Поредната турска провокация

От мюфтийството докараха в центъра на Родопите цигани чак от Пазарджик, само и само да увеличат бройката на масово обрязваните деца.

„Мюсюлманското вероизповедание възстанови практиката на масовите безплатни обрязвания на момчетата. Във велинградското село Драгиново няколко стотин деца бяха посветени в исляма с ритуала сюнет. За най-големия празник за мюсюлманите – посвещаването в исляма чрез обрязване, в село Драгиново се изсипаха стотици родители с малки момчета, облечени като принцове… Ритуалът има и официална част – ръководи се от главния мюфтия и районните мюфтии. Съветникът на турския посланик, генералният консул на Турция в Пловдив и другите гости – кметове на турски градове, водят хорото… Кой е платил за масовото обрязване е тайна, операцията е скъпа за повечето семейства – по 200 лева.“

Не, това не е новина от „Ал Джазира“ или „CNN Тюрк“. Това беше една от водещите новини по „българската“ телевизия BTV, излъчена в навечерието на големия християнски празник Гергьовден. Но не само откритата пропаганда на варварския ритуал по една от националните медии е смущаваща. Макар че мюсюлманите в България са основно тюркоезични, цялата история се разиграва в село, населено с българоезични мюсюлмани. Българите мохамедани са около 20% от общия брой на привържениците на исляма у нас, но странно защо всички показни акции, свързани с отстояване на някаква „мюсюлманска идентичност“, се случват само сред тях. На следващо място е интригуващо и присъствието на редица официални представители на Турция, които са превърнали участието си в тези ритуали в традиция. Въпреки, че за да се разберат с местните хора на турците е нужен преводач, те упорито продължават да „гостуват“ в техните села вече повече от четвърт век. А защо всичко това се случва преди Гергьовден, и нещо повече – защо се случва на датата, на която е извършено клането в разположения наблизо Батак? В ислямската традиция няма точен ден за извършване на обрязването – някои от присъствалите твърдели, че избрали 5 май, защото бил почивен ден. Само че на село почивните дни нямат особено значение, защото там трудът е всекидневен, а и да не забравяме, че 3 и 4 май се паднаха в събота и неделя и бяха още по-удобни. Провокацията е повече от видна. На следващо място – кой плати масрафа? Оп, извинявам се, този въпрос беше зададен срамежливо от телевизията, но отговор не последва.

И все пак, кой плати всичко, включително и отразяването (защото е трудно да се предположи, че интересът на BTV е бил чисто новинарски)? В средата на активната предизборна кампания няма кой знае колко отговора на този повече от лесен въпрос – ДПС и турската държава. Е, имаше и леко комичен момент, когато даваха как бащите на момчетата играят хоро пред смутените погледи на турските дипломати, които нямаше как да се включат (все пак не е кючек), но няма как – местните може да са мюсюлмани, но са и българи, и играят български хора. И тук е причината за всичко – докато тюркоезичните мохамедани са сигурен резерв на турската пропаганда, българоезичните не са. Родовите им корени и все по-отварящата се към тях обществена среда у нас ги тласкат силно към българщината, ако и да са мюсюлмани. В крайна сметка една религиозна идентичност няма нищо общо с етническото самоопределение. Или поне би трябвало да няма, ако няма външна намеса. Нима българите-католици се определят за италианци или пък българите-протестанти за англичани или американци, примерно? Но за Турция българите мюсюлмани са много важни, заради изтъняващия демографски резерв на т. нар. турци у нас. Защото и те, както и българите, имат демографски проблем и за 25 години броят им намаля от 980 000 през 1989 г. на 510 000 през 2011 г. Т. е. близо два пъти. Като, и това е изключително важно за подчертаване, в това число влизат много турчеещи се българи и цигани. С други думи реалният брой на тюркоезичните българи е може би под 400 000 души. Ето защо за Турция е жизнено важно да размива българското самосъзнание на българите мюслюмани и ето защо се правят такива масови обрязвания. Отразяването по телевизията също е много важен елемент от плана – така останалите българи ще останат с впечатление, че техните сънародници с ислямско вероизповедание всъщност не са никакви българи и че са изключително различни от тях. Защото няма какво да се лъжем, въпреки всички теоретични постановки, все още много българи имат много ограничени разбирания за това кой е истински българин и кой не е.

Е, планът на турците беше изпълнен префектно. Нещо повече. За да направят събитието още по-масово, от мюфтийството бяха организирали присъствие на цигани от Пазарджик, станали известни напоследък с дивашкия античовешки ислям, проповядван сред тях. Официално преди месеци от мюфтийството се разграничиха от имамите, проповядващи изколването на всички християни, неофициално вчера техните последователи бяха скъпи гости на „тържеството“. Така с медийната подкрепа на BTV и мълчаливото съдействие на остатъчната българска държава поредната турска провокация не само че не беше осуетена, но мина като една от водещите новини в централния новинарски поток.

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

16 коментара на “Поредната турска провокация”

 1. Иван Тодоров

  Как така броят на туркоезичните мюсюлмани спада при положение че много (повечето?) мюсюлмански цигани в България са туркоезични?
  За отстъпването на част от Северна Добруджа в полза на България при евентуално присъединяване на Молдова към Румъния но и за българска автономна област в Молдова преди това да се случи по пример на Гагаузка автономна област нужни са повече действия за популяризиране при официалната България.

 2. Костадин

  Броят спада, защото т. нар. турци се изселват. Демографският прираст на турските цигани не може да компенсира общият спад на тюркоезичната общност. Вижте данните от последните две преброявания, сравнете ги и ще се уверите.

 3. Иван Тодоров

  Според последното преброяване циганите (като цяло) са по-малко отколкото при предпоследното. Това истина ли е? Много се съмнявам в това както и че туркоезичната общност става все по-малка.

 4. tova sabitie be6e na 4 mai ne na 5 mai ne sazdavaite mejduetni4eski konflikt plus tova parite se sabiraha ot jitelite na seloto ne ste zapoznati s faktite

 5. Костадин

  Този от снимката и той ли е жител на селото? Бил съм в Драгиново и мога да кажа, че там няма и един циганин. На второ място – по телевизията го излъчиха на 5 май. Впрочем, Баташкото клане се е извършило между 1 и 5 май. Е, кой създава кофликти сега? На всичкото отгоре, Здравко, за какви междуетнически конфликти говориш? В Драгиново други освен българи няма. Или ти не смяташ българите с ислямско вероизповедание за българи? На последно място – като са събирали пари жителите на селото, защо не го казаха по телевизията, а изрично отбелязаха, че било „тайна“?
  И пиши с български букви, не с латински. Освен ако в турското посолство не разполагате с кирилица, разбира се.

 6. az ne sam tur4in a balgarin s religiq islqm ne govorq turski i pi6a na angliiski za6toto sam na laptop i e vnosen nqma bukvi na balgarski samo angliiski bukvi sa zatova i laptoma e ot ispaniq ne ot turciq

 7. i obrqzvaneto ne e 200 leva a e 100 i ne sme nai golemite bednqci na sveta ta da nqmame 100 ili 200 leva ot tuk ot vsqka ka6ta ima hora v 4ujbina mojem da si pozvolim procedurata

 8. Костадин

  Здравко, аз съм цитирал новината от телевизията за цената на обрязването. Прочети и ще видиш. Извинявай, ако съм те обидил, но нека да говорим откровено – не ти ли омръзна да те манипулират? Докога ще позволявате да ви третират като нещо различно от останалите българи? Религията в случая няма значение, щом се определяш като българин. А аз говоря точно за това в статията.

 9. Емилия-Боряна Славкова

  Здравко, буквите не са английски! Не сте ли го научили това в Испания? Като сте в Испания, можехте да съобщите, че пишете „на испански“! Заинтересувайте се какви са буквите и азбуката, на която сте написали! Това, че ние, българите, имаме своя азбука, разпространена от нас сред славяните, не значи, че всеки народ има своя азбука. Нашата азбука е наше историческо завоевание, огромна културна ценност и предимство. –
  „Как така броят на туркоезичните мюсюлмани спада при положение че много (повечето?) мюсюлмански цигани в България са туркоезични?“ – Искам, ако е възможно, Иван Тодоров да ми отговори той разглежда ли туркоезичните цигани-мюсюмани като турци и защо, да се обоснове, моля!

 10. Иван Тодоров

  @Емилия
  Доколкото те сами се самоопределят като турци, те са турци (независимо дали са с матерен език турски или цигански, но особено когато са и туркоезични).

 11. Иван Тодоров

  @Костадин: Според мен България може да се възползва от изразените от Ердоган откровени териториални претенции към България (,,Тракия е Турция“) за да се предприемат някакви мерки срещу представената от турската общност опасност за териториалната й цялост.Очевидно турската общност никога няма да е по-лоялна към България отколкото към Турция а, когато Турция има официални териториални претенции към България, интегритетът на българските граници е застрашена и от вътре и от вън. Така че има основания турците и мюсюлманските цигани с турско самоопределение в България да се лишават от българското гражданство и да се прехвърлят или в Турция или (ако Турция не ги приеме) в ,,нечия земя“ между двете страни. При риск от гладна смърт Турция ще ги вземе.
  Какво е Вашето мнение?

 12. Костадин

  България трябва да има политика към тюркоезичното население у нас, която да му разяснява неговите български корени, защото безспорен научен факт е, че т. нар. турци у нас са потомци на насилствено ислямизирани и езиково асимилирани българи. Само така ще преодолеем опитите на Турция да ги използва в своята мръсна политическа игра.

 13. emiliq ne sam kazal 4e sam v ispaniq a 4e laptopa e ot tam i bukvite nezavisimo dali na angliiski ili na ispanski sa ednakvi pak i nerazbiram kakvo tolkova obra6tate vnimanie na ezika na koito pi6a i nali vsi4ki se stremqt da znaqt ezici

 14. Според моите виждания в целиа Балкански полуострв има етнически Българи, много от тях разбирасе са си изгубили Българското съзнание и гожорят на чужди езици, но това не прави по малко Българи. Всевишия напражи две големи грешки при сатворението, първо че на направи кръвта на всеки народ различна, се усещате защо? и втората грешка е че не вразуми Цар Борис 1 Покръстителя да приеме Католицизма вместо Фанариотското Православие, Садбините на Балканите щтяха да бъдат савсем други, и със сигурност Турските Османци ниамаше та сложат крак на Балканския Полуостров, защото цяла Католическа Европа щтеше да се притече на помощ. А колкото за съвремената националност, тя няма ништо общо със религиата. Например един Патагонец може да бъде, Католик, Протестант, Мусулманин, Источно фанариотски Пражославен, Будист, Йехова и какво ли оште не друга религия. Това значи че религията не определя народноста. Това се отнася и за Българските Мусулмани, те са си чистокръвни Българи, приели исляма по някаква причина, това е дпуга тема на пазговор. Какво щте речем са безбожните Български комунисти?, те са Безбожни, към коя нация да ги определим? за сажеление те са също Българи.
  СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

 15. Цецо Цонев

  @но
  С повечето написано от теб съм съгласен…, но кажи ми какъв е този правопис бе човек?
  Начинът ти на изказ не отива на правописа.

 16. Dragi Tsetso,
  Shte ti otgovoria na latinitsa za da mojesh da me razberesh po dobre, pa i za men e po udobno da pisha, Az sam roden i izrasnal izvan dneshnite predeli na Bulgaria, u doma mi se govoreshe na bulgarski dialekt, govorimiiat literaturen i pismen ne sam gi nauchil perfectno, ponerze ne sam hodil v bulgarsko uchilishte, ispolzvam latinitsata vmesto kirilitsata, no tova ne znzchi che bih iskal da se vavede latinitasta kato ofitsialna azbuka v Bulgaria, kokto niakoi bulgarski „intelektualtsi“nastoiavaha da se promeni kirilitsata s latinitsa. Vie kazvate che se saglasiavate s povecheto pisano ot men, bih iskal da znaia s kakvo ne ste saglasen. Mnogo se izviniavam za pravopisnite greshki napraveni pri transkriptiata ot latinskata azbuka kam kirilitsata. imaiki predvid che sadarzanieto e po vazno ot pravopisa.
  P.S. Po veroispovedanie sam Katolik, i moze bi zatova sam si zapazil bulgarskata narodnost za razlika ot nashite sanarodnitsi istochno-pravoslavni, ostanali zarobeni pri nashite sasedi, sashto taka istochno-pravislavni, koito biaha mnogo lesno asimilirani v gartsi, sarbi, rumami. makedontsi.
  SAEDINENIETO PRAVI SILATA!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *