Кое доведе до бедствието в Аспарухово?

Аспарухово е под вода. Но не морска, а дъждовна. Роден съм в този хубав варненски квартал, имам десетки братовчеди там, но нито аз, нито те, нито който и да е друг някога си е представял, че някога в единствения ни крайморски квартал ще има подобно наводнение.

Сега всички се питат каква е причината и откъде е дошла голямата вода, без да има скъсана язовирна стена или нещо подобно. Първо, над Варна се изля огромен дъжд. Както твърдят метеоролозите, при норма от 53 литра на кв. м за месец юни, вчера само за няколко часа са се събрали над 100 литра. Второ, гората над Аспарухово се сече бясно и незаконно от години. Склонът се обезлеси и водата, която преди попиваше там, вече се стича безпрепятствено надолу. Трето, деретата, които отвеждаха водата към морето постепенно се задръстиха с боклуци от циганите, които ги използваха като сметища. В резултат на което станаха безполезни. Очевидно комбинацията от тези три фактора доведе до трагедията.

За сечищата се говори от години – резултати и наказани няма. Нещо повече, вероятно предстои да видим как циганите, които са сред основните пострадали от наводнението, ще бъдат обект на най-нежни грижи от страна на властите. Защото макар и да са причинители на сечта и замърсяването, и техните къщи сега са сред разрушените, понеже са точно под аспаруховския склон. Ако можем да наречем незаконните им бараки къщи, разбира се.

Това трябва да се каже. Поне да се каже. Защото повече от нас не зависи. Сега трябва да се посветим на преодоляване на последиците от трагедията. Няма варненец, който да няма роднини, колеги или приятели в Аспарухово. Нека им помогнем, кой с каквото може. Ако сме разединени в ежедневието, нека поне в нещастието си бъдем единни, за да го превъзмогнем колкото се може по-бързо. От повече думи смисъл няма. Отивам към квартала да видя с какво да помогна на роднини и приятели.

И Бог да прости загиналите…

България ли? Има ли такава държава?

България има нужда от Възраждане

Сподели поста:

Свързани статии

18 коментара на “Кое доведе до бедствието в Аспарухово?”

 1. Петър

  Не забравяйте и Общината която от гони не прави нищо за премахва , контролира и наказва !!! правят се само на велики и много работни инспекторите като гонят и глобяват бабите които продават по улиците за изкарат 5 лева към пенсиите си !!! а истинските нарушители …. ето част резилтатите им сега са наяве !!!

 2. Влади

  Пострадалите да се обърнат към компетентните лица – отец Бардохемиос, архимандрит Абгар или католикос Карекин II.

 3. Емилия-Боряна Славкова

  Boriana Georgieva
  2 часа · Редактирано ·
  Всички съвети на световната банка доведоха до съсипване на постиженията и структурите в държавата ни. Иначе казано държавата ни отдавна е в разпад, благодарение на приватизацията:
  Огнян Боюклиев
  „Механизация и борба с ерозията АД“
  Това е Държавното Предприятието, което отговаряше за почистване и корекция на коритата та реките, дерета и водосборите, до 1990 година…..
  След това нямаше пари!
  До 1997 година имаше Държавен Фонд Мелиорации!
  По съвет на Световната Банка, Иван Костов и Венцислав Димитров го закриха през 1998 година!
  Огнян Боюклиев Между впрочем „Механизация и борба с ерозията АД“ беше изваждано на няколко пъти от списъка за приватизация, по изричното настояване на Народния Представител, професор Христо Стоянов!
  Но гадовете от БСП пак го включваха!
  Тепърва ни чакат бедствия заради бандитите от криминалния преход!
  Приватизираха „Механизация и борба с ерозията АД“ при Иван Костов и Венцислав Върбанов!
  Тежката техника беше бракувана и изнесена в Гърция като скраб!
  Още работи, в Гърция!
  Тройната коалиция и тези нещастници, дето ни „управляват“ днес, нищо не направиха за възстановяването на Държавен Фонд Мелиорации и създаването на ново държавно предприятие Механизация и борба с ерозията!
  Пълнят джобовете на фирмите на Пеевски и другите бандити!
  Но гадовете от БСП пак го включваха!
  Тепърва ни чакат бедствия заради бандитите от криминалния преход!
  Тези лица Иван Костов, Венцислав Върбанов, и днешната банда БСП/ДПС и тяхното правителство няма да ги линчуваме, днес?
  Народ ли сме…….?????

 4. Изключително ми е интересно дали сега ще се помогне на циганите. Те секат, хвърлят си боклуците в деретата и сега ще почнат да циврят за помощ като така или иначе постройките на много от тях са незаконни. Който помогне на това племе 1 глас да не види! Стига толерантност. Това няма нищо общо с расизъм. Не може за едните да е така а за другите иначе!

 5. Варна помни 3 пъти по-силни валежи придружени с наводнения. Улиците стават като буйни реки, които отнасят пътната настилка и запушват канализацията. На 20 август 1951 г. над Варна се излива незапомнен дъжд в продължение на 9 часа. Вали и на 22 август, като за тези два дни в метеорологичната станция във Варна е измерено количество 292 l/m2. По същото време в курорта „Св. Константин и Елена“ падналият дъжд е в рекордното количество – 389 l/m2. по време на тази стихия на земята се изливат около 150 милиона куб. метра вода! За разлика от днес обаче през 1951 г. не е имало свлачища. Защото дърветата не са били изсичани безконтролно.

 6. http://ivanportnih.eu/main/read/72 – открих тази статия в личния блог на кмета на Варан и след като я прочетох се питам – колко е кратък пътя от безводно Аспарухово през 2013 до наводнено Аспарухово през 2014 и чие е безхаберието??? Много ги е разбирал нещата г-н Иван Портних преди да стане кмет и е напълно неадекватен днес, след като почти година кметува…

 7. Не е само сечищата проблема,а на планетарно ниво-откакто САЩ пускат експерименталната програма ХААРП уж за борба с вредните емисии и глобалното затопляне,точно това климатично оръжие ще предизвика световния Апокалипсис от наводнения,земетресения и пожари.Докато света се управлява от световните терористични.американски щати ние сме обречени-трябва да се борим за спирането на това геотектонично оръжие!

 8. няма значение

  Безконтролното незаконно строителство, безконтролното изсичане на горите и циганизацията в голямата си част са виновни за трагедията днес. Трагедията от турцизацията ще разберем след време – тя ще бъде в пъти по-страшна от днешната трагедия…

 9. Сгефан

  Затворниците участвали първи в „Аспарухово“ да бъдат амнистирани и на тяхно място да в лезате всички „изпортени“ от община Варна!

 10. „гората над Аспарухово се сече бясно и незаконно от години. Склонът се обезлеси и водата, която преди попиваше там, вече се стича безпрепятствено надолу.“
  Несериозно е това изказване и всеки с капка мозък в главата си го знае! Не защитавам циганите, нека да е ясно, мразя ги до дъното на душата си! Това че водата не е попила в склона не се дължи на масовата циганска сеч, а на това, че 4-5 дни всеки ден валя и склонът е попил достатъчно вече.

 11. Ванка, земята обхваната от корените на дървета и храсти се държи по напълно различен начин при силен валеж от ерозиралата земя. С капката мозък в главата си трябва да мислиш и да наблюдаваш.

 12. Най-големият парадокс е, че циганите се редят на опашки за помощи, които се отпускат за пострадалите сгради, а огромен процент( може и над 90% да е) от техните къщи са незаконни. Е, кажете тогава как да имаме вяра в държавата за каквото и да е?!

 13. Атлантис

  А ТИ, г-н общинар, КАКВО направи срещу незаконните постройки? Колко незаконни къщи узакони в Аспарухово? Има къщи строени върху пясък! Да ти припомня, че незаконна сеч в Джанавара НЯМА и е сечено по план – според официалното мнение на ОБЩИНАТА. Какво направи за канализацията в квартала? Колко по-малко си виновен от циганите?

  1. Костадин

   Атлантис, пуснал съм 7 сигнала срещу незаконното строителство от 2011 г. насам. И РДНСК, и район Аспарухово и голямата община не направиха нищо. Давах пресконференции, предупреждавах – никой не ме послуша. За незаконната сеч писах до Държавното горско стопанство и до Министерството на земеделието и горите. И там нищо не последва. Може би, Атлантис, трябваше сам да съборя къщите? Или да стрелям по дървосекачите? И не лъжи – законна сеч има на „Черноморец“. На Джанавара секат само циганите – незаконно.

 14. Али Хасан Мюмюн-Чапраз

  po-malko ot 10% sa nezakonnite kashti v Asparuhovskata mahala.
  No znaeteli che v taka narechenoto dere ili patiana vodata jiveiat i etnicheski balgati dori ima obshtinska kashta 4 bloka, i otdolu patia kam moreto po plan e triabvalo da ima kanal no tam se razreshava da se stroiat kashti i te sa predimno ot etnicheki balgari .Vapros zashto ciganskite da sa po-nezakonni ot gore posochenite blokove i kashti?

  1. Костадин

   В дерето има 367 къщи. От тях само за 55 има издадени разрешения за строеж или са узаконени по-късно. Това са официални данни на район Аспарухово. Кого мислите че лъжете, Мюмюн? Човек, роден на съседната улица и понастоящем общински съветник? Лъжите могат да минават другаде, не и тук, не и пред мен.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *