Мулти-култи миш-маш

Най-голямата трагедия в нашата история и една от най-големите световни - ослепяването на 14 000 български войници на Самуил от византийския император Василий II - липсва. За падането на България под византийско робство има само едно изречение - "След 1018 г. българи и византийци съжителствали за почти 170 години в една държава с обща вяра и църква". Робство ли казах? Имах предвид съжителство...

Ако се чудите как може да унищожите тихо и кротко един народ, без да вдигате много шум, нямате нужда от специално упътване. Просто трябва да си набавите български учебници по история. Те ще ви покажат как последователно, акуратно и методично можете да заличите хилядолетна история, култура и идентичност, като превърнете носителите на тези ценности в аморфна маса без самосъзнание. С други думи, като заличите и асимилирате българското в българите.

Учебникът по „Човекът и обществото“ (бивше Родинознание) за четвърти клас дава един от многото примери в тази насока. Още в предговора му (стр. 3) се казва, че „Вие – българи, турци, арменци, евреи, роми – сте бъдещите български граждани“. Учебникът още от самото начало вместо да създава усещане за общност, разделя българската нация. Това изречение се повтаря почти из целия учебник – „В Българското царство живеели различни по език и вяра общности. През XIII – XIV в. големите градове имало евреи и арменци… На Балканите имало и общности от роми“ (стр. 39), „Българи, гърци, арменци, евреи живеели в свои квартали около църквите и синагогите. След XV в. забележимо се увеличили евреите и ромите“ (стр. 42), „Ромите (циганите) се появили на Балканите през X в. През XVI в. султанът приел прогонените от Испания роми и евреи. Отличителни черти на ромската общност са волният живот, музикалността, привързаността към рода“ (стр. 43), „В Княжество България българи, турци, арменци, евреи, гърци, роми и други общности били равни пред закона и конституцията и законите“ (стр. 54), „В Княжество България турци, арменци, евреи, гърци имали училища на своите езици… В редица райони на България живеели хиляди турци.“ (стр. 55), „В Източна Румелия живеели българи, турци, гърци, арменци, евреи, роми и др.“ (стр. 56), „В Източна Румелия българският, турският и гръцкият език били поставени наравно. Великите сили искали да създадат образец на държава, в която различни хора да живеят мирно и заедно… В свободна България евреите били сред най-образованите хора“ (стр. 57), „Българи, турци, арменци, роми участват в градежа на съвременна европейска България“ (стр. 66), „Всички етнически общности имат принос в културния живот…“ (стр. 67), а в завършек има цели две страници, посветени само и единствено на „Общностите в Република България днес – турци, арменци, евреи и роми (цигани)“ (стр. 82 – 83). Е? Помните ли още за чия история говорихме в началото? Българската? Турската? Циганската? Ако още помните, продължаваме.

В историята на всеки народ има славни и величави, героични и трагични моменти и хора. В учебника за четвърти клас – не. Всички български военни победи и героични загуби са изтрити от него. „Оцелели“ са само битката при Върбишкия проход през 811 г. и победата на цар Калоян срещу кръстоносците при Одрин през 1205 г. Победата на Аспарух при Онгъла, войните на Симеон Велики, битките на Самуил, Клокотница и т. н. са заличени от историята. Най-голямата трагедия в нашата история и една от най-големите световни – ослепяването на 14 000 български войници на Самуил от византийския император Василий II – липсва. За падането на България под византийско робство има само едно изречение – „След 1018 г. българи и византийци съжителствали за почти 170 години в една държава с обща вяра и църква“. Робство ли казах? Имах предвид съжителство…

Като заговорихме за робство, се сетих за Османската империя. В урока, наречен „Българите в Османската империя“, за българи почти не се говори. От него може да научим, че „Държавата на османците се превърнала в империя. В нея мюсюлмани и немюсюлмани живеели заедно… Ислямът учи, че на този свят всичко зависи от бог Аллах, че човек е длъжен да прави добро, да бъде честен, да прощава, да помага на бедните.“ (стр. 42 – 43). Припомням – това не е пропаганден наръчник по ислямознание. За всеки случай, ако сте забравили. За хайдутите има само две изречения на стр. 44. Явно е пропуск, вероятно при следваща редакция на учебника ще бъдат отстранени и двете. За Васил Левски пише, че „Апостола бил заловен от полицията и осъден на смърт“ (стр. 52). Защо е бил апостол и на какво, не е ясно. Не е ясно и какво престъпление е извършил, та полицията го е гонила, но щом го е заловила и осъдила, престъпник ще да е бил, без съмнение. Поне според учебника…

Помните ли още, че става въпрос за учебника по „Човекът и обществото“ (бивше Родинознание)? Защото продължаваме. България се освободила през 1878 г. От какво се е освободила, не можем да разберем. Кой я е освободил, не знаем. Българският национален идеал – Сантефанска България – е изтрит от историята. Съответно не се споменава и разкъсването на нашата страна, извършено от западните велики сили. С оглед на евроатлантическите ценности не е културно някак си да го споменаваме. А като споменах тези „ценности“, не мога да пропусна да цитирам как са обяснени – „Европейските ценности са човешките права, равнопоставеността на хората, уважението към достойнството на всеки човек, свободата за изява и др.“ (стр. 61). За американските, африканските, азиатските или австралийските ценности не се говори. Те явно са по-различни от европейските. Впрочем в учебника има цели два урока, посветени на Европейския съюз (стр. 64 – 67) – повече, отколкото е отделено на цялата българска история от X до XIV в., и повече от написаното за целия български XX в. В това отношение са надминати дори учебниците на социалистическа България, в които въпреки господстващата комунистическа интернационална идеология уроци за Съветския съюз нямаше. Сегашният либерален режим, управляващ от 1989 г., обаче явно е доста по-агресивен в налагането на своята идеология. Но няма как, все пак не се премахва лесно идентичност, градена повече от 1300 години. Трябва още старание.

В учебника няма да намерите нито ред за Македония и за героичната борба на българите там и в Одринско срещу турското робство след 1878 г. Въобще дори самата дума Македония не се споменава никъде. Илинденското въстание, Балканските войни, борбата за обединение на разпокъсания български народ – всичко това е изтрито и заличено. За сметка на това има цял абзац, посветен на Възродителния процес, по време на който „Режимът на Тодор Живков започва насилствена замяна на мюсюлманските имена с български. Тези престъпни действия злепоставят България пред света“ (стр. 58). На стр. 82 пък пише, че „Насилието над турците и другите мюсюлмани през 1984 г. болезнено засяга тяхното достойнство.“ Така де, смяната на имената, продължила цели 5 години, е къде-къде по-зверско деяние от 5 века варварски геноцид.

Но най-зловещото нещо в учебника е оставено за финал. Последното приложение се нарича „България в миналото, настоящето и бъдещето“ (стр. 81 – 83). Миналото е представено с две глави, посветени на българите през XV – XVII и Възраждането. Настоящето е представено с главата „Българските общности по света днес“ – в нея се говори за българи в САЩ, Австралия, Канада, даже за „хиляди потомци на изселници от България, живеещи в Турция“, но за българи в Македония, Тракия, Северна Добруджа, Поморавието няма и думичка. Споменати са българите в Западните покрайнини, само че Покрайнините са наречени „източна Сърбия“. Финалната глава е наречена „Общностите в Република България днес“. В нея се говори подробно за турци, цигани, арменци, евреи, обяснява се точният им брой, дори нещо повече – уточнява се, че „турците имат важно участие в политическия живот“. Обаче нещо липсва. Познахте ли кое?

Българите… За нас място в бъдещето на многонационалната, мултикултурна и полирелигиозна България не е отредено.

Това е положението, български народе. Обучават децата ни на този антибългарски мулти-култи миш-маш и ги превръщат в затъпяла и деградирала маса без самосъзнание, удобна за асмилация и претопяване и неоказваща съпротива на каквото и да е чуждо влияние. Но те са деца. Не могат да окажат съпротива. Ние обаче, техните родители можем. И сме длъжни. Защото България, това са нашите деца. Изгубим ли ги, губим и нея.

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

27 коментара на “Мулти-култи миш-маш”

 1. FELDMARSCHALL

  Костадине, напиши какво мислиш за изминалите избори – в отделен материал и особено за т.нар. Патриотичен фронт и още по-конкретно за доносника от Шесто управление на ДС – Праси Каракачанов.

 2. Влади

  Учебникът наистина има нужда от сериозна преработка – идеите заложени във великата книга „Краткосмешна история на България“ не са развити пълноценно. Трябва да се изучава как Крум вдигнал акциза на алкохола, как Борис приел християнството за да спи с принцеса Теодора, как Симеон срещнал Кирил по време на обучението си в Магнаурската Школа и изпили хонорара за буквите, за съжителството на българи и турци и социалната справедливост, за бригадирското движение известно като ангария и т.н.

  1. Няма нужда от обработка. Има нужда от връщането на учебниците от нашето детсво. Още я помня госпожата ми по история, която само ме поглеждаше през тежкия си грим и ми викаше „Айде гълъбче, ставай“ и всичко детско в мен умираше от страх и самода объркам една дата ми сваляше автоматично 0.5 от оценката. Това трябва да с направи.

 3. Учебникът няма нужда от никаква преработка. Просто го изхвърлете в боклука. Купете си хубави книги по българска история и ги дайте като прочетни на децата си. И научете децата си да мислят и да отстояват ценностите си. Никога не са прекалено малки, за да правят това.

  1. Костадин

   Не всеки може да направи това, Ради. Аз, вие, нашите приятели, но колко още? Нали затова има учебници – за да не се налага ние родителите да си учим децата сами? Ако е така, защо по дяволите ни е нужно министерство на образованието?

 4. Влади

  Нов учебник базиран на „Краткосмешна история на България“ също е добър вариант вместо преработка на съществуващия, важно е максимално добре да се представят важните факти от книгата.

 5. Възрожденеца

  По повод 1000 годишнината от кончината на великия наш Цар Самуил бих искал да запитам, защо гръцките ни съседина не са ни предоставили тлените останките и плащеницата на великия Цар Самуил за всеобщто преклонение на българскив народ в София???. И второто защо е до кага ще държат в „музейна збирка“ арестувани, тлените останки на един все пак християнски владетел???. В се пак и гърците са Источно Прявославни и как така оскревняват останките на един велик Цар и предводител???. Това според мойте скромни разбирания е чиста гавра и то не по малка от това нечовешко и престъпно ослепяване на неговите храбри войни, от Василий II Българоубиеца. Ако наистина гърците са Источно-Православни христяни би трябвало по нашите Правослани канони, да погребът останките на Цар Самуил обратно на любимия му остров Сф, Ахил в малкото Преспанско езеро, както му е било предсмъртното му желание в любимата му Преспа.

  1. Не, че се заяждам или не съм съгласна с написаното от Вас, но допускате ужасно много елементарни, граматически грешки. Недопустимо е грамотен българин да пише източно със „С“, сбирка със „З“, тленни с едно „Н“ и много, много други.

 6. Веселин

  Докато ДПС съществуват ще е така. Трябва да се премахнат колкото се може по-бързо!

 7. Kato im sedadoha na slugite na DPS postove vv darjavataotkadeto mogat da vliqqt na obrazovanieto na dezata ni 6te se 4etat teziizvrateni i neverni ne6ta vvu4ebnizite po istoriq.Takiva balgaroubiizi na balgar6tinata ne eeimalo i po Tatovo vreme,kogato sam u4ila az.Sega politizite gi eezavladqla maniqta da slu6at Merkel iinqkoi drugi 4ujdi politizi da pravqt region Trakiq,za6toto ne iskat balgarski grajdani vvtehnite strani,a sigurno iiturskite gastarbaiteri.Kakvo li si vikat,6te gi natikame UGBulgariai 6te im dadem malko pomo6ti,pak za drugotoda mu mislqt Bulgaria,Garziq.Trqbva da se obedinim ssgarzite za da popre4im na evropeiskite lideri,da otkasnat teritoriq ot stranata ni.e

 8. задължително

  Костадине, Костадине, миш-машът ти е буламач – ония са ги ослепили византийците, ама ти ‘що со си кьорав – в 21-ви век!?

 9. Мавзолей-костница батак

  в тази връзка:

  П Р О К Л А М А Ц И Я за
  ДЕКАНОНИЗАЦИЯ на баташките светци-въстаници- съзаклятници на Левски и Во­лов-български национални
  герои от Априлското Въстание 1876г.
  ЧЕТЕТЕ ТУК:
  http://buditel1batak.blog.bg/history/2014/06/18/proklamaciia-za-dekanonizaciia-na-batashkite-svetci-vystanic.1274272

 10. Костадин

  Чета предпоследния коментар и си мисля, че вредата от учебниците за някои хора вече е необратима. Просто загубата на национално самосъзнание ги е превърнала в полуидиоти.

 11. Мавзолей-костница батак

  Прав сте Костадин!
  Загубата на национално самосъзнание води до вредни мутации и израждане на нацията – меко казано, мутанти- полуидиоти !

 12. За какво „византийско робство“ може да става дума при положение, че българската и византийската аристокрация са буквално едно семейство. И ако средновековна България не е била мулти-култи миш-маш, защо родословните дървета на българските царе са толкова богати и пъстри? Очевидно със силно византийско и латинско влияние. Да вземем Самуиловия род, Комитопулите, които имат арменски произход. А какво да кажем за Асеневци, които в някои източници се споменават като византийска династия. Ако някой може да намери чист български царски род, бих се зарадвала на откритието, защото ще е изключителна рядкост.

  1. Костадин

   Дааа, 15 000 български войници са ослепени по най-варварски начин, българската нородност е буквално изтребена на юг от Епир и в Трансилвания, свиваме се като културно влияние и ставаме опитно поле за гърцизация, но това не е робство, не, категорично. Това е мирно съвместно съществуване, може би? Защото според мен и всимки останали историци, не само български, това е геноцид и етноцид. Един от най-мащабните извършвани в човешката история.

 13. елена

  Чудно защо имаме Министерство на просветата, което одобрява подобни писания?

  1. Костадин

   Ами именно затова имаме министерство на просветата – за да одобрява и легитимира всички антибългарски писания в нашите учебници.

 14. Българофил

  Напълно съм съгласен с изложеното, но съм БЕЗКРАЙНО РАЗТРЕВОЖЕН от факта, че не е написана и дума срещу фалшификациите досежно фаталната роля нса Руската империя и СССР по отношение на България от времето на княз Светослав до днес!

  1. Костадин

   Българофиле, за твое сведение Русия е напълно изтрита от българските учебници. Дори не се споменава за ролята и за освобождението на България. Та не разбирам безкрайната ти тревога. Не се ли тревожиш безкрайно, че децата ти се обучават като еничари? Или?

 15. Сред бъ;лгарчетата тази асимилация няма да мине, обаче сред циганчетата и турчетата тя е в действие отдавна. Наистина има заличаване на националното самосъзнание там. Когато определена група хора са мнозинство в дадена територия и са без национално самосъзнание, какво би им попречило да си поискат автономия?!Нищо. Това и ще стане много скоро, навързвам го с пророчество на известна българска пророчица. Те си пишат от тяхната гледна точка, за тях те са прави – да Левски за тях е престъпник, но за нас герой. Да, когато са ни завладели те за нас са врагове, но за тях са си завоеватели. По същата логика, когато Симеон е завладявал територии ние сме били завоеватели, а за пленените – врагове. Въпросът е да не се допуска тяхната гледна точка, да се смята за права от нашите малцинства. Пак казвам, сред българчетата дори да има някакъв вид заличаване на нац. самосъзнание, то е на много ниско ниво, докато при малки етнически общности е вече реалност. Идеята е не нашите скинари да бият по-слабите циганета, а да им набият в главата неща от историята, базови неща – Ботев, Левски, Паисий, Симеон Велики, Аспарух, Борис. Идеята никога не е била да се промива мозъка на българчетата, а да се завземат малцинствата с новини на турски, учебници отразяващи гледната точка на завоевателя(не на роба), агитиране по изборите на техния си език и т.н.

 16. Йоана Зашева

  Здравейте, случайно попаднах на вашият блог и съм силно впечатлена… Много ми допада стилът ви и тревожността във всички теми! Имам презентазия в сряда на тема по избор. Една от темите, които ме занимава силно е самосъзнанието на българите като такива … Итака попаднах на вас! Радвам се, че научих за вас!

 17. Генади Войновски

  На Коцето може и да не му се харесва, но наличието на преобладаващи национални малцинства в градовете в БГ е било факт – до 1944 г. българсткото насаление е между 83-87 % селско, а селяните не живеят по градовете, нали?!

 18. Костадин

  Не знам за кое Коце говорите, вероятно за някой ваш приятел или познат, и не ме интересува. Но първо научете да пишете правилно на български език, а после прочетете малко българска история. Така хем няма да сте неграмотен, хем няма да сте и необразован и ще си спестите излагането като това, което направихте с този неграмотен и неверен коментар.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *