Иво Христов и т.н.
  Господ да ви дари със много здраве, повече мъдрост и още повече знания, за да продължите да вършите делото с което сте се захванали!
  Бог да Ви благослови!

  1. Не знаех ,че си издал толкова много книги .
   Браво ! Много приятно изненадана съм .
   А какво да кажа за това ,че подаряваш труда си за безплатно сваляне .
   Не мисля ,че имаш конкуренция в това дело.
   Да си жив и здрав !
   Сега не се получи ,но ще направя всичко възможно да си ги сваля и прочета.

 2. Благодаря Ви г-н Костадинов! Най-после успях да намеря това, което търсих цяла година! Синът ми ще е 4-ти клас исках в трети да намеря нещо достъпно за него,но … трябваше да му обясняваме с баща му, за да може да разбере доста от материала по „Човека и обществото“. Госпожата ни изпрати страницата на Вашия труд и най-после намерих ценния материал който е достъпен за 9 годишния ми син! Бих искала да получа 2 бр. от тази ценна книга за децата си! Бъдете жив и здрав и успехи във всички Ваши начинания!

 3. Александър

  Изключително много съм очарован и въодушевен от учебникът Ви г-н Христов.Аз съм ученик от 11 клас.През цялото ми обучение в училище,аз не съм намерил истински учебник,какъвто е вашият.вашият учебник е прекрасен написан на разбран език,описва всички важни и съответно ключови моменти,както и задължителните теми за задълженията,и същността на нашите права история и традиции.Последното за съжаление го няма във вече над 90 процента от младежта.Патриотизмът и задължението човек да се труди,и не само защитава но и да отстоява националните интереси,и да мисли за собствения си народ,а не да го унижава и унищожава целенасочено,и да живее с християнски морал трябва да се изучава във всички класове.Изключително щастлив съм от вашия образцов учебник.Успехи и за напред г-н Христов.Ние патриотите се гордеем с личности като Вас!

 4. Маринов Н.

  Поздравления за труда и дадения достъп до дадените исторически материали!

 5. Благодаря! Тези книги са за всеки читател, притежаващ в себе си поне частичка родолюбие и патриотизъм. Поздрави!

 6. Ина Антонова

  Най-после един истински съвременен БУДИТЕЛ!!!!!!!!! По този път трябва да тръгнем всички!!!!!!

 7. Благодаря Ви г-н Костадинов! Дъщеря ми е в 3-ти клас и Вашият учебник по „Родинознание“ ,който е много полезен и достъпно написан за учениците, много ще и помогне по „Човека и обществото“. Бих искала да получа 1бр. от тази книга за детето си!
  Бъдете жив и здрав и успехи във всички Ваши начинания!

 8. Стефан Панайотов

  Здравейте Господин Костадинов,
  Похвална е инициативата Ви да напишете и издадете учебник по Родинознание за деца. Браво, че сте го направили! Дано да има още такива като Вас, които да напишат увлекателни и съвременни учебници и по другите предмети за всички класове.
  Аз съм научен работник повече от 25 години. Станах доктор на науките и започнах да разбирам, че науката не е статична. Няма точни науки. Дори математиката, химията и физиката се променят всеки ден пред очите ни. Казват, че в сегашното динамично съвремие всички научни дисциплини качествено се обновява на всеки 3-5 години. Много от нещата, които учих в Университета вече са стари факти, които са обслужвали тогавашното състояние на науката.
  Според мен учебникът Ви има един основен проблем. Някой от описанията са категорично казани. Вие не оставяте на детето да мисли, че има все още неизследвани и спорни въпроси от историята ни. Историята не е статична наука. Спорните и алтернативни мнения отсъстват. По този начин никое дете и наука няма да се развиват.
  В обществото и научните среди постоянно се обсъжда темата за културния сблъсък между траките, славяните и българите. Кой кой е в цялата тази игра? Божидар Димитров в своя статия твърди, че в „VII–IX век славяни и прабългари, живеещи на територията на България, са си бъбрели на близки езици, произхождащи от общия някога индоевропейски език, и най-вероятно са се разбирали и без преводачи.” Това ще е вярно ако се приеме, че славяни, траки и българи са индоевропейски племена, с общ корен. Други изследователи поставиха въпроса „Българите траки ли са и дали е имало изобщо славяни?” Все революционни теории. Всички страни изказват достатъчно силни доводи и исторически факти. Всеки е прав.
  Преди няколко години бях в Анкара. На 80 км от града е селището Гордион. Градът, преди 3 хилядолетия е бил столица на древната тракийска държава Фригия. Най-известната забележителност е гробницата/могила на цар Мидас и историческия музей. Добре известен факт е, че фригите се преселват от Балканите, където са известни като тракийското племе бриги. В един момент те изчезват от историята. Били се претопили. В Градския музей в гр. Бурса прочетох, че градът е създаден от траките. Те също се претопили. Една държава е лесно да изчезне от политическата картата, но да изчезне един народ и език е доста трудно. Лингвистите твърдят, че група от 10000 души е устойчива за запазването на езика, особено ако има държавност и култура. Според исторически, лингвистични и генетични проучвания циганите идват в Европа след 10 век от районите на Раджастан и Пенджаб в Северозападна Индия. За 1000 години те не са се претопили и продължават да говорят „цигански”. Живеят на катуни, нямат документирана история, не са чували за държавност и са безписмени. Вярно е, че сред тях действа законът за чистотата, т.е. да не се докосват до други. Те нямат право да се женят за хора вън от общността. Да предположим, че сега ако се върнат в Индия те ще се разбират езиково с местните и сигурно ще си направят щат Циганистан. Вероятно индийците ще ги имат за европейци и че са с европейски произход. Представям си какви теории ще се съчинят за произхода им, а са минали са само 1000 години от напускането им на Индия.
  Склонен съм да предположа, че вследствие на политически или екологични катаклизми траките/бригите, след едно хилядолетие и лутания, са се върнали обратно при „братовчедите” на Балканите вече като българи и езиково са се разбирали прекрасно с местните. По същият начин живеещите българи в Украйна и Молдова се разбират прекрасно с нас въпреки раздялата ни преди 150-200 години. Турците в България се разбират нормално с турците от Анадола въпреки 100 годишната раздяла. Българите в САЩ които са 300000, само в Чикаго 60000, ако се върнат в България след 200 години ще говорят на диалект и ще знаят, че са наши „братовчеди” отвъд океана, а ние ще казваме, че тези индианци говорят български.
  Твърди се, че траките са безписмен народ. Мисля, че това е временно становище. На остров Самотраки открих един интересен експонат на „кирилица” от 6-4 век пр.н.е. на който пишеше, че това не е гръцки език/азбука (няма как да прикача снимката). Не знам какво означава на гръцки самотраки, но на български СамоТраки ми е съвсем ясно. За мен е ясно на какъв език е надписа. Остава спорно дали надписът е на гръцка или тракийска азбука. Твърди, се че траките ползвали гръцката азбука ако пишели нещо на тракийски. В същото време Страбон казва за фригите „… книгите както на фригийците, така и на мизийците, ни връщат във времената преди Троянската война.“
  Вие сам сте се убедили, че в историята и политиката най-много се лъже. Почти невъзможно е човек да остане обективен.
  Препоръката ми е когато твърдите нещо не го декларирайте за окончателно установена истина, особено на деца. Историята е по-голяма от Вас.
  Желая Ви успех във всяко начинание.

 9. Людмила

  Здравейте, не си виждам коментара, затова ще питам пак: Книгата не се изтегля. Има ли някаква причина?

  1. Костадин

   Напротив, изтегля се съвсем нормално. Какъв проблем излиза при вас?

 10. Благодаря за качественото четиво и шансът който давате на младото поколение да се докосне до нашата българска история! Като бъдеща майка живееща в чужбина, нямам търпение да родя, за да мога с гордост да използвам Учебника по Родинознание като ежедневно образователно четиво за още неродения Петко 🙂
  Господин Костадинов, Вие помагате на едно странстващо българско семейство да съхранят късче от най-ценното ни – нашата история.
  Бъдете все така борбен и непоколебим в начинанията си.
  Благодаря ви!

 11. Димитър

  Начинанието Ви е прекрасно. Непрекъснато гледам по Евроком г-н Минчо Христов, а сега и Вашата поява за направения анализ на изборите и отказа от полагащата Ви се държавна субсидия е нещо което впечатли не само мен, но и много Българи. Тъй като съм доста по голям от Вас ще Ви дам един съвет, а той е да започнете да работите още от сега за следващите избори. По образование съм магистър по икономика и с удоволствие ще помагам с каквото мога.

 12. Йордан Йорданов

  Благодаря за ПРЕКСРАСНИЯ учебник от 1-ви до 4-ти клас!!! Дано да даде Господ повечето ни управници да са поне наполовина родолюбци (а не сребролюбци!!!) като Вас.

 13. Ренета

  Изтеглих учебника още миналата година, но едва сега намерих този блог. Приемете благодарност и признателност от цялото семейство. Дай Боже повече будни българи като Вас!

 14. До тук добре, но трябва да се дигитализират старите томове на История на България издание на БАН Старите и нефалшифицирани издания. Също Под игото непреработено издание и още, но на първо място История на България.

 15. Янка Иларионова

  Здравейте! Искам да купя екземпляр от учебника по Родинознание. Искам да го подаря на братовчед ми, който живее в Хюстън и този месец ще ми гостува в България. За децата си разпечатах учебника, но понеже е подарък бих искала да е в оригиналния му вид. Благодаря предварително.

  1. Костадин

   Засега няма как, защото и третият тираж отдавна се изчерпи. А и учебникът не се продава, а се подарява.

 16. Александрова

  Много харесвам Учебник по Родинознание и с удоволствие бих работила с класа си в него по човекът и обществото. Децата в класа ми са 20. Офис на Еконт – театъра, гр. Монтана – Росица Александрова. Безкрайни благодарности!

 17. Йорданка Стефанова

  Здравейте! Начален учител съм в ОУ“Елисавета Багряна“ – Сливен. Тази година ще ръководя група по интереси „Опознавам родния край и родината“. Искам да възпитавам моите ученици в родолюбие, затова и избрах тази тема. Много бих се радвала, ако мога в края на годината да поднеса този учебник на децата, за да мога да запаля трайно „огъня на родолюбието“. Ще се радвам, ако мога да осъществя това! Бих искала да заявя 25 учебника. Адресът е: гр. Сливен, кв. Сини камъни, ОУ“Елисавета Багряна“ – за 2″д“ клас – кл. р-л: Йорданка Стефанова. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО! ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ!

 18. Галина

  Здравейте. Гледах едно вашо интервю в ю туб и останах доста впечатлена. Реших да видя какво пише във вашия учебник. Това което ми направи силно впечатление е следното: говорите за три различни народа – българи, славяни и траки; не се уточнява от къде идват славяните и българите; славяните са били мнозинство; българите са вярвали в бог Тангра; покръстването на българите; Византия и т.н Тъй като ми изглеждате родолюбец бих искала да споделя с вас за последните проучвания относно българската история. А те са следните: Има доказателства, че траките това сме ние (българите); България не е създадена през 681г. Тогава е била една голяма битка между България и Римската империя. ; Терминат „славяни“ е измислен от Екатерина Велика ; Терминът Византия е измислен от историците през последните 200 години; Българите са били християни много преди Княз Борис I и не са вярвали в бог Тангра. Не са намери никакви доказателства за тангризма , но има доказателства, че са били християни.( Напр. Владетелите преди и след Княз Аспарух са погребани по християнски).; Има доста противоречия и неточности относно създаването и формирането на държавата. Например: Как така славяните са били повече от българите и траките , а държавата се казва Булгария? Някак си няма логика. А къде са отишли траките след като са били коренното население ? Как така са асимилирани ? Защо в тракийските гробници днес се отикриват същите изображения като тези на народните носии ? И т.н
  Не пиша с лоши намерения. Нали идеята е се образоваме и да познаваме нашата история ?

  1. Костадин

   Разбирам, че не пишете с лоши намерения. Просто не сте запозната с българската история и поради това лесно се поддавате на галещите слуха лъжи за българското минало. Нищо от прочетеното от вас не е вярно. Само едно искам да ви питам – можете ли да ми посочите поне една тракийска гробница, в която има изображения като на нашите народни носии?

   1. Пламен

    Това с тракоманията не почива на никакви !истински! доказателства, но мисля, че същото важи и за т.нар. бог Тангра. Теорията за тангризма просто издиша. Мисля, че е редно да приемем, че просто няма достатъчно изворова база, за да се опише в подробности каква точно е била религията на българите преди покръстването…

    1. Костадин

     Напротив, има достатъчно податки. Цялата обредна и религиозна система на прабългарите съвпада с тази на другите степни народи от епохата на ранното средновековие. Не се поддавайте на модните тенденции да се отрича всичко и да се „откриват“ нови и „сензационни“ неща.

     1. Пламен

      Съгласен съм за сходства с другите степняци, мисълта ми беше конкретно за Тангра. Не не е ли онзи реконструиран от проф.Бешевлиев надпис с вложено доста въображение единственото място, където се споменава буквално Тангра като име на върховен бог на българите? Ясно е, че са били езичници, но самото понятие тенгризъм не почива на достатъчно доказателства от изворите поне според мен.

     2. Костадин

      Вижте, за повечето от степните народи не се знае как са наричали своите богове, защото не са имали писменост. Същевременно е добре известно, че всички те са имали на практика една и съща религия, бит и култура. Има стотици изследвания в сферата на номадската култура, които са достъпни и на български. Аз лично ви препоръчвам трудовете на Николай Гумильов. Пак ще се повторя, не се поддавайте на писанията на модерните интернет-„историци“. Те не пишат история, а белетристика:)

     3. Галина

      Извинявам се за късния отговор. Аз нямам претенцията, че знам всичко. А и как бих могла да познавам хилядолетната българска история, голяма част от която тъне в мъгла.(М/у др. според българския каледндар сега е 7524 г. ….) Вашият отговор ме наведе на мисълта, че вие сте запознат с „грешната“ , с фалшивата българска история? Нима не следвате пътя на логиката и нямате аналитично мислене ? Лесно е да се отрече нечие твърдение , без съответните аргументи. Моля да се аргументирате, поне така правят „модерните интернет историци“ – аргументират се. Относно въпросът ви отправен към мен, ще ви отговоря така: АЗ ЛИЧНО ЩЕ ОБИКОЛЯ ВСИЧКИ ТРАКИЙСКИ ГРОБНИЦИ, ЩЕ НАПРАВЯ СНИМКИ И ЩЕ ВИ ГИ ИЗПРАТЯ .Нека и аз да ви питам нещо:
      1. Може ли да ми посочите поне 1 светилище на Тангра на територията на страната, което да посетя( След като са били тангристи, българите би трябвало да са строили светилища на своя бог)
      2. Защо не сте отговорил на коментара на Стефан Панайотов? Може би нямате нужните аргументи. за да го оборите ?
      3. Вие сте учил историята от стари автори на учебници (след 1944) или сте я изследвал ?
      А докато ви предоставя снимковият материал , Ви предлагам да прегледате този материал
      http://sparotok.blogspot.bg/2014/06/blog-post_5.html . Тук са показани сравнения на български и тракийски орнаменти.
      Бих искала да завърша коментара си с нещо положително:
      „Български приятели, не забравяйте, че вие сте НАЙ–ДРЕВНАТА от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света ! Миналото погълна античността, но България остана като жива отломка от древната европейска култура, най-древната отломка от минѝлото… “ – Д. Лихачов

     4. Костадин

      Уважаема госпожо, прабългарски светилища има из цялата страна, наричат се капища. Такива има в Плиска, има в Мадара, има край с. Хан Крум, има в Шумен и на още мнаго места. Виждам, че не сте запозната с нашата история, но ако сте любознателна търсете сериозната, истинската история, а не фалшифицираната. България е достатъчно велика, за да крадем чужда история. Ние не сме като гърците или македонистите и не трябва да бъдем.

 19. Каталина Малендакова

  Здравейте!Впечатлена съм от Учебника по родинознание-написан е на достъпен за децата език,ясно и последователно е проследено историческото развитие на нашата страна,има богат илюстративен материал.Водя кръжок във втори клас за родния край и неговото историческо минало.Опитвам се да възпитам родолюбиви чувства у децата и смятам,че Вашият учебник ще бъде от голяма полза за моята работа не само в кръжочната работа ,но и в часовете по родинознание и Час на класа. Принтирах учебника,но за съжаление,той не изглежда така ,както е в оригинал.Бих се радвала,ако получа 26 броя,които да подаря на моите ученици ,за да ги ползваме в нашата работа.Независимо от това,искам да Ви благодаря за полезния учебник!
  Адрес:гр.Сливен,ОУ“Христо Ботев“-2″Б“ клас,кл.р-тел :Каталина Малендакова.

  1. Костадин

   С удоволствие. Просто трябва да кажете на родителите на децата и те да си поръчат учебници от страницата на Движение Възраждане във фейсбук. Учебници има, така че ще могат да получат.

 20. Весела Тодорова

  Здравейте,учебникът е много хубав,разпечатах го за себе си,но много ми се иска да го поръчам за моите ученици.Как мога да заявя 19бр.?
  Благодаря!

  1. Костадин

   Влезте в страницата на Движение Възраждане във фейсбук и напишете лично съобщение. Само че изпращаме само лично за децата, не на цели класове. Така че кажете на родителите на вашите ученици да го направят сами и ще получат бройки.

 21. Благовеста

  Здравейте, Господин Костадинов
  как бих могла да изтегля учебникът по Родинознание! Имам дъщеря с двойнна националност държа да го прочете ! Научих я на Кирилицата и да пише и да чете на нея ! Искам тя да чете подходящи книги за България на Български ! Сърдечно благодаря и Ви подкрепям а за мен остава да прочета останалите книги само да знаем по какъв начин да се сдобием с тях!

  1. Костадин

   Можете да го изтеглите точно от тук, погледнете в началото на страницата и ще видите. Има два файла – единият е за печат, а другият е за теглене и разглеждане на учебника на компютър.

 22. Галина

  „Костадин27.03.2018
  Уважаема госпожо, прабългарски светилища има из цялата страна, наричат се капища. Такива има в Плиска, има в Мадара, има край с. Хан Крум, има в Шумен и на още мнаго места. Виждам, че не сте запозната с нашата история, но ако сте любознателна търсете сериозната, истинската история, а не фалшифицираната. България е достатъчно велика, за да крадем чужда история. Ние не сме като гърците или македонистите и не трябва да бъдем.“

  Уважаеми господине, или не сте разбрал правилно въпросите ми, или умишлено се правите на луд! Един от въпросите ми беше да посочите светилище на ТАНГРА, тъй като вие пишете, че древните българи за почитали Тангра (Тенгри) . Вие не го направихте във вашият коментар. Няма и как да го направите, защото такова не съществува. Всички знаем, че преди покръстването българите са били езичници, но не са били тангристи.Знае се че има прабългарски светилища из цялата страна, но те са ТРАКИЙСКИ.
  В Плиска е намерен езически храм, но специалистите не твърдят, че е на Тангра. Ето малко инфо: http://gepard96.blog.bg/history/2011/11/24/.840715
  В Мадара също има езиюески храм, но също не се твърди, че е на Тангра ! Даже и в уикипедия може да проверите: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0_(%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82)

  Ето още един интересен материал по въпроса за древните светилища:

  http://www.academia.edu/32764481/_%D0%A2%D0%90%D0%9D%D0%93%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9A%D0%98_%D0%9A%D0%90%D0%9F%D0%98%D0%A9%D0%90_%D0%97%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%90%D0%A1%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%99%D0%A1%D0%9A%D0%98_%D0%A1%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%98%D0%9B%D0%98%D0%A9%D0%90_%D0%98%D0%9B%D0%98_%D0%A2%D0%A0%D0%90%D0%9A%D0%98%D0%99%D0%A1%D0%9A%D0%98_%D0%A5%D0%A0%D0%90%D0%9C%D0%9E%D0%92%D0%95_

  За втори път ми пишете, че не съм запозната с българската история. Интересно как точно преценихте това ? Май Вие не сте изцяло запознат с този етап на нашата история…. На всички, които твърдят нещо различно от вашето становище ли казвате, че не са запознати с историята и че са неграмотни ? Историята трябва да се изследва и проучва, да се проверява, не да заучава наизуст учебници написани от някой си преди нас и да вярваме сляпо. Точно за това водим тази дискусия. Аз търся истината и искам да проверя всички гледни точки. Българската поговорка , че “ В спорът излиза истината“ важи с пълна сила. Теорията за алтайският произход на българите и за тангризмът издъхва с всеки изминал ден ….
  Да, България е наистина велика, че да ни откраднат историята от завист… Гърците защититават ревностно своето. Би трябвало да вземем пример от тях и да защитим нашето !

  П.С Ще отговорите ли на другите ми два въпроса или да приема, че са риторични ?

  1. Костадин

   Уважаема госпожо, докато спорите с мен не с доводи от книги и резултати от арехологически експедиции, а с цитати от съмнителни сайтове или миш-маша уикипедия, няма как да ме убедите в тезата си. Да, прабългарите са били тангристи, да, капищата са тангристки светилища, и да, такива има из целия тюркски свят. Унизително е за мен като българин и историк дори само да чета антибългарските ви глупости. Не ви ли е срам поне малко? Прочетете поне книгата на Бешевлиев, в нея има и картинки, а някои са дори цветни – мисля, че е като за вас и ще разберете написаното.

   1. Галина

    Сигурно има светилища на Тангра в тюркския свят, но в България няма. И НЕ не ме е срам, защото ние НЕ сме тюркски народ ! Нито те знаят бългаски, нито ние знаем тюркси език. Технологиите напредватс всеки изминал ден. Има направени генетични и антрапологични изследвания, които доказват, че ние сме европейски народ и нямаме нищо общо с тюркския. Кои твърдения са антибългарски – тези за кюрртския произход или тези за тракийския ? Що се отнася до книгите, може да хвърлите едно око на трудовете на Ганчо Ценов,Асен Чилингиров, Вл. Георгиев, М. Попов и др Има и достатъчно наши и чужди съвременници, които правят проучвания относно българският произход. Няма да е лошо да се запознаете и с тяхната работа. Би било добре един историк като вас да провери документите, които представят в защита на своята теза, защото са написани на латински и гръцки или друг чужд език (Страбон, Херодот, Йоан Зонара, Ст. Византийски и др.) и за обикновения читател преводът е труден. Малко кофти се превежда с гугъл транслейт.
    Относно книгата на Бешевлиев. Признавам не съм я чела, но ще я прочета. Тъй наречените от вас измислени сайтове също цитират тази книга и след като и вие я цитирахте ми стана интересно следното : или вие сте гледал само картинки без да четете или те . Благодаря за полезната дискусия. Успяхте да ме убедите, че теорията за кюркския ни произход наистина издъхва. Хубав ден ви желая.

    1. Костадин

     Не сте чела най-добрата книга по въпроса, но твърдите, че не вярна?!?! Това какво е – наглост, глупост или простащина?

     1. Галина

      Нито едно от изброените. Моето е логика и аналитично мислене. В приказката за тюркския ни произход , логиката се губи. Относно г-н Бешевлиев логиката е следната:
      Този човек е живял по времето на „комунистическия“ режим. Във време без свобода на словото, във време когато са избивали хората без съд и присъда, когато интелигенцията на страната е подложена на геноцид … Всички е трябвало да се съобразяват с интересите на партията. Представяте ли си какво се е случвало, ако някой изрази мнение против принципите на партията ? Та те за един виц са вкарвали човек в затвора… Предвид обстоятелствата аз си задавам следните въпроси: Дали г-н Бешевлиев е публикувал всичко, което е открил ?Знае се , че властта е одобрявала и коригирала филмовите сценарии. Възможно ли е трудовете му да са били редактирани и одобрени от партията ? Бил ли е под натиск на властта ? Ако г-н Бешевлиев е живял в страна, в която е имало свобода на словото, би ли направил същите изводи ? Трябва ли да се приема, че той е безгрешен ?

     2. Костадин

      Не е нужно да продължавате, г-жо. Простотата може да е свещена, но не бива да бъде нагла. Твърдите пълни идиотщини за един от най-големите и световно признати български историци, чиито трудове са превеждани на десетки езици. Но какво разбира Бешевлиев пред вас, нали? Прекрачихте всички граници на възпитаното поведение, отделно от храчките и помията, които изплюхте и изсипахте срещу българската история.

 23. Галина

  Щом имате нужда да посоча доводи от книги, аз се консултирах със специалист по въпроса –
  Павел Серафимов. Ето и неговият отговор :

  „Трудно ми е да повярвам, че това е отговор на учен! Та аз съм дал точни цитати от работи на професионалисти! Георги Михайлов, Николай Колев, Евгений Теодоров, Геоги Китов, Даниела Агре, Дънкън Нортън-Тейлър, Георге Ардея са известни и уважавани специалисти. Ако к-н Костадинов не е съгласен с изводите на тези хора, би трябвало да посочи защо, а не да демагоства, това не е поведение на учен.
  Всеки вършещ съвестно работата си учен е длъжен да се съобрази с новата научна информация. Познанията на г-н Костадинов са от времето преди 1938 г. Тогава излязоха изследванията на д-р Методи Повов засягащи анропологичните типове срещащи се сред българите. Заключението е красноречиво – не сме потомци на тюрки:

  “Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси” – М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938, с.111.

  Двадесет години по-късно нашият даровит изследовател представя ново, по-подробно проучване, чийто резултат гласи – “Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло към европидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип” – М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959, с.260.

  Изследванията на Попов са толкова убедителни, че още в началото на 70-те години на ХХ век, учени като Димитър Ангелов правят следните признания: “ “Доминантен е следователно не донесеният от славяните северен тип, а характерният и разпространен сред някогашния тракийски етнос средиземноморски тип. По такъв начин,погледнато от биологична гледна точка, ролята на траките във формирането на българската народност е несъмнено.” – Д.Ангелов, Образуване на Българската Народност, Наука и Изкуство, София, 1971, с.189-190
  Г-н Костадинов би трябвало да знае и за резултатите от новите генетични проучвания. В тях срещаме два важни извода: „Като цяло българите са отдалечени от алтайските популации и популациите живеещи на север от региона на Памир, и от казанските татари и иранците, макар и в по-малка степен.“

  VIII. ИЗВОДИ
  6. Доказано е, че българският Y-хромозомен генофонд е почти изцяло представен от западноевразийски хаплогрупи. Генетичните приноси от Централна Азия (Хг C-M217), Северна Евразия (Хг N-M231) и Югозападна Азия (производни на Хг Q-M242, Хг LM61 и Хг R-M124) са незначителни (общо 1.5%)

  10. Приведени са доказателства към хипотезата, че древните българи (които според последните исторически изследвания имат съществен принос при формирането на съвременния български народ) нямат общ генетичен произход с алтайските популации и говорещите тюркски езици средноазиатски популации.

  http://nt-cmb.medun.acad.bg:8080/…/S_Karachanak_Yankova-dis…

  1. Костадин

   Пълни глупости:) Посоченият от вас основен източник не е историк, а белетрист, пишещ доста увлекателно, а вие би било редно да прочетете не стотици, а хиляди заглавия, преди да защитавате смело позиции, с които не сте наясно. Генетичните изследвания са напълно свободни съчинения, а древните тюрки са от смесен европеидно-монголоиден расов тип, каквито са и сегашните тюрки. Поне на Лев Гумильов съчиненията да бяхте прочели. Но както и да е, най-трудно се спори с незнаещите – те си мислят, че знаят всичко:)

   1. Галина

    В случая не знаещите питат , а „знаещите“ не могат да дадат ясен и точен отговор, подкрепен с неоспорими аргументи. Вие не сте специалист по генетика, за да отхвърлите с лека ръка изследвания направени от експерти. В случая вие казвате , че генетика не е наука, а свободни съчинения. И от кога историята е точна наъка ? От вас аз единствено научих следното „пълни глупости, пълни глупости“ и нищо повече. Белетристите както ги наричате вие, подкрепят твърденията си, а вие не. Вие си служите с обидни подмятания и изтъркани клишета, отговаряте на въпроси на които само ви изнася.
    Не знам с кои е по трудно да се спори – с не знаещите или с тези, които си мислят, че знаят всичко. „Аз знам, че нищо не знам, но другите и това не знаят“
    „Пази Боже сляпо да прогледа…“

    1. Костадин

     Малко по-горе вие признахте, че не сте чели Бешевлиев. Извинете, но дори и само тази книга да бяхте прочели щяхте да получите отговор на всичките си въпроси. И да, историята е точна наука, която борави с факти. Щом дори и това не знаете, а сте тръгнали да ме поучавате, какво повече да говорим?

     1. Галина

      Явно не съм се изразила правилно и вие спекулирате.Хващате се като удавник за сламка, отбягвате голяма част от поставените въпроси и извъртате темата. Не си служите с точни цитати от различни автори, живяли в различни времена, както правят наречените от вас „белетристи“
      . Ако аз днес взема един учебник по история ще науча, че няма какво съществено да се каже за княз Крум и че е имало някакав владетел Симеон Велики. Ама защо е бил велик един Бог знае. Много точна наука няма що. Историята от време уно се е пишела от силните на деня и е обслужвала интересите на политика. Нашата история от чужденци е написа… За съжаление ослужва интереса на чужденците. Ако ни искарат варвари и преселниците, по-лено е да имат претенции за земята…
      Ето един коментар относно работата на г-н Бешевлиев , от човек който явно чел книгите му.
      : https://www.vbox7.com/play:6b9500b5aa
      Предполагам за вас и Пламен Пасков е белетрист, но звучи мнооого убедително.

     2. Костадин

      Пламен ми е приятел, но не е историк. Поради тази причина приемам неговите позиции с усмивка.

  2. Veso Antonov

   Г-н Павел Серафимов обяснява на славянски език колко много не сме славяни. Това би било смешно, ако не е толкова жалко. Ако според този енергичен демитологизатор на цялата ни история нашият език не е славянски, то това означава, че сръбският, руският, словенският, словашкият, чешкият и полският език също не са славянски, а са сигурно тракисйки, т.е български езици. Цялата тази кампания за демитологизация на нашата история произлиза от дълбините на една анти-българска по същество шизофрения, която включва в себе си патологична русофобия и славянофобия и идва от онези, които внушиха на диктатора Стамболов, че Берлинският договор е велик, а Русия е враг на България. Тези корифеи изковаха термина „пан-славизъм“, сигурно мислейки, че така заклеймяват Русия. Нашата обща писменост, православна религия и историческите опити, апогей на които е руско-турската освободителна война опровергават тези демитологизатори. Интересното е, че г-н Сидеров, който не е русофоб, не усеща как го подхлъзват новите бакаловчета и славянофоби, които говорят за 5-те лъжи за българската история, без да обясняват защо нашият език е славяснки. Сигурно на 24-ти май г-н Павел Серафимов обикаля центъра на София и убеждава празнуващите на славянски език, че това не е денят на славянската писменост. Пази, Боже…….

 24. Р. Иванов

  Привет, г-н Костадинов.
  Има ли останали бройки от учебника Ви по родинознание?
  Как мога да поръчам за моя близка?

  1. Костадин

   Има, пишете на страницата на Движение Възраждане във Фейсбук и ще ви пратим от там.

 25. Ivo Atanasov

  Тракоман: ИРОНИЧНО назоваване на БЪЛГАРИТЕ – един от най-древните автохтонни европейски народи, от страна на дегенерати с неясно национално съзнание под влияние на злоупотреба с алкохол, наркотици и юдео-комунистически варваризъм. „Аз майка си ще наеба по-скоро, но тракоман няма да стана!“ – изявление на уногондурски аспаруховски дегенерат след дрогиране и алкохолен 48-часов алкохолен запой!

  Луд на шарено се радва! Тракоман е подчовек, който се въодушевява от ежедневно обновяващи се днк-анализи, извлечени от генетичния материал, добит в тоалетните на МБАЛСМ „Пирогов“, които показват връзката на днешното население на Факултето, ту с Орфей, ту с Александър Македонски, ту с Жозе Барозу.Човек който води интернет битка срещу онези, помнещи родовата памет и изтъкващи арийският (ирански) произход на българите. Българите почитащи старите български богове като Хърс, Барин, Барс, Сива, Артиш, Нардуган или други също са обект на нападки. Тракоманите обичат да правят сексуално-алкохолни оргии на сборища за тракомани тип триградските поляни – осрани от боклуци и торбички оставени от тракомани. Тракоманите мечтаят за тамплиерски чеп на Перперикон, за вампирски кол в Созопол, за окосменото тяло на Бендида и зърната на първия педераст според римският историк Овидий – ОРФЕЙ. Важно е да се казва че сме траки, да се плюе Кубрат и Аспарух, да се отрича всичко българско, да се казва че кутригурите и оногурите са лоши, а бесите и бесните им последователи са много велики.

 26. Ivo Atanasov

  Ако случайно, подведени от порнографско любопитство, попаднете в някой автохтонистки форум или блог, ще се натъкнете на брутален историко-филологически сленг, който може да съсипе вярата ви в здравия разум. Кратка разходка из такъв виртуален сексшоп с езикови играчки за предизвикване на болка и разнообразни унижения може да даде решителен тласък на вашето историческо депрограмиране, ако по някаква причина сте заседнали в някаква последователна теория. Бедата е, че този инфернален кипеж от „научни” безумия, тази идиотска умствена сяра контролира позициите на дилетантската „съвест”. Авторите пишат и треперят пред страшния съд на електронната Жакерия. Готова е да ги линчува. При слабо отклонение от тракийския умствен канон получават мълниеносно квалификацията „комуноид” или „предател“. Подсвирване за сбор на кучетата. Следва дълбинна „аналитична” оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения, които трябва да ви довършат или да ви доведат до шок и орфическо просветление. Порнографският линч е патриотична инициация. Това, което „родолюбивото” електронно население практикува тук под кодовото име „да си върнем истинската – разбирай величавата – история”, е конспиративистко-уфологична метаморфоза в имбецилен вариант. Нека не бъда разбран погрешно: проблемът не е в траките, а в тракоманите и то не във всички, а в повечето. Проблемът е в господството на ултрапатриотизирания лумпен и в неговата наглост. Тракоманите трябва да бъдат изоставени, това е препоръката, ако позволите. ”Расставаюсь с вами вечным расставанием”, е казал Розанов. Не бива да се занимаваме с обслужване на пустото.“ Их, тези тракомани – не ги оставихте да си живуркат…Ще видите вие – като се намери трако-славянското писмо – ще ви питам тогава….

 27. Ivo Atanasov

  Тракоманите подкрепят една от най-несъстоятелните теории за произхода на Българите- т. н. автохтонна теория. По своята същност тя твърде много прилича на историята писана от македонските „историчари“. Методите на тракоманите са изцяло ненаучни. При боравенето им с изворите те цитират избирателно, позовават се на явни анахронизми или фалшификати. Често употребяват и лингвистични метод, където стигат до крайности, които могат да се определят като историко-лингвистична перверзия. Този тракоман отива на орфически мистерии, иска пак да го обладаят анално. Тракоманите са известни с това че често драскат хуйове на мръсните си прозорци, защото религията им е фалически – тоест почитат пениса. „Ако пак си навреш средния пръст в гъза като тракоман, окончателно ще си изградиш пропадналия си пъпчив имидж“ пред ЛГБТ обществото!

 28. Georgi Lozanov

  Галина, на колко Поморийска сте? Ааа.Рамазан байрам бре! Ракия йок,харам бре! Анадън му?

 29. Veso Antonov

  Средновековие : Създаване и укрепване на българската държава на Балканския полуостров (681-803), Автор RValtcheva

  История
  Тук ще откриете теми за кандидат – студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

  http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view

  Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ).
  Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.

  Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите.
  Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват.

  Славяни. Произход. Славяните спадат към индоевропейската езикова и етническа общност. През I хил пр. Хр. Те населявали земите на север от Карпатите, Балтийско море и реките Днестър, Днепър и Одер. Сведения за тях има в “История” на Херодот. По расов тип и начин на живот римският историк Тацит ги нарича венеди и ги причислява към германците, защото били уседнали, строели жилища, били добре въоръжени, занимавали са се със земеделие и животновъдство. По време на Великото преселение на народите IV – VII в. славяните започнали да напускат заеманите от тях територии и се оформили три племенни групи : венеди – западна, анти – източна и славини – южна. До края на V в. славините населили териториите северно от р.Дунав (Панония и Дакия). Така те влезнали в непосредствен контакт с римско – византийската цивилизация, която оказала значително внимание върху тяхното развитие.

  Славянското общество. Славяните водели уседнал начин на живот. Селищата им обикновено били неукрепени. Готският историк Йорданес свидетелства, че са разположени край реките езерата и блатата, като това представлявала естествена защита. Основен тип жилище била землянката или полуземлянката, изградени от плет и глина, по- късно и от камък. Основен поминък е земеделието, а Псевдомаврикий отбелязва, че са се занимавали с животновъдство. В славянските некрополи са открити и кости на животни, което показва и развитие на скотовъдство. Под влияние на местното население те усвоили овощарството и лозарството. Намерените земеделски сечива, грънчарски изделия и оръжия свидетелстват за развитието на ковачество, грънчарство, дърводелство, тъкачество. Съдовете им били груби, защото керамиката била изработвана на ръка, но по – късно усвоили грънчарското колело.

  Славяните били много добри майстори на лодки еднодръвки, а под влиянието на византийците усвоили и изработването на обсадни машини и съоръжения. Основна социална единица била селската родово – териториална община, оглавявана от старейшина. Нейните членове били свързани с кръвно родство и имали обща собственост върху пасищата, горите, реките и др. Няколко родови общини образували племето, което се управлявало от княз. Неговата власт била ограничена от т.нар. вече (общото събрание на племето), в което влизали само мъже воини. Сведения за живота на славяните се съдържат в съчиненията на Прокопий Кесарийски, който подчертава, че славяните не се управлявали от един човек, а “живеят в демокрация”. Псевдомаврикий определя тази демокрация като “анархия”.

  В съчинението на Псевдомаврикий “Стратегикон” се отделя доста място за военното дело, тактиката и хитростите, прилагани от славяните. Били много добре въоръжени и обичали да нападат противниците си в труднодостъпни местности изненадващо. В “Стратегикон” е отделено място и за препопъки, начини и средства отправени към пълководците, които водят битки срещу славяните. Още сведения за славяните могат да се открият и в цикъла “Чудесата на св.Димитър Солунски”, и в произведенията на Теофилакт Симоката и Менандър.

  Религиозните вярвания на славяните се характеризират с политеизъм.
  Те обожествяват природните сили и небесните явления. Върховен бог в техния пантеон бил бог Перун (Перник, Пирин) – творецът на мълнията и единствен господар. Другите божества били: Волос – бог на стадата, богатствата, домашното огнище и подземния свят, Дажбог – бог на плодородието, Сварог – бог на огъня и занаятите, Лада – богиня на брака, любовта и брака. Освен тези богове, славяните вярвали и в свръхестествени божества – вили, самодиви и русалки. За омилостивяване на боговете, те извършвали жертвоприношения. Силно разпространени били фетишизмът и култът към мъртвите (вярата в задгробния живот). Основен погребален ритуал е трупоизгарянето и полагането на праха и обгорелите кости в керамичен съд, заедно с храна и най – различни предмети, за да му служат в отвъдния свят. Погребенията били придружени и с особени ритуали : тризна – военно състезание и страва – устройване на угощение над гроба на умрелия.

  Начало на славянските нападения срещу византийските земи на Балканите (края на V и началото на VI в.).

  В началото на V в. славяните започнали периодични нападения върху територията на Византийската империя. Успоредно със тях нападат и други племена – българи и авари. Главно подлагат на ограбване и опустошаване земите в южната част на Балканския полуостров. Опасността от масовите нападения заставила император Анастасий през 512г. да изгради стена за защита на Константинопол, която се простирала от Деркос на Черно море до гр. Силимврия на Мраморно море с обща дължина от 420 стадия ( 126 км, широка 3,30м, висока 5м.) на около 65км от Константинопол за защита от нападенията на мизи (българи) скити (славяни) и други варварски племена. През 517г. било осъществено съвместно нападение на българи и славяни. Те достигат до Епир, Тесалия и Термопилите и заграбват плячка и пленници, които са избити поради недостатъчния откуп. Славянските набези особено се засилили по времето на император Юстиниан I ( 527 – 565 ), който предприел широка строителна дейност по границите на империята. Византийците като се надявали да спрат честите нападения се опитали да привлекат славяни на служба във войската.През 531г. за стратег на Тракия бил назначен славянинът Хилвуд, чиято задача била да брани дунавския лимес от неспирните нападения на българи, анти и славини. Но през 534г. Хилвуд се прехвърлил на север от Дунава с малък отряд, за да опустошава местожилищата на славините, но те го пресрещнали изненадващо, разбили целия му отряд, а самият той също бил убит. Силно средство за защита била византийската дипломация. През 540г. тя предизвиква междуособна война сред отделните славянски племена, която дала временен отдих на империята. 549 и 550г нападенията били възстановени. Особено важно било последното, когатославяните достигнали гр. Солун и презимували в земите на империята. Последните десетилетия на 6в бележат появата на едно нова политическа сила в Панония – Аварския хаганат. Целта на аварския хаган Баян била установяване на хегемония над варварския свят и укрепване на неговата позиция. Той покорил славяните и българите в Панония и се опитал да подчини и славяните в Дакия, но походът му срещу тях бил неуспешен. Византийският хронист Менандър известява за пратеник на хаганата до дакийския вожд Добрита ( Давритас ) с искане той да му се подчини и да плаща ежегоден данък. Исканията били отхвърлени, а пратениците били убити. Това дало повод още на следната година за поход на аварите срещу славяните. Селищата на славяните били опустошени, а те самите се оттеглили и укрили. Със своя опустошителен поход аварите вместо да спрат походите на славяните, предизвикали масовото им заселване на юг от Дунава. Така било сложено началото на най – съществената етническа промяна на Балканите.

  Масово заселване на славяните на Балканския полуостров (VI – VII в.).

  В края на VI в.нашествията във Византийската империя продължили като започнало и масово заселване на юг от р. Дунав. Първата обсада на Солун била осъществена съвместно с аварите и е през 584г. През 597г. отново е атакуван, но този път със стенобойни машини. Третият път Солун бил обсаден от 5000 славяни през 609г. За първи път Солун бил атакуван по суша и по море през 620г. През 622г била реализирана съвместна 33-дневна обсада от славини и авари със стенобойни машини и кула. През 602г. била изпратена византийска армия по Дунава за действия срещу славяните, но армията вдига бунт срещу император Маврикий и се насочва към Константинопол. Така отбраната на дунавския лимес рухва и започва масовото заселване на славяните на Балканите. Славяните предприели последна атака през 645г и тя продължила две години (до 647г.). Всичките обсади, общо шест на брой, завършили с неуспех. Още една неуспешна обсада на Константинопол била проведена от авари, българи и славяни през 626г. Тази обсада била най – значима. (само благодарение на византийския флот, тя е неуспешна…!)
  В продължение близо на един век славяните заели почти целия Балкански полуостров, като се оформили различни племена в зависимост от областите на населяване. Една част от тях, наречена българска група, се заселили в областите Мизия, Тракия и Македония., други в Северна и Средна Гърция. В северозападната част на Пелопонеския полуостров се установила сърбохърватската племенна група. Основната разлика между тях била в езика – някои звукове се произнасяли различно. По – късно същите тези незначителни разлики се задълбочили. В земите северно от Хемус се заселили седемте славянски племена, а източно от тях – северите. В Средна и Южна Македония – сагудати, драгувити и др. В Западните Родопи живеели смоляните, а на Пелопонес – езерци и милинги. Тесалия я обитавали велегизитите, в Епир – ваюнитите, по течението на р.Тимок – тимочани, а на запад от тях – абодритите. По долината на р. Морава – моравяните, по р. Струма – струмонците. Полуостров Атон населявали ринхините, а край Охридското и Преспанското езеро – берзити. По – сериозен опит за съпротива срещу новите заселници бил предприет от Констант II. Той подчинил през 658г. славянските племена по Беломорието и преселил част от тях в МалаАзия. Някои племена попаднали под политическата власт на империята, а други (на север от Хемус) запазили своята независимост. Станало ясно обаче, че славяните не могат да бъдат изтласкани от поселенията си. Последици от славянското заселване в балканските владения на Византия.

  Масовото заселване на славяните на Балканския полуостров предизвикало демографски промени. Местното население намаляло и само една малка част от оцелялото балканско население успяло да запази самобитността си и то в недостъпните планински райони. В последствие местното население се обособило в две групи : потомците на романизираните траки – власите и наследниците на елинизираните – каракачани. Последното споменаване на траките е в хрониката на византийския хронист Теофан от 710г. С нахлуването на славяните част от паметниците на римовизантийската цивилизация били разрушени. Благодарение на някои от запазените градски центрове ( Солун, Филипопол ) се осъществявал богат културен обмен. Благодарение на контактите си с местното население, славяните усвоили някои постижения от античната култура. Също така били усъвършенствани занаятите, архитектурата, бойните им умения и др. С нашествието на славяните започнали и промените в политически и социално – икономически план. Появилата се частна собственост се утвърдила. Родовата община започнала да се разпада, като постепенно била изместена от съседската община. В нея членовете не били свързани с кръвно родство, а с общи граници. Настъпилите промени засилили позициите на племенните вождове и старейшините в управлението на племето. Появило се социално неравенство, което довело до разделянето на племето на две : племенна аристокрация и обикновени селяни. Благодарение на славянската свободна община във византийските провинции, постепенно остатъците от робовладелството било ликвидирано. Така във Византийските провинции на Балканския полуостров била ликвидирана икономиката, основана върху труда на робите.Тази промяна е първата стъпка на Византия от Античност към Средновековие. Възникнала нуждата от нова форма на политическа организация сред славяните. Тази нова форма се изразявала в сформирането на т.нар. военно – племенни съюзи, чиято основна цел била запазване и разширяване на завоюваните територии. Изворите свидетелстват, че през първата половина на VII в. в Македония бил изграден първият военно – племенен съюз, който станал инициатор на нападенията срещу гр. Солун. През втората половина на VII в. бил създаден Съюза на седемте славянски племена и племето севери, с цел да се избегне съдбата на беломорските славяни.По това време на Балканския полуостров се появили българите на хан Аспарух, които изиграли решаваща роля в създаването на българската държава.

 30. Veso Antonov

  Средновековие : Създаване и укрепване на българската държава на Балканския полуостров (681-803), Автор RValtcheva

  Българи.

  Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ). Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш. През I – II в. една част от българите заедно с техния предводител Вунд (според арменският историк Мойсей Хоренски – V в.) с Великото преселение на народите, населили земите между Каспийско и Черно море на север от Кавказ. Установили контакт с местните сармато – алански племена от ирански произход, чиято култура и обществена уредба оказали влияние върху българите. Друга част от българите се включили в състава на могъщия Хунски военно – племенен съюз през втората половина на IV в. (377 – 453г). Най – ранното писмено сведение, в което се споменават българите е в Анонимен римски хронограф през 354г. Интересни сведения за земите, които заселявали българите дава и Моисей Хоренски (V в.).

  Българското общество.

  Българите водели полуномадски начин на живот. Българските селища били изграждани в степните и лесо – степните пространства край бреговете на реките. Повечето от тях били неукрепени, само някои били оградени с ров и вал. За кавказкия период от историята на българите свидетелства византийският автор Захарий Ритор. Той известява, че българите водели полуотседнал живот. Българите изграждали постоянни селища, в които прекарвали половината година, докато през другата половина се придвижвали в търсене на паша за добитъка. Захарий Ритор споменава, че те живеели в градове, което се потвърждава и от археологическите разкопки. Основен тип жилище била юртата. Тя е изработена от кожа и имала кръгъл отвор в центъра на покрива, откъдето излизал димът от огнището.След настаняването и усядането им в новите земи започнало изграждането на полуюрти с вкопана долна част. Занаятчийското производство постигнало голям напредък, особено това, което бил обвързано с нуждите на войната. Освен него били развити кожарството, земеделието, дърводелството, лов и рибилов, металургията и строителството, грънчарството и бижутерството. Основен техен поминък бил животновъдството, като особено развитие има коневъдството. Конете били използвани не само за военни походи и като средство за придвижване, но и употребявани като храна. Основна обществена единица била многосемейната номадска община, която притежавала общи пасбища, номадски станове и обща собственост върху стадата. Обединението на няколко общини образува племе, а то се ръководи от вожд (хан). Поради наличието на множество племена (утигури, кутригури), социалните различия били значително напреднали – отделни знатни родове съсредоточили властта в свои ръце. Сред тях изпъквали родовете Дуло, Угаин, Кубиар, Чакарар, Ерми.
  В тази организация сравнително голяма власт има хана, което изпъква при сравнение със славяните. Важна роля в живота на племето играело жреческо – шаманското съсловие и военно – племенната аристокрация. Византийските хронисти Енодий и Псевдомаврикий свидетелстват за наличието на добра военна организация. Войската им била конна (тежка и лека),като конниците използвали стремена, което им позволявало да извършват различни действия при езда. Използвани били различни оръжия – саби, боздугани, щитове, копия, стрели и други. Тежката конница се състояла от добре въоръжени и защитени с броня ездачи, които били изключително опасни по време на битка. По стара традиция войската се деляла на две крила (ляво и дясно) и център, ръководен от хана. Дисциплината била сурова, като за провинения се наказвало със смърт. Така въоръжени и ръководени българите били сериозна бойна сила.

  Българска религия и култура.

  Българската религия била монотеистична – почитали бог Тангра ( небе ). Той бил създател на небето и земята и върховен господар на всичко, разположено в тях. В негова чест се изграждали храмове (капища), където били извършвани жертвоприношения. Върховния жрец бил ханът. Наред с това централно място заемал култът към свръх естествената божествена сила, която не приемала образ на определено божество – тя обитавала всички осезаеми предмети и хора, в които се вселявала и които можела да напусне по собствено желание. В българското религиозно съзнание бил силно развит и тотемизмът, според който всеки род водел началото си от някакво животно (заекът, вълкът и кучето се считали за свещени). Българите имали редица погребални ритуали. Един от тях е трупополагането в посока север – юг. Също така в гроба били поставяни храни и вещи на покойника, като те дори можели да включват оръжието и конят му. Българите усвоили китайския 12-годишен лунен зодиакален календар, като продължителността на годината е 10 месеца. Високото културно ниво на българите било обусловено от сложния характер на религията, от определящата роля на жреческото съсловие в управлението на държавата, а и от наличието на календар. Съществуването на “Именника на българските ханове” говорело за развито общество с осъзнато минало и писмени традиции. Създаването на Мадарския конник свидетелства за развитие на изкуствата. Златарството е занаят, присъщ на развитите общества. Освен това са намерени и фигури за шах и зарове. Наличието на голям град – столицата Фанагория свидетелства за развите материална култура, която им позволява да пристъпят към организация на собствена държава. Ето защо водеща сила ри организирането на държавата са българите.

  Заключение:Заселването на Аспаруховите българи съществено променило хода на събитията на Балканския полуостров. На Балканите се закрепила една нова държава, създадена върху византийска територия– България.
  Тя осъществява първия “варварски пробив” в политическия модел на империята. Успешното отстояване на държавната независимост и историческата и устойчивост се превърнали в модел за останалите народи. Въпреки многобройните войни и кризи, българските ханове успяват не само да запазят териториите си, но и да придобият нови. В лицето на Българската държава Византийската империя виждала един нов, изключително устойчив и конкурентноспособен противник.

 31. Veso Antonov

  „Живеем с митовете които създаваме, колкото сме по нещастни, толкова повече митове ни трябват“. Аз добавям само това: Kогато някой стъпва върху лъжливо и измислено минало..такова ще е и бъдещето му!

  Най-тъжното в цялата работа е, че пан-тракедонизмът надмина и македонизма в опитите си за присвояване на чужда история. Двете явления са напълно идентични в основата, на която се базират: шовинизъм, върл популизъм, манипулация на научни данни, откровено невежество. И докато в съседна Македония това явление има определена политическа цел и се прокламира от държавата, у нас то е дело на и се поддържа от маргинализирани псевдо-патриоти и националисти, неграмотни емигранти и полуграмотни гурута без съответното образование.

  Редовият тракоман страда от ред психични проблеми включващи параноя, грандомания, авто-агресия и тежки комплекси за малоценност; за него автохтонството не е просто теория за произхода му, но и осмисля ежедневието му, то е причина да се чувства по- в сравнение с останалите хора на Земята.

  С темповете си на разпространение главно сред неграмотната част от българското население тракоманията може да се сравнява с разпространението на националсоциалистическите „арийски“ теории в Германия, като неслучайно вече е прегърнато от най-маргиналната партия в страната – „Атака“ и част от неговите проповедници намират поле на изява именно в нейните медии.

  Въпреки това, справянето с тази чума минава не през нейното публично опровергаване и разнищване (привържениците и така или иначе вече имат комплекс, че някой нарочно крие истината от тях), а през пълното игнориране на този популистки феномен, който слава Богу, поради цялостната си несъстоятелност, няма потенциала да се превърне в доминиращо мнение за нашия произход, въпреки крайните прояви на наглост, безочие и фундаментализъм у своите депримирани привърженици.

 32. Veso Antonov

  Кирил Милчев: Траки, славяни и българи, според Спароток.

  Още през ХІХ в. има хипотези, че траките са същите, които от VІ в. от н.е. знаем от изворите като славяни (склавини). Тракедонизмът днес е модерен опит да наложи тази пан-славянска идея и проповядва, че тракийски и български, са един и същ език, дори „удревляването“ (руска дума) върви до крито-минойската писменост, известна като „Линеар А“. Последната, както знаем не е разчетена, но разни хора като някакъв Спароток, твърдят, че я разчитат по камъни от Стара планина…Тракедонизма на групировката Спароток иска да внуши, че славяни и славянски език нямало, вменявайки, че това е български, т.е. тракийски език, според тяхната основна догма…

  По принцип, българският език се разглежда от езиковедите като част от славянските езици, но българския е по-особен, няма падежи и има особена глаголна система, дори преизказно наклонение… Да се вменява, че няма славяни и че всички известни днес езици като славянски, са български език, е безумие от научна гледна точка. Тоест, целта на тракедонизма в този сектор, не е научна.

  Но тогава какво цели?

  Да се отрича, че изобщо няма славяни и славянски език, и да се натрапва от групировката на Спароток, че това е тракийски, е хитър ход да се сложи знак на равенство между славянски и тракийски езици. Всички големи изследователи на траките обръщат внимание на влиянието между тракийски и славянски, но нито един от тях даже и не си е представял да ги отъждестви. Но днес това се прави с лека ръка от групировката на Спароток…

  Траките българи ли са?

  Траките стават български поданици след 680 г. и ние определено може да се гордеем, че са наши предци. Дори проф. Ив. Дуйчев пръв издигна още преди време тезата, че сме повече траки, отколкото българи…

  Но тракедонизма има за цел да отъждестви, той не разграничава траки от българи. Това му е необходимо, за да изпълни поръчка № 1 на своите инвеститори, а именно траки, славяни и българи да са едно и също не след 680 г., а от времето на Троянската война (?)…

  Тоест, тракедонизма не е наука, а някаква геополитическа пропаганда, която иска да вмени, че славяни, траки и българи е едно и също от време „оно“… Тази пропаганда в методологичен план се изпълнява със средства на македониския антички автохтонен апарат.

  Сиреч, ние българите трябва да приемем, че сме траки и бидейки си автохтони туземци, нямаме история като българи в късната античност след І в. от н.е., откакто местните траки са превзети и поробени от Рим…

  Вожда на българския тракедонизъм Спароток в чужбина открито пише, че става дума не за българи и траки, а са древни праславяни.

  І. Павел Серафимов, Джанкарло Томеццоли: «Доказательства раннего присутствия славян на Минойском Крите/Новое азбучное прочтение ЛИНЕАРНОГО А письма/EVIDENCE FOR EARLY SLAVIC PRESENCE IN MINOAN CRETE. NEW AZBUKAS (SLAVIC ALPHABET) READING OF THE LINEAR A INSCRIPTION»

 33. Georgi Lozanov

  Краставите жаби, помията от жабуняка на смрадливото тракийско блато се разкрякаха! Невидими злодеи. Българския народ с крака ще ви строши главите!

  Анонимни и дълбоко комплексирани цървули като Павел Серафимов и прочем са на платена командировка от МАНУ и освен че защитават интересите на псевдомакедонците са готови да минат през трупа на България…..Покъртителна трогваща картина е как някои хора на възраст с над 50 години, се превърнаха от пламмени и възторжени строители на светлото комунистическо бъдеще в тракедонисти! Преди разучаваха марксизма ленинизма и основите на комунизма в клубовете на ОФ. Каква голяма илюзия, всичко се срина. Ограбиха ви идеалите. Сега на дърти години, гладни като църковни мишки се хващате като удавници за сламка Озлобени и обезверени сте лесна плячка на всеки шарлатан. Трогателна гледка, как хора на възраст повтарят, като олигофрени всяка мантра произнесена от гуруто и сричкуват в хор у кръжока по тракедонизъм.

 34. Весела Тодорова

  Здравейте,бих желала да поръчам учебника по родинознание за класа на моят син.
  Аз съм учител и втора година ползвам учебника с моите ученици.Прекрасен е!
  Четат и учат с удоволствие от него
  Не можахме да се организираме родителите с протокола,който Иво Антов ми изпрати и ми предложи да го поръчам чрез сайта.
  Ще се радвам ако го получат и тези деца.
  гр.София
  109 ОУ „Христо Смирненски“
  3.б клас
  Класен ръководител Таня Христова

  1. Костадин

   Пишете на страницата на Движение Възраждане във Фейсбук, ще ви пратим от там.

 35. Деана Желязкова

  Здравейте, впечатлена съм от това, което правите за децата ни и българите които останаха българи! Дано има повече хора като вс и нещо да се промени в тази държава! Искам да поръчам два учебника – родинознание. Тази година ще имам първокласничка,другия ще е подарък. Как мога да поръчам?

  1. Костадин

   Пишете на страницата на Движение Възраждане във Фейсбук и ще ви пратим от там. Учебникът е безплатен, ще си платите само доставката.

 36. Мариана

  Очарована съм благодаря Ви за тези прекрасни книги вече не може да се намери истинска и достоверна информация за нашата история!

 37. Кремена Ненчева

  Здравейте, как и от къде мога да поръчам ученкина по РОДОЛЮБИЕ, бих желала децата ми да го имат, тъй като ще заминаваме юли месец да живеем извън Българи? Големият ми син сега е 3 клас и точно сега учи историята и мн. ще се зарадва да прочете малко повече от колкото петте реда в учебниците.

  1. Костадин

   Пишете на страницата на Движение Възраждане във фейсбук, ще ви пратим от там. Учебникът е безплатен, ще си платите само доставката.

 38. ИЛИЯ ИВАНОВ ГЪРЧЕВ

  Эдравейте г-н Костадинов! Току що попаднах на таэи ваш електронен адрес и се надявам все още да имате време да влиэате в него эа да ми отговорите! Каэвам се Илия Гърчев и съм от Пловдив. БЛАГОДАРЯ эа това което правите эа България и эа това че ще имам въэможноста да иэтегля теэи книги о да дам по едно отпечатано копие на ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ в Атланта.

 39. Людмил Лалов

  Поздравления г-н Костадинов за творчеството и отстояването на Българщината!

 40. Силвия Йорданова

  Благодарна съм, че има хора като Вас. Когато, преди години, Станишев се извини публично на българските турци за „Възродителния процес“ ми идеше да потъна в земята от срам и мъка. Защо никой турчин не ни се извини, на нас, за клането в Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище, Копривщица и Ново село? Европейските журналисти, които са дошли, след потушаването на Априлското въстание, за да разкажат за този кървав акт, не са могли да повярват, че човек е способен на такава жестокост. Питам детето си за тези събития, а то ми говори само за гръцка митология и за съжителства. Заличаването на такива исторически събития, с цел материални облаги, е недопустимо и трябва да бъде наказуемо. Пожелавам Ви успех във всичко, което правите.

 41. ЖЕНЯ ПЕТКОВА

  Здравейте!Поздравления за труда!
  Възможно ли е да получа от този учебник…имам дете в 3 клас и искам да го запозная с нашата история…Благодаря ви!

  1. Костадин

   Да, пишете на страницата на Възраждане във фейсбук, ще ви пратим от там.

 42. Вихрен Димитров

  Здравейте Костадин,

  Бих искал да закупя книгите на хартиен носител. Особено държа на учебника по Родинознание.
  Видях по-нагоре, че трябва да пиша на страницата на Възраждане във фейсбук. Проблемът е, че там вече си изтрих профила и не възнамерявам да го възстановявам. Някакъв друг начин?
  Благодаря

  1. Костадин

   Търсите местна организация на Възраждане и получавате безплатно от там.

 43. Ваня Митева

  Здравейте!Искам да попитам от къде можем да закупим книгите за библиотека?Благодаря предварително.

 44. Елена Русева

  Г-н Костадинов, здравейте!

  Въпреки възможността за безплатно изтегляне, аз съм почитател на хартиената версия и много бих искала да се сдобия с учебника по родинознание.
  Как и от къде мога да го намеря?

  1. Костадин

   Пишете на страницата на Възраждане във фейсбук и ще ви пратим. Учебникът е безплатен, ще си платите само доставката.

 45. Павлина

  Благодаря и поздравления за труда !
  Благодаря Ви за това, което правите за България. Дано има повече съвестни хора като Вас !

 46. здравейте г-н. Костадинов,

  Незнам до колкото четете коментарите но искам да ви кажа следното.

  Първо от доста много време следвам вас и ващта партия и искам да ви кажа браво за вашите успехи.

  Второ много ми беще интересна книгата за родинознание но имам малка критика според ст. 13. дето се споненава следното.

  „Вярата на българите била езическа, но се отличавала от славянската. Главен техен бог бил Тангра.
  Покланяли се още на различни духове. Често носели амулети, които да ги пазят от зло.“

  Сега аз не съм историк, аз съм просто един 25 годишен младеш у чужбина ( затова извинявам се за граматически грешки във моя коментар) дето се занима със история и исторуческа реконстръкчя от прост интерес. Сега от колкото знам нямя сериозни находки дето да казват че Българите са вярвали на Тангра.

  Имаме една розета намерена при Плиска щито не знаем каква и е целта. Нямаме никакъв писмен докъмент ( от колкото съм проуцил) за тангра освен колоната при Мадара дето не знаем от кои е написана. Се едно да се намери една колона дето да пише че Крум прави приносение на бог Зевс и да се каже че българите са вярвали на зевс.

  Мисълта ми е проста, ако е бил някои прес онова време дето знаеше да пише и е гледал един ритуал дето Омъртаг прави някакво приношение, а го интепретира като свои Бог Танга е опчия.

  Според мен е грешно този израс, би могло да се каже просто че българите са имали свои богове чито не се знае още дето е по реално тъи като наистина не се знае.ю

  Все пак намерих много интересна информачия във учебника и наистина ви пожелавам успех и весели празничи.

  Тодор Минчеб,

 47. Марина

  Благодаря ви за огромния труд, който сте положили за учебника по Родинознание. Благодаря ви от сърце, че го разпространявате в дигитален формат, за да можем тук в далечна Америка да си го разпечатаме и да го четем на децата си! Благодаря ви за всичко, което правите и с Възраждане. Благодаря ви, че се борите за по-добра България. Ние ви подкрепяме и ако е рекъл Бог скоро ще се завърнем, за да може детето да расте на родна земя и да се борим за по-светло бъдеще без продажници. За чиста и свята България!

 48. Валентин Христов

  Благодаря Ви Господин Костадинов за вярата Ви и насърчението, за целия самоотвержен труд в името на националните ни интереси и срещу световната вихрушка, която иска да ни затрие. Единият способ е явно чрез фалшифициране на историята ни.
  Мир и Благодат за Вас и целия екип на Възраждане!.

  Желая Ви да сте неотразими и Господнята ръка да е над Вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *