Кой щеше да спре албанските главорези, ако бяха тръгнали към Кюстендил?

kumanovo
Куманово в пламъци.

Когато миналата седмица започнаха протестите в Македония срещу правителството на Никола Груевски, първоначално медиите у нас не им обърнаха внимание. Така де, все пак това не са избори в САЩ или раждане на поредно бебе в кралската фамилия на Великобритания, които са далеч по-важни за нас от ставащото в съседната нам държава, населена с предимно българско население. Един мой приятел обаче, журналистът Диян Божидаров, зададе съвсем невинен въпрос – „Абе там нямаше ли да минава някакъв поток?“. Докато всички се пляскахме по челата и се чудихме как не сме се сетили сами, изведнъж нашите медии започнаха бурно да отразяват случващото се в Скопие. Точно за една нощ правителството на Груевски стана режимът на Груевски, а родната Протестна мрежа сътвори набързо цял подкрепящ клип за протестиращите в Македония.

Като се вземат предвид собствениците на нашите медии и сочната грантаджийска закваска на Пародийна мрежа въобще не е трудно да се досетим кой е поръчител на случващото се в Македония и на подобаващото му отразяване в България. Странно, нали? Че Груевски управлява авторитарно, е добре известно от години, но протестите срещу него започнаха в момента, в който той заяви, че страната му ще участва в проекта „Турски поток“. От друга страна свалянето му с нищо няма да промени вътрешната ситуация в страната, защото вероятно на власт ще дойдат бившите комунисти от Социалдемократическия съюз на Македония, не по-малко доказали се в провеждането на антибългарска политика от сегашното управление на ВМРО-ДПМНЕ.

Груевски разбира се не е вчерашен и в отговор етническата ситуация в страната „внезапно“ се изостри. Близо 70 въоръжени албанци нахлуха в третия по големина македонски град Куманово, укрепиха се в един от  неговите квартали и започнаха сражения с македонската полиция. И тук вече става особено интересно.

Защото, без значение дали зад тази албанска акция стоят американците или Груйо сам си е спретнал провокация за да отклони вниманието от протестите, Куманово е на 50 км от българската граница. Още в момента, когато там започна да се стреля, България трябваше да изрази своята позиция по случващото се. Защото независимо за какви се мислят хората там, за нас те са българи и говорят български език. Докато жителите на Куманово даваха жертви, докато македонските полицаи се биеха с терористите, докато дори Сърбия веднага изпрати тежковъоръжена жандармерия на сръбско-македонската граница и я блокира, какво направиха нашите власти в този момент? Нищо, това е отговорът.

Нещо повече. Когато български журналисти се обръщат към МВнР за да разберат каква е нашата позиция, от там им е съобщено, че в неработен ден няма как да им се каже. Да си призная, силно подозирам, че просто в този момент американската посланичка или е била заета, или е спяла, и не е могла да даде опорните точки на българските си марионетки в министерството.

Какво трябваше да очакваме от нашето правителство? Не да праща трите ни танка в Куманово, разбира се, но да изрази загриженост за случващото се и пълна подкрепа за Македония, да предложи всяческата си помощ и най-важното – подобно на сърбите да изпрати жандармерията на Гюешево. Защото знаете ли кое е най-трагичното? Да си представим, че албанците бяха пробили обкръжението и се бяха измъкнали от Куманово. Техният път на запад към Косово и на север към Сърбия беше преграден, но пътят към България беше свободен. Ако бяха тръгнали насам, кой щеше да ги спре? В цяла Кюстендилска област няма останало и едно военно поделение. Ако бяха тръгнали към Кюстендил, който впрочем е по-малък от Куманово, на кого трябваше да разчитаме? На граничните полицаи с бирените шкембета? На митничарите? На катаджиите по пътя? На ловната дружинка в Гюешево? Кой щеше да спре албанските главорези, а?

Но за какво говорим въобще? Нашите продажни, некадърни и корумпирани марионетки не ги е еня за нас, българите в България, та какво остава за българите в Македония и за самата Македония…

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

13 коментара на “Кой щеше да спре албанските главорези, ако бяха тръгнали към Кюстендил?”

 1. Вие ги нарекохте „албански главорези“, но да не вземат следващия път да наминат верно към Кюстендил, само, че в наша чест няма да има „Же сюи …“

  1. Костадин

   Иваничке, герберските тролове само толкова ли можете? Поне да беше написала още едно изречение, че само за това хонорара ти доста мижав ще да е:)

 2. Петър Бакалов

  Авторът обвинява МВнР, че чака опорни точки от американската посланичка, но съзнателно или не става глашатай на руската опорка – че протестите в Македония и инцидента от уикиенда са свързани с Турски паток.

  Повечето хора, които следят положението в Македония през последните месеци, обаче, вярвам ще се съгласят, че протестите са естествен резултат от натрупаното недоволство спрямо корумпираното правителство на Груевски/ВМРО-ДПМНЕ, което се изостри до крайност след разкритията, които опозицията направи (изтеклите подслушани записи, т.нар. бомби на Заев/СДСМ) и аферата „Пуч“. В този контекст би било глупаво и трудно разбираемо хората да не излязат да протестират. (Все едно след назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС хората в България да не излязат.) А идеята, че масовото подслушване и корупцията в правителството на Груевски, грозните разговори, арогантността, и т.н., са измислени от САЩ, за да спрат турски поток звучи меко казано налудничаво.

  Да не говорим, че ред български медии от месеци отразяват (недостатъчно, но все пак) положението в Македония (примерно „Дневник“, „Клуб Z“, фокус нюз, бтв) – което г-н Костадинов явно не е забелязал.

  Така че може би е добре човек първо да се информира, а после да прави заключения за световни Американски, масонски, соросоиодни, и т.н. конспирации.

  1. Костадин

   Като начало, всеки месец ходя до Македония поне за няколко дни. По работа и за срещи с приятели. На второ място процесите в Македония започнаха именно когато се огласи алтернативата на Южен поток. Така че не лъжете, лесно се вижда. На трето място първите две цитирани от вас медии са рупорите на американската антибългарска пропаганда у нас. Вие ги наричате български? Грешите. Не са. На следващо място – опозицията, която цитирате, е последната нереформирана сомунистическа партия в Европа. Тях ли да гледаме и следваме, г-н Бакалов? Е на финала – хайде ако може да не намесвате Русия тук, става ли? Писнало ми е от тъпи американски опорни точки. Ние българите сме доста по-умни, отколкото смятате, разберете го най-накрая.

   1. Петър Бакалов

    Г-н Костадинов, аз не съм ли от умните българи, м? Или само тези, които мислят като вас сте умните, а другите сме глупави?

    Иначе, язък, че ходите често до Македония, а пак не сте информиран. Но така е, понякога човек гледа, а не вижда. И некои неща с гледане през прозореца на колата не се научават.

    „Пуч“ (обвиненията срещу опозицията, че организира преврат) се случи в края на януари. Това катализира разкритията с подслушваните записи. Последните, най-големи досега протести (от миналата седмица), дойдоха след пускането на записите свързани със смъртта на едно момче, симпатизант на ВМРО умрял при инцидент по време на празненствата след изборната победа на същата партия. От правителството се опитали да покрият истинския виновник. Това изкара хората на улицата. Наред с всичко това от половин година някъде вървят студентски протести срещу една готвена реформа във висшето образование (въвеждане на външно оценяване, с което на практика се накърнява академичната автономия на университетите). А Турски поток беше обявен на 1 декември.

    Относно опозицията, следвайте когото си искате, но по-добре не слагайте думи в устата на събеседниците си. Описах накратко положението и ролята на СДСМ за тези, които не са проследили нещата. С нещо в резюмето ми сте несъгласен ли?

    При положение, че вашия коментар пръв спомена Турски поток и намекна за връзка между него и събитията в Македония, призивът ви да не намесваме Русия ми се струва доста интересен. Факт, идеята, че има връзка между протестите и събитията от уикенда в Куманово и Турски поток излезе няколко часа след началото на престрелките в Куманово в някои руски медии (примерно sputniknews).

    Относно „Дневник“ и „Клуб Z“, смятам, че са сред най-добре списваните вестници/сайтове в България. Вие кои ще ми препоръчате?

    1. Костадин

     Бакалов, за американско мекере сте доста неосведомен. Би трябвало вашите господари от ембасито поне да ви свеждат някакво информация, за да не се излагате. Всички събития в Македония започнаха след обявяването на т. нар. Турски поток. Всички. Дори и вие сте ги посочили, без да се усетите. Но толкова ви е капацитета. Почти толкова, колкото и на цитираните от вас американски медийни таблоиди.

 3. Някоя ловна дружина щеше да ги спре. Ловните дружини са стратегически мобилизационен резерв за България.

 4. Синтия Недялкова

  Абсолютно верен анализ и жалко, но фактите са такива! Време е наистина за възраждане! Напоследък няколко случая в работата ме сблъскват с администрацията в София, което ме отвръщава! Цялата тази сган е прехвърлила задълженията си върху администрацията по места, а за себе си е запазила само „келипира“! Мисля, че възраждането трябва да започне от малките градове и села и да се измете цялата тази софийска административна сган, заедно с началниците им, включая и най-големите! Ама де го този народ в България!

 5. Пламен

  Изключително точен коментар и повдичнати въпроси! За съжаление отговорите не са никак оптимистични (вижте този плужек Иваничка).

 6. Истината е безспорно, че нашите подлоги от години не са държавници и предводители! Но обстановката се нажежава наоколо и вече трябват сопи, а не думички! А янките да си „go“ по майната, както и Путин!

 7. Най-важно е перално-банният батальон да е в готовност да мие посрани задници при нужда и да пере насрани гащи. Теляците трябва да са готови да манипулират при нужда. Този батальон ще е много нужен при евентуално нахлуване на диви арнаути.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *