Нов данък или нов грабеж?

imagesНов законопроект на Министерството на финансите предвижда общините да могат да облагат с данък доходите на жителите си. Ставката ще е от 0 до 2% и ще бъде горница над събираните от държавата 10%.

Кметовете на София и Варна, Йорданка Фандъкова и Иван Портних, гледали благосклонно на тази инициатива, според медиите. За тях тя била стъпка към реалната децентрализация. При липса на решение ще се прилага нулева ставка. Постъпленията от налога ще влизат в общинските бюджети.

Всичко това стана ясно от вчерашните новини. Известна аксиома е, че безсилието на едно управление се изразява с нови данъци или вдигане на старите. Друга аксиома, този път родна, е че управлението обича да краде от обществения бюджет, а той, както е известно, се събира от нашите данъци. Лично за мен това, което стана ясно, е че вече 10% от доходите ни ще краде правителството, а 2% ще ги крадат кметовете.

Нека конкретизирам защо. Плащаме данъци за поддръжка на пътищата, но улиците ни са потънали в дупки. Плащаме социални осигуровки, но ако въобще един ден се пенсионираме (вероятно на 77 години, ако доживеем до толкова), ще имаме мизерни пенсии. Плащаме здравни осигуровки, но като отидем на лекар или в болница, пак си плащаме. Плащаме данъци за училищата, но те отиват вече и за частните училища. Плащаме данък за полиция, но ако ни е страх за имота ни, за всеки случай плащаме СОТ, а ако ни ограбят, нямаме илюзии, че полицията ще ни върне откраднатото. Плащаме данък за армия, но страната ни е разграден двор, а военния министър ни успокоява, че НАТО ни пази. Да продължавам ли?

Къде са ни парите, неуважаеми управляващи, и защо искате да бръкнете още по-дълбоко в прокъсания ни джоб? Къде е логиката населението да намалява, икономиката уж да расте (според НСИ), а данъците да се увеличават?

Законопроектът на Министерството на финансите не е нищо друго, освен най-обикновено престъпление. Наказателния кодекс го нарича кражба или грабеж. Но какво друго можем да очакваме от министъра на финансите, който на въпроса как хората ще могат да си плащат тока, при условие че цената му скочи, отговори, че не винаги е имало ток?!? С такива управляващи, превърнали българомразието и мизантропията в своя основна идеология, не се спори, нито пък се водят дебати. Те просто се премахват, и колкото по-скоро, толкова по-добре.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *