Balikli-manastir_Istanbul_001
Картина от падането на Константинопол през 1453 г. Ако някой се чуди какво би станало ако Европа се поддаде на ислямския натиск, нека си припомни какво стана с Втория Рим. 600 години след падането си, макар и географски в Европа, градът на Константин е част от чужда цивилизация, враждебна към всичко европейско и християнско.

През 376 г. хуните нанасят страхотно поражение на готите в степите на днешна Украйна. Готската държава е унищожена, една част от готите са поробени от хуните, а тези, които успяват да избягат, търсят панически убежище при своя най-голям враг – Римската империя. Близо 400 000 готи, заедно със своите жени и деца, започват да преминават  Дунав, който по това време е граница на империята. Римляните не могат да спрат такава огромна маса от народ. За сравнение общото население на провинциите Мизия и Малка Скития (днешна Добруджа) по това време е приблизително 100 000 души. Император Валент, управляващ източната половина на Римската империя, им позволява да се установят в империята, надявайки се, че те ще станат земеделци и войници съюзници на Рим (федерати). След като се заселват на юг от Дунава обаче и виждат, че хуните не ги преследват, готите въстават. Според съвременните хронисти – заради трудностите, които понасят вследствие на непочтеността на местните провинциални управители. В следващите две години готите разоряват Балканския п-ов, докато междувременно императорът се опитва да събере армия, с която да ги спре. На 9 август 378 г. между римската армия под командването на източния император Валент и готските племена под командването на Фритигерн се води решителна битка северно от днешния Одрин, до границата между България и Турция. Тя завършва с решителна готска победа, при която почти цялата римска армия от 50 000 души е изклана. Готите стават необезпокоявани господари на положението и в следващия век методично обезкръвяват империята. 98 години по-късно Западната Римска империя спира да съществува, а тази битка се счита за началото на края на Рим.

Парадоксално, но докато готите и римляните се избиват взаимно, в един момент хуните, които са в основата на цялата история, също се намесват, като започват да изтребват и двете воюващи страни, с което хаосът напълно завладява Европа. Така е сложен краят на античния период и континентът навлиза в хиляда годишното тъмно Средновековие.

Така, сега да питам – нещо да ви звучи познато? Хайде да сменим хуните с Ислямската държава, готите със сирийците и всички останали емигранти от разпадналия се Близък изток, да наречем Римската империя Европейски съюз и да сложим знак на равенство между Рим и Европа, а накрая да сменим античност с християнство и Средновековие с ислям. Е? Как изглеждат нещата от тази перспектива?

Има и още прилики. Когато започва хунското нашествие и готската експанзия, в Римската империя има колосален демографски упадък. Населението намалява, не достигат войници за армията, икономиката стагнира, но най-ужасното е друго. Империята изпада в грандиозна криза на ценностите, в която изтляват и изчезват всички стари добродетели на римския народ. Семейството, храбростта, здравият морал, честността, принципността се превръщат в спомен от миналото. Именно тази обща криза става основата за процъфтяването на християнството, но за зла участ варварите се появяват точно в периода, когато старият морал вече е умрял, а новият още не се е наложил.

Същото, като в Европа сега. Само нова религия не се е задала на хоризонта, макар че ако броим исляма за такъв, нещата съвсем ще си дойдат на мястото.

Тук и там отделни пасионарни личности полагали неимоверни усилия, за да спасят умиращата държава. Един от тях е роденият в Дуросторум (дн. Силистра) генерал Флавий Аеций, наричан „последният римлянин“, който разбива Атила при Каталаунските поля и спира хунското нашествие в Европа. Това прозвище става нарицателно и за другите като него, които се опитват отчаяно да спасят империята. За съжаление самият народ вече не желае да следва своите водачи и изтощен от кризата, предпочита да се подчини на завоевателите.

В днешната ситуация трябва да си отговорим на два въпроса. Първо, има ли хора способни да кажат на глас това, което цяла Европа мисли, но никой не смее да каже, и второ, ще могат ли да се преборят за спасението на държавите, континента и цивилизацията си? Нелегалните емигранти са заплаха. Те са заплаха, която ако не бъде преборена, ще унищожи Европа. Всички нелегални емигранти трябва да се експулсират обратно в своите страни, а тези, които вече са се установили в Европа, да бъдат подложени на натиск да приемат морала и нормите на християнската цивилизация, в която са се установили. Ако не са съгласни, марш обратно в Африка и Азия.

О, да не забравяме и друго важно. Ислямската държава трябва да се унищожи. Не просто да се премахне като терористична групировка, но членовете и да бъдат физически заличени, до последния редови главорез. САЩ, които са създатели на терористичния карцином, няма да са очаровани, разбира се. Но бъдещето на Европа зависи от това. Иначе, както хуните идват след готите, така и джихадистите ще дойдат след имигрантите. Ако вече не са дошли, представяйки се за бежанци.

Нещо неясно? Или действаме, или историята от преди 1600 години ще се повтори. Дори и като фарс.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

6 коментара на “Новите варвари”

 1. Здравейте, за тази история умело използвате преселението на Българите! Понеже ако не знаете Готите са едно от най големите племена на Траките. Та според всички историци те са живеели по нашите земи /Българските земи /Хунския вожд Атила е също така Българин понеже присъства в именника на Българските канове. Иначе идеята Ви е ясна за всички с малко мозък!
  Поздрави и успехи!

  1. Костадин

   Не бъркайте готите се гетите. Що се отнася до Атила, той не е българин. В Именника е споменат Авитохол, който далеч не е сигурно дали е Атила. Иначе благодаря за подкрепата и за интереса към блога!

 2. grozmaistor

  Поздрави за интересната статия и аналогии. Като цяло блогът ми харесва защото статиите са къси и с малко думи се представят повече неща.

  А за простия народ възможно най-опростено! 🙂

 3. RE: „““Семейството, храбростта, здравият морал, честността, принципността се превръщат в спомен от миналото.“““
  COMMENT: КОЙ ГИ УНИЩОЖИ – ЗАЕДНО С ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ – КОМУНИЗМАТА ЕСТЕСТВЕНО. ПЪРВА И ОСНОВНО СТЪПКА КЪМ НАСТОЯЩЕТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ – ЦЕЛЯЩО МСЛМАНИЗИРАНЕ. ЦЯЛОТО СЪВРЕМЕННО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО – НАЛОЖЕНО НИ ПО ЛИНИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЗ Е НАСОЧЕНО ИМЕННО В УСТАНОВЯВАНЕ НА БЕЗПОРЯДЪЧНО НЕОГРАНИЧЕНО ПРЕМИНАВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ. ИНАЧЕ – ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА СА ЕДИНСТВЕНО ПАРАВАН – ОСТАНАЛИТЕ СА БОЕСПОСОБНИ ТРОЙКИ ОПЪЛЧЕНЦИ. А – РАБОТНИТЕ ИМ МЕСТА – ВЕЧЕ СА ГОТОВИ. ВКЛЧИТЕЛНО ДИРЕКТОРИ НА МУЗЕИ.

 4. Надежда

  Вярно е че историята се повтаря и така ще бъде сигурно и за напред.Силно се опасявам обаче,че вече е късно да спрем или да променим хода на повтарящата се постановка!!!Дано Бог се смили над нас и да направи чудото,което да спре безмисленото унищожаване на човечеството!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *