Земя за продан.

За 10 години земеделските стопанства в страната са се стопили с близо две трети, сочат актуалните данни на земеделското министерство. От 665 000 стопанства през 2003 г. миналата година те са наброявали едва 252 900. В периода 2010 – 2013 г. малките стопанства с до 100 дка са се свили с 34%, като използваната от тях земеделска площ от своя страна е намаляла със 17%. В същото време има 3-процентово увеличение на стопанствата с размер на използваната земеделска площ над 100 дка. Според данните на статистиката през миналата година тези стопанства са включвали 34 531 500 дка.

Доскоро само едно нещо спираше процеса на продължаващо окрупняване на земеделските стопанства у нас. И то беше забраната за закупуване на земя от чужденци. След като забраната, поне за гражданите на Европейския съюз падна, делът на едрите стопанства у нас започна отново да нараства. Агресивното навлизане на нови играчи на нашия пазар принуди и българските земеделски предприемачи да се включат в наддаването, което буквално притисна в ъгъла дребните собственици. Почти всички арендуват чужда земя, а цената на арендата плавно върви нагоре, като същевременно се изкупуват и земите на отдавна скъсалите връзка с родните места на своите бащи и дядовци българи. Така бавно, но сигурно, дребните земеделци биват принудени или да си продадат бизнеса, или да фалират.

Не е трудно да се предвиди как ще приключи всичко. Огромно окрупняване на земеделските стопанства, ликвидиране на дребната земеделска собственост и съсредоточаване на земята в ръцете на около 1000 фирми и свързани лица. Те и към момента са горе-долу толкова, но все още не са собственици, а арендатори на земята.

Оказва се, че паралелно на циганизацията, обезбългаряването и обезлюдяването на България, върви и друг страшен процес. Латифундизация. По модела на южноамериканските плантаторски стопанства, концентрирали над 90% от земята в ръцете на 1% от населението и превърнали 90% от гражданите в безправни роби в собствената си държава. Но докато за другите вече се говори открито, за този не се споменава никъде. Засега.

Сподели поста:

Свързани статии

1 коментар на “Латифундизация”

  1. КОНСТАНТИНОВ

    ГОСПОДИН КОСТАДИНОВ,ВИЕ СТЕ ЕДИН ОТ МАЛКОТО ДОСТОИНИ БЪЛГАРИ,КАКВИТО ЛИПСВАТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25Г.УПРАВЛЯВАНИ СМЕ ОТ БАНДА ПРЕСТЪПНИЦИ,НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ТУРСКИ МЕКЕРЕТА.ИЗХОДЪТ Е ГРАЖДАНСКА ВОИНА И ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТАЯ ПАСМИНА!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *