para6utisti
Завърнали се от фронта след Дравската операция български парашутисти на парад пред Народното събрание. Тогава, когато имахме държава, войска и паради.

В края на септември 1944 г. моят прадядо Златин Липчев получава повиквателна за войската. Само преди две години се е родило третото му дете, моята баба Калина, и на него хич не му се е заминавало, обаче нямал избор. Баба разправя, че преди да тръгне дълго я прегръщал и целувал, като казвал „Калинче, дали ще съм жив, татьовото, да се върна и да те изгледам“. Неговата част, 31 пехотен Варненски полк, се бие основно във втората фаза на войната, при Драва, Мур, канала Принципалис и с. Ястребци. В края на войната, през месеците март и април 1945  г. немците започват последната си настъпателна операция в историята на Втората световна война. На нашите войски се пада да бъдат точно в центъра на немския удар. Първоначално те се огъват, но впоследствие отвръщат на удара, форсират реките и започват преследване на противника, завършило в Австрия.

При една от последните битки отделението на моят дядо е ударено от снаряд. Всички загиват, а той попада под маса от тела и пръст. Загубил съзнание престоява повече от ден в ямата. Когато на другия ден го намират, първоначално са го помислили за умрял. Когато става ясно, че е жив, го откарват в болницата, но от преживения шок той е абсолютно неконтактен. Драмата продължава и след това. Войната свършва, войниците започват да се прибират по родните си места, а моят дядо го няма. Тогава прабаба ми Станка се захваща да го търси. Никой не и казва дали е жив или мъртъв повече от месец. Когато го намира, се оказва, че е записан под друго име. Прибира се изнемощял, полужив и останал военноинвалид до края на живота си.

Но той все пак се прибира. 8 337 убити и 9 155 безследно изчезнали никога не се завръщат. Още 22 958 души са ранените във войната. От 130 000 български войници в състава на Първа българска армия, 40 450 стават жертви на военните действия. Благодарение на тези жертви нашата Родина, макар и победена във войната, получава сравнително лек мирен договор, запазва Южна Добруджа и са и наложени едва 70 млн долара репарации.

70 години по-късно това вече е забравено. Прецедента Плевнелиев каза днес, че България най-сетне била изоставила политиката на 16-та република. Прав е. Вече водим политика на 51-ви щат. Поради тази причина днес българските воини, загинали за Отечеството, не бяха споменати никъде. Вместо това, навсякъде се даде поле за изява на най-нечистоплътни русофоби, превърнали точенето на грантове от американското посолство в свое основно житейско призвание. Покрай тях телевизиите силно замирисаха на мърша, а като резултат от неистовата пропаганда срещу военния парад в Москва, българите масово превключиха на ТВ 7, за да го гледат на живо. Какво да се прави, народопсихология… Американските мекерета явно не я познават добре.

Въпреки всичко, ние българите пазим и ще пазим нашата памет. Независимо от напъните на модерните еничари да пренапишат историята и да изтрият великите моменти от нея. Никой не може да премахне спомена за разказаното от баба ми, няма как и аз да не го разкажа на децата си. Така че, освен накрая да припомня един куплет на Вазов, не виждам какво друго да добавя. Помните ли това:

„…Тирани, всуе се морите!
Не се гаси туй, що не гасне!
Лучата, що я днес гасите,
тя на вулкан ще да порасне…“

Е, и ний помним!

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

16 коментара на “Ний помним!”

 1. milena zheleva

  И реално какво стана-американските мекерета срещу руските мекерета. За българския народ някой да се сети-стига с тези преклонения и целуване на задници

  1. Костадин

   Странно. Говорите без да давате примери. Хайде посочете ми руските мекерета в управлението, както и сред всекидневно заливащите ни с отровна американска пропаганда медии? Ще ми бъде интересно да ги видя. Впрочем, написаното от вас е типично за американската пропаганда – не обръщайте внимание, че ви управляваме и унищожаваме всеки ден, врагът е другаде. Не, мекерета мръсни, врагът сте вие. И работим за това един ден да ви пратим там, където ви е мястото.

 2. Александър Аргиров

  Ккавото и да врещят професиналните русофоби, истината е, че нито един съветски посланик не си позволял държане каквото днес имат американските дипломати.

  1. Благодаря Ви Г-н Костадинов!
   Слава на героите извоювали Победата на 9 май1945 г.!С години татко изнасяше словото за победата над Хитлеризма на Варненския Пантеон!
   Участваше в шествието на безсмьртния полк. Няма как да ме учат на история днешните про-атлантически, параноични „исторци“,“политици“,продажници,трансджендьри.
   Следите на безсмьртния полк са вечни, те са спомените на нашите герои.
   Историческите сьбития са факт,който вие достойно представяте.Всякакви опити за омаловажаване, омаскаряване и демонизиране на Русия и нейната роля за победата над фашизма са плод на безхаберие и фалшиви новини!

 3. Другарю Коце, ако Иван Михайлов стане от гроба и види каква безгръбначна, рубладжийска, агентурна, нео-болшевишка пасмина като вас е узурпирала 4-те свещени букви, ще ви подхване всички до един, като почне от тлъстата русенска свиня. Ето затова хора като Митко Георгиев и Виктор Канзуров не искат да имат нищо общо с ВАС, пребоядисани коминтерновци!

  1. Костадин

   Отрепко анонимна, като си се наточил на тлъстата русенска свиня не чакай умрелите да ти свършат работата. Понеже явно си малоумен, не знаеш, че от години нямам нищо общо с цитираните от теб и подобни на теб. И повече не цапай тук, ясно ли е?

 4. валентин

  Като ги гледам тези юнаци, не виждам кой е могъл да им се опре! Герои, слава!

 5. , ВРЕМЕ Е ДА БЪДАТ УВАЖАВАНИ И ПРАВИЛНО ТЪЛКУВАНИ ОБЩОЧОВЕШКИ-ЗНАЧИМИТЕ ВЕЛИКИ СЪБИТИЯ И ЛИЧНОСТИ, ДОПРИНЕСЛИ ЗА МИРНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО !
  Тържествените церемонии на велики събития, както и символите от историята на една държава, са важно доказателство най-вече за значимостта на личности и паметни сгради , без оглед на това дали носят положителен или отрицателен заряд. Някои български политици, а и неосъзнати граждани, проявяват разрушителна нетърпимост, както към официалните церемонии на общочовешки-значимите събития, така и към идейно-политическата натовареност на определени сгради и паметници, което е проява на нецивилизованост за представянето на България пред света !
  Тържествените церемонии на велики събития с общочовешка значимост, както и символът, са едно доказателство и повод за размисъл върху националната ни съдба, за опрощение и помирение, за преклонение, за мълчалив упрек към зловредните, за засвидетелствана любов към тези които обичаме, за едно вътрешно вглъбяване и пречистване…Обичта на повечето български граждани към руският народ е извън контрола на политическите партии и политическите капризи на която и да е държава !

 6. По принцип не пиша коментари и не искам да обиждам никого, но цитираните от вас жертви умират защото са хвърлени от болшвишката сган за пушечно месо срещу немците. Докато преди окупацията България не дала жертви дори имала териториални облаги.
  А по въпроса с мекеретата, те всички са едни и същи без значение руски, турски или американски. 45 години ни управляваха съветски болшвишки безродници, а сега американска неолиберална сган, която в някои отношения е по-зле дори от масонската чума наречена комунизъм.

  1. Костадин

   По принцип е желателно първо да прочетете статията, а после да коментирате. Ако я бяхте прочел щяхте да разберете защо написаното от вас е най-обикновена помия.

 7. Найден Райчинов

  „Тогава, когато имахме държава, войска и паради.“ А и достойни генерали сме имали. В лявата част на снимката отдава почест
  генерал Владимир Стойчев.

 8. Найден Райчинов

  Генерал Владимир Стойчев е „ЕДИНСТВЕНИЯ чужд висш офицер, взел участие в Парада на Победата рамо до рамо с най-изтъкнатите съветски военачалници! Изключително ерудиран човек и офицер, ползващ 9 езика. Кавалер на най-висшите командни ордени на СССР – Орден „Суворов“ 1-ва степен и Орден „Кутузов“ 1-ва степен. Награден с Офицерски кръст на Ордена на Почетния легион и Ордена „За заслуги“ (Франция), Орден „За военни заслуги“ 1-ва степен (Испания), Орден „Партизанска звезда“ 1-ва степен (Югославия).

  Два пъти Герой на НРБ, Герой на Социалистическия труд на България, три Ордена „Георги Димитров“, пълен кавалер на трите степени на Орден „За храброст“, Орден „Народна република България“ 1-ва степен, Орден „За народна свобода“ 1-ва степен, Орден „Девети септември“ (с мечове).“ (Пламен Пасков)

 9. Оказа се че Чърчил е искал да вкара Турция в войната и да прати окупациони дивизии в България и си представям за какво иде реч. Сталин твърдо казва не и излезе че затова е обявена войната срещу нас 1944. Кое предпочитате загуба на цяла южна България или само тези жертви. Сталин стщо е искал войските ни в Гърция да не мърдат, но нашият командващ армията ги разпуска и издава заповед дa се отеглят. Никой не споменава фактите.

 10. браво на написалия статията!браво и на коментарите на Алиен и на Найден Райчиновз

 11. Благодаря Ви Г-н Костадинов!
  Слава на героите извоювали Победата на 9 май1945 г.!С години татко изнасяше словото за победата над Хитлеризма на Варненския Пантеон!
  Участваше в шествието на безсмьртния полк. Няма как да ме учат на история днешните про-атлантически, параноични „исторци“,“политици“,продажници,трансджендьри.
  Следите на безсмьртния полк са вечни, те са спомените на нашите герои.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *