Помен за българската военна авиация

21_07

На 18 декември 2015 г. една от малкото останали военновъздушни бази на българската армия стана място за провеждане на тъжна церемония. С наведени глави малцината военни летци отбелязаха последния полет на изтребителя МиГ-21 в родното небе.

След 1 януари 2016 г., когато петте изтребителя МиГ-21 ще бъдат прехвърлени в стратегическия резерв, България ще разполага с 16 изтребители МиГ-29 (от които летят само 8), 14 щурмовика СУ-25 (от които летят само 7) и 6 бойни въртолета Ми-24 (от които нито един не лети).

Само преди 26 години бойните машини на българската авиация бяха 194. Днес те са 36, от които са изправни едва 15. България вече не може, на практика, да гарантира своя въздушен суверенитет.

Българската войска все повече се превръща в нещо, за което говорим в минало време. Срамно наведените глави на ставащите все по-малко български военни пилоти не могат да скрият унижението, на което са подложени.

Снимката в началото на статията би подхождала на помен за загинал другар. Би подхождала на ритуал по предаване в плен. Би подхождала за илюстрация на капитулация. На 18 декември в Граф Игнатиево всичко това се случи наведнъж. Замина си безвъзвратно още едно късче от разтерзаната плът на българската армия.

Дотук бяха констатациите. Перспективите са ясни – ако не се промени отбранителната политика, въоръжените ни сили ще умрат окончателно. Следващият помен, на който ще станем свидетели, ще е този на българската държава. Ако промяната не стане с избори, то остава само един изход – ботевският. Революция незабавна, всенародна, отчаяна! Нека се опитаме да изправим до стената министри, кметове, депутати, евродепутати, общински съветници и други обикновени криминални престъпници. Нека се опитаме да си спасим родината. Ако успеем – добре. Ако не, поне помените ще бъдат за нас, а не от нас…

Сподели поста:

Свързани статии

2 коментара на “Помен за българската военна авиация”

  1. Имаме наистина силна армия по системата „Много вожд малко индианец“ – генералите във ВВС са повече от годните самолети, адмиралите във ВМС повече от корабите. Още Джани Родари е разбрал силата на такава армия от генерали справка „Приключенията на Лукчо“.

  2. Групировката „Ислямска държава” разшири списъка на страните, които възнамерява да атакува в своята война срещу света. Джихадистите пуснаха в интернет ново пропагандно видео. Във видеото са показани флаговете на всички държави, с които България граничи или до които е близо, но нашето знаме липсва. Възможни са два отговора на въпроса защо ислямистите не определят нашата държава за враг – или защото не ни броят въобще за държава, или защото сме им съюзник.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *