Първо умираш, после се пенсионираш

Подписаното днес споразумение на заседанието на тристранната комисия за пореден път отложи началото на пенсионната реформа. Вдигането на стажа за пенсиониране от 2012 г., вдигането на възрастта за пенсиониране от 2021 г., вдигането на осигурителната вноска от 2011 г. и всички приказки за премахването на ранното пенсиониране показват няколко основни неща. Първо, българската икономика се задъхва от липса на работна ръка, или още по-точно, от липса на качествена работна ръка. Следователно трябва настоящата работна ръка да се задържи максимално дълго в производството – ако е възможно, докато умре. Второ, пенсионната система издъхва и са нужни допълнителни средства за да може да се изплащат и настоящите мизерни пенсии. Следователно трябва да се увеличи финансовото бреме върху работниците и работодателите им. Трето, всички отговорни фактори в държавата ги е страх да кажат ясно и честно първите две неща. Вместо това ни обясняват как продължителността на живота в Европа се била увеличила и затова трябвало да се работи по-дълго, а най-различни измислени икономически експерти се чудят как да накарат работниците у нас да работят не с помощта на пазарни стимули, а с командно-административни методи. В настоящия си вид споразумението закрепостява доживотно работещите и изключва всякакви възможности за планиране на пенсионирането. Единствено правилното решение е цялостно премахване на сегашната пенсионна система и даването на работниците правото сами да управляват своите пенсионни вноски. Които да са техни лични, а не общо-солидарни, както е сега. Всичко друго само ще отложи агонията на българската икономика и на криворазбраната ни социална държава.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

4 коментара на “Първо умираш, после се пенсионираш”

 1. Н Дренчев

  Първият аргумент – че на стопанството е нужна работна ръка е неверен – т.е. вярно е че е въпиющо нужна, но на управляващите въобще не им пука за това. Върху паричките на народа е фокуса: повечко да се вземе и ако може нищо да не се даде.
  Смърт за пенсионната система, свобода за народа! 🙂
  Представете си само колко чиновници ще бъдат съкратени и принудени на стари години да правят нещо смислено в живота си! :))

 2. Не е само до управляващите. В тристранната комисия участват и работодатели, а те са най-наясно с отчайващото положение на пазара на работната ръка. Иначе за всичко друго си прав, т. е. сме прави:)

 3. ДО ГОСПОДИН, ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  ДО ГОСПОДИН, ПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  ДО ГОСПОДИН, МИНИСТЪРА НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  ДО ГОСПОДИН, МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  НА ВНИМАНИЕТО НА
  ВСИЧКИ ОБЛАСТИ УПРАВИТЕЛИ И КМЕТОВЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

  Молбата ми следната, доброволно се отказвам от пенсия, освободете ме от вноски
  Това е мое право, от което доброволно искам да се откажа и искам свобoдата, да не се ползвам от него.
  Съзнавам добре, че платените от мен през годините данъци „обществено осигуряване“ не са предназначени за осигуряване на моите старини. Затова и не ги изисквам.
  Ако ме освободите от задължения и нямам претенции към НОИ, то и НОИ няма да има задължения към мен.
  Доброволно се отказвам от пенсия.Това, което искам е държавата да не ми пречи.
  Искам да се пенсионирам когато си искам или по ясно казано, да спра да работя, когато си искам, защо трябва да работя до 70 год.Не искам да внасям вноски, нито увеличение на вноските с 1,8%.
  С цялото си съзнание се отказвам от правото да имам пенсия!

  С уважение…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *