Програма за управление на Варна

varna

Да поговорим за Варна…

Градът на нашето детство беше място, в което беше мечта да се родиш и израснеш. Беше чист, зелен и работещ град, който беше емблема за цяла България. И без класации Варна за всички българи беше най-добрият град за живеене у нас.

Днес това не е така. Няма да говоря за лошите неща. Всички ние достатъчно добре ги виждаме, а и от констатации полза няма. Трябват ни решения, и то веднага, защото нямаме време за губене. Някогашната перла на Черно море днес е град с намаляващо население, намаляваща раждаемост, износител на млади и образовани емигранти и вносител на нискоквалифицирани безработни имигранти.

Винаги съм смятал, че решението на всички тези проблеми зависи само от нас, варненците. И не смятам да чакам някой друг да ни оправя. На 36 години съм, през 26 от които ни „оправяха“ толкова ефикасно, че градът и страната ни са на път да се разпаднат.

Затова се кандидатирах за кмет. Защото не мога да гледам безучастно как тези, които унищожиха живота на поколението на моите родители, унищожават както бъдещето на моето поколение, така и на поколението на моите деца. Ще имам нужда от вашата помощ и подкрепа. Един човек не може да промени нищо сам. Но ако сме много, ще пишем история. Заедно!

Програма за управление

Твърдо съм решен да предприема конкретни мерки, за да стане Варна един от най-добрите градове за живеене не само в България, но и в Европа!
КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА:
Чрез осигуряване на ДОСТЪП И ЕФЕКТИВНО ПОЛЗВАНЕ НА ФОНДОВЕТЕ НА ЕС.
Чрез организиране на РЕКЛАМА НА ВАРНА КАТО МАРКА – нещо, което най-силно ще работи за привличане на инвестиции и туристи, което гарантира работа и пари.
Чрез Доизграждане, модернизиране и поддържане на инженерната инфраструктура на града в съответствие с европейските стандарти. Разчистване на всички незаконни строежи.
Чрез конкретни мерки за ДУХОВНО РАЗВИТИЕ и стимулиране на СОЦИАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ в Община Варна (пълно възстановяване на училищното здравеопазване и профилактика на заболяванията при децата – вкл. затлъстяването).
Чрез конкретни мерки за развитие на местното самоуправление и ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО (общинската администрация, отворена към гражданите на принципа „всеки ден-приемен ден“). Важните проблеми да се решават от градски референдуми.

І СТРАТЕГИЧЕСКИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ИКОНОМИКАТА НА ОБЩИНА ВАРНА
1. Създаване на благоприятна бизнес среда за привличане на инвестиции и осигуряване на заетост на населението.
2. Осигуряване на достъп и по-ефективно ползване на фондовете на EС.
3. Варна може да бъде притегателен център и за руските инвестиции в България, а като източна порта на Европейския съюз може да е привлекателно място и за партньори от Китай и другите източни страни. Важното е да има работеща и некорумпирана администрация, която да ги привлече и задържи.
4. Постигане на устойчиво развитие чрез реиндустриализация на града. Откриване на нови работни места.

ІІ СТРАТЕГИЧЕСКИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ В ОБЩИНА ВАРНА
1. Създаване на подходяща работна и битова среда на гражданите.
2. Активни действия за повишаване на здравния статус на населението, особено на подрастващите:
– Подпомагане на санирането на панелни жилища;
– Благоустрояване на междублоковите пространства;
– Намаляване съдържанието на твърдите частици прах в атмосферния въздух чрез редовно миене на улиците;
– Такса смет – нова методика за изчисляването и намаляване на промилите за гражданите;
– Почистване на акваторията във Варненския залив и Варненското езеро;
– Обособяване на втора пешеходна зона – Катедралата – ул. „Шкорпил“ – Общината – Морска Градина;
– Увеличаване дължината на алеите за колоездене в града и крайградските зони;
– Ликвидиране на проблема с бездомните кучета;
– Морската градина – цялостно почистване на парка, възстановяване на разбитите паркови елементи като пейки, алпинеуми и езерца, ново осветление във всички части на градината, монтиране на охранителни камери, подновяване на зелената система и ново парково устройство на целия комплекс. Забрана на всякакво движение на МПС в морската градина;
ІІІ СТРАТЕГИЧЕСКИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ИНЖЕНЕРНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ОБЩИНА ВАРНА
1. Доизграждане, модернизиране и поддържане на инженерната инфраструктура в съответствие с европейските стандарти.
2. Събаряне на всички незаконни сгради, без разлика от вид и размер. Повече незаконни гета в морската столица няма да има.
3. Увеличаване размера на инвестициите чрез привличането на средства от европейските фондове.
– Цялостно преасфалтиране на основните булеварди във Варна – не само в централните им части, а и в периферията на града и кварталите;
– Разширяване на основни кръстовища;
– Разширяване на бул. „Цар Освободител“ (до летището) и ул. „Хр. Смирненски“ – околовръстен път;
– Доизграждане на пробива на бул. „Левски“ от бул. „Цар Освободител“ до крайезерния път;
– Окончателно решаване на проблема с Търговския дом, или т. нар. „дупка“;
– Строг контрол при изпълнението на забраната за движението на каруци по варненските улици. Недопустимо е в един европейски град да виждаме как по булевардите му дрънчат каруци. Каруци по варненските улици повече няма да има;
– Паркинг на площад Мусала и до Общината на поне 5 етажа;
– Обособяване на зелена зона във Варна. Тя ще обхваща всички възможни места за паркиране по улиците, и ще е безплатна. За всички останали, паркирали върху тротоари, градинки и на други забранени места ще има глоби;
– Обособяване на зони тип Брюге (Белгия) през сезона (примерно под Аспарухов мост), където се изграждат сезонни обществени паркинги с ниска такса за престой и ниска такса за превоз до града, както е във всички курортни градове в Европа;
ІV СТРАТЕГИЧЕСКИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ И СОЦИАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ В ОБЩИНА ВАРНА
1. Осигуряване на качествени и достъпни социални услуги на населението.
2. Подпомагане на българската църква – нови терени за православни храмове.
3. Осигуряване на равни възможности за духовно развитие и подпомагане дейността на самоуправляващите се културни институции.
– Разкриване, консервиране и по-добро поддържане на уникални паметници на културата като: Джанавар тепе, Караач теке и др.;
– Пълно възстановяване на училищното здравеопазване и профилактика на заболяванията при децата – вкл. затлъстяването.
V СТРАТЕГИЧЕСКИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ И ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В ОБЩИНА ВАРНА
1. По нататъшно демократизиране на местното самоуправление чрез развитие на формите на пряка демокрация – местни референдуми.
– Подпомагане дейността на неправителствените организации;
– Общинската администрация, отворена към гражданите на принципа „всеки ден – приемен ден“. Никой не е по-голям от избирателя. Затова всеки ден ще бъде мой приемен ден, с един приемен час. Общината трябва да бъде отворена и прозрачна за гражданите. Пропускателния режим в нея ще бъде премахнат. Кметът не трябва да се страхува от варненци, а да общува с тях възможно най-много;
2. Административна реформа в общината:
– Подаване на цялата информация до общината от страна на гражданина чрез интернет. При подаването се генерира номер за достъп и се посочва срок за изпълнение с отговорно лице.
– Всички документи ще се получават на домашен адрес чрез общински куриер срещу такса на цена равна на билет за градски транспорт.
– Ще има звено за контрол и ще се налагат строги санкции при просрочване.
– Намаляване броя на заместник-кметовете, както и на самата администрация като цяло.
– Вътрешна децентрализация чрез даване повече права на районните кметове и архитекти.

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

5 коментара на “Програма за управление на Варна”

 1. Най-важно е да се прилагат теория за ширпотребата и социалдемократическия икономически модел на големия български икономист проф. Ал. Томов. Проф. Ал. Томов приложи успешно идеите си в Кремиковци и ЦСКА и има голям брой ученици и последователи прилагащи неговите идеи в България. Крайно време е проф. Ал. Томов да бъде номиниран за Нобелова Награда по икономика.

 2. Стефанов

  Какво смятате да предприемете за кварталите и вилните зони отвъд Аспарухов мост. Те дори нямат пешеходни алеи между тях, да не говорим за велоалеи, особено пък да ползваш велосипед до Варна. Като нищо някой пишмянсъстезател ще те отнесе с колата си.
  Има и прекалено много нередности в града. Въпроса не е да се намали общинската администрация, а да се изкарат на улицата, да пишат актове и глоби, а не да ходят и да се черпят по цял ден с бонбони, кафета и ликьорчета и като отидеш на място да дадеш сигнал, да излезе че си им развалил седянката.
  Трябва да се научат да работят, както ние работим при частниците.

 3. Мрежа Е-Демокрация България

  Петиция за Подкрепа на Мега Проект „СУПЕР ВАРНА 2020, ROI = над 15,7% – за реализация!
  Необходима е Вашата подкрепа за получаване на одобрение от правителството за реализация като Стратегически Проект за България – при готова концепция и при наличие на инвеститори!

  „Авторска концепция на база извършено задълбочено прочуване, маркетинг и финансов анализ на експерти проведен в рамките на 2 години за трансформиране на гр. Варна в съвременен международен мегаполис, безмитна европейска търговска мега-зона и атрактивна международна туристическа дестинация за целогодишен туризъм и бизнес в рамките на 7 години. Проекта е разделен на 10 възлови под проекта – в по голям обем проектите са детайлно разработени с бизнес план, анализ, презентации и разчети за ROI, четири под проекта са с готови с архитектурни и конструктивни чертежи за строителство и реализация.“
  http://112.e-democracy.bg/city/варна/projects/super/

 4. Асен Енев

  Всичко горепосочено е много хубаво но за мен липсва едно от най-важните неща!
  Липсват каквито и да е идеи за индустриална зона и инвестиции както правят Бургас Пловдив и София
  Ако така се продължава наистина ще станем любимото село на Бойко Борисов Трябва силен граждански натиск върху кмета и общинските съветници за да може това да се промени Докога ще чакаме да ни подхвърлят трохи

 5. Какво означава ,,Ликвидиране на проблема с бездомните кучета”! Проблема не е в бездомните кучета, а в безотговорните стопани, които ги правят бездомни. Ако решението ви е ,,има куче, има проблем, няма куче, няма проблем”, говори много негативно за стратегията а и мисленето ви като цяло. Проблема ще се реши, като наложите пълен и сериозен контрол на изразходваните средства за общински приюти и тяхната дейност. С милионите, които им се отпускат, би трябвало там да работят компетентни, можещи, искрено загрижени за животните хора, в среда подобаваща европейски вид, а не концлагер! Лечението и кастрирането да се извършва от истински ветеринар, а не касапин!
  По отношение на стратегията за боклука, пише ,е ще се изчислява данък смет по друг начин. Мен лично, не ме вълнува как ще се изчислява, а за това което плащам, да виждам чисти улици. Преди три години, фирмата по сметоизвозване беше друга в жк Христо Ботев. Бяха ни раздали по една кофа на домакинство и камиона минаваше по график два пъти седмично. Изкарваш си боклука, изхвърлят го, прибираш си кофата! Фирмата се смени, нахвърляха по един миризлив контейнер на всеки ъгъл, създаващ предпоставки за ПТП от всички посоки на кръстовището, ровещите по кофите го разпиляват, вятъра също, някой го палят и ела да видиш фини и едри прахови и найлонови частици. Улиците са кочина. Около контейнерите да не говорим. Вида им е потресаващ. Сигурен съм, че Сомалия изглежда по добре в това отношение. Каква е конкретната ви стратегия за справяне с боклука? Подземни контейнери – Кога.? Връщане на цивилизованата, европейска система с кофите във всеки дом? Нещо друго, креативно. Ново. Добра практика?!?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *