Краят на демокрацията

Норберт-Хофер-660x330
Норберт Хофер – президентът, избран от австрийския народ, и свален от австрийските пощи.

Преди години американският футуролог Франсис Фукуяма издаде революционна за времето си книга – „Краят на историята“. В нея той разглеждаше краха на комунизма и тържеството на демокрацията като апогей на човешката цивилизация. Само четвърт век по-късно заглавието на книгата звучи меко казано смешно. „Краят на демокрацията“ би бил доста по-подходящ, с оглед на актуалните процеси по света и у нас.

Гледахте ли изборите в Австрия? Разбрахте ли какво се случи? Ако не знаете, да ви кажа – демокрацията приключи. Приключи в смисъл, че вече няма такова нещо като власт на народа, както се превежда буквално от гръцки това понятие. Ако беше живо същество, можехме спокойно да кажем, че е умряла. Получи инфаркт в неделя, а в понеделник тихо и кротко се спомина. Не стига това, ами на всичкото отгоре само три дни по-късно май не липсва на никого, защото и дума не се обелва за това събитие вече.

Но какво точно се случи? В неделя в Австрия имаше президентски избори. На тях се явиха двама кандидати, за които никой не предполагаше, че ще стигнат до балотаж – десният Норберт Хофер и зеленият Александър ван дер Белен. На балотажа Хофер поведе с повече от 3 процента, което правеше победата му сигурна, а бъдещето на Европейския съюз доста несигурно – предвид изявените антибрюкселски (за да не използвам глупавия термин антиевропейски) нагласи на десния кандидат. Само че в Австрия може да се гласува и по пощата – и като се заточиха едни бюлетини по пощата, та цяла нощ и цял ден. Въпреки, че изборният ден свърши в 19 ч. в неделя, резултатите бяха обявени чак в 18 ч. на следващия ден. И се оказа, че „изненадващо“ Хофер, който печелеше с 3% преднина, загуби с 0,3% от опонента си Александър ван дер Белен. Сметката е следната – по пощата пристигат около 700 000 бюлетини. От тях, ако следваме общия резултат, би трябвало малко над половината да са за Хофер. Оказва се обаче, че „пощенските“ бюлетини показват други нагласи – за да се стопи и преодолее разликата между двамата, тук кандидатът на десницата печели едва 39%. Останалите са за „зеления“ му опонент.

Сега, ако някой може да ми обясни как в цялата страна Хофер печели 53%, а от пощите вади едва 39%, ще му бъда много благодарен. Сигурно е демократично, но не ми се вярва. Тъй че демокрацията предаде богу дух оня ден. Впрочем, тя и преди това не беше много добре. Ей на, в Холандия направиха референдум хората и си гласуваха против споразумението на ЕС с Украйна. С цели 61% си го отхвърлиха. И? Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, заяви непосредствено след референдума следното: „Не можем да позволим на народите на Европа да вземат толкова безотговорни решения за нейното  бъдеще“. Разбрахте ли сега? Народите не разбират, те са прости, затова ние ще решаваме вместо тях, като по-умни. Демократично? Не мисля.

Обаче и ний сме дали нещо на света в това отношение. Навремето Огнян Герджиков, когато беше председател на Народното събрание, изрече паметната фраза „Ние няма да свикаме референдум, защото знаем какъв ще е резултата от него.“ Това беше по повод на идеята за допитване до  българския народ относно затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Народът не искаше да ги затварят, ама нали е прост, какво разбира, и управляващите, като по-знаещи, ги затвориха без да им мигне окото. Освен това, що се отнася до изборната технология, ние сме просто със светлинни години по-напред от австрийците. При тях резултатите им ги нагласят по пощите, докато при нас става директно с телефонни обаждания. После с факс от американското посолство се определя и съставът правителството, и готово. Дето се вика, в сферата на изборните машинации ние отдавна сме в дигиталната епоха.

И тъй като демокрацията си отиде, не чакайте от изборите нищо ново. Те, както се казва в онази стара приказка, нищо не променят, и ако от тях зависеше нещо, щяха да ги забранят. Не че не сме го знаели винаги, но щом и в Австрия вече я подкараха през просото, значи хептен зле е работата. Единствената надежда е, че в моменти като този, когато народите усетят, че вече нямат власт, а са я имали преди, обикновено настават революции. Че у нас такава няма да има, защото народът ни е мъртъв, е ясно, но дали нещо няма да избухне в Европа, тепърва предстои да видим. Особено ако фалшифицират президентските избори във Франция, където харизматичната Марин льо Пен води в проучванията на социолозите. Води така, и плаши еврократите така, както и Норберт Хофер в Австрия…

Сподели поста:

Свързани статии

20 коментара на “Краят на демокрацията”

 1. Алекс

  Да, а пък в Русия има над 100% избирателна активност. В Америка пък, помним какво стана във Флорида на по-предишните президентски избори.

  1. Да бе. Направо са си 200процента. Все пак това е Русия. Да ви …у нещастните малки мозъченца.

 2. watchtowerman

  Да припомня, че марксистко-маоистко-комунистическата шайка, наречена Правителство на Европа, която шайка НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ИЗБИРАЛ, а са се САМОНАЗНАЧИЛИ по пътя на конспирацията, ОТКАЗА да приеме вота на австрийския народ през 1999 относно избирането на „десния“ националист Йорг Хайдер, поради което последният подаде оставка и впоследствие бе катастрофиран…Сега конспираторите задействаха друг подход, който не може да бъде наблюдаван от обществото – избори по пощата…

 3. някой няма време и бърза за някъде. това е очевидно и по увеличаването на броя на американонатовски военни на наша територия.
  но щом и Австрия сдаде багажа..някой е наистина ама наистина много нагъл…
  стана ми интересно за австрийските пощи та реших да разровя малко и се оказа че шефа на австрийските пощи започва в съмнителната консултантска компания McKinsey…после и в Deutsche Telekom…..а пък шефката на холдинга който държи най-много акции в Австрийски пощи е завършила в Университета в Торонто и след това в Станфорд и Лозана, Швейцария….

  та като цяло има кой да подхвърли бабанова кора на Хофер в последния момент….

 4. Олег Бойчинов

  Сега с въвеждането на електронното гласуване, „демократизирането“ ще стане хем по-бързо, хем по-лесно, хем без пари! Няма да е необходимо да се печатат стотици хиляди бюлетини, че може пак да ги хванат! Не че това тогава промени нещо!

 5. Явно в Австрия е приложен законът на Джугашвили за изборите – „Не е важно кой гласува и за какво гласува, а кой брои гласовете“. Електронното гласуване и това по пощата облекчават правилното прилагане на този закон.

 6. Аз живея в Австрия и мога да кажа, че НЕ е настъпил краят на демокрацията. Почти всичките ми приятели и познати гласуваха за зеления Ван дер Белен, а не за крайния националист Хофър. И изобщо, ама изобщо не е странно, че бюлетините по пощата обърнаха резултата. Така беше и на първия тур. Просто младите, образованите, интелигентните гласуват за Ван дер Белен. И именно такива са гласуванията, получени по пощата. Така че, обяснението, за което питате, г-н Костадинов, е много просто. И затова, поне в Австрия, демокрацията, слава Богу, е жива. Друг въпрос е, че в страната има огромно разделение между градове и провинция: градовете гласуваха за зеления Ван дер Белен, а провинцията – за крайния националист Хофър. Безспорен факт е, че той спечели почти толкова много гласове, колкото Ван дер Белен – но все пак, слава Богу, малко по-малко.

  1. натъртването на думите „крайния националист Хофър“ нещо ми намирисва на тенденциозност. ако Хофър е краен националист тогава „зеления“ е краен либерал, което със сигурност не е по-добре когато става въпрос за пускане на милиони бежанци през територита на тази красива и все още стабилна държава.

  2. Тези „младите, образованите, интелигентните “ в кой век живеят, че гласуват по пощата? Да не би избирателната секция да е по-далече от пощенския клон?

   Истина е че повечето от младите хора са псевдообразовани, с промити мозъци и без никаква представа за реалностите на живота и гнусотиите на световната политика. Затова са поддават на плитките лозунги на евро-бюрократите, като гласуват за собственото си поробване. Те съвременните университети с това се занимават – да произвеждат интелектуални инвалиди и идеологически роби. Резултата е на лице – “ младите, образованите, интелигентните “ ходят да посрещат със хляб и сол фанатизираните ислямски „бежанци“, а на следващия ден даже им благодарят, че ги изнасилват и ограбват, защото били страдащи и преследвани, значи е ОК да безчинстват.

   Що се отнася до „демокрацията“ – това е нещо за което се носят слухове и легенди като за снежния човек Йети. Всички говорят за него, но няма никой който да го е видял. Току някой да го е снимал, ама снимките все размазани. Разбира се “ младите, образованите, интелигентните “ са достатъчно наивни и вярват в политически митове и легенди понеже са толкова интелигентни в своите очи, че дори не знаят какво въобще означава думата „интелект“ и как се практикува реалността, която стои зад нея. Това не им пречи да гласуват за следващия Йети или дядо Коледа, който идва с торбата със светло бъдеще, европейски ценности и трансатлантически споразумения.

 7. Демокрация никога не е имало нито в Русия ,нито в България, за да обявява Костадинчо нейния край! Пълен смешник е този Костадин, политически неграмотен стар военен съветски комунист! 😉 Дора Апостолова

 8. Демокрация никога не е имало нито в Русия ,нито в България за да гледа Костадинчо ставащото в Европа през очите на България и после да обявява нейния край! Хофнер не бе избран, нито Мари льо Пен ще бъде избрана и това е най-важното. То точно израз на развитата демокрация и съзнание, каквото политически неграмотни стари военни съветски комунисти като Костадинчо все още го нямат, но имах хъза да коментират другата Европа през очите на несъществуващата демокрация на България! 😉 Д.А.

  1. Демокрация не е имало никъде, защото такова нещо не съществува, точно както не съществуваше светлото бъдеще на социализъма. Демокрацията е параван измислен от западноевропейските монарси за да се скрият от народния гняв чрез привидно сдаване на властта на парламент и правителство „избирани“ от народа.

   Да и онази демокрация на древните гърци, тя няма нищо общо с това, което днес хората си представят като демокрация, защото там право на гласуване не са имали всички, а само определен кръг от привилегировани граждани.

   А вие госпожо е най-добре да спрете да коментирате неща от позиция на тотално невежество, защото комунизма не е съветски или руски по произход. Неговата люлка е именно бленувания от вас Запад и е спонсориран от западните банкери. Русия е била инфектирана с този смъртоносен вирус произведен на Запад с цел да бъде унищожена, но тя оцеля, а кръвожадния колониален Запад – загива.

 9. Костадин

  Бре, все бях чувал за себе си, ама че съм стар съветски комунист не бях чувал:) Другарко Апостолова, моля ви, пийте си редовно лекарствата преди да пишете тук! Като почнете да ги пропускате веднага ви проличава:) О и да не забравя – не е Хофнер, а Хофер, и не е Мари, а Марин. Дано да правите разликата между различните имена:)

 10. дорчето апостолова я знаем…..някаква идея за България имала тя… и ето какво четем на сайта им…
  Стратегия – финансиране ДРД“Идея за България“ е носител на железните правила на правовата европейска държаав, построена върху принципите на реалната демокЛация.

  това е първото изречение и няма смисъл да четем надолу…

  а излиза че доста от интеЛЕКЕнтните млади станаха „зелени“… и наистина са доста зелени да проумеят как си играят с техните мозъци… а те са зиинали срещу комунизма все едно живеят преди 50 години…чакайте бе хора – в момента властва дивия капитализъм…. какво толкова зеете срещу отживелица а не виждате какво се случва в момента…толкова е очевадно как им някой им диктува и те в интерконтинентален хор плачат ЗА клети бежанци, ЗА либерални пазари, ЗА транс-хомо-би-сексуалност, ЗА педо-зоо-некро-филия… и ПРОТИВ всички които имат различно мнение….О неразумни нископлатени уроди!

 11. Аз самата никак не съм във възторг от тълпите бежанци-мюсюлмани, залели Европа, но за тях са виновни такива като Ангела Меркел, а не Ван дер Белен. И само ако знаехте колко много плюят против България и другите източноеевропейски страни Хофър и шефът на партията му Х.К. Щрахе, нямаше да ги защитавате. Когато стана кошмарният инцидент в Грац, при който загинаха пет души, сред които едно детенце на 5 годинки с майка австрийка и баща българин, Щрахе заяви, че станалото не е чак толкова ужасно, защото загиналите са с миграционен произход. Такъв човек не може да бъде подкрепян.

  1. Тук въобще не става въпрос дали някой подкрепя Хофер или не. Ако неговия народ го подкрепя това си е негова работа, защото народа е суверен. Тук се говори за подмяна чрез явна измама на волята на народа.

   Ако австрийския народ пожелае да изгони всички имигранти, това си е негово право и негова работа. Това, което привлича имигрантите да ходят в Австрия го е съградил австрийския народ и той има право да каже дали иска или не иска да го споделя с имигранти и хора от други народи. Свободата на народа е ценност по-голяма от демокрацията и други измислени политически системи.

 12. Изключително глупав и тенеденциозен коментар. Съвсем разбираемо е, че либералният кандидат печели много повече галсове от гласуването по пощите, доколкото това е кандидатът на образованите мобилни хора -а не фашистоида Хофер. Този феномен на изборите между впрочем съвсем не е нов, а е добре познат от много години в Австрия, както и в Германия. И няма такова нещо като единна „воля на на народа“. „Народът“ се състои от индивиди и групи с различни и често противоположни интереси и ценности.

  1. Krassimir, изказвания от рода „фашистоид “ не говори добре за нетенденциозността на твоето изказване.

 13. Хора, коментирайте темата, а не се заяждайте лично. Този Костадин не го зная. Това е първият материал,който чета и аз му БЛАГОДАРЯ затова,че е положил труд и честно заявява мнението и виждането си по темата.
  Костади я всен. Не ми е ясен коментара на Дора Апостолова. ГОСПОДИ какви думи : “ Пълен цмешник е този Костадин,политически неграмотен, стар, военен, съветски комунист,“ ( запетайките са от мен). Какъв речник и от от „ДАМА“.
  Гледам на снимката млад човек. Костади е толкова млад,че вероятно да е роден след падането на комунизма. ПОВЕЧЕ ОТ ЯВНО Е ,ЧЕ НЕ БИ МОГЪЛ ДА Е СТАР, ВОЕНЕН СЪВЕТСКИ КОМУНИСТ.
  Дали е „полически грамотен’ немога да определя, но той има смелостта и доблестта да заяви какво мисли и честно да застане зад него.
  Ако Дамата ( Дора Апостолова) е политически грамотна бих я помолил да не пише непристойни неща, А КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ГРАМОТНА ДА НАПИШЕ СВОЯТА ТЕЗА КАТО ОПРОЕРЖЕНИЯ НА КОСТАДИН. Хората ще я прочетат, ще преценят и ще изберат този,който е“‘ПО-ПРАВ“. Това е цивилизованата дискусия, а не с обиди и клевети.
  Бъдете здрави И ПО-ТОЛЕРАНТНИ ЕДИН КЪМ ДРУГ. Нали така е по“демократиному“, Др., Г-жо Апостолова и с&е.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *