На кого пречи българската история?

Няма накъде повече да отстъпваме. Зад нас е България!

Когато на 13 март написах статията за учебника по „Човекът и обществото“ за трети клас, не предполагах какъв отзвук ще предизвика тя половин година по-късно. Благодарение на БТВ, която даде място в своя ефир за изява както на моята позиция, така и на авторите и апологетите на учебника се случи нещо, което едва ли някой е подозирал. Още същият ден милиони български родители отгърнаха учебниците на своите деца и видяха какво пише в тях. Съдейки от стотиците обаждания и писма, които получих, почти всички са били ужасени.

Ние, българските родители не искаме нищо друго, освен българските деца да изучават българската история такава, каквато са сме я учили ние, нашите бащи и майки и нашите баби и дядовци. Историята не се променя с годините и опитите да се фалшифицира и пренапише говорят само за връщане към времената на тоталитарния режим. Очевидно масовото недоволство срещу фалшификациите събуди и обратната реакция и сега някои се опитват да изкарат българската история едва ли не заплаха за етническия мир в страната. Извинявайте, но как така същата тази история не беше заплаха цели 130 години и изведнъж точно сега стана толкова страшна? На кого пречи българската история? И как така някой въобще си позволява да и посяга, с мотива, че тя била разделяла и била насаждала омраза? Я се опитайте да си представите израелски учебник по история, в който за Холокоста е споменато надве-натри, като при това не пише кой го е причинил, за да не се дразнят немците? Успяхте ли да си го представите? Та в половината свят е престъпление дори само отричането на Холокоста. Дори не искам да мисля какво би се случило с подобни „автори на учебници“, ако бяха в Израел, примерно. Но да се върнем у нас.

Помните ли още великият български поет Христо Ботев и едно от неговите стихотворения, „Елегия”? Помните ли как почваше? „Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее?” Е, явно и народът вече си задава същия въпрос. За ужас на тези, които люлеят люлката.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

14 коментара на “На кого пречи българската история?”

 1. КОНСТАНТИНОВ

  МИСЛЯ ЧЕВ ТЕЗИ ИЗРОДИ НАПИСАЛИ УЧЕБНИКА ПО ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 3 КЛС ЗАСЛУЖАВАТ СМЪРТ И САМО СМЪРТ.

 2. Очевидно масовото недоволство срещу фалшификациите събуди и обратната реакция и сега някои се опитват да изкарат българската история едва ли не заплаха за етническия мир в страната. Извинявайте, но как така същата тази история не беше заплаха цели 130 години и изведнъж точно сега стана толкова страшна? На кого пречи българската история? И как така някой въобще си позволява да и посяга, с мотива, че тя била разделяла и била насаждала омраза? Я се опитайте да си представите израелски учебник по история, в който за Холокоста е споменато надве-натри, като при това не пише кой го е причинил, за да не се дразнят немците? Успяхте ли да си го представите?

 3. историята …………….такава ,каквато сме си я сътворили ,ние българският народ,не е ли смешно и срамно да обсъждаме ,и доказваме / на кого ????/ такъв въпрос като този,че историята е низ от събития и факти,което е творение на народа и абсолютно никой няма право да променя това и нагажда към своите интереси и апетити…

 4. Христо

  Като споменахме Ботев ….. ето какво се случва с Ботев :
  Ботев е един от най „Редактираните “ поети в Уикипедия, непрекъснато се премахват негови творби и се трие енциклопедична информация за тях предвид свободния достъп до платформата ето колко пъти е посегнато само на една негова творба в рамките на текущата година.

  Преглед на историята на „Борба (стихотворение)“

  (тек | пред) 15:14, 9 май 2014‎ 83.228.81.82 (Беседа)‎ . . (4200 байта) (+2)‎ . . (→‎Вижте също) (връщане) (Етикет: VisualEditor)
  (тек | пред) 16:00, 30 април 2014‎ Blagocvetano (Беседа | приноси)‎ м . . (4198 байта) (+12)‎ . . (връщане) (Етикет: VisualEditor)
  (тек | пред) 15:56, 30 април 2014‎ Blagocvetano (Беседа | приноси)‎ м . . (4186 байта) (+381)‎ . . (връщане) (Етикет: VisualEditor)
  (тек | пред) 22:14, 27 март 2014‎ GuardianOfFate (Беседа | приноси)‎ . . (3805 байта) (0)‎ . . (връщане)
  (тек | пред) 22:02, 27 март 2014‎ GuardianOfFate (Беседа | приноси)‎ . . (3805 байта) (+3165)‎ . . (връщане

  тук се вижда колко пъти се е налагало да се възстановява информацията само за едно негово стихотворение .
  Това се случва и с други негови стихотворения и информация за тях . От същата участ са сполетени и други възрожденци, исторически личности, събития …. Въобще посегателството срещу Българската история е повсеместно. Тя е изтривана, изопачавана, манипулирана, поругавана. Някой ще каже, какво толкова та те посягат на учебниците в Родното ни училище …. да това е върхът на тяхното безсрамие, но не бива да оставаме безучастни имайки предвид че днес се чете и получава информация повече в интернет отколкото в книгите. Просто ви моля не подминавайте такива явления когато се сблъскате с тях .

 5. Апостол

  Адмирации г-н Костадинов за борбата срещу еничарите.Но историята се пренаписва всеки път от силните на деня.В училище ни учеха ,че идем от Монголия,видиш ли след Кубрат само Аспарух основава българска държава и нито дума за стара България.В мрежата ми попадна един стар учебник българска митология,който се е изучавал в пети клас.Защо сега не се изучава?Интересно че тотално са заличени Велика стара България,Воложка България и Казанското канство.Дори сега когато всички имат интернет и достъп до поти неограничен поток от информация,малкцина са тези който знаят за съдбата на тези българи.Нашата история пречи на всички големи играчи,те за това тя е подобие на Франкенщайн,но не и истинска…Ако ще натискате да се вземат адекватни мерки,то нека се пренапише такава каквато е наистина,а не такава каквато е удобна на някой си…

 6. Георги

  Благодарности за това, което направихте!!! И все пак, на кого пречи Българската история???

  1. Костадин

   На нашите господари, управляващи ни като колония. Нямам предвид българските политици, както може би се досещате.

 7. Фалшификациите в българската история са много
  Вече е доказано че българите не са били пришелци от Азия. Българските владетели не са били „ханове“, „канове“ и т.н.
  Българите са наследници на местното балканско население – траки, илири, скити.
  Значи историята трябва да се пренапише от самото начало.
  Само че това пречи на „Великите сили“ като Русия, Германия, на нео-османистите в Турция и на измислени държави като Гърция
  И положението си остава каквото е – измислици и обидни за нас фантазии за диваци на коне, дошли от пустините в Азия и създали първата национална държава в Европа. Примитиви, които веднагапочнали да строят огромни градове с каналзациия. Азиатски човекоядци, създали култура, от която се учи после цяла Европа. Е няма такъв филм

 8. „Ние, българските родители не искаме нищо друго, освен българските деца да изучават българската история такава, каквато са сме я учили ние, нашите бащи и майки и нашите баби и дядовци.“
  Съжалявам, но сте жалки! Нито вие, нито майките, бащите, дядовците ви сте учили истинската история на българите! Вие не познавате и не знаете историята ни! Защото в тези учебници учихте чинно и с отличие, една пропаганда на властта и по интересите на идеологическите сили на времето! Сега е същото, просто вятъра се променя. Преди се нагаждахме по руската цедка, а сега по западната! Не виждам какво хлопате като дори не знаете за какво трябва да протестирате! НЕВЕЖИ! Извинете ме, че съм краен, но това е жалката истина/

  1. Костадин

   А бихте ли бил така добър да споделите с нас истинската история? Виждам че обладавате скрито познание, останало неизвестно за поколения българи, но известно само на вас:)

 9. Така е Дидо, но това го нямаше и още го няма в учебниците и така, зубраческата образователна система не им го е прокламирала! ПРОСТ НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА! Това е логичното продължение…каквито родителите, такива и децата!

 10. Митре Турунджов

  Уважаеми Костадинов, зная че вие сте историк по професия, а също така вие знаете че някакви „неизвестни сили“възпрепястат публикуването на истински и достоверни факти от многохилядната българска истори“, а в други случау насъчават публикуването на фалшиви и напълно измислени „истори“, какъвто е прословутия пример с „македонската история“ публикъвана в Скопие.
  По на долу ще посоча един малък пасаж взет от Укипедия, посочващ добре известното начало на корените на Българската народност. Макар и да е библейко, важното е че споменава народносното име БЪЛГАРИ, и е доказващ факт е че такъв народ е съществувал и в дълбоката древност.

  „Ние имаме не 1300 годишна, а над 5300 годишна история. Ние сме преки потомци на Ной, Сем, Зиези – първият владетел на Шумер, обединил и създал първата империя в света, наричан Владетел на Света, Цар на четирите посоки на Света.
  Равни сме по праистория на Египет, Китай, Индия и т.н.
  Нека ние, българите, се гордеем, че сме преки синове и дъщери на потомците на богоравните, защото има основателна причина за това“.

 11. Митре Турунджов

  Забрабих да допълня хещо нного важно:
  СРАМ И ПОЗОР НА СЕГАШНИТЕ МАНИПУЛАТОРИ, който с продажните им действия служат на чужди интереси.
  БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И НАД ВСИЧКИ!

 12. Бай Ви Митьо

  Българите сме потомци на най-древния народ в Европа и носители на тази култура. Този народ малкословесните гърци/ пришълците от Африка / наричат “ Траки „, руските ренегати наричат “ Славяни “ Амуджите от югоизток се опитват да присвоят цялата ни история, водени от нео османизма си и т.н. Е, аз ще им кажа на тях и на мизерните им подлоги в България, които неистово се опитват да налагат тези идиотии : Е…те си ма….те, нещастници. Ние Българите такива като вас сме ги схрусквали за ручок / следобедна закуска на западен диалект/.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *