Който контролира миналото, контролира бъдещето

През 2005 г. една книга беше издадена за първи път на български език – „Исторически атлас на света“. Издание на „The Times“, шесто поред от 1978 г. досега, под редакцията на проф. Ричард Оувъри, то обхваща над 600 исторически карти и повече от 400 страници текст. С близо 2 млн тираж и преведен на 20 езика този атлас безспорно е класика в своя жанр.

От тази книга можем да научим доста неща. Можем обаче и още повече да не научим. Примерно за България няма да научим почти нищо – тя се появява като отделна държава чак през 1878 г. До тогава е или византийска провинция, или турски вилает. За нея е известно, че се е покръстила ок. 870 г., като това събитие остава в сянката на основаването на руската църква през 988 г. България всъщност се покръства през 864 г., докато през 870 г. се основава шестата християнска автокефална архиепископия (само след 43 г. вече и патриаршия) – българската; през 988 г. се основава една подвластна на Вселенската патриаршия митрополия в Киев, което означава, че за очевидно незапознатите с църковната йерархия автори на атласа митрополията е по-важна от патриаршията. Като цяло третата империя в европейската история след римската (византийската) и франкската – българската, изцяло липсва от историята на Европа. Впрочем навсякъде в атласа под Европа се разбира Западна Европа.

Може би поради това не е пожалена дори и Византия – за нея има отделени цифром и словом три карти, толкова, колкото имат викингите. За сметка на това има подробни карти на владенията на Лорда на островите в Шотландия през XII в., както и детайлни карти на англосаксонските  кралства в Англия. Но не само викингите и англо-саксите са по-важни от Източната римска империя за историята на континента. Според авторите на атласа истинския наследник на гръко-римската цивилизация не е Византия, а исляма. Същият този ислям се разпространявал само по мирен път, носейки прогрес и разцвет. Благодарение на него започва Ренесанса в Европа, и поради това най-лошото нещо в историята на Испания е Реконкистата.

Конкретно за исляма – според авторите той не насърчава, а още по-малко изисква приемане на вярата. Навсякъде мюсюлманите живеят мирно и тихо с християните, и макар приемането на исляма в големи мащаби да става обичайно явление, то се случва само по мирен път и доброволно. Ако случайно някой търси нещо за джихад, няма да го намери в този атлас. Най-цивилизованите държави в историята са ислямските, като на първо място стои Османската империя. За нея пише, че макар и в упадък след 1699 г., все пак остава първостепенна военна сила, а в областта на културата започва огромен разцвет. Отново ако някой търси нещо за „болния човек на Европа“ няма да го намери. Нещо повече – на стр. 169 ще прочетем, че „през XVIII в. мнозина посочват като най-добри примери за цивилизован живот Турция и Китай“. С други думи – живот са си живеели нашите предци по време на турското робство. Най-уникалното нещо обаче е началото на раздела, озаглавен „Възходът на Запада 1500 – 1914“. Той е илюстриран с огромна снимка на Тадж Махал в Индия!

Още много интересни факти може да срещнем в тази книга. На картата, показваща европейската икономика през 1500 – 1815 г., на Балканите са отбелязани само планинска пустош, гори и пасища. В планинската пустош са Букурещ, Белград, София, Мизия и Добруджа!!! Единствено в Гърция и по беломорските острови има земеделие – пшеница, захарна тръстика, ориз  и маслини. В част от днешна Македония живеят българи, които по-късно стават македонски славяни и накрая еволюират до македонци. Арменците са малцинство в арменските земи на турската империя. През 1915 г. те вдигат бунтове срещу турците и затова са депортирани. Няма геноцид, има преместване. Най-старото обработено злато в човешката история (от варненския некропол) липсва.

Всички тези фактологически грешки издават или пълно непознаване, или тотално манипулиране на историята. Най-правдоподобният отговор е вторият, защото за да манипулираш историята трябва добре да я познаваш.  Тя, както е известно, се пише от победителите, и те са ни предоставили своята версия – в реномирана, лъскава и авторитетна опаковка. В нея са намерили място и самооценките на надигащия се ислям и неговото европейско острие – Турция. Може би това не би трябвало да ни притеснява, все пак говорим за книга, не за геостратегическа концепция. Затова е редно да си припомним цитат от една друга книга, „1984“ на Джордж Оруел – „Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“. Иначе казано, ако са ни изтрили от миналото и контролират настоящето ни, какво ще бъде нашето бъдеще?

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *