Министерството на образованието обучава учителите как да фалшифицират българската история

Не се чудете защо на входа на уж българското Министерство на образованието пише на чужд език, което не е регламентирано от никакъв закон. В колониите е така – наред с местния аборигенски език се използва и езика на метрополията.

На 6 и 7 април 2019 г. в София се провежда поредният кръг от обучения на учителите по история, организирани от Министерството на образованието. МОН не за първи път провежда такива семинари за българските учители, но за първи път от почти десетилетие насам държавата плаща всички разходи на командированите специално за целта преподаватели от цялата страна. Причината е прозаична – от началото на тази година министерството провежда изключително агресивна кампания за тотална подмяна на методиката, по която се преподава българската история, като основната цел е да се накарат българските учители да внушават на българските деца, че основният враг на България е Русия, че най-близък и приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът между 1944 г. и 1989 г. С мен се свързаха няколко учители, които независимо един от друг ми разказаха напълно подробно какво се е случвало на този семинар. Помолих последният от тях да ми прати и писмо, в което да опише какво се е случило и как са се отнасяли с тях техните „обучители“.

Ето го и самото писмо:

„Здравейте!

Помолихте ме да напиша това, което знам за обучението на учителите по История, организирано от МОН.

Такива обучения се провеждат от началото на годината, всяка седмица. Има задължителна квота и от всяка област се изпращат по 3 учители, или експерти от РУО. Досега са обучени 10 групи, по 75 човека всяка. Тъй като капацитетът на всяка зала е ограничен, всяка група е разделена на още 3 такива, на които преподават различни преподаватели от Софийския университет, Югозападния университет, Българската академия на науките, Нов български университет, Шуменския университет. Част от преподавателите са доц. Антоний Гълъбов и проф. Евелина Келбечева, сигурен съм, че знаете доста неща за тях.

Наименованието на обучението е просто „Обучение на учители по История и цивилизации относно новите учебни програми в десети клас“. Обучението трае 5 дни и е изцяло финансирано от МОН.

От споделения опит с колеги, включени в първите групи, знаехме, че една от „новостите“, които трябва да научим е „че турско робство не е имало“ и това е повтаряно и потретяно. На една от последните групи проф. Рая Заимова каза, че „Християнските семейства са давали по едно момче, а те са имало по много, за да има мир и любов и да живеят по-добре“ (за кръвния данък); „Девширмето е път към просперитет“; „далеч от центровете на официалната религия българският селянин няма усещане за фатален избор“ (за ислямизацията) и че „голяма част от българските светци са наказани със смърт, защото първо са приели исляма, а после са отказали от него“. Във всички групи преподавателите са твърдели, че ислямизацията е била епизодична, не чак толкова агресивна и в голяма степен – доброволна.

Друго, което ме впечатли: за всичките ни нещастия е виновна Русия, като се започне още от походите на княз Светослав през 10 век. Но, ние, българите, цели 7 пъти сме успели да ѝ извием ръцете, включително като сме я принудили да води Освободителната война, която тя въобще не е искала да води. Но сме ѝ извили ръцете! И днес ние трябва да се освободим от тази робска емоционалност, която ни свързва с нея и да спрем да говорим за любов и привързаност към освободителката, което била пълна глупост.
На децата вече не трябва да преподаваме факти, години, събития и личности! Трябва да им обясняваме идеологии! Това било истински важното, за да станат мислещи хора с европейски ценности (доц. Лъчезар Стоянов). Нямало такова нещо като положителни постижения в периода 9 септември 1944 – 10 ноември 1989. Това е най-мракобесният период от българската история! Нищо хубаво не се е случило тогава! И понеже в залата настъпи вълнение, преподавателят повиши тон и рече, това е държавна директива и ние сме ДЛЪЖНИ да преподаваме по този начин, иначе подлежим на съд. Зададе ни въпроса „Вие искате ли да практикувате тази професия, или не искате?“ При което настъпи мълчание, което се запази до края на лекцията… Финалът беше „Вие трябва да знаете, че министерството плаща много пари да сте тук и да правите каквото ви се казва…“ (това за парите няколко пъти ни беше натяквано).

Аз знам, че не искам да се преподава по този начин на дъщеря ми! Искам да я науча и да ѝ внуша други ценности. Затова Ви писах, въпреки, признавам си, че ми е притеснено. Но и знам, че ще продължа да си върша работата така, както си знам и както са ме учили далеч по-стойностни хора от тези, с които се сблъсках миналата седмица. Същото споделиха с мен и други колеги, по време на почивките. За жалост, има и такива, които много старателно си водеха записки, убедени, че това е истинската История на България.

Не знам дали и колко от колегите ми биха се осмелили да потвърдят това. Знаете какъв страх цари в нашата система… Това е.

Успех Ви желая!“

Сами виждате как и по какъв начин колониалния режим у нас се опитва буквално да пренапише българската история и окончателно да превърне нашите деца в аморфна маса без национално самосъзнание. За това, че в момента Министерството на образованието се контролира от хора, наричащи себе си патриоти, пък въобще няма смисъл да се говори. Съществуването в държавното управление на партии, наричащи себе си патриотични, но прокарващи най-антибългарска политика, е безспорно най-подходящия срамен епитаф, който заслужава това нещо, известно в момента като Република България. Ние българите нямаме друг избор – или унищожаваме този колониален тумор, който убива нашият народ и е превърнал уж „българската“ държава в най-големият ни национален враг, или туморът ще ни довърши. Като преди това, за да е пълна деградацията ни, ще превърне от нашите деца еничари, верни на чужди държави, каузи и култури.

От повече приказки смисъл няма – инструментът за оцеляването на Отечеството се нарича Възраждане. На 26 май българският народ ще има възможност да вземе този инструмент в ръцете и да започне разправата с враговете си. Защото успехът ни в борбата може да е само общ!

Възраждане – само ние можем!

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

16 коментара на “Министерството на образованието обучава учителите как да фалшифицират българската история”

  1. Костадин

   Напротив, задължителен е. Вие, след като работите в системата, много добре знаете, че там няма такова нещо като пожелателни семинари – всички се провеждат по инструктаж на директорите над учителите.

 1. Ружица Филчева

  Аз се учудвам на определението „пожелателен“, което напоследък срещам все по-често, и то в публикации за образованието. „Пожелателни“ били новите електронни книжки на издателство „Просвета“, „пожелателни“ били и тези семинари… Като се позамисля малко, стигам до извода, че използващите тази формулировка имат предвид „алтернативен“ или „факултативен“ или „препоръчителен“. Защото „пожелателен“ е прилагателно със съвсем друго значение. Пожелателен е тонът например в изречение от рода на „Ха дано България се оправи в скоро време!“. Когато видя как посред зима съпругът ми се опитва да оправи запушената канализация в къщата на свекър ми, вместо да запретне ръкави и да вземе и той една лопата и да започне да копае, девер ми си тръгна с думите: „Хайде, успех!“ (пожелателно тоест).
  Та, уважаеми учители и будители, препоръчително е да опазвате българския ни език от неграмотни формулировки и е желателно да не копирате сляпо неграмотните формулировки на околните.

 2. Raichin Rachev

  Предлагам първо да отправим букет от взаимно допълващи се Заявления по Закона за достъп до обществена информация. После според отговорите да атакуваме вкл и с Национална гражданска инициатива гаврата с учителите , децата и историята ни .

  ето моето заявление ДО министъра на МОН

  З А Я В Л Е Н И Е

  ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

  От Райчин Рачев,
  с адрес за кореспонденция: Пловдив …
  телефон за връзка: …,
  ел. поща: raichin…

  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

  На основание Закона за достъп до обществена информация, моля да ми бъде предоставена следната информация:

  1. Коя е структурата на МОН , конкретните служители и външни експерти отговорни за провеждането на Обучение на учители по История и цивилизации относно новите учебни програми в десети клас“.
  2. Колко учители в колко групи са обучени досега ?
  3. Кой финансира тези обучения и какъв е общия планиран разход ?
  4. Министърът и отговорните длъжностни лица поддържат ли твърдението на проф. Рая Заимова която е заявила на учители, че „Християнските семейства са давали по едно момче, а те са имало по много, за да има мир и любов и да живеят по-добре“ (за кръвния данък)
  5. Министърът и отговорните длъжностни лица поддържат ли твърдението на доц. Лъчезар Стоянов „На децата вече не трябва да преподаваме факти, години, събития и личности! Трябва да им обясняваме идеологии! Това било истински важното, за да станат мислещи хора с европейски ценности „
  6. Има доказателства ,че същият доцент е заявявал следната позиция „Това(периодът 9 септември 1944 – 10 ноември 1989) е най-мракобесният период от българската история! Нищо хубаво не се е случило тогава! . „ И понеже в залата настъпило вълнение, преподавателят повишил тон и отсекъл ,че „, това е държавна директива и ние сме ДЛЪЖНИ да преподаваме по този начин, иначе подлежим на съд.“ Задал и въпрос „Вие искате ли да практикувате тази професия, или не искате?“ Финалът бил „Вие трябва да знаете, че министерството плаща много пари да сте тук и да правите каквото ви се казва…““. Какви мерки ще вземе МОН и лично Министърът за предовратяване на подобно поведение спрямо преподаватели , ученици и историческата истина ?

  Желая да получа исканата информация в следната форма:

  1. Преглед на информацията – оригинал или копие или чрез публичен общодостъпен регистър;
  2. Копия на материален носител на посочения адрес в Заявлението
  3. Копия, предоставени по електронен път, или интернет адрес, където се съхраняват или са публикувани данните
  По Ваш избор

  Дата: 27.04.2019 Подпис……………………………

 3. Българската история помни много ПРЕДАТЕЛСТВА. Имало спрямо герои и велики личност, но спрямо цял народ не. Всичката тази долна сган, просто трябва да бъде изклана, барабар с децата им. Пък нека после мрънкат за изкланият „елит“. Дъщерите им да бъдат награда за палачите!
  Като се сетя сама как населението дори им плаща да бъде потурчвано ми става адски тъпо. Но щом даден народ го ш.и.б.а.т 30 години и не се сеща дори вазелин да си сложи си заслужава съдбата.
  Всеки е много умен и голям войвода пред клавиатурата, но се е оставил да го потурчват, да го пребиват и изнасилват цигани, като дори си плаща за това. НАРОДЕ, никой няма да те оправи докато не се вдигнеш на въстание и избиеш турската паплач ръководеща държавата!

 4. Николай

  ОРУЕЛ, 1984-та

  Променянето на миналото е необходимо по две причини.
  Най-важната е да се гарантира непогрешимостта на партията. Никога не бива да се признава, че учението или политиката са били променян. Да промениш възгледите си е признак на слабост. Ние внушаваме, че истината е само една и винаги е била такава. (…) Ако едната – без значение Евразия или Изтазия са ни врагът в момента, а друга ни е съюзник, то ТЕ ВИНАГИ са ни били Враг и Съюзник. И ако фактите говорят друго – те трябва да бъдат променени! Историята постоянно се пренаписва. Всекидневното фалшифициране на миналото, извършвано от министерството на истината е така необходимо за стабилността на режима, както и следенето и репресиите…
  Спомагателната причина е в лишенията, които постоянно търпи народа. Той трябва да бъде откъснат от миналото си, за да не може да съпостави положението си спрямо това на дедите си и да не знае къде се намира.
  Основно положение е променливостта на миналото. След като партията упражнява пълен контрол върху умовете на своите членове, то миналото е такова, каквото го иска партията. Защото, когато се пресъздава такова, каквото е нужно сега, сама тази нова версия е миналото и никакво друго минало не може да съществува.

 5. виктор

  Престъпници! Подмазват се на папата за бежанците и фалшифицират историята

 6. Ружица Филчева

  Да си призная, недоумявам защо учителката, която е изпратила това писмо, не е проявила смелостта да се възпротиви открито още докато е присъствала на инструктажа. Уплашила се е. Добре е сторила, като Ви е писала, но според мен щеше да бъде малко по-достойно да изкаже мнението си там, на място. Дори да предизвика скандал, какво би загубила? Работата си? Заплатата си? Честта си? Какво? Не се ли гордее достатъчно със знанията си, със занаята си…? И защо Ви пише анонимно, от какво се страхува? Или се срамува от този си страх? Та нали България има нужда от смели личности, не от страхливци?

 7. Учителка

  Потвърждавам написаното, Костадин. На въпросните семинари г-жа Заимова ни каза, че робство е нямало, че насилието е мит…а за Русия непрекъснато с презрение, надменно се говори. Ще каже човек че с турците сме живели добре, а руснаци са ни поробили. И непрекъснато подмята въпросната г-жа Рая Заимова – аз съм учена , а вие сигурно сте русофили? И все за европейски ценности ни говори, а за руснаците сякаш са унтерменши и нечовеци. Казах, че слушам ваши лекции и на г-н Пасков, каза че сте руски фашисти и прочее глупости. Но трябва да седя, защото няма да имам работа. За мен каза , че ако не говоря на учениците истината, каквато я мисли, лошо…такива не ги търпяли. Защо не я извикате да дискутирате, Костадин. Беззащитни сме, мачка ни, вика ни, онези в Министерството и те с нея, плащат и да ни лъже, а ние децата български да лъжем….Моля ви, извикайте я да я оборите поне малко да ми олекне на сърцето. Всеки ден едно и също ни повтаря, руснаците са ви напълнили главите с лъжи, турците и българите добре са живеели, данни за насилия няма…Плаче ми се, но добре и плащат явно, няма да си изпусне паричката, я.

  1. Ружица Филчева

   Срам и позор! Вярвам на всичко това, колкото и абсурдно да звучи. И дано не разсъждавам наивно, но няма ли начин тези и други подобни факти да се изнесат наяве в още по-голяма степен, не само по блоговете и личните страници на хора като Вас? Имам чувството, че огромен брой българи милеят за България, а защо не се обедините? Или може би трябва да кажа „обединим“. То така не става – всеки плюе по другия, а уж защитаваме истината. Спираме се върху детайли, ровичкаме мънички нещица, с които не сме съгласни и по този начин само усилваме различията и им придаваме непреодолими размери. Какъв е смисълът да се хвърля кал по другия, даже и това е да ужасно заслужено! Всички кирливи ризи се изваждат на показ, за да види невежият какви ги вършат управниците. Е, и? Ето, дотам я докарахме с т. нар. свобода на словото. Помня как преди може 20, 25 години двама души (май бяха мъж и жена, не се постарах да им запомня недостойните им имена) бяха публикували „историческо изследване“, според което е нямало никакво Баташко клане. Призля ми, като го прочетох тогава някъде. А ето, че една лъжа, повторена сто пъти, се превръща в истина! Лъжовна истина, разбира се, но успяваща да промие мозъците! И какво става с България? Обръщаме внимание на глупостите! Публикуваме ги, възмущаваме се, но бидейки публикувани, те все пак достигат до непорочните, до децата ни! Оборете тези нелепици, Костадине, и както предлага Вашата почитателка Учителка, поканете въпросните организатори на инструктажа на диспут очи в очи!

 8. Георги

  Костадин, наистина може би не е зле идеята да извикате на диспут въпросната г-жа Заимова. Също да се популяризира нейната дейност. Вярвам, че тя няма да се отметне от становищата си, които са скандални. Да не забравяме че същата госпожа работи и в БАН, там се организират конференции и има проекти за не по-малко смислени теми.

  Цитирайте, какво ви пишат хората за г-жа Заимова във медиите, за отмяната на свидетелствата за турски зверства, че били фалшиви, пропагандни, че били сме си добре с турците. Не знам дали е ясно, че ако е така, българските освободители същност са терористи…най-вероятно платени от Москва. Историята за г-жа Заимова е евроатлантическа ценност…руснаците лоши, значи турците добри, Русия лоша, Западът добър…Русия ни освобождава, значи ни поробва….Турция ни поробва значи ни освобождава…Русия не ни насилва, значи Русия е насилник….Турция коли и беси българи, значи няма данни за насилие…С две думи когато истината не ни устройва, то тя не може да бъде истина….и трябва старателно да бъде изтривана в контекста на геополитическите интереси на някои велики държави.

  1. Ружица Филчева

   Може би искаме прекалено много от Костадин. Подкрепяме го и го поощряваме, но той сам трябва да свърши работата, така ли е? Сигурно има на главата си един милион задачи и приоритети, откъде да започне? Да вземем да му помогнем по някакъв начин, а? Само че как…?

 9. Дечко Гогов

  Не съм прочел всички коментари, но бях изненадан от това, че в поне два от тях писалите ги се обръщат към К. Костадинов с „Костадин“, а не със звателната форма „КостадинЕ“… Защо???

  1. Костадин

   Защото са чуждоплоклонници и си мислят, че тази форма е некултурна. Това мислене се разпространява като зараза през последните години.

 10. Петрана Кирилова

  Потвърждавам казаното. Познавам лично Г-жа Заимова и знам много от нейните тези. Никога не ми е било проблем, че ги има, стига да не индоктринира учителите, респективно всички подрастващи. Напоследък (от има няма два века насам) русофобството стана нещо като мода, а носителите му се чувстват едва ли не носители на нова истина. Колко нова всеки случай не се знае, но по фанатизъм и настървеност, опиянението им е почти религиозно. Зад това се крие разбира се само омраза, комплекси за малоценност и на по-дълбоко ниво деструктивни желания, обърнати навътре, т. е. мазохизъм. Нормалните хора не страдат от подобни чувства, имат добро самочувствие и обичат страната си.

 11. Стоянов

  Не знам дали забелязахте, но не малко хора скочиха да защитават г-жа Заимова. Познавам г-жата за пари е готова на всичко. Колкото до писанията и – ако държавата ни оцелее, най-вероятно ще служат за печката. Ако не оцелее един от приносите на г-жата, ще е че е от многото, които ненавиждат държавата си, и с радост я плюят. Забелязъл съм, че такива хора се чувстват просветени и богоизбрани, докато всъщност в тях има нещо дълбоко сбъркано

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *