Напред към автономията

Административна карта на Южна Бесарабия - част от украинската Одеска област.

„Те са си техни граждани, но са добре дошли в България“. Това отговори днес на въпрос свързан с мобилизацията на етнически българи в Украйна министър-председателя Бойко Борисов, цитиран от „Стандарт“. Той заяви това при откриването на обновената църква в с. Български извор, Ловешко, станала повод за посещението му в селото. Позицията на Борисов като цяло е, че ние не можем да вземем отношение по този вътрешно украински въпрос.

Странно. Явно други държави, при това също като нас членки на Европейския съюз, могат. На 4 февруари Комитетът за национална сигурност на унгарския парламент обсъди положението на унгарското малцинство в Украйна. На следващият ден шефът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан Янош Лазар заяви, че Унгария ще обмисли да спре реверсните доставки на газ за Украйна, ако тя мобилизира унгарци от Закарпатието за войната в Донбас. Изявлението му срещна подкрепа от абсолютно всички партии в унгарския парламент. Полша, която също има „свое“ малцинство в Украйна, засега не е коментирала темата, но няма и защо. Киев има респект от Варшава и до момента няма нито един мобилизиран украински поляк. Нещо повече – поляците организираха спасителна мисия за своите сънародници от зоната на военните действия и ги евакуириха до един.

Ние обаче нищо не сме можели да направим…

Нека сега да помислим какво бихме могли да направим, ако бяхме независима държава, а не колониална територия. Би трябвало разбира се да окажем натиск българите да не бъдат мобилизирани в престъпната и братоубийствена война, която се води за чужди интереси там. Но не само това. Какво ще се случи, ако в Украйна се случи процес на федерализация и обособяване на отделни региони? Не е немислимо, особено с оглед на събитията от последната една година. Българите, които са четвъртото по големина малцинство в страната, след руснаците, румънците и белорусите, населяват компактно най-южната част на страната – бившия Буджак, или Южна Бесарабия. Областта е многонационална и в нея не доминира нито един етнос. Основните етнически групи в нея са украинците, българите, руснаците, молдованите (румънците) и гагаузите. Най-много българи има в районите Болград (61%), Арциз (39%), Татарбунар (38%) и Измаил (37% – но без самия град). Според последното преброяване на населението в Украйна през 2001 г. в деветте района на Южна Бесарабия живеят 617 200 души. От тях българите (заедно с гагаузите) са 154 000 души и са мнозинство в четири от общо деветте района. Но тъй като българското население е предимно селско, макар и да формират 25% от населението, българите доминират на 50% от територията на областта.

Етническа карта на Южна Бесарабия.

Южна Бесарабия за първи път влиза в състава на Украйна през 1940 г. след като областта е върната от Румъния на СССР. Тя обаче никога в миналото не е принадлежала на украинската държава, която се създава за първи път през 1917 г. Исторически тази земя се явява рождено място на Дунавската българска държава и е част от Онгъла, укрепената вътрешна територия на Аспарух. В продължение на векове Южна Бесарабия е част от България – както по време на Първото, така и по време на Второто българско царство. Българското присъствие и доминация тук датира от повече от 1300 години и следите от него личат и до днес. Нещо повече. И до днес българите определят етнически и културния облик на немалка част от Бесарабия.

Всичко това разбира се няма да има никакво значение, ако в крайна сметка нашата страна не покаже по някакъв начин, че е заинтересована не само за съдбата на своите сънародници, но и за бъдещето на тази земя. Тъй като до момента това прави само Русия, при евентуално бъдещо преначертаване на вътрешните граници на Украйна, при една децентрализация на властта и оформянето на нови региони е твърде вероятно нашите сънародници да попаднат или в преимуществено украински, или в преимуществено руски район. А ние трябва да искаме и да настояваме за наш, обособен български район. И не само това. Ако руснаците в Донбас получат определена автономия, защо и българите в Бесарабия да нямат същите права? Защо след като унгарският министър-председател Виктор Орбан поиска автономия за унгарците в Закарпатието, българският му колега да не поиска такава и за българите в Бесарабия? Особено като вземем предвид, че унгарците в Закарпатска Украйна са едва 13% от населението там и имат много тежки и противоречиви отношения с местните русини и украинци. Това обаче ни най-малко не попречи на Орбан. Ние, за разлика от тях, имаме прекрасни отношения с украинците, наш братски и приятелски народ, и нямаме нищо, което да ни разделя – било в миналото, било сега. Но въпреки това си траем.

И не само траем. Случи се нещо много по-отвратително. Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание, в свое изявление обвини бесарабските българи, че хленчели и циврели за българско гражданство, и че той не ги ценял заради кръвта, която течала във вените им, а заради ценностите, които споделяли. Очевидно е, че след като дори и излезлите в пенсия компрадори са изпълнени с такава омраза към българите извън България, няма как да очакваме от трудоспособните такива да направят каквото и да е за българите в Украйна.

През 1919 г. Димо Хаджидимов, един от идеолозите на лявото крило във ВМОРО, пише брошурата „Назад към автономията“. В нея той се опитва повдигне духа на съкрушените след Втората национална катастрофа македонски българи, като възстановява идеята за автономия на Македония. Днес ние трябва да направим същото за нашите сънародници отвъд Дунава, поставяйки въпроса за тяхната автономия в тези несигурни времена. Длъжни сме да гледаме с години напред във времето. Напред към тяхната сигурност, права и оцеляване като българи.

Сподели поста:

Свързани статии

14 коментара на “Напред към автономията”

 1. Георги

  100% ПОДКРЕПА!

  Чак днес по БНТ показаха кадри на Българите в Бесарабия и мизерията която търпят. За съжаление пасивната ни държава, не смее да им прати един колет с буркани, камо ли хуманитарна помощ….
  Давайте да я организираме тази доброволна дарителска акция.
  Срам е да оставяме братя и сестри в такава беда!

  1. Костадин

   Ако получим разрешение от украинското посолство в сряда за акцията, в четвъртък започваме да събираме храни и лекарства за там.

 2. Да се заселят в нашите опразнени села и да се оземлят с пустеещите общински земи – тове е спасение и за тях и за нашите села

 3. Родолюбец

  В Русия живеят над 15 млн. „руснаци“ с български етногенезис , на които системно се пречи да се самоопределят като българи , а вие се хванахте с разбиването на Украйна …Путински мекерета …!!!

  1. Костадин

   Най-обичам такъв тип разговор: ) А на вас, американо-турските подлоги и еничари, кой ви пречи да разбивате Русия? Не ви ли дадоха достатъчно грантове, не се ли налапахте достатъчно, че да наберете смелост за това? Или на вас ви плащат само да разбивате България, а, майкопродавци такива?

 4. Г-н Костадин ,на мен никой не ми плаща да използвам главата си по предназначение, Вие или сте много болен мозък или руски агент (едното не изключва другото) Русия нападна на Украйна и Вие бързате да нападнете Украйнската държава в тил , това е ниско и мерзо. Просто си представете Турция анексира Кърджали а след това водим с тях война за Делиормана ,а в това време Сърбия, Македония,Гърция и Румъния изказват вашата теза, казват че България е несъстояла се корупционерско бандитска държава и тн… не Ви ли напомня нещо това… няколко не научени исторически урока , Ви пречат трезво да мислите(ако не сте руски агент разбира се -тогава всичко е много просто-апропо за това ,че не се мобилизират етнически поляци и унгарци в Украйна-това е лъжа на кремълската пропаганда -даже повече ще ви кажа мобилизират се и етнически руснаци а много от тях дори са доброволци, ако искате допълнителна и точна информация с факти итн съм готов да Ви предоставя по майла. p.s. СТатията в в РУСКИЯ пропагандиски сайт lentata.bg( lenta.ru -руска версия) само показва колко не разбирате процесите (или просто сте руски агент) СЛАВА На БЪЛГАРИЯ -СЛАВА НА УКРАЙНА.

  1. Костадин

   Я гледай ти:) Човек, подписал се като Georgi, използващ полски ай-пи адрес, очевидно невладеещ добре български език, ме нарича руски агент:))) Я марш от тука, полски боклук, достатъчно такива като тебе имаме у нас, че да си внасяме и от Полша:)

 5. Георги

  Те разбиването на България го правят безплатно – бонус към грантовия договор. В „Предмет на договора“ пише само едно NWO. За щастие България е преживявала и по-големи предатели. Ще преживее и тези.

 6. Александър Аргиров

  Нека бъдем реалисти – няма се заселят в нашите опразнени села, защото някога са бягали от тях заради турското робство, а днес много добре знаят, че там ги очаква циганско робство, пред което турското ще изглежда като приказка от доброто старо време.
  Стъпката, която България трябва да направи, е да поиска от украинското правителство да спре мобилизацията на нашите сънародници. А ние да окажем хуманитарна помощ; нека видим от какво имат нужда в момента и да координираме дейността.

 7. Oх пак се почна караницата и обидите за поредната кауза.По принцип съм сагласна и с двете страни или колкото са в тоя разговор ….всяка си има правото и аргументите .Не споря помощ трябва да се дава но един въпрос …..ние тук оправени ли сме че сме готови да се изпокараме за бесарабските и всякакъв вид българи извън БГ ?? На нас тук в страната кой и как ще помогне че да се оправим ? Тук каква е мизерия -на нас кой ще помогне с помощи?И един личен пример от моя живот -аз живеещата тук в бг имам нъжда от помощ зашото синът ми е болен и нямам пари за лечението му което не става с хапченце и готово ….на мен ми дайте пример кой ще помогне та и аз да помогна на другите който са там някаде родени ,живели и т.н.Хайде дайте ми помощ…погрижете се за тукашните та те да се погрижат за тия от вън.Стига сте били патриоти само за тия навън помогнете и на тукашните преди да се затрие млад живот или цяло семейство тук в бг!

 8. FELDMARSCHALL

  Много трябва да се внимава с тези руски сантименти от миналото заради освободителната война и т.н. Да, в Украйна има резон българите да са проруско настроени, тъй като новата власт там най-вече е доста националистическа и поставя всички малцинства под общ знаменател, но от друга страна в самата Русия българите са не по-малко мачкани и дискриминирани отколкото в Украйна. Така че аз лично не правя разлика между украинци/руснаци. Те до разпадането на СССР кажи речи бяха един народ и мнението и на едните и на другите за българите е, че не сме „висши славяни“ като тях и пейоративно ни класифицират като турко или татаро-монголи, които окупирали преди векове славянските земи и избивали местни славянски племена и че сме им откраднали езика. Затова, нека си гледаме нашия интерес без да го обвързваме с руския, защото пак казвам между руснаци и украинци няма разлика що се отнася до това какво им е мнението за нас. И руснаци и украинци винаги са се опитвали да асимилират и унищожат българите по техните земи.

 9. Първанов

  Точно защото трябва да си гледаме националния интерес, и да не залитаме нито към украинци, нито към руснаци, трябва да извоюваме права за сънародниците ни в Бесарабия. Автономията е едно добро начало.

 10. Aleksandrova

  Това за Кърджали и Делиормана ,исторически ,нямат никакъв ШАНС….Просто защото земята не е тяхна..! Взели са да плашат бубите,но ще им мине мерака.! А за българите ни,живеещи в извън България трябва да помагаме,като изказвам мнение,че Държавата ни е мнооого пасивна в политиката си в защита на сънародниците ни.! Ах тия турци,тия гадове,това са 500 години,хора….големи поражения на духа са нанесени..! Не зная,трябва да сме единни и Държавата да действа по-твърдо,по-смело и със самочувствие……Ние го имаме основанието за национално и историческо самочувствие,но вярвайте,пораженията от 500-те години си казват думата..! Бог да ги убие,дали ще си платят един ден за всичко това…един Бог знае….!Аз подкрепям инициативата за помоща за сънародниците ни в Бесарабия..! E-mail: kompeti9@abv.bg Русева
  Поздравления за Блога,Костадинов..!

 11. Костадин

  Г-жо Александрова, поздравленията от вас за мен, който съм голям ваш почитател, са изключително признание за това, което правя. Благодаря ви много! Вие сте една от най-големите пазителки на българската народна култура в наши дни и за мен е чест, че подкрепяте моите идеи.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *