Между страха и позора, Портних избра страха, но получи и позора.

varna-e-naij-dobriqt-grad-za-protesti-v-bylgariq-133694Вчера в ефира на БТВ се състояха първите дебати между кандидатите за кмет на Варна. Разговорът се очакваше с голям интерес, защото той беше не само първи за Варна, но и първи за страната изобщо. В него обаче, изненадващо, не участва досегашният кмет на града Иван Портних. След „дълъг размисъл“ той решил да не участва.

Абстрахирам се от това, дали решението е негово, или други са го взели вместо него. Съдейки по цялата му двегодишна практика като управленец на Варна, друг го е решил, както винаги досега. Изборът на щаба на Портних обаче издава друго. Издава страх. Страх от провал, нещо повече – страх от пълно излагане, и то пред цяла България.

Понеже страхливото покриване на кметът-беглец накара цяла Варна да му се подиграва, на следващият ден последва обяснение. Разбира се, в традиционното за тази цел място – фейсбук-профилът на кмета. С назидателен тон и патрициански стил Портних (или който му пише статусите) обяснява, как след като гледал запис на дебатите видял „ниво, което отговаря на отбори от В група – щампи, напудрени фрази, вероятно тренирани пред огледалото, общи приказки и ретро брътвеж.“ У него останало „впечатление, че хора, които не обичат града си, искат да го управляват.“ Портних не чул нищо конкретно, не видял визия управление на Варна и т. н., и т. н. На всичкото отгоре, докато бил толкова аристократично разочарован, бившият кмет обикалял булевардите на Варна, за да видел как вървели ремонтите. Да си призная, като варненец се чувствам трогнат. Един софиянец, който още се губи по крайните ни квартали, защото не ги познава, който не знае маршрутите на градските автобуси, защото никога не е пътувал с тях, който живее в нашия град по-малко от времето, в което аз съм ходил на училище тук, ни обяснява как обича Варна повече от нас. Наистина, трогнат съм!

Какво ли не прави предизборната кампания. Един кмет, който трудно може да бъде намерен в общината в работно време, изведнъж решава, и то в събота сутрин, да инспектира работни обекти. Впрочем, същият този човек по това време е в отпуск, а отделно е и в предизборна кампания, така че, пита се в задачата – като какъв инспектира ремонтите? На мен и друго ми е чудно – живея в Кайсиева градина и три месеца всеки ден гледах как булевард „3 март“ стоеше затворен за ремонт, без да се ремонтира. Сега изведнъж бурен строителен ентусиазъм обхвана строителните фирми, и те се разработиха точно в почивните дни. И то рано сутрин:)

От друга страна обаче пиарите на кмета са взели правилно решение. Ако взема на заем футболната терминология, използвана от тях, те можеха да избират между служебна загуба с 3:0 и реална с 10:0. Решението им да не го пуснат в мача в този случай е повече от логично.

Все пак жалко. Кметът изтърва златната възможност за първи път да се покаже на живо, за да могат варненци да го видят и чуят. Сега пак ще трябва да си останат само с изявите му във фейсбук:)

Има и още нещо. Малко преди Втората световна война, когато британският премиер Невил Чембърлейн, заедно с френският си колега Даладие, предават в Мюнхен Чехословакия на Хитлер, лидерът на опозицията в английския парламент Уинстън Чърчил държи унищожителна реч. „Вие, господа, имахте възможността да избирате между войната и позора. Вие избрахте позора, за да получите в крайна сметка и войната.“

Е, между страха и позора, Портних избра страха, но получи и позора.

Сподели поста:

Свързани статии

6 коментара на “Между страха и позора, Портних избра страха, но получи и позора.”

  1. Александър Аргиров

    В крайна сметка изборниата победа зависи от няколкото добри хора, които помогат за пренасянето на чувалите с бюлетините извън изборните секции. Така беше в София през 2011 година. А по всичко личи, че и другият месец ще се намерят добри хора, които да помогнат на всенародната любимка ( с изключение на родният си Самоков ), Йорданка Асенова Попова, по съпруг Фандъкова, да продължи благословения си от Б.Б. мандат.

  2. На мен ми е странно защо се опитвате да си правите кампанията на гърба на друг кандидат. Говорете за своите качества, а не да се плюнчите по адрес на трети лица. Никак не е достойно, още по-малко пък ще ви донесе симпатизанти.

  3. полирна шайба

    Защото ако не инспектира настоящия кмет ремонтите, няма кой друг, дори и да е в отпуск, дори и да е в предизборна кампания. Костадинов, като станеш кмет, тогава да те видим как ще процедираш в една такава ситуация.

  4. Костадин

    Време беше да се активизират и троловете:) На първия трол ще отговоря, че ако вашият работодател Портних беше дошъл да разговаряме, тази статия нямаше да я има. Нали? На втория трол ще кажа, че по време на предизборната кампания има и. д. кмет. По закон той и само той може да инспектира каквото и да е вършено от общината. В случая вашият работодател нарушава закона. Да обобщя и за двата трола – вашият работодател е страхливец и закононарушител. Разбрахте ли ме сега, или да ви го нарисувам?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *